Eurooppa Politiikka

EU uhkailee Unkaria varojen leikkaamisella oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen vuoksi

Kuva: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Tämä on EU:n varoitus muille maille. Lopputuloksesta riippuu, miten varoitus otetaan vastaan.

 

Bryssel lähetti Unkarille keskiviikkona selkeän viestin: ”Korjatkaa oikeusvaltio-ongelmanne tai saatatte menettää EU:n tukirahoja”. Se, miten viesti otetaan vastaan, heijastuu koko Eurooppaan.

EU on jo vuosia kamppaillut omien jäsenmaidensa “demokratiavajeeseen liittyvien ongelmien” ratkaisemiseksi. EU:lle erityisen ärsyttävä päänvaiva on ollut Unkari, josta kansalaisoikeusjärjestöt ja kansainväliset tarkkailijat sanovat, että pääministeri Viktor Orbánin hallitus on johtanut vuosikymmeniä kestänyttä kampanjaa. EU väittää, että tämän kampanjan tavoitteena on ollut “rapauttaa vakiintuneita valvontamekanismeja, tukahduttaa tiedotusvälineet ja lahjoittaa EU:n varoja ystäville ja perheenjäsenille”.

Euroopan komissio otti keskiviikkona tähän mennessä vakavimman askeleensa yrittäessään muuttaa Orbánin käyttäytymistä: se käynnisti virallisesti uuden tehokkaan mekanismin, jonka seurauksena Unkari voi menettää EU:n varoja oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun EU käyttää tätä toimivaltaa.

Politico-lehden tietoon tulleessa sisäisessä muistiossa komissio totesi, että ”on perusteltua syytä” päätellä, että Unkarin rakenteelliset ongelmat ”viittaavat oikeusvaltioperiaatteen rikkomiseen”.

Päätös on ratkaiseva hetki EU:lle. Toiminnallaan EU on luonut uuden ennakkotapauksen ja lähettänyt varoituksen muille Euroopan maille, joilla on “ongelmia EU:n varojen käsittelyssä ja demokraattisten normien noudattamisessa”. Se, miten tämä varoitus otetaan vastaan, riippuu Unkarin kanssa käytävän prosessin etenemisestä.

Komission muistiossa luetellaan muutamia ongelmia, joita se pitää Unkarissa ongelmallisena: ”järjestelmällisiä sääntöjenvastaisuuksia, puutteita ja heikkouksia julkisissa hankintamenettelyissä”.

Siinä mainitaan ”epätavallisen suuri prosenttiosuus” sopimuksista, jotka on myönnetty yhden tarjoajan kilpailutuksissa. Lisäksi sopimuksia on ohjattu ”tietyille yrityksille”, jotka ovat sen seurauksena saaneet suuria markkinaosuuksia. Muistion mukaan “nämä ongelmat ulottuvat vuosia taaksepäin, ja siinä viitataan vuoteen 2007 asti tehtyihin tarkastuksiin”.

Komissio huomautti myös, että ”valtion omistaman maatalousmaan huutokauppaaminen on mahdollisesti sääntöjenvastaista”, ja huomautti, että ”väitetyn rikollisen toiminnan tehokkaan tutkinnan ja syytteeseenpanon tiellä on rajoituksia”.

Muistiossa tiivistetään komission kanta: ”Nämä ongelmat ja niiden toistuminen ajan mittaan osoittavat, että Unkarin viranomaiset ovat järjestelmällisesti kyvyttömiä, epäonnistuneita tai haluttomia estämään sovellettavan lainsäädännön vastaisia päätöksiä.”

EU sai virallisesti valtuudet leikata määrärahoja vuoden 2021 alussa sen jälkeen, kun lukuisat maat päättivät, että unionin nykyiset resurssit eivät riitä valvomaan omapäisiä jäsenmaita.

Oikeustaistelu ja poliittiset näkökohdat saivat kuitenkin komission odottamaan yli vuoden ennen kuin se otti virallisesti käyttöön valtuudet, joiden avulla unioni voi leikata jäsenille maksettavia määrärahoja, kun oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät ongelmat ovat uhka EU:n talousarviolle.

Unkarista on nyt tullut tämän toimivallan koetinkivi.

Komissio oli jo kuukausien ajan valmistellut Unkarin vastaisia toimia, mutta lykännyt toistuvasti lopullista hyväksyntää. Aiemmin tässä kuussa komissio ilmoitti aikomuksestaan käynnistää mekanismi vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Orbán oli voittanut neljännen peräkkäisen vaalikauden. Keskiviikkona EU:n komissaarit kokoontuivat ja näyttivät virallisesti vihreää valoa mekanismilleen.

Virallinen käynnistys merkitsee kuukausien mittaisen prosessin alkua, joka voi päättyä siihen, että Unkari menettää merkittävän määrän EU:n rahoitusta. Päätöksen asiasta tekee viime kädessä EU:n neuvosto, joka koostuu kunkin maan edustajista.

Rahoituksen vähentäminen edellyttää määräenemmistön tukea. Tämä tarkoittaa, että vähintään 55 prosenttia EU:n jäsenmaista, jotka edustavat vähintään 65:tä prosenttia EU:n väestöstä, antaa sille tukensa.

Mekanismia koskevan asetuksen mukaan EU voi leikata rahoitusta, jos oikeusvaltioperiaatteen rikkominen vaikuttaa tai saattaa vaikuttaa EU:n talousarvioon ”riittävän konkreettisella tavalla”.

Sisäisessä muistiossaan komissio totesi, että ”järjestelmälliset sääntöjenvastaisuudet ja puutteet unionin varojen hallinnoinnissa … osoittavat, että ne ovat vaikuttaneet suoraan EU:n talousarvioon”.

Virkamiesten mukaan komissio päätyi lopulta käyttämään mekanismia Budapestia vastaan. Se ei kuitenkaan valinnut mekanismia oikeusvaltioperiaatteen rikkojaa Puolaa vastaan, koska Unkarissa ”korruptiota esiintyy laajalti korkealla tasolla”, ja siellä ei ole nostettu syytteitä lahjonnasta, mikä antoi Brysselille vahvan perusteen.

Komission muistion mukaan EU oli toistuvasti antanut suosituksia, jotka Unkari oli jättänyt huomiotta. Tämä oli komission mukaan ”osoitus vakavasta riskistä unionin talousarvion moitteettomalle varainhoidolle ja unionin taloudellisten etujen suojaamiselle tulevaisuudessa”.

Unkarin hallitus ei vastannut pyyntöön kommentoida komission esittämien huolenaiheiden sisältöä.

Orbánin kansliapäällikkö, ministeri Gergely Gulyás vahvisti verkossa julkaistulla videolla, että viranomaiset olivat saaneet komission kirjeen. Sitten hän esitti joukon Orbánin viimeaikaisen kampanjan puheenaiheita.

Hän korosti, että Unkarin on pysyttävä erossa Ukrainan sodasta ja että sen ensisijaisena tavoitteena on suojella lapsia seksuaaliselta propagandalta – asia, joka liittyy viimeaikaiseen kiistaan Unkarin useista LGBTQ+:n vastaisista toimenpiteistä.

Gulyás lisäsi, että hallitus tutkii komission ilmoitusta ja tiedottaa omasta kannastaan torstaina.

 

Lähde: Politico

25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Matti

Ei ole missään TIETOA EU VIRKAKONEISTON KÄHMINNÄSTÄ SIELLÄ ROSVOKOPLA POIKINEEN!!

juha II

EU kiukuttelee, koska Unkaria ei voi lukea ”pervotyranniaan” kuuluvaksi ”oikeusvaltioksi”!!!

Ihmettelijä

Ystävä kertoi, että Unkari on laittanut kaikki paikat kuntoon EU- rahoilla. Epäilen, että Unkari voi jopa irtautua EUsta, ellei uhkailu ja kiristys lopu. Kansa siellä oli aikanaan kommunismin alaisuudessa enkä usko, että siihen toistamiseen alkavat.

juu

Oikeasti EU:ta vain sapettaa, eli siis ”eu ylimystöä” ”globalistikerhoa”, ettei Unkari ihan kaikessa hypi heidän pillinsä mukaan.
Eivät esimerkiksi sallineet lapsille kouluissa opetettavan kaikkea sukupuolivähemmistö propagandaa, tai lasten sukupuolenvaihdoksia.
Eivätkä kovin innokkaasti ole ottamassa porukkaa afrikasta ja lähi-idästä maahansa.

Tuumailija

Kansanäänestyksellä nuo lopettivat soroksen rahoittaman mädätyksen opettamisen lapsille sekä sen julkisen mainostamisen ”vaihtoehtona”.

Itketään että Orbanin kaverit omistavat kaikki lehdet, mutta ei suomessakaan ole ollut lehtitalojen omistajat erillään poliitikoista (tukiaisista) ja tj:ksi pääsee oikean puoluekirjan omaava, muutenkin on ominaista markkinataloudelle että lehtien omistaminen on yksityistä paitsi jos sitä toimitetaan unkarissa.

leikkuri

EU voisi leikata omia varojaan.

Zardex

Ei kuitenkaan olla yhtään huolissaan, että Ukrainassa, sinne lähetetyt tukivarat, käytettäisiin mitenkään väärin, vaikka ”oikein” käyttämiseen ei edes ole mitään realistisia edellytyksiä.

Tuumailija

Ei ole ennen sotaakaan ollut, sinnehän on kipattu miljardien edestä tukipakettia ja kun vastineita on kysytty niin vastaus on ollut slaavilaiseen tapaan; huh hei, sen tuuli vei.

Mutta sehän on ok, kun johdossa ja PM:nä on valitun kansan uskoon kuuluvat ”johtajat”, joilla on varaa kriisin keskellä kiertää lobbaustourneella ympäri maailmaa kuin Gretalla konsaan, oikeat johtajat olisivat koto-/lähimaassa ja heidän vasallinsa tekisivät tourneeta.

Ei eu halua lopettaa sotaa, koska se toimii erittäin hyvin keppihevosena ja savuverhona agendalle.

Kata

”Komission muistion mukaan EU oli toistuvasti antanut suosituksia, jotka Unkari oli jättänyt huomiotta. Tämä oli komission mukaan ”osoitus vakavasta riskistä unionin talousarvion moitteettomalle varainhoidolle ja unionin taloudellisten etujen suojaamiselle tulevaisuudessa””.
Hahahahaaa 4.5 miljardia lähti meiltä Italiaan ja Epsanjaan jotta kodit korjataan ilmastoystävällisiksi ja 4-p työviikko ja lapsilisät nousuun…”Unionin Moitteeton Varainhoito” voi helevattu stfu koko leylendaalin kenenkään valitsema politbyroo…
Ja taas menee täydestä ja muutama meppi saa kiihkeän ripulin…kiesus sentään mikä ”unioni” määräilemässä jopa meidänkin maataloudesta.EU armiollisesti lupasi 300 miljoonaa maatalousapua mutta vasta heinäkuussä!
Siis moni ei viljele mitään tänä kesänä ja se kai on tarkoituskin!Ostetaanko monsantoa….

Rudi

Jotta kaikki sujuisi oikein voi EU käyttää Italiaa ja Espanjaa esimerkkinä Unkarille. Vaikea tässä on enää ymmärtää että kuinka suurimmalle osalle ihmisistä tämä schaisse edelleen uppoaa.

Jussiboy

Hahahaha, sinähän nyt vitsin päästit. Kirjoituksessasi ei ollut edes siteeksi mitään totta. Pelkkää urbaania legendaa vain.

Kata

😀 Voi jussipussi….sie oot niin hassu boi.

Juha

Suomessa 99.9 % kansasta kannattaa EU itsemurhaa ja haluavat luopua kansallisesta itsemääräämisoikeudesta. EUn vaaleilla valitsematon rahaeliittiä palveleva politbyroo on korkein päättävä elin Suomessa ja kansa ottaa ilolla vastaan kaiken ulosteen joka sieltä heidän päällensä kaadetaan. Suomi on mielisairas maa.. ja sairaammaksi tulee.

Piikkilampaat

Kansa ei ota ilolla vastaan, vaan se kun on sama mitä kansa tässä maassa tekee, kaiken p..kan päättää halltuksen kalkkunat.
Rehellisiä vaaleja kun ei Suomessa ole ollut vuosikymmeniin.

Jussiboy

Valitko ovat epärehellisiä, kun oikeistolahkolaiset eivät saa ääniä. Älä viitsi puhua palturia. Jos noin väität niin vähintä mitä voisit tehdä on kertoa kovia faktoja vilpillisesti vaaleista. Mutta et voi, koska faktoja ei löydy. Ei edes persut tuollaista potaskaa esitä.

Voitto Ikunen

röyhkeä itsenäisiä kansojen valtioita vainoava hyödyttömyys eu, tuhoon johtavien
sairaiden sääntöjen lähde. hyödyttömien poliitikkojen lietekaivo.mädätköön byrokraatti ketkuineen.

Puolueeton

Pakotteita on monenlaisia.

jep

Unkari pitäisi palkita isänmaallisuudestaan. Euvostoliitto itse rikkoo omia säännöksiään harva se päivä.

Eu on diktatuuri

Näinhän se on, palkinto pitäisi antaa. .. Unkari on ollut yksi suurimmista EU-rahan saajista, varmaan heti Puolan jälkeen. Se on rakentanu infraansa ja panostanut maahansa kuten Puolakin. Toisin kuin Suomi. Ja nyt Unkari voi vaikka erota EU:sta. Se talous on kunnossa.

Tästä EU-uhkailusta kuintenkin nähdään että EU on diktatuuri. Tämä ja monet aikaisemmat vastaavat asiat paljastavat että EU ei ole demokraattinen jäsenvaltioiden liittouma. Se on USA määräämässä euroopan asioita.

finne igen

EU on Eurostoliito eli uusi kommunistinen diktatuuri ja sen johtajat ovat samoin kuin muinaisen Neuvostoliiton Politbyroon jäsenet itse itsensä valinneet. Kansallisvaltioiden alasajo ja ihmisten orjuuttaminen on EU:n päämäärä. Pahinta tilanteessa on Suomen kannalta se, että Eduskunnassa ainoastaan yhden miehen puolue eli VKK Ano Turtiainen on EU- ja Nato-vastainen. Kansaa viedään kuin sokeaa pajukossa!
Unkarin Orban on viimeinen itsenäisyyden ja vapauden puolustaja valtion johtajana!
finne igen

Jussiboy

Orban on suurin välistävetäjä. Ei edes Italian mafia vedä sille vertoja. Unkarilainen Direkt-lehti on tästä Orbanin perheen rahan imuroinnista kertonut useasti ja esittänyt vakuuttavat todisteet tästä.

Kata

😀

Jussiboy

Luuletko että Unkari eroaisi EU:sta Orbanin ollessa vallassa. Ei iki päivinä. Orbanin lähipiiriään menettäisi hyvän rahasammon.

Piikkilampaat

Lisäksi eu syöpä on tuplannut maksunsa venäjän energiasta siitä asti kun sota alkoi.

juu

”greenpeace elokapinat” vielä koittaa estää jo aikaa sitten maketun hiilen toimittamisen. Jos niitä kuormia ei otettaisi vastaan, niin ne menisivät takaisin venäjälle ja voisivat myydä ne toiseen kertaan. Kertakaikkiaan järkevää, yhtä järkevää kun pysäyttää ilmastonmuutos leiriytymällä ajokaistalle.