Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

EU:n turvapaikkahakemukset korkeimmalla tasolla vuoden 2015 siirtolaiskriisin jälkeen

Kuvakaappaus: Twitter

Turvapaikkahakemusten määrä EU:ssa kasvoi viime vuonna 18 prosenttia 1,14 miljoonaan. Tämä on korkein taso sitten vuosien 2015-2016 siirtolaiskriisin. Keskiviikkona julkaistut luvut ovat peräisin Euroopan unionin turvapaikkavirastolta (EUAA).

Kasvusta raportoiva uutistoimisto Reuters pelkää, että se johtaa todennäköisesti maahanmuuttopoliittisen keskustelun kiihtymiseen entisestään, sillä kansallismieliset saavat vauhtia ja houkuttelevat lisää kannattajia yksittäisissä maissa ja kesäkuussa pidettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa.

Syyrialaiset ja afganistanilaiset kärjessä

Kuten aiemminkin, Syyriasta ja Afganistanista tulevat maahanmuuttajat ovat hallitsevassa asemassa. Hiljattain Turkin kansalaiset ovat nousseet tilastoissa kolmannelle sijalle, ja heidän määränsä on kasvanut 82 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ennätyksiä tehtiin myös palestiinalaisten kohdalla: noin 11 600 turvapaikanhakijaa, kun Israel kävi sotaa Hamasia vastaan. Koska suurin osa EU:n jäsenvaltioista ei tunnusta Hamasin terroristijärjestön hallitsemaa Palestiinaa valtioksi, todellinen määrä voi olla suurempi, koska monet on rekisteröity kansalaisuudettomiksi tai joilla on jokin muu kansalaisuus.

Kolmannes valitsi Saksan

Saksa todettiin jälleen EU-maaksi, jossa turvapaikanhakijat hakivat eniten turvapaikkaa absoluuttisesti mitattuna, lähes kolmannes kaikista hakemuksista. Väestöosuutena mitattuna Kypros kärsi eniten.

Vuoden 2023 erittäin korkeat luvut eivät sisällä niitä lähes 4,5 miljoonaa ukrainalaispakolaista, jotka hakivat suojelua EU:sta Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Heidän ei ole tarvinnut virallisesti hakea turvapaikkaa, vaan he oleskelevat EU:n tilapäisen maahantulodirektiivin nojalla.

Ennätyslukuja myös laittomien siirtolaisten osalta

EUAA:n tiedot tulivat kuukausi sen jälkeen, kun EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex varoitti laittomien siirtolaisten määrän suurimmasta kasvusta sitten vuosien 2015-2016 turvapaikkakriisin.

Äärimmäisen korkeat luvut ovat johtaneet kiihtyneisiin keskusteluihin siitä, miten kestämätön tilanne voitaisiin lopettaa. Erityisesti paikallistasolla monissa EU-maissa varoitetaan usein, että turvapaikan vastaanottamisen rajat on saavutettu tai ylitetty.

Toimenpiteistä huolimatta yhä enemmän siirtolaisvirrat kasvavat

Vuosien 2015-2016 kaaoksen jälkeen EU on tehostanut ulkorajojensa valvontaa ja tehnyt sopimuksia Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden kanssa kannustaakseen yhä useampia ihmisiä jäämään sinne. Siirtolaisten virta kuitenkin kasvaa.

Viime vuoden lopulla solmittiin paljon kritisoitu sopimus, jonka mukaan EU-maiden olisi joko otettava vastaan tietty määrä Brysselin ohjaamia siirtolaisia tai maksettava kalliisti välttääkseen heidät. Harva kuitenkaan uskoo, että tämä riittää vähentämään turvapaikkapaineita pahiten kärsiviin maihin kuin marginaalisesti.

Lähde: Reuters

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Natalia T_uormala

Eurooppaa ovat muslimit yrittäneet useaan otteeseen valloittaa, heidät ajettiin pois. Entä nyt ???

Natalia T_uormala

Herätkää hyvät ihmiset, ja tajutkaa mitä on tapahtumassa !

Kauko Aalto

On hirvittävää, että puhutaan ”turvapaikanhakijoista” kysymys on yksinkertaisesti muslimisälleistä, jotka hakevat loisinta- ja lisääntymispaikkaa, ja helppoa ja turvallista rikollista toimintaa.

Ilkka

Kuvassa luonnenäyttelijöitä paatillinen. Nyt herkkä ja haavoittuva, perille päästyään valmis mihin tahansa että saisi aikaan samanlaisen tunkion kuin kotimaastaan.

John Quiman

On siis tehty kaikki mahdollinen rajojen turvallisuuden eteen. Frontex takaa, että laittomien maahantulijoiden ihmisoikeudet toteutuvat suvakkilan mallin mukaan.