Eurooppa Kotimaa

EU:n vieraslajiluetteloon lisättiin uusia lajeja

Kuva: Maa- ja metsätalousministeriö

EU:n luetteloa haitallisista vieraslajeista täydennettiin 19.5.2022 jäsenmaiden päätöksellä. Aiemmin 66 lajia sisältäneessä luettelossa on nyt yhteensä 88 lajia. Luettelossa mainittujen lajien maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on kiellettyä koko EU:ssa.

Kasvilajeista luetteloon lisättiin akvaariokasvina käytettävä vesikasvi pistia, koriste- ja peittokasvina myytävä japaninkelasköynnös sekä silkkisailikki ja seljaröyhytatar. Eläinlajeista luetteloon lisättiin kaksi nisäkäslajia eli aksiskauris ja thaimaanorava, yksi matelijalaji – lemmikkilajinakin tuttu kuningaskäärme – sekä lintulajeista punaperäbulbuli. Luetteloon lisättiin myös kuusi kalalajia, esimerkkeinä amerikanbassi ja mustapiikkimonni.

Luetteloon lisättyjä uusia lajeja koskevat kiellot ja rajoitukset tulevat voimaan – pistialle ja japaninkelasköynnökselle myönnettyjä siirtymäaikoja lukuunottamatta – jo tulevan kesän aikana. Lajeja ei saa sen jälkeen tuoda Suomeen sen enempää EU:sta kuin EU:n ulkopuoleltakaan ja niiden myynti esimerkiksi koriste- tai akvaariokasveiksi tai lemmikeiksi on kiellettyä. Omistajat saavat kuitenkin pitää lemmikkinsä niiden luonnolliseen kuolemaan saakka, kunhan eläimen lisääntyminen sekä karkaaminen ympäristöön on estetty.

EU-asetuksen mukaan jäsenvaltioilla on oltava käytössään tehokkaita toimenpiteitä laajalle levinneiden haitallisten vieraslajien hallitsemiseksi ja torjumiseksi 18 kuukauden kuluessa vieraslajiluettelon täydentämisen voimaantulopäivästä. Ao. toimenpiteiden valmistelu alkaa Suomessa syksyllä.

Mahdollisista vieraslajihavainnoista tulee ilmoittaa

Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella tuonut lajin luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Haitallisia vieraslajeja ovat sellaiset vieraslajit, joiden on todettu uhkaavan luonnon monimuotoisuutta tai aiheuttavan muuta vahinkoa luonnonvaraiselle eliöstölle taikka vaaraa terveydelle tai turvallisuudelle. Haitalliset vieraslajit ovat maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä uhista luonnon monimuotoisuudelle.

Suomella on myös oma kansallinen vieraslajiluettelo, joka täydentää EU:n vieraslajiluetteloa. Vieraslajilainsäädännön noudattamista valvoo Suomessa ELY-keskus, ja maahantuontia koskevien vieraslajisäännösten noudattamista Tulli.

Haitallisista vieraslajeista voi lukea lisää ja vieraslajeihin liittyvät havainnot ilmoittaa viranomaisille kansallisen vieraslajiportaalin eli vieraslajit.fi-sivuston kautta. Havainnot lajien esiintymisestä ja levinneisyydestä auttavat vieraslajien aiheuttamien vaikutusten arvioinnissa ja torjuntatoimien tehokkaassa kohdistamisessa. Havainnoista voi aina ilmoittaa myös oman kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Täydennetty EU:n vieraslajiluettelo.

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jegros Vekkuli

Unohdit lisätä että; ”Venäjällä nuo kaikki lajit on hävitetty ja todellisuudessa venäjä suoritti erikoisoperaatiota ukrainaan saadakseen vieraslajit kuriin, venäjä on kaikin puolin hyvä ja paras paikka maailmassa, oikeuden mukainen ja oikeaa tasa-arvoa noudattavaa maa jossa vaalit on sentään rehelliset.”

Sielä sun täälä

No eipä yleensä tarvitse mennä kuin paikallisten ”työväenatlojen” ja ”seurojentalojen” ympäristöön. Meidänkin kylällä löytyi heti kolme vieraslajia jotka ovat Venäjältä kotoisin. Silloin aikoinaan kun venläiset sotilaat olivat Suomessa, toivat ne mukanaan tahattomasti melkoisen määrän eri kasvien siemeniä. Ja niimpä kasveja löytyy joka paikasta. Vaikka niitä ei vielä viraslajeihin olekkaan nimetty. On siinä taas EU:lla ihmettelemistä.

Anonyymi

Minun pihallani saa lupiinit ja kurttulehtiruusut rehottaa ja se on yksityisaluettta, jonne kenelläkään ei ole asiaa. Jos tähänkin aletaan rahaa ja virkavuosia tärväämään, niin kyllä on meillä pieniä ongelmat ja raha löysässä. Sitä paitsi valtavina ja ihastuttavina suurina kukkamerinä tieleikkauksissa viihtyviä lupiineja ei hävitä kuin atomipommi.

Hh1488

Varo vaan ku kompostietsivä pukkaa pihallesi. Eiköhän nämä tulevaisuuden etsivät ilmoita kaiken maailman muistakin asioista.

Jegros Vekkuli

Sinä oletkin niitä mulkkuja joiden takia ne leviää, todennäköisesti housuissasi on vielä supertippuri jota levität koska se on yksityisaluetta.. lupiinit tappaa niityt ja kurtturuusu kaiken muun vai ammutko joka linnun joka lähestyy pihaasi.. Lisään loppuun vielä muuta mulkku venäjälle luonteesi puolesta sovit sinne.

Jegros Vekkuli

P.S. Vaikka kannatan vahvaa omaisuuden suojaa teikäläisiltä se pitäisi poistaa koska tuhoatte muiden sekä yhteistä omaisuutta..

Eka Kettunen

Hmmm, vieraslajit eivät lisääkään luonnon monimuotoisuutta, vaan ovat haitaksi alkuperäiselle eläin- ja kasvikunnalle. Tämä kuulostaa aivan päinvastaiselta mihin on viime aikoina totuttu.

Kata

Tämä!

juu

Eläimet ja kasvit luokitellaan ”vieraslajeiksi” ihmisiä sen sijaan ei saa luokitella vaikka tosiasiassa Ihmisryhmät kuuluu myös vieraslajeihin.
Tietyt ihmisryhmät valtaa maan kun heitä tarpeeksi tulee, ihan samoin kun tietyt vieraslaji eläimet tuhoaa jonkun alkuperäisen eläinkannan.
Se nyt vaan on tosiasia, eikä mitään rasismia.

Sielä sun täälä

Juuri näin. Minä puhun jatkossakin yhä vieraslajeista sillä ne eivät lisäänny luontaisesti Suomesta. Ne ovat loisina pakkosiirretty tai levinneet meille eri reittejä pitkin.

Kata

”Sekä lintulajeista punaperäbulbuli.”
Jaahas..niitäkö ne onkin? 😀

Uusimmat uutiset