Eurooppa Kulttuuri Politiikka

Eurooppa torjuu Facebookin sulkeutumisen – toistaiseksi

Kuva: Flickr.

Euroopan unionin byrokratia on ”pelastanut” eurooppalaiset sosiaalisen median alustojen Facebookin ja Instagramin kesän aikana suunnitellulta sulkemiselta.

Irlantilainen päätösluonnos, jolla estetään sosiaalisen median sivustojen emoyhtiön Metan tiedonsiirto Euroopasta Yhdysvaltoihin on jumissa, kun EU:n eri puolilta tulevia sääntelyviranomaisia riitelee yksityiskohdista.

Heinäkuussa Politico kertoi, että Irlannin tietosuojaviranomainen oli päättänyt estää Facebookin omistajaa Metaa käyttämästä viimeisintä oikeudellista mekanismia, vakiosopimuslausekkeita (SCC), suurten tietomäärien, kuten perhekuvien ja suorien viestien, siirtämiseen Atlantin yli.

Irlannin päätös oli seurausta Euroopan unionin tuomioistuimen vuonna 2020 antamasta tuomiosta, jonka mukaan Euroopan ja Yhdysvaltojen väliset suuret tietovirrat ovat laittomia, koska ne altistavat eurooppalaiset Yhdysvaltojen hallituksen valvontariskeille.

Meta on toistuvasti sanonut, että sen tiedonsiirrot estävä päätös pakottaisi sen sulkemaan Facebook- ja Instagram-somealustansa Euroopassa.

Irlannin päätös on kuitenkin vielä muiden eurooppalaisten viranomaisten tarkasteltavana. Irlannin sääntelyviranomaisen tiedottaja sanoi keskiviikkona, että se on saanut useilta muilta EU:n sääntelyviranomaisilta vastalauseita määräysluonnoksestaan. Tämä käytännössä viivästyttää lopullista päätöstä tietovirtojen lopettamisesta ja ostaa Facebookille aikaa.

Irlannin sääntelyviranomaiselta arvioidaan nyt kuluvan kuukausia vastalauseiden ratkaisemiseen. Aikaisemmin sääntelyviranomaiselta on kestänyt jopa neljä kuukautta yrittää muuttaa päätöksiä eurooppalaisten kollegoiden pyynnöstä.

Jos Irlannin sääntelyviranomainen ei onnistu ratkaisemaan eriäviä mielipiteitä, kuten se on tehnyt suurimmassa osassa Big Tech -yrityksiä koskevista päätöksistään, sen on käynnistettävä virallinen riitojenratkaisumekanismi. Tämä johtaisi Euroopan tietosuojaneuvoston käynnistämiseen, mikä viivästyttäisi prosessia ainakin vielä kuukaudella.

Kaikki nämä viivästykset asettaisivat Metan hyvin lähelle sitä, että se voisi pitää tietovirtansa Yhdysvaltoihin elossa uuden transatlanttisen datasopimuksen avulla, jonka neuvottelijat aikovat saada valmiiksi vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana. Kun uusi EU:n ja Yhdysvaltojen välinen datasopimus on voimassa, Meta ja tuhannet muut yritykset voisivat käyttää kyseistä sopimusta – ei SCC-sopimuksia – siirtääkseen ihmisten tietoja Atlantin yli.

Yhdysvaltalainen sosiaalisen median yritys voi myös vielä valittaa Irlannin lopullisesta päätöksestä.

Meta ei vastannut kommenttipyyntöön, mutta on aiemmin korostanut, että heinäkuun päätösluonnos ei ole vielä lopullinen.

Lähde: Politico

25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Horace Smith

Meta/Facebook eivät tule lähtemään mihinkään, koska raha puhuu. Meta menettää ison siivun liikevaihdostaan ja voitoistaan jos eurooppalaisten tietoja ei saa enää varastaa ja hyväksikäyttää. Se taas ei sovi omistajatahoille, koska tuotto pitää maksimoida. Pitää toivoa, että eu viranomaisilla on selkärankaa laittaa hanttiin tässä asiassa. Facebookilla on liikaa vaikutusvaltaa, ja sitä on välttämätöntä leikata. Tietysti olisi hienoa, jos olisi joku parempi alusta jota käyttää, mutta Facebook estää tehokkaasti kilpailijoiden nousemisen. Paras keino on olla käyttämättä Facebookia ja mitään muita Metan palveluita. Itse en koe tarvitsevani niitä mihinkään.

juu

Facebook, ykstyinen firma joka on vaikuttanut ympäri maailmaa vaalituloksiin enemmän kuin mikään muu.
Uskomatonta että tämmöstä p..kaa edes voi olla olemassa.

juha II

EU ei pelasta yhtään mitään ellei siitä ole suoraa hyötyä ja etua sen omalle urkinnalle tai ”äärioikeistolaisten” soppasuiden vainoamisen kannalta.

jo riittää

Facebookin saisi sulkea EUssa. Käytetään venäläistä VKta ennemmin.

Eetu

Ainakin VK sallii paljon laajemman sananvapauden kuin Agendan perusteella sensuroiva, bannaava ja ghostbannaava Faecesbook.

Kuka olisi takavuosina uskonut, että venäläinen osapuoli on parempi sananvapauden kannalta kuin jenkki?

Hema

Saisi sulkea nuo vakoiluohjelmat pysyvästi. En ikävöisi hetkeäkään.

Kata

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6f2ddb12-88e8-4b25-81a4-2f763e3d1fe7

No ei ihan liity asiaan mutta…ilmastonpi****ta naapurin voimin…tietämättään… ooops lensivät….

Eka Kettunen

Mainoskauppa se on mikä kannattaa ja hyvin kannattaakin.

Vasepuukin pomolla on taustansa takia kontakteja luonnostaan eeuun johtoportaissa sen verran ettei vasepuukin sulkeminen tule kuuloonkaan.

Känkkä

Menisi kiinni vaan. FB on täysin turha ja vanhanaikainen alusta. Käyttäjäkunnan kiihkeimmät ovat +50v, jotka pitävät yhteyttä vanhoihin koulukavereihin ja vertailevat omaisuuksiaan. Siksi siellä on kaikenlaista ”UK-upseeria” naimakaupoilla ja muutenkin huijareiden armeijat liikkeellä. Käyttäjillä on keskimääräisesti heikoimmat tietotekniset taidot muihin alustoihin verrattuna.

Känkkä

YK-upseereita, tuli typo. Tiedän tapauksen, jossa turkkilainen ”YK-upseeri” tienasi suomalaiselta naiselta melekin 100 000. Tyyppi saatiin jäljitettyä Ruotsiin ja sille soitettiinkin, mutta ei niitä rahoja tainnut takaisin tulla. En tunne tarinan loppuvaiheita.

Kata

En ole facessa törmännyt mihinkään ”upseeriin” tai muihinkaan,se riippuu asetuksista voiko niin tehdä mutta nyky-Instagramissa voi hetkessä tulla tuhat kirurgia,lentäjää,upseeria jne seuraamaan ja on siellä jopa milleniaaleja että ei siellä vain meitä boomereita ole! 😀
Pakko välillä pitää yksityisenä että saa enimmät kirurgit poistettua…Ja on pari gampialaistakin ihquilleet.
Missä vain nykymaailmassa voi hyväuskoiset sortua noihin huijareihin.On paljon muitakin alustoja kuin nämä mutta nyt tajuan miksi Instani puhelimessa on ollut jo kuukauden valkoinen screeni ei muuta ja meitä on appin kommenteissa paljon!

”Tietotekniset taidot keskimääräisesti heikommat”…Nonii kiitosta vaan trallalallaaa..

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Känkkä

Tietoliikenteen parissa lähes 40 vuotta touhunneena uskallan kyllä sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että ne tietotekniset taidot ovat tietyillä ikäryhmillä ja yleensäkin suomalaisilla varsin matalalla tasolla. Tässä maassa on aina ollut kova teknogian hypetys, mutta asioiden syvälliseen omaksumiseen on mennyt pitkä aika.
Ole toki onnellinen ja tyytyväinen, jos itselläsi paremmat taidot on.

Rudi

Melko boomeri olet näköjään itsekin jos et jo laitoksella ole alkanut säätään?

Känkkä

En ihan laitoksella sentään, mutta alakouluikäisenä tuli ensimmäiset koodirivit kirjoitettua ja luotua ensimmäiset tietokannat yrityskäyttöön. Minun tiedoista iso osa on jo vanhentunut ja moni nuorempi menee jo tällaisesta dinosauruksesta ohi, mutta se on hieno asia, että nuoremmat osaa hommat. On myös tosi kivaa opetella nuoremmilta uusia juttuja.

Ilkka Forsten

Esiinnyn aina instagramissa aivottomana kirurgina, mutta siitä huolimatta saan kyselyitä koska olisi paras hetki varata aika leikkausjonoon. Samalla kysellään ohjeita miten parantaa pakoputken supistajalihaksien pitokykyä, tahaton jöötin karkailu on kuulemma kiusallista. Yleisneuvona olen antanut sen, että jos pystytte ku*****aam vasemmasta korvasta, eikä se tuota kipua niin kaikki on ok. Olen myöskin kertonut ettei nenän kaivaminen edellytä etusormen työntämistä koko pituudelta sieraimeen, ja vaikut voi puhdistaa korvasta parhaiten paineilmalla. Noin kahdeksan kiloa painetta, pilli korvaan ja banzai. Kaikki mikä tulee ulos, ei ole sinne kuuluvaa. Palautteena saan viestejä joissa sanotaan että kuulo meni, mihin vastaan että jotain on uhrattava jos haluaa tulosta, ja eihän ole ainakaan vaikut esteenä… Häh ?

Minulta kysyttiin myöskin miksi toiseen silmään pistää, ja asetin kysymykseni muotoon kummasta silmästä on kysymys, johon huolestunut henkilö vastasi ettei osaa sanoa. Neuvoin pistämään sukkapuikolla kumpaankin umpioon, ja se johon sattuu enemmän ei ilmeisesti ole oikea valinta. SOTEVA otti minuun yhteyttä tämän jälkeen ja julisti että olen menettänyt oikeuteni kirurgina. En kokenut asiaa mitenkään vaikeaksi sillä en ole kirurgi koskaan ollutkaan, mutta putkimiehen apulaisena tuli kesäduunissa oltua

Ilmeisesti joku henkimaailmaan uskova hottentotti tuotti kysymyssarjan, jossa teemana oli voisinko puhaltaa pois pahoja henkiä. Ilmoitin tekeväni sitä aina kun hernesoppapäivä lähestyy loppuaan.. Hän kysyi miten hernekeitto ja pahat henget ovat toisistaan riippuvaisia, mihin piti vastata että kokeile itse. Jos haluat paremman tuntuman lisää yhtälöön ruisleipä ja litra piimää. Hän ei tiennyt mitä piimä on, ja vastaako pitaleipä ruisleipää, johon totesin että jos ” pitaisi ” valita kumpaa syön, niin ruisleipää. Piimä oli käsite mihin emme syventyneet, koska ymmärsin melko pian ettei kysyjä ole muutenkaan kykenevä ymmärtämään kokonaisuuksia. Hän palasi viikon kuluttua linjoille ja julisti iloisena että nyt pa****ka lentää kuin varpusparvi. Olin siis ollut hyväntekijä. Se lämmitti syvästi mieltäni.

Miten pienet ja sinällään vähäpätöiseltä tuntuvat asiat voivatkaan tuottaa lähimmäiselle hyvän olon ? Olen tehnyt osani maailmanparannukseen liittyvästä työstä, jakanut toisten huolia, ja joskus huolestunut jaoistani mutta suurin palkinto oli kun soteva ilmoitti, että olen rehabilitoitu ja voin jälleen harjoittaa kirurgin ammattiani. Edellytyksenä tosin oli etten saa jatkossa puhua mitään paineilmasta, mutta koska he eivät kieltäneet puhumasta ilmanpaineesta, olen taas jatkanut vaikunpoisto-ohjeitani hyvällä menestyksellä.

Hyvää ehtoonjatkoa, nythää mie meenkii jääkaapil ja syön kokkelpiimee ja kualkyäryleitä.

Känkkä

Minä olen aina suositellut vaikunpoistoon lomamatkaa lappiin junalla. Viimeistään paluumatkalla raiteiden tuottama tärinä johtaa tuloksiin.

Kata

😀 Voi mahoton kiitti taas nauruista!

ike

Vähän tuohon myös silmäni kinnittyi. 😂

Kata

😀

Rudi

Nostin kytkintä Facesta pari vuotta sitten ja ainoa mitä jäin kaipaamaan oli pari harrasteryhmää joille ei vastinetta ole. Ja kyllä boomeritkin tarvii hupia ja se ei ole keneltäkään pois. Mutta ei se sitten enää ollut itselleni lopulta hupia kun alkoi olla tätä wokea ja cancelointia liikaa sekä julkaisujen sensuuria.

Mummo

Kiinni vaan molemmat, niin loppuu idioottien ulina.

Timppis

Face on turha.

Puolueeton

Ennen kommentointia olisi syytä lukea kirja ”10-syyta-tuhota-kaikki-sometilit-nyt”. Kirjassa kuvataan kuinka internet tilinomaistajan ”ilmainen toiminta” tuottaa valtavat voitot. Siis voi olla Facebookissa ilmaiseksi. Miten se voi olla mahdollista?
Kirjassa kuvataan myös, mitä sometilin omistaja saa touhuistaan ”Sosiaalinen media tekee meistä surullisia, vihaisia, pelokkaita ja eristäytyneitä ja vääristää empatiakykyämme.” Lisäksi sometilit voivat ohjata massahypnoosiin. Tämä havainto on aivan uutta tietoa.

otto suni

Katso kuka omistaa Metan, Googlen ja Twitterin! Kipapäät tienaavat joka kerta ja tyhmät ajavat itsensä narun jatkoksi!

Horace Smith

Takavuosina, Suomessa jonkun kouluammuskelun seurauksena joku ”asiantuntija” sanoi, että ne joilla ei ole sometiliä, ovat potentiaalisia murhaajapsykopaatteja. Sittemmin ilmeni, että ampujalla oli Facebook tili, jossa esitteli asettaan. 2005 meinasin liittyä fb:iin silloisen ystävän kutsusta, mutta peruin, enkä ole kaivannut ko palvelua. Enkä kaipaa.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa