Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Talous

Gambia kieltäytyy ottamasta takaisin laittomia maahanmuuttajia, joilla on EU:n karkotusmääräys

Gambian presidentti Adama_Barrow. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / Chatham House.

Afrikan maat voivat yhä useammin estää Euroopasta karkotettuja maahanmuuttajia saapumasta alueelleen.

Presidentti Adama Barrow’n johtama afrikkalainen Gambia kieltäytyy ottamasta takaisin tuhansia Saksassa ja muualla Euroopan unionissa asuvia kansalaisiaan, jotka on määrätty karkotettaviksi ja joiden paluu Länsi-Afrikkaan on estetty.

Koska Barrow on vuodesta 2019 lähtien kieltäytynyt myöntämästä laskeutumislupia Euroopan unionin maista tuleville karkotuslennoille, EU:n viranomaiset ovat olleet ja ovat edelleen voimattomia karkottamaan 6 000:ta niistä 16 000 gambialaisesta, jotka asuvat tällä hetkellä Saksassa ja jotka on määrätty poistumaan maasta, Die Welt kertoo.

Gambia – jossa 95 prosenttia väestöstä on muslimeja – väittää, ettei se voi ottaa takaisin Euroopassa laittomasti oleskelevia kansalaisiaan, koska heitä ”ei voida integroida takaisin yhteiskuntaan”. Jos heidät palautettaisiin, he aiheuttaisivat yhteiskunnallisia levottomuuksia maassa. Näin ollen hallitus kieltäytyy noudattamasta kansainvälistä lainsäädäntöä, joka velvoittaa maita ottamaan karkotetut kansalaisensa takaisin.

”Sosiaalisia levottomuuksia on odotettavissa, kun tuhannet gambialaiset palaavat”, Gambian hallituksen edustaja väitti. ”Yritämme lujittaa rauhaa, vakautta ja demokratiaa maassamme.”

Presidentti Barrow, joka on ehdolla uudelleenvaaleihin ensi joulukuussa, ei halua nähdä eri puolilla Eurooppaa asuvia karkotettuja gambialaisia kotiutettavan monestakaan syystä. Yksi tärkeimmistä Barrow’n toistuvasti mainitsemista syistä on se, että maan väestön enemmistö – joka koostuu hieman yli kahdesta miljoonasta ihmisestä – uskoo, että näiden nyt eri puolilla Eurooppaa asuvien nuorten miesten lähtö on auttanut poistamaan rikollisuutta ja väkivaltaa Gambiasta. Jos nämä nuoret miehet palaisivat takaisin, he uskovat, että rikollisuus ja väkivalta palaisivat väistämättä myös takaisin, hän väittää.

Koska Gambia on lisäksi riippuvainen Saksasta ja Euroopan unionista tulevista kehitysavun rahalähetyksistä, jotka muodostavat yli viidenneksen – tarkalleen 21 prosenttia – maan bruttokansantuotteesta (BKT), maan talous todennäköisesti heikkenisi jyrkästi, jos monet sen kansalaisista palautettaisiin. Näin ollen Barrow’n olisi taloudellisesti harkitsematonta sallia Euroopasta tulevien karkotuslentojen laskeutuminen vaalikampanjan aikana.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tietojen mukaan ulkomailla asuvat gambialaiset, joita on noin 118 000, lähettivät takaisin 495 miljoonaa euroa (588 miljoonaa dollaria) vuonna 2020.

”Monet elinkeinot ovat riippuvaisia Euroopasta tulevista rahansiirroista”, sanoi Baden Württembergin pakolaisneuvoston edustaja Julian Straiger.

Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisön (ECOWAS) ja Afrikan unionin poliittisen analyytikon Emmanuel Bensahin kaltaiset henkilöt väittävät, että on muitakin tekijöitä, kuten COVID-19-pandemia, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi Gambian kantaan karkotettujen vastaanottamisesta.

”Gambian presidentti ei voi olla varma karkotettavien COVID-19-statuksesta. Lisäksi Gambia on pieni maa, eikä terveydenhuoltojärjestelmä ole selviytynyt kovin hyvin COVID-19:stä”, Bensah sanoi ja väitti, että karkotettujen saapuminen olisi epäilemättä lisätaakka maalle.

Gambian ulkopoliittisen käyttäytymisen vuoksi Saksan ja Itävallan viranomaiset ovat alkaneet pelätä, että presidentti Barrow’n asettaman kaltaiset maihinnousukiellot voisivat yleistyä kaikkialla Afrikassa. Kansainvälisen oikeuden asiantuntijan Gawaya Tegullen mukaan Euroopan hallitukset ovat syystäkin hermostuneita, sillä Gambian päätös ei ole yksittäinen, ja hän huomauttaa, että vastaavia tapauksia on jo tapahtunut Guinean, Eritrean ja Sierra Leonen hallitusten kanssa.

Lähde: Remix

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jukka Severinkangas

Gambian väestö on muslimienemmistöinen 95%:sesti, joten demokratia on vitsi. Miten siis voi lujittaa sellaista, siis demokratiaa, jota ei ole?

John Quiman

Gambialla on velvollisuus ottaa vastaan omat kansalaisensa. Kellään muulla ei ole velvollisuutta pitää Gambian kansalaisia maassaan.

Suomen on pakko ottaa omat kansalaisensa vastaan, kun niitä tulee tai joku toinen maa karkottaa, riippumatta siitä, ovatko vaikka miten rikollisia.

jotmek

Tämä afrikasta ja lähi-idästä tullut roskasakki muuttuu Suomenkin rajan ylitettyä korkeasti koututetuksi talouden pelastajaksi, kysykää vaikka Li Andersonilta!

John Quiman

Siinä suvakeille terveisiä: Gambia on lähettänyt rikollisensa Eurooppaan, jotta rikollisuus omassa maassa vähenisi.

Ilkka

Njet, sieltä tulee vain korkeasti koulutettuja ja työorientoituneita moniosaajia. Ylva tietää, hän on nähnyt kristallipallostaan miten meitä uhkaa nälkiintyminen ellei olla suvaitsevaisia. Gambia on jalomielinen maa, se lähettää osaajansa tänne kehitysmaa-apuna ja ymmärtää että meidän hätämme ylittää sietorajan ilman tulijoita. Miksi emme siis maksaisi Gambialle muutamaa miljardia. Se on pieni summa ottaen huomion miten hyvää ja oppinutta väkeä saamme avuksemme estämään nälänhädän, joka on väistämätön ilman heitä.

John Quiman

Pitänee ymmärtää, että Euroopassa ei ollut valmiina soveltuvaa rikollisjärjestöä, niin joutuvat aloittamaan ihan alusta. Siksi ottaa aikaa saada näkyviin todellinen osaaminen rikollisilla aloilla.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
Kauko Aalto

”Sosiaalisia levottomuuksia on odotettavissa, kun tuhannet gambialaiset palaavat”, Gambian hallituksen edustaja väitti. ”Yritämme lujittaa rauhaa, vakautta ja demokratiaa maassamme.” Täällä nämä barbaarit lisäävät rikollisuutta ja meidän pitää vieläpä elättää nämä loiset, kun selkeä ratkaisu on pakottaa heidät johonkin Afrikkalaiseen roistovaltioon joka kohtuullista korvausta vastaan ottaa heidät suojelukseensa. On naurettavaa kun muslimi puhuu demokratiasta, koska kannattaa teokratiaa, näkeehän sen jo tämän hurskaan vaatetuksesta ja hyvin syöneestä olemuksesta.

Ilkka

Ei sitten muuta kuin rahahanat kiinni. On aika opettaa noille mitä tapahtuu kun valkoiset todella kyllästyvät. Yksikään YK:n artikla ei pakota pitämään jihadisteja Euroopan harmina. Sitä ei lue MISSÄÄN kohdassa sitä ihmisoikeusjulistusta. Miksi ne pitäisi olla meidän ” lisätaakkana ” ei ne täälläkään mitään hyödyllistä tule tekemään.