Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Hiili on palaamassa takaisin ennätysvauhtia

PGE Bełchatówin voimalaitos ja hiilikaivos on Euroopan suurin hiilivoimalaitos Puolassa. Kuva: Flickr.

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) viimeisin ennuste osoittaa, että fossiilisista polttoaineista epäpuhtain ja Puolan energialähteitä edelleen hallitseva polttoaine on tekemässä suurta maailmanlaajuista paluuta.

Hiilipulaa koskevat raportit eivät rajoitu vain Puolaan, vaan hiilen kysyntä maailmanmarkkinoilla käy nyt todella kuumana.

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) mukaan vuonna 2022 maailmassa kulutetaan 8 miljardia tonnia hiiltä, mikä on 0,7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021 ja vastaa vuoden 2013 ennätyskulutusta. IEA:n mukaan tuo ennätys rikotaan ensi vuonna.

Ennätyskulutus on johtunut pandemian jälkeisestä elpymisestä. Viime vuonnakin hiilestä tuotetun energian määrä kasvoi vuoteen 2018 verrattuna. Kysyntä kasvaa myös siksi, että valtiot pyrkivät eroon venäläisestä kivihiilestä, joka on nyt tuontikiellossa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Myös taloudellinen noususuhdanne ja Intian erittäin kuuma kesä, joka on lisännyt ilmastointi- ja jäähdytystarpeita, ovat lisänneet sähkönkulutusta. Kiinan talouden odotettu elpyminen tämän vuoden jälkipuoliskolla lisää sähkön kysyntää entisestään.

Hiilen kulutuksen odotetaan Yhdysvalloissa laskevan 4 prosenttia, mutta Euroopassa se on palaamassa voimakkaasti. Ennusteiden mukaan kulutus kasvaa 7 prosenttia, sillä Saksa, Itävalta, Ranska, Alankomaat ja Puola luopuvat kaivosten sulkemisesta ja hiilivoimaloiden käytöstä poistamisesta.

Kaikki tämä tarkoittaa hintojen nousua. Vielä helmikuussa hiilen hinta oli alle 200 dollaria tonnilta. Viime perjantaina kivihiilen hinta nousi Euroopan tärkeimmissä satamissa 340 dollariin tonnilta. Ei ihme, että puolalaiset kivihiilen tuottajat etsivät keinoja hyödyntää mahdollisesti vilkastuvia vientimarkkinoita.

Nyt on hyvä aika myydä hiiltä, mutta ei niinkään hyvä aika niille, jotka ovat riippuvaisia hiilen kulutuksesta, olipa kyse sitten kotitalouksien lämmityksestä tai hiilivoimaloista. Aika ei ole hyvä myöskään ympäristönsuojelijoille, jotka näkevät fossiilisten polttoaineiden aiheuttavan hiilidioksidipäästöjen nousun ja mahdollisesti heikentävän pyrkimyksiä hillitä ilmastonmuutosta.

YK:n tavoitteena oli vähentää hiilen käyttöä 6 prosenttia vuosittain. Tämä toteutui vasta pandemian seurauksena. Vuonna 2022 tätä tavoitetta ei saavuteta.

On erittäin ironista, että sunnuntaina tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Winston Churchill päätti amiraliteetin ensimmäisenä lordina ollessaan korvata kivihiilen öljyllä Britannian laivaston polttoaineena. Jo tuolloin hiili näytti olevan polttoaine, jolla ei ollut tulevaisuutta ja joka oli vähemmän tehokas kuin muut. Öljy, uusiutuvat energialähteet ja kaasu näyttivät todellakin päihittäneen hiilen, mutta hiili on edelleen hallitsevassa asemassa. Tänä vuonna hiilen ennätysmäinen kysyntä on pääosin Putinin ja hänen sotansa ansiota.

Lähde: Remix

58 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
pettuleipuri

”Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.”
Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi | Yle Uutiset
Juurisyy lienee kuitenkin liiallinen pirttiviljelys ”1860-lukulaisissa” nälkävuositasolla olevissa yhteiskunnissa

Ilkka Forsten

Kunnon kylväjä ei vakoa valkkaa.. Tuloksena väestöräjähdys ja aliravitsemus, mutta ei valkoisten syntinä joten miksi me yhä rahtaamme ruokaa ja rahaa savanin laidalle on arvoitus ?

Eetu

Hiili sitten lienee tilapäisesti julistettu uusiutuvaksi luonnonvaraksi?
Vähän niin kuin turve Ruotsissa, vaan ei Suomessa.

Ovat aina olleet

Miten niin ”palaamassa”? Kun Pariisin ilmastosopimuksessa sovittin ydinvoimaloiden alasajo (paitsi USA:n ja Venäjän osalta) niin niiden korvaajiksi hyväksyttiin 2440 UUTTA 800MW hiilivoimalaa.

Voihan olla että vanhemmat voimalat ovat nyt käynnistymässä mutta ei hiilivoimaloita ole koskaan alas ajettu.

John Quiman

Miten ydinvoimalat liittyvät ilmastoon? Sikäli kyllä, että ovat kokolailla päästöttömiä.

Hh1488

mikåän ei ole päästötöntä,ydin voimassa ehkö ajatellaan sitten jtn katastrofi aikoja,hyvinhän sen ukrainassakin huomaa,että sotaa käyvä maa saattaa joutua ydinktastrofin partaalle.ydin voima on sinänsä hyvä,mutta kun katsoo olkiluoto 3 projektia,niin herää kysymys ,että onko se liian hifiä,kun ei se vslmistu ikinä.olisiko vaan järkevämpää polttaa turvetta ja hiiltä.halpa turvallinen ja tehokas

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=PVh-46s1d20

Truddukin tekee parhaansa jotta saataisiin ruokapula…oikein styrankin tukkakin nyt eihän sitä muuten olis pelottava.
Tukkapöllyä tuokin on vailla! 🙁

John Quiman

Tarkoituksellista touhua, WEFin holodomor.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Rakaa poliittista peliä ympäristö- ja ilmastovalheilla ratsastamista. Ilmiselvästi tavoite on heikentää ruoantuotantoa ja ajaa maailma kaaokseen. Onko tarkoitus menehdyttää suuria määriä nälkään vai pelkästään luoda kaaos, joka johtaisi weffiläisten diktaturiaan, on aika yhdentekevää. Se diktaturia on ainakin tavoitteena.

Kata

Todellakin,sitä hamutaan joka puolella kiihkolla!Voi halavatun lespaaja tuokin möllö,isänsä poika!😬

juha II

Suomalainen hiilenpoltto on maailman puhtainta, vaikka sen kehuminen saavatkin vihreät näkemään ”aatteen väriä”!

Niin sanotut ”ympäristöystävälliset” energiavaihtoehdot ovat – kuinka ollakkaan – jopa kokonaisvaikutukseltaan moninkerroin saastuttavampaa kuin ”nokikolari” systeemit.
Mutta Grrenpeace ja muut ympäristökellokkaat eivät ole kovapohjaisista tutkimustuloksista ollenkaan kykeneviä ottamaan tutkimustietoa vastaan, joka sotii vastaan heidän ”Korvatunturi” untaan rikkoen sen pirinpärin.
Syypäitä he eivät ole yksin vaan mukana ”heilastaa” täysin purjein ”uuden energian” teknologiajätit, jotka tahkoavat itselleen ja sidosryhmilleen aina poliitikkoja myöten ”rahaa kuin roskaa”. Meneppä siihen väliin prognoosiesi kanssa ja huomaat kulttuurista riipuen vaiennetuksi tai saat pikadiagnoosin hullunkirjoihin!

Kun suuret rahat liikkuvat. Yksittäisen ihmisen henki ja elämä on kuin sangollinen tuhkaa!!!

Toin sen näisin

Juu, kyseessä ovat Saksa, Itävalta, Ranska, Alankomaat ja Puola. Suomi pistetään tietysti maksamaan kalliisti näiden ilmakehään pöhöttämät hiilidioksidit. Saunan lämmittäminen, grillaus, kynttilän poltto ja tulitikun raapaisu kielletään kokonaan ja uloshengitys pistetään verolle.

Ilkka Forsten

Olen niiiiiiiiiin hyvilläni, OHISALO, ottaako pollaan kun ei vihreä siirtymä ja ilmastohätätila olekaan ihmisten suurin huolenaihe ? Mene nyt kertomaan keloapinoille ettei kannata maata tien tukkeena, ihmiset EI halua kuunnella joutavaa lässytystä kun oikea elämä antaa muuta mietittävää.

Puolueeton

”Tänä vuonna hiilen ennätysmäinen kysyntä on pääosin Putinin ja hänen sotansa ansiota.”
Voi kain noinkin joku päätellä. Jostain syystä, jota ei ole helppo kertoa, Putin aloitti omien sanojensa mukaan ei sotaansa vaan operaationsa Ukrainassa. Sen seurauksena päätettiin Venäjän pakotteista, jotka saivat Euroopan energiapulaan. Tätä voidaan luultavasti helpottaa vähän kivihiilellä. Hiilen kysyntä kasvaa ehkä peräti ennätysmäisesti.
Kyllä tässä on ansiot pantava EU:n osalle, jos ajattelee realistisesti. Päätöstä ei tehty harkittuna ajatellen vaan tunteitten sanelemana, joten päätös ei ollut Putinin määräämä saati Putinin meriitti (ansiota).

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
John Quiman

Euroopan tyhmyys on siinä, että on ryhdytty riippuvaisiksi Venäjän energiasta. Olisi pitänyt tajuta kauan sitten, että siinä on riskinsä. Jos se ei olisi lähes ainoa energian lähde, olisi tilanne ihan toinen.

Kun on energiasta kyse, ei saa antaa sen hanaa yhden tahon käsiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Angel am Erkel

Ilmastonmuutoksesta on tullut oikeistopopulistien lempivihollinen. MOT kertoo, mistä ilmastonmuutosta epäilevä liike on saanut alkunsa ja miten se vaikuttaa Suomessa.
https://areena.yle.fi/1-50278153?utm_medium=social&utm_campaign=areena-web-share&utm_source=copy-link-share

Kata

Ei vaan pysty kattoon…..liikaa ohimopainetta jo muutenkin.

Ilkka Forsten

” Pystyyn ” katsominen voi aiheuttaa ohimopaineita. Joten katsotaan vaakatasoon.

Kata

😀

Tuumailija

Johan oli taas pläjäys. Minkähän vuoksi on ”epäilijöitä” kun IPCC:n ilmastohysterian vetäjäksi valittiin valitun kansan jäsen jolla ei ollut juuri mitään merkittäviä meriittejä ja taas blokattiin oikeasti uraa uurtanut ilmastotutkijan hakemus?
Sama tapahtui körinä rokotteen/plandemian kohdalla, realismi ja kerrottu totuus eivät kohdanneet, se jo herättää epäilyksiä asian todellisesta laidasta.

Ilmastokäyrähän alkaa vasta 50-70 luvulta, jotta se saadaan osoittamaan ihmisen osuus ilmaston muutokseen, pois jäävät kuitenkin auringon ja muiden osatekijöiden syklinen vaikutus joka on todennettavissa niin napajäätikkötutkimuksista, puiden lustotukimuksesta ja geologisista tutkimuksista.

Epäilijät (foliohatut) eivät kiellä muutosta, vaan olemassa olevan datan tulkintaa ja tarkoitusperiä sekä ihmisen toimien marginaalista osuutta tässä joka on kuitenkin nostettu lippulaivaksi agendalle.

Denialistit taasen kieltävät kategorisesti koko muutoksen, heille ei kelpaa edes poikkitieteellinen versio.

Ilkka Forsten

Ilmastonmuutos on totta, mutta kaikki syyt sille ei ole sitä mitä väitetään. Pidän idioottimaisena toistuvaa jankutusta siitä kuinka mittaushistorian aikana on havaittu jotain, koska ihmiskunta ei ole aloittanut elämää siitä mittaushistorian alkupäästä. Kaikki se mitä on tapahtunut ennen sitä, on ollut aavistuksen rajumpaa ja silloin on todella lajeja kuollut sukupuuttoon. Mutta, mikä tärkeintä, vaikka jotain on hävinnyt on aina tullut uutta tilalle. Ei ilmastokaan ole mikään tasainen jana. Sen vaihtelut on kuuluneet maapallon kehitykseen joka nyt yritetään muokata ajatustasolla siihen, että vain ihminen muokkaa tulevaisuutta.

Olen useasti kysynyt, miksi maapallon ilmasto vaihtui miljoonien vuosien ajan ennen ensimmäistäkään ihmistä, autoa tai teollisuuslaitosta. Siksi että avaruudessa jossa pyörimme ei ole mitään pysyvää, tai äärimmäisen stabiilia tilaa.

Joskus vuosia sitten tehtiin koe, jossa siirrettiin eräs liskolaji mantereelta saarelle. Mantereen puolella lisko oli ollut lihansyöjä, ja sen suojaväritys noudatti maan väritystä. Ei mennyt pitkää aikaa kun saarelle siirretyt liskot oli muuttaneet väritystään, ja ruokavalio koostui kasviksista. Mitä tämä todistaa ? Sen ettei olosuhteiden muutos hävitä lajeja, se muuntaa niitä uusia olosuhteita vastaavaksi.

Olisi ihmeellistä jos evoluutio olisi pysähtynyt vuoteen 2022, ja kaikki sen jälkeen merkitsisi tuhoutumista ellei uskota puoluepoliittisiin vaikuttajiin. Eivät he ole mitään jumalia, tai suojeluspyhimyksiä. He ovat erittäin määrätietoisia huijareita joiden tavoite on saada valtaa, ja sen avulla määritellä muille mitä saa tehdä tai ajatella. Luuleeko joku tosissaan että Emma Kari,noin esimerkiksi, on oikea ihminen puhumaan tervellisten elämäntapojen puolesta ? Hän käyttää alkoholia ja polttaa tupakkaa. Eikä hän takuuvarmasti kävele työpaikalleen tai sieltä pois. Jos lahkon papitar ei itse pysty elämään saarnansa mukaisella tavalla, miksi hän olettaa että toisetkaan tekisi niin ?

Jos Sanna Marin rakennuttaa itselleen liki miljoonan hintaista omakotitaloa, uskotteko että hän sammuttaa valot uskollisesti säästääkseen sähköä talven tullen. Vai uskotteko että hänen mökistään katkaistaan sähköt ” yhteisen hyvän ” nimissä. Mitä luulette, istuuko Petteri Orpo kynttilänvalossa talvi-illat. Tavaako Anna Maja Henriksson Tove Janssonin Muumeja taskulamppu kourassa, ja onko Li Andersson halkovajassa tekemässä lämmityspuita. Tai onko Maria Ohisalo pokasaha kourassa leimikkoa harventamassa saadakseen sytykkeitä hellaan ? Ei ole. Kaikki mainitsemani henkilöt jatkavat omaa kerskakulutustaan mutta teidän pitäisi luopua kaikesta. Tuntuuko siltä että nyt pissitään öögaan jotain ja kunnolla. Jos tuntuu, olette oikeassa, jos ei tunnu, hapantukaa tunkiolla lopun ikäänne.

Angel am Erkel

Maapallolla on aina ollut ja tulee aina olemaan suuria,kosmisten tapahtumien aiheuttamia ilmastonmuutoksia kuten jääkausia ja hurjia kasvihuonekausia.
Ihmisen tulenkäytön aiheuttama olemattoman pieni ilmastonmuutos on kasvanut havaittavaksi vasta teollisella ajalla.
Se on riittävän suuri aiheuttaakseen valtavaa kärsimystä n y k y i s i n elävälle (ylisuurelle) ihmispopulaatiolle ja nykyluonnolle.
Ne jääkaudet sun muut tulee sitten taas aikanaan,

ike

.Olen sitä mieltä että keskiajan ilmaston lämpeneminen johtui lisääntyneestä lentoliikenteestä. Ihmiskunnan liikakasvu vie maapalloa tuhoon, ainakin valtaviin vaikeuksiin, on jo vienyt. Ero on siinä että vain toinen väittämä on totta mutta siitä harvemmin puhutaan. Halutaan vaan lisää kehitysapua. Populaatiota voisi myös laskea hallitusti, ilman kärsimyksen lisääntymistä mutta vaikeammaksi se tulee. Kehitysavun anto on jo aikoja sitten tullut tiensä päähän, tällä syntyvyydellä Punavihreät ovat tietenkin sitä mieltä että syntyvyyden laskun tulisi koskea vain suomalaisia, muusta maailmasta tai emigranteista ei puhuta mitään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Keskiajan lentoliikenne oli epäilemättä vahva alkusysäys ilmastonmuutokselle, liikakasvua ei saa hillitä, sillä Tarja Halosta lainatakseni ” nuhhiminen on ihmisoikeus.” Niin se onkin, mutta se ei ole ihmisoikeus että tulokset maksatetaan niillä jotka ei osallistuneet talkoisiin.

John Quiman

Puhuvat kovasti lehmien pieruista yhtenä syynä ilmaston lämpenemiselle. Olikohan aikoinaan lämpenemisen syy dinosaurusten pierut, sillä ovathan ne melko muhkeita lehmiin verrattuna.

Rudi

Jo 60-luvulla puhuttiin kansakoulussa ilmaston muuttumisesta, ja siitä että olot täällä Suomessa tulevat paranemaan ilmaston muuttuessa tulevina aikoina leudommaksi. Asia oli aivan normaali maapallon ilmiö jossa ilmasto muuttuu pitkällä aikavälillä äärimmäisestä toiseen. Jossain vaiheessa joku keksi alkaa syyllistämään ihmisiä tästä luonnon kiertokulusta ja rahastamaan pelolla. On aivan absurdi visio että ihminen kykenisi vakioimaan maapallon lämpötilan johonkin tiettyyn astelukuun. Ei tule onnistumaan.

John Quiman

Ilmastonmuutos on havaittu näppäräksi poliittiseksi välineeksi, joten koko ilmastovouhkaaminen perustuu politiikkaan, ei mihinkään muuhun.

mr. Methane

Ilmastomuutoksen vähättelyvouhkaaminen on selvä öljyteollisuuden intressi.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/salaiset-raportit-shell-tiesi-ilmastonmuutoksesta-vuosikymmenia/

John Quiman

Eipä tässä kukaan ole vähätellyt ilmastonmuutosta. Se on aina ollut menossa.

Mutta kyllä vähätellään niitä, jotka syyttelevät omien poliittisten tarkoitusperiensä hyväksi ihmistä ilmastonmuutoksesta ja pyrkivät hyödyntämään sitä pyrkimystensä eduksi.

IPCC ei muuta ansaitsekaan kuin vähättelyä:
https://www.youtube.com/watch?v=U5weFQYBL5w&t=456s

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Oikeastaan on ollut kummallinen johtopäätös että ilmasto olisi joskus ollut stabiili. Ainahan se on muuttunut, kyse on vain tarkastelun aikaskaalasta. Sen tulisi olla geologinen, ei joku ”seinästä revitty” mittaushistoria.

Kata

Juuri niinkuin tekee IPCC,hallitusten välinen kuppikunta.
Ne leikkii tietäjää,tulossa on maailmanlopun sää..🙈Ei ne mitään nää kun vallanhimo suonissaan väräjää…🗣Vain pelkkä puhuva pää jäljelle jää…😄

Ilkka Forsten

Kannattaa vielä kiinnittää huomiota siihen mihin kohderyhmään asia suunnataan. Sillä on suuri merkitys kun puunhalaajiksi valitaan penskat jotka ei itse maksa mistään mitään, tai hyveliputukseen soveliaat nuoret naiset. Olen pahoillani naisten puolesta, mutta teitä tässä vedätetään 6 – 0.

Tuumailija

Tosi, tuo oppi kesti 80 -luvun alkuun asti, sitten se alkoi muuttumaan. Opettajatkin vitsailivat että tulee aika jolloin palmut huojuu suomen rannikolla.
No asukkeja tänne tallaa, vielä odotellaan niitä taatelipuita.
Sitten alkoi tulla happosadepropagandaa yms. kauhukuvaa, miten ihminen tuhoaa taas kerran maapallon (ihan kuin olisi ollut aiemmasta tapahtumasta tietoa). Tietyllä tavalla oikeassa ovat, mutta tämä koski elinympäristöä.
Samalla vahventui valhe, että kerrostalot ovat energiaystävällisempiä kuin omakotitalot ja kaikilla on kaupungeissa (kontrollin alla) paljon paremmin asiat kuin hajallaan asuessaan.

EU:n liittymisen jälkeen vasta se hulluus on ryöpsähtänyt kukkaan ja ihmisiä on yritetty pakottaa milloin mihinkin ilmastoverukkeella kuten ostamaan bambusta tehtyjä aterimia, vaatteita yms. Täysin unohdettu suomalainen pellavaperinne, mutta se on sitä ilmastoa pilaavaa lähituottamista ja omavaraisuutta.

mr. Methane

Ihminen ei tietenkään pysty vakioimaan maapallon lämpötilaa mihinkään arvoon mutta pystyy nykyisellä hiiliyhdisteiden polttamisella nostamaan sitä niin paljon että jäätiköt sulaa ja tropiikki aavikoituu.
Ihmisiä on vaan niin paljon että tulee syttymään sotia siedettävästä elintilasta.
https://climate.nasa.gov/

Rudi

Ole uskossasi vahva. Minä myös olen.

mr. Methane

Tuo sanonta sopii kyllä uskontoihin.

Se ei vaan sovi tuon samaisen Nasan avaruuslentojen fysiikkaan eikä palamistuotteiden aiheuttaman kasvihuoneilmiön kemiaan ja biologiaan.

John Quiman

Hiilidioksidi ei ole Maan historian aikana ollut koskaan lämmön aiheuttaja. Hiilidioksidin määrä on kasvanut seurauksena lämpiämisestä ja vähentynyt kun on tullut viileämpi kausi.

Nyt eräiden mielestä fysiikka on muuttunut ja hiilidioksidin määrä aiheuttaa ilmaston lämpenemistä.

Hyvin epäilyttävää tuo ”ilmastotiede”, kun ”ilmastotieteilijät” ovat kärynneet lämpökäyrien väärentelyistä monella tavalla ja monta kertaa. Ovat vääristelleet voidakseen todistaa teoriansa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Tuumailija

Tosi, dinojen aikana hiilidioksidipitoisuudet olivat raakasti korkeammat, siksi kaikki myös kasvoi suuremmaksi, toki happipitoisuudetkin olivat toisilla lukemilla.
Tällä hetkellä mennään niin alhaisissa pitoisuuksissa, että luonto kärsii sen puutteesta, kasvu hidastuu ja hedelmien yms. tuotto vähenee. Jopa kasvihuonekasveille annetaan erikseen hiilidioksidia jotta ne tuottaisivat jotain; kurkkua, salaattia, tomaattia, kukkia yms.

Pahempia kasvihuonekaasuja on esim. metaani, tai liiallinen vesihöyry ilmakehässä jota tuotetaan eri tavoin enemmän kuin tarpeen olisi ja se jos mikä nostaa lämpötiloja ihan fysikaalisilla ominaisuuksilla.

mr. Methane

Öljyteollisuudella on paljon suurempi intressi vähätellä ilmastonmuutosta kuin millään ilmastopaneelilla on intressi liioitella sitä.

Niiden ”käryjen” kohottaminen muiden faktojen yläpuolelle on hyvä esimerkki siitä miten helppoa miltei mistä tahansa monimutkaisesta asiasta on poimia sellaisia sellaisia osatotuuksia joilla saa jotkut uskomaan mustan valkoiseksi.

Koska on olemassa maallikko-valelääkäreitä niin ihan yhtä lailla voi olla myös maallikko-valeilmastotieiteilijöitä.

John Quiman

Eivät ne huijarit olleet mitään ”maallikko-valeilmastotieteilijöitä”, vaan eturivin ilmastotieteilijöitä ja niiden valhekäyriä ja -tietoa käytti myös IPCC.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Tuumailija

Samoja käppyröitä käyttävät, saavat silti täysin päinvastaisen tuloksen/ennusteen.
IPCC muokkaa vielä rajusti saamaansa informaatiota jottei ”lätkämailamalli” vain menetä merkitystään, se myös hylkää paljon eturivin tutkijoiden antamaa informaatiota koska se ei sovi agendaan ja em. lerpahtaisi varreltaan.

John Quiman

IPCC onkin poliittinen järjestö, ei tieteellinen ja se ajaa poliittista agendaa. Tuossa metaanimies pohtii, että IPCC:lla ei ole intressiä liioitella ilmaston lämpenemistä, mutta niin voi ajatella vain, jos uskoo IPCC:n olevan epäpoliittinen ja tieteen lahjomaton toimija. Näinhän ei ole, vaan IPCC tekee politiikkaa ja sitä se tekee tietyn ryhmän toiveiden mukaisesti.

Angel am Erkel

Vihreä siirtymä olisi onnistunut, mikäli ydinvoimaa olisi rakennettu moninkertaisesti toteutunutta enemmän. Tuulivoimaa ja aurinkopaneelit olisivat sitten TÄYDENTÄNEET sitä paikallisen omavaraisuuden saavuttamiseksi-

Öljy-yhtiöt eivät tietenkään sellaista halunneet, joten nyt sitten mennään ilmaston lämpenemisen käynnistämien megamigraatioiden kautta kohti vaakasuorien nikkelisateiden aikaa.

John Quiman

Tuulivoiman voisi haudata, ellei sitten puhuta vaikka jonkin maatilan omasta pienikokoisesta myllystä. Aurinkopaneelit ovat ihan hyvä täydentävä, kunhan niiden hinnat laskevat tasolle, joka tekee niistä kilpailukelpoisia.

Ydinvoimaloita jos rakentaisi parikymmentä, olisi Suomi energian myyjä ja siitä tulisi hyvin tuloja. Sata ydinvoimalaa ja sitten Suomi on energian suurvalta.

Huoleton

Ilkeä putin tarkoituksella pakotti lgbt:tä ja negroideja palvovat ja nuolevat länsimaiset valkonaamat takaisin jauhamaan sähköä kivihiilellä ja siten maailma ei nyt pelastukkaan. Voihan ei ja voi voi vielä perään. Itkekää mulle joki lol.

John Quiman

Elämme vihreän siirtymän aikaa, joten määrittelemme kivihiilen uusiutuvaksi luonnonvaraksi ollaksemme edelleen vihreitä. Sehän uusiutuu muutaman sadan miljoonan vuoden sisällä.

Ilkka Forsten

Vähän sama asia kuin tämä. Viiniä tarjoillaan vain kalaruokien kanssa, mutta jos kalaruoka on loppu, katsottakoon ryynimakkarakin kalaruokiin kuuluvaksi.

” En koskaan juo alkoholia ennen aamukymmentä.. Mutta toisaalta, ainahan kello on jossain päin maailmaa kymmenen.”

John Quiman

Tai suomalaisen pikasiman ohje: Pullo kossua ja kaksi rusinaa. Jos on kiire, eivät ne rusinat ole välttämättömiä.

Kata

😄👍

Heikki Salama

Hiilineutraalista hiilipositiivisuuteen!

Tuumailija

Sitä tuo maahanmuuttovirasto toimittaa täysipäiväisesti.

Juha

Heh heh 😂 EUn kommunistinen politbyroo ja Suomen nukkehallitus ovat kuin Kummelin sketsihahmoja.. näille saa jatkuvasti nauraa eikä naurusta tahdo tulla loppua kun näitä sketsejä tulee aina vain lisää. Nukkehallituksen hiilijalanjälki on siis aivan massiivinen ja sitten yrittävät höpöttää jotain aivan lämpöisiä hiilidioksidista ja ilmastosta. Kyllähän noilla tarinoilla lämpeää useammankin ilmastopellen betonikoppi punakaupungeissamme, joten ei siellä mogadishussa, espoossa ja vantaalla mitään hiiltä tarvita.

Tuumailija

Niin se vihreä siirtymä alkaa murenemaan omaan mahdottomuuteensa. Tuuli-, aalto- ja aurinkovoima ovat hyvä lisä ja tuki perinteisille energiamuodoille, mutta tällä kertakäyttöteknologialla jolla ei saada kuin ympäristö tuhottua ei ole teknisesti mahdollisuutta korvata kaikkea ennen teknistä vallankumousta alalla (energian tehokas keruu ja varastoiminen).
Ajan myötä kun käsitetään että miksi tuhota omaa ympäristöä harvinaisten jalometallien kaivamiseen (lithium, koboltti etc.) kun sitä voi samalla panostuksella hakea vaikka esim. lähiplaneetoilta, joissa näitä raaka-aineita on riittävästi tai kehittää korvaava materiaali jo olemassa olevista.

Kata

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=R7gAEkzIgvw

Jos vain on kiinnostusta niin tuo kannattaa ehdottomasti kuunnella..on enkkutekstitys…Jordan B.Peterson ja Michael Yon ja maatalous hampaissa Hollannissa ym ym ym…miekkarit ja niiden taustoja ympäri maailmaa…Erittäin mielenkiintoista ja myös huolestuttavaa miten joku wef,joku gates sun muut vatun billionäärit voi määrittää kuka saa viljellä kun kukaan tavis ei halua mitään famine-aikakautta!
Ja kuinka tärkeä onkaan Alankomaiden maanviljelys maailmalle!Miksi se pitäisi lopettaa?

Toivon todellakin että vihreä siirtymä vie virheet vattulaan.

Tuumailija

Tuo oli hyvä linkki, kiitos.

Kata

Ole hyvä!Nuo herrat ei tartte prompteria!

Mutta kyllä tosiaan alkoi talvi huolestuttaan että mitähän vielä…

Ilkka Forsten

Se mistä vihreä lahko ei puhu sanaakaan on Saksalaisten kehitteillä oleva synteettinen polttoaine, joka toimii kaikissa polttomoottoreissa, mutta ei synnytä samoja päästöjä kuin nykyiset litkut. Sähköautot ei ole tulevaisuutta, ne on tämän ajan öyhötystä ja ihmisten kirjaimellista harhaan johtamista. Kuka tahansa järki-ihminen on tiennyt ettei esimerkiksi litium ole rajaton mahdollisuus, vaikka sen nimeen vannotaan nyt kuin Lutherin teeseihin Wittenbergin kirkon ovessa silloin aikoinaan.

Vihreät / SDP hinkuu sähkötoimista maailmaa vain ja ainoastaan siksi, että kyseisten lahkojen ministereillä ja opetuslapsilla on osakkeita sijoitettuna tuulivoimaan jne. Katsokaas Timo Harakan ( SDP ) osakesalkkua, ja ottakaapa selvää mihin pedari Sillanpää on sijoittanut tuohiaan ? Jos tuette sähköistyvää maailmaa, tuette samalla pedaria, minä en sitä tee koska en pidä kummastakaan. En sähköautoista enkä pedareista.

John Quiman

Tuulivoima on luontoepäystävällinen ja kallis. Se on linuille kuolettava ja muulle ympäristölleen suuri haitta. Sen saisi kuopata ja purkaa olemassa olevat myllyt pois. Syy niihin on poliittinen, ei taloudellinen tai luontoystävällisyys.

Tuulivoima on mahdollisesti hyvä lisä pienimuotoisena, vaikkapa jollekin maatilalle. Se saattaa olla hyvä lisä laivoille, kuten kokeiluissa on osoittautunut. ne eivät tosin ole ropellitekviikalla tehtyjä.

Alltovoimasta en oikein tiedä, mutta epäilyttää, että ne eivät ole luontoystävällisiä. Saattavat toki olla haitoiltaan vähäisiä.

Vesivoimalat, jotka ovat padotuissa joissa, ovat valtava haitta mm. lohikannoille ja varmaan muullekin luonnossa. Eikä niissä ole edes kunnolla panostettu siihen, että lohet voisivat nosta kutupaikoilleen. Tietääkseni niin voisi tehdä, että ne aika kohtuullisesti pystyvät jatkamaan matkaansa patojen ohi, mutta ei ole välitetty tehdä.

Ydinvoimasta tulee toki ydinjätettä, jota voi säilyttää jossain luolissa niin, että ovat käytännölisesti katsoen vaarattomia. On mitä ilmeisimmin myös mahdollista keksiä tapoja neutralisoida ne siten, että ne eivät enää ole haitaksi kellekään. Tutkimalla varmasti löytyy ratkaisuja, kunhan on mielenkiintoa. Sellaisen kikan löytyminen olisi kyllä vihreiden politiikalle ikävä asia, joten vihreät varmaan vastustaisivat sellaista tutkimusta.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa