Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Italian siirtolaiskriisi: Lampedusan asukkaat järjestävät joukkomielenosoituksia, kun Ursula von der Leyen vierailee saarella

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili Italian pääministerin Giorgia Melonin kanssa siirtolaisten hotspot-alueella Lampedusassa Italiassa, syyskuun 17. päivä 2023. Kuva: Wikimedia Commons / CC0 / https://audiovisual.ec.europa.eu/en/photo/P-061838~2F00-14 / Riccardo De Luca / European Union, 2023 / EC - Audiovisual Service

Von der Leyen ilmoitti 10-kohtaisesta toimintasuunnitelmasta, mutta EU:lla ei ole juurikaan uskottavuutta maahanmuuton suhteen.

Italialaiset järjestivät joukkomielenosoituksia Lampedusan saarella vain tunteja ennen Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Italian pääministerin Giorgia Melonin vierailua sunnuntaina. Saaren italialaiset asukkaat, joita on tällä hetkellä enemmän kuin laittomia maahanmuuttajia, vaativat toimenpiteitä kestämättömäksi käyneen siirtolaistulvan pysäyttämiseksi.

Saareen saapuu yhä lisää siirtolaisia kuljettavia veneitä, ja sunnuntaina saapui jopa yli 100 siirtolaista. Siirtolaisten määrä on ylittänyt 10 000:n rajan viimeisen viikon aikana, ja Lampedusan pienellä saarella asuu noin 6 000 ihmistä. Pelkästään viime tiistaina saarelle saapui yli 6 000 laitonta siirtolaista vain vuorokaudessa.

Sadat ihmiset lähtivät lauantaina kaduille vaatimaan välitöntä ratkaisua tilanteeseen. Sosiaalisessa mediassa julkaistu kuvamateriaali osoittaa paikallisten turhautumista.

Jotkut mielenosoittajat sanoivat protestoivansa ensimmäistä kertaa kriisin vakavuuden vuoksi.

”Viime vuosina en ole viitsinyt ryhtyä toimiin tämän asian suhteen. Mutta nyt tunnen vaistomaisesti, että minun on suojeltava lapsiani, koska en tiedä, mitä Lampedusalle tapahtuu tulevaisuudessa”, eräs mielenosoittaja sanoi.

”Emme halua telttaleirejä. Tämä on viestimme Euroopalle ja Italian hallitukselle. Lampedusan asukkaat ovat väsyneitä”, sanoi toinen mielenosoittaja sen jälkeen, kun uutiset siitä, että entiselle sotilastukikohdalle ollaan pystyttämässä telttakaupunkia siirtolaisille, olivat levinneet.

Samaan aikaan Lampedusaan saapuneet afrikkalaiset siirtolaisjoukot ovat myös aloittaneet mielenosoituksia, joihin kuuluu tiesulkuja, joissa he vaativat tarvikkeita ja parempaa elintasoa. Lampedusan vastaanottokeskuksissa, jotka on suunniteltu muutamalle sadalle ihmiselle, asuu tällä hetkellä tuhansia laittomia siirtolaisia.

Von der Leyenin vierailu vaikeuksissa olevalle saarelle on osoitus siitä, miten pahaksi kriisi on kasvanut, vaikka EU on tehnyt ehdotuksia ja lupauksia vuosien ajan, mutta tulokset ovat olleet vähäisiä. Itse asiassa kriisi on vain kasvanut, ja Italia lähestyy nopeasti ennätysmäärää laittomia maahanmuuttajia, jotka saapuivat maahan vuonna 2016 kriisin huippuvaiheessa.

Von der Leyen lupasi Euroopan ja Italian viranomaisten yhteistyötä siirtolaiskriisissä ja ilmoitti välittömästä 10-kohtaisesta toimintasuunnitelmasta. Siihen kuuluu Euroopan turvapaikka-asioiden viraston ja Euroopan raja- ja merivartioviraston (Frontex) läsnäolon ja tuen vahvistaminen Italiassa.

Myös rajavalvontaa merellä ja ilmassa olisi von der Leyenin mukaan tehostettava. Ellei EU:n maahanmuuttopolitiikkaan tehdä perustavanlaatuista muutosta, valvonnan lisääminen ei kuitenkaan hidasta maahantulomääriä. Itse asiassa EU:n merenkulkupalvelut ovat usein mukana kuljettamassa merellä havaittuja siirtolaisia maihin.

Von der Leyen lupasi myös nopeuttaa laitteiden ja koulutuksen toimittamista Tunisian rannikkovartiostolle ja muille viranomaisille. Hänen mukaansa ihmissalakuljettajien vastaisia toimia tehostetaan ja merikuljetukseen soveltumattomien veneiden käyttöä rajoitetaan.

Von der Leyen antoi kuitenkin myös lausuntoja, jotka osoittavat, että EU:n tavoitteena ei ole pysäyttää siirtolaiskriisiä, vaan yksinkertaisesti levittää tulijat muihin Euroopan maihin. Hän sanoi, että Lampedusaan saapuneet ihmiset, erityisesti naiset ja alaikäiset, pitäisi siirtää muihin EU:n jäsenvaltioihin.

Monet Länsi-Euroopan maat, kuten Saksa, ovat kuitenkin sanoneet, etteivät ne enää ota vastaan siirtolaisia eteläisistä valtioista, ja nostaneet erityisesti Italian esiin. Saksa väittää, että Italia kieltäytyy ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita, jotka ovat ensin rekisteröineet hakemuksensa Italiassa, mikä Dublinin sääntöjen mukaan velvoittaa Italian ottamaan heidät takaisin, Saksan hallituksen mukaan.

Lähde: Remix

Tilaa
Ilmoita
5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Ällistyttävän lepsua toimintaa tunkeutujien suhteen, herää kysynys onko päättäjillä pisneksessä rasvaiset sormet pelissä?
Tähän ongelmaa on ratkaisu, kaikki laittomasti tai rikoksiin syyllistyvät poistetaan euroopasta, ilmainen terveydenhoito, etuilut asuntojonoissa jne, holtittomasti jaetuille etuuksille stoppi kerrasta.

Ilkka

Kohta alkaa paukkumaan, sanokaa minun sanoneen.

Marko Kristian

Ne voisi kaikki lähettää Ursulan takapihalle.
USA:ssa on New Yorkin demokraattien mielipide laittomista siirtolaisista muuttunut, kun heitä on lähetetty ja tullut isolla joukolla New Yorkiin.
Kaikki viiden tähden hotelleista lähtien täynnä siirtolaisia, turisteja sinne ei enää mahdu ja kaikki kadutkin täynnä niitä siirtolaisia, ja kaupunki on konkurssin partaalla.
Kartellien huumekauppiaita ja ihmiskauppiaita kaupunki täynnä.
Yksi pariskunta piti lasten ”päiväkotia” jossa diilasivat fentanyylia siellä pikkulasten keskellä, ja 1-vuotias ”hoitolapsi” kuoli.
https://nypost.com/2023/09/18/owner-of-nyc-day-care-where-tot-died-of-opioid-od-called-husband-two-others-before-911/

John Quiman

Ihmissalakuljettajia avustava meritaksiliikenne on saatava lakkaamaan. Lähin satama oli Tunisiassa, joten kaikki takaisin sinne, ”pelastusta” harrastavat laivat takavarikkoon ja päällystö vankilaan, koska kyse on puhtaasti rikollisesta toiminnasta.

Leyenin tarkoitus ei ole lakkauttaa kyseistä ihmissalakuljetusta, vaan ainoastaan auttaa laittomia maahantulijoita jatkamaan matkaansa muualle pitkin Eurooppaa. Euroopan väestörakenteen muutos on hänenkin tavoiteensa, eikä sitä voi mitenkään kieltää, koska se mikä toteutuu, on tarkoitus. Layen on siis yksi näistä ihmissalakuljettajia avustavista tahoista, joten samaan vankilaan ”meripelastajien” kanssa.

Ilkka Manttari

EU on terroristijärjestö jota Ursula nykyisin johtaa. Ei sen kummempaa. Paha vaan että noita dielereitä on aika monessa, vielä jonkin aikaa sitten, itsenäisessä maassa.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa