Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Joukkopakolaisdirektiivi umpeutuu – Ruotsin maahanmuuttovirasto voi vastaanottaa kerralla 40 000 turvapaikkahakemusta

Ukrainalaispakolaisia Puolan rajalla (2022). Kuva: Wikimedia Commons.

Ruotsissa oleskelevat ukrainalaiset pakolaiset saavat jäädä Ruotsiin EU:n niin sanotun joukkopakolaisdirektiivin nojalla. Se on määräaikainen, päättyy vuoden kuluttua, eikä sitä todennäköisesti jatketa. Tämä tarkoittaa, että Ruotsista tilapäistä suojelua hakeneiden noin 40 000 ukrainalaisen on joko palattava kotiin tai haettava turvapaikkaa.

”On epätodennäköistä, että joukkopakolaisdirektiiviä jatketaan vuoden 2025 jälkeen”, Per Löwenberg Ruotsin maahanmuuttovirastosta sanoi SVT:lle. On epäselvää, mitä tapahtuu niille noin 40 000 ukrainalaiselle, jotka ovat paenneet sotaa kotimaastaan ja ovat nyt Ruotsissa.

EU:n joukkopakolaisdirektiivin nojalla maahan jääviä koskevat säännöt poikkeavat merkittävästi normaaleista turvapaikkasäännöistä. Taloudellinen korvaus on pienempi, he eivät ole oikeutettuja erityiseen tukeen eivätkä voi saada työlupaa.

Voimassaolo päättyy ensi vuoden alussa

Kukaan ei tiedä, kuinka kauan Ukrainan sota kestää. Se, mikä kuitenkin tiedetään, on se, että EU:n joukkopakolaisdirektiivin mukainen oikeus jäädä Ruotsiin päättyy tähän aikaan ensi vuonna.

Ukrainalaiset pakolaiset voivat sen jälkeen matkustaa kotiinsa, vaikka sota jatkuukin. Joillekin tämä voi olla mahdollista, ja monet ovat jo tehneet niin, mieluiten maan osiin, joissa sota ei vaikuta.

Voi johtaa turvapaikkakaaokseen

Toinen käytettävissä oleva vaihtoehto on hakea turvapaikkaa Ruotsista tavalliseen tapaan. Tämä voi kuitenkin johtaa siihen, että maahanmuuttoviraston käsittelymenettelyt menevät sekaisin.

Konkreettisesti tämä voisi tarkoittaa 40 000 turvapaikkahakemusta kerralla Ruotsin maahanmuuttoviraston pöydälle. Tämä puolestaan voisi johtaa erittäin pitkiin käsittelyaikoihin.

Monet ukrainalaiset voisivat hakea työlupaa, kun heidän EU:n joukkopakolaisdirektiivin mukainen oleskeluoikeutensa päättyy, ja todennäköisesti myös saada töitä. Tämä ei kuitenkaan ole sallittua. Tällaiset hakemukset on tehtävä kotimaasta käsin.

Lähes vain naiset ja lapset

Toisin kuin kolmannesta maailmasta tulevissa siirtolaisvirroissa, joissa nuoret miehet ovat vahvasti yliedustettuina ja joiden motiivina on useammin hyvinvointi kuin sodan pako, lähes kaikki Ukrainasta tulevat pakolaiset ovat naisia ja lapsia. Miehet ovat jääneet taistelemaan venäläisiä vastaan.

”Olemme kaikki uskomattoman kiitollisia mahdollisuudesta olla Ruotsissa. Samalla meille on suuri stressi, kun emme tiedä, mitä tapahtuu”, kertoi SVT:lle Kateryna Golod, joka pakeni sotaa äitinsä ja tyttärensä kanssa.

Lakeja ja säädöksiä voidaan muuttaa, mutta toistaiseksi hallitukselta ja parlamentilta ei ole tietoa siitä, mistä keskustellaan EU:n joukkopakolaisdirektiivin määräajan lähestyessä, joka päättyy ensi vuoden alussa.

Lähde: SVT

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jarno Tuominen

lähes kaikki Ukrainasta tulevat pakolaiset ovat naisia ja lapsia.höpö,höpö yhtälailla niitä ukkoja on tullut.ikä luokka noin 20-60v.kun päivittäin näkee ei voi muuta todeta.osa töissä kierrätyskeskuksen välivarastossa,josta hamstraavat parhaimmat tavarat ilmaiseksi itselleen.esim täyspuiset huonekalut,jotka tulevat sitten myyntiin facebookin,sivustoille.elikkä ollaan vähän niikuin kevyt yrittäjiä.

Kauko Aalto

Laotse sanoi, että se joka tietää, ei puhu, se joka puhuu ei tiedä.

Islam ja Afrikka on käsittämätön ongelma koko Euroopalle. Miten tämä ongelma on hävitettävissä, se on kohtalon kysymys koko sivistyneelle maailmalle. Mutta miten siihen voitaisiin edes puuttua, kun koko Eurooppa on täynnä etnofasisteja joilla ei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa. Ehkäpä Venäjä ratkaisee ongelman, saattamalla maailman kolmanteen maailman sotaan, sen seurauksena (mikäli Euroopasta mitään jää jäljelle) ei tehdä enää virheitä väestön vaihdossa barbaareihin, tarvitaan ihmisiä jälleen rakentamiseen,  emme tarvitse loisia haittalisääntymiseen, eiköhän tästä järjettömyydestä ole jo opittu.  

Marko Kristian

Ukrainalaisethan sanoi heti alkuun että eivät halua Ruotsiin, koska se on täynnä kehitysmaalaisia ja naiset ja lapset ei ole siellä turvassa.
Joku nainen sanoi haastattelussa että menee mielummin takaisin Ukrainaan sodan keskelle kuin Ruotsiin.
Ja näkyy siitäkin että sinne on mennyt vähemmän ukrainalaisia kuin Suomeen.

Ilkka

Erikoista että Ukrainalaiset voidaan poistaa noin vaan, mutta savunahkojen elämään ei saa puuttua. Ylva ei tietenkään puolusta ” valkoisten ” Ukrainalaisten etuja, mutta pikimusta ” ukrainalainen ” todennäköisesti saa jäädä. Ikiaikainen sorto on hänelle tarjonnut oleskeluluvan mitä ei voi peruuttaa. Ihanko totta ?