Eurooppa Politiikka

Junnila: Etyjin seurattava Serbian kehitystä

Vilhelm Junnila, Kuva: Twitter

Etyjin vaalitarkkailuoperaatiosta palannut kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) pitää tärkeänä, että lännessä seurataan tarkasti myös Serbian kehitystä eikä katsota vain Unkariin.

”Unkari on Natossa ja EU:ssa toisin kuin Serbia, joka ei ole jäsen kummassakaan. Sillä on henkisiä ja taloudellisia siteitä Venäjään ja mittavaa epäluuloa länsimaita kohtaan Kosovon sodan perintönä”, Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Junnila arvioi.

Junnila oli tarkkailemassa sunnuntaina pidettyjä presidentinvaaleja ja ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Istuva presidentti Aleksandar Vučić sai jatkokauden, ja hänen SNS-puolueensa sai eniten ääniä myös parlamenttivaaleissa. Vučićin puolueen liittolaisena vaaleissa oli Serbian sosialistipuolue SPS, jonka kanssa SNS:llä ja SPS:llä on tukeva enemmistö eli 55 prosenttia parlamentin paikoista.

”Serbiassa on merkittävää ja vanhemmissa ikäluokissa lähes kritiikitöntä venäläismielisyyttä, mutta toisaalta muuttoliike suuntautuu vahvasti Eurooppaan. On nähtävissä useita signaaleja, että Aleksandar Vučićin hallinto kääntyy suunnitelmallisesti kohti länttä. Serbian geopoliittinen merkitys tulee korostumaan lähivuosina ja sen kehitystä kannattaa seurata.”

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö yhteistyökumppaneineen seurasi vaaleihin valmistautumista helmikuun 24. päivästä alkaen. Osana tarkkailuoperaatiota tarkastettiin 1435 vaalipaikkaa, joista yli kymmenesosan toimintaa arvioitiin kielteisesti.

”Tuhansien huomioiden lisäksi teimme painavampia poikkeusilmoituksia 260 kappaletta. Väkivaltaa oli jonkin verran. Yhdessä omassakin tarkastuskohteessa tarvittiin poliisia, mutta yleisesti havaitut puutteet ja väärinkäytökset eivät näytelleet vaaleissa suurta roolia”, Junnila kertoo.

Äänestysaktiivisuus oli linjassa virallisten lukemien kanssa.

”Vaalilautakuntien kokoa oli suurennettu, jotta myös oppositio olisi huomioitu. Prosessin läpinäkyvyyteen kiinnitettiin enemmän huomiota kuin vaalisalaisuuden varjelemiseen”, Junnila luonnehtii.

Vaalitarkkailijoiden lausunnossa todetaan myös, että vaikka media kirjoitti kaikista ehdokkaista, useimmat valtakunnalliset televisio- ja radiokanavat suosivat valtakoalitiota. Kaikilla äänestäjillä ei siten ollut välttämättä riittävän kattavia tietoja äänestyspäätöstensä pohjaksi.

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh1488

Miks venäjää kohta ei saa olla kriititön mut natoa ja usaa kohtaan on pakko olla kriititön

juha II

Etyj ryssi jo 8-vuotta Ukrainassa tarkkailemassa nk. Minskin sopimuksen toteentumista ja sen noudattamista. Kokon lafka oli jo puolensa valinnut kuin ”pukki kaalimaan vartijana”.
Ja kerronpa vain sen saman minkä on Isä Jumalakin nähnyt. Koko tuon Etyj:n tarkkaiilijoiden läsnäollessa Ukrainan sadistiset natsit terrorisoivat Ukrainan venäläisalueita etenkin siviiliväestöä. Titenkin USA:n ja EU:n ”synnittömät muassaan kaikkein vesikauhuisin rakkikoira Suomen YLE ja ”ilta-tarpeet” saavat moisesta primitiivireaktion, (mikä on tietenkin vain ”tähtipölyä”) että korvat päästä repivät viestintuojalta.

Persujen ”uudesti syntyneille” sotahaukoille ei tunnu riittävän edes 1990-luvun NATO:n pommitukset serbejä vastaan, jossa ei tehty eroa siviilikohteiden ja nk. sotilaskohteiden välillä. Ainoa parku syntyi siitä erehdyksestä, että NATO:n pommikoneet tekivät ”remontin” Kiinan Jugoslavian suurlähetystössä. Kolme kiinalaista suurlähetystön virmkailijaa kuoli ja muita vammautui.

En ymmärrä, että jollekin suomalaiselle Napoleon kompleksia sairastavalle tykin ruokkijalle tai Etyj:lle kuuluu Serbian vaalien tarkkailut tai se, mitä serbialaiset fanittaa ja ketä ei. Se on varmaa, että NATO ja yhtä kelvottoman ja tyhjänpäiväinen kaikessa vallanhimoisessa korruptiossaan on jo jättänyt ”käyntikorttinsa” serbeille! NATO sai mellastaa Jugoslavian sisällissodassa vain siksi, että Venäjä oli heikko viinaksiin menevän presidentti Boris Jelltsinin takia. Ja nimenomaisesta syystä pääsi Ukrainakin itsenäiseksi ottamatta kantaa itse asiaan. Aivan kuten Jeltsin tarjosi heti tuoreeltaan Karjalaa Suomelle takaisin, mutta presidentti Mauno Koivisto ei lämmennyt asialle.Oliko niin, että naapurin mies oli jo maistissa? Joka tapauksessa tarjous salattiin kokonaan Suomen kansalta tuolloin. Nyt meillä voisi olla taas sama Leningradin / Pietarin ongelma kuin Talvisodankin syy oli. Jo Tarton Rauhansopimuksen v. 1920 rajat olivat Suomelle liian ”hyvät”, koska Venäjän bolsevikkihallitus kävi sisällissotaa 1917-1922 valkoisia Tsaarin kannattajia vastaan, johon osallistui näiden puolella vielä länsivallat.

Koska Venäjän bolsevikit olivat enemmän kuin ahtaalla. He olivat ”suuripiirteisiä” Suomen vaatimuksille, koska tuolloin oli tärkeää saada rauhansopimus Suomen kanssa. Vain syystä, että edes piskuinen Suomi voidaan pitää Venäjän sisällissodan ulkopuolella sotilaallisesti olipa sen armeija kuinka merkityksettömän pieni hyvänsä!

Ja, jos NATO ja EU alkaa hääräämään nyt serbiassakin tietää se pakolaisia vain lisää ja kuin sinetiksi Eurooppa katkoo itseltään kaikki kintut poikki. Herrat ja Rouvat eivät joudu laskemaan elintasoaan vaan he sanovat meille keropäille: ”Teidän on nyt tultava toimeen vähemmällä!!!”

Me venäjälle jauhamaan

Tää päivystävä venäläinen tarinankertoja voisi mennä vaikka niihin multikulttuurisiin tarinankerronta rinkeihin kertomaan näitä juttujaan..
Tossa on ukrainaa terrorisoiva natsi putinin palkkalistoilta:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Utkin
Joka on näiden putinin joukkojen päälikkö/perustaja mikä lie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_Group

Zardex

Junallako? Pääsisikö autolla muuttokuorman kanssa läpi, vai ottaisiko vapaa demokratia muuttokuorman tarkasteluun ja estäisi poistumisen länsimaisesta vapaudesta?

Deputinization

Kaikki ryssät vaan itärajan taakse. Teitä ei täällä kaivata!

Rudi

Ei siinä tarvi olla venäläinen eikä edes venäjämielinen kun kirjoittaa miten asiat on menneet. Tottakai asioissa on aina tulkintakysymyksiä mutta kyllä juha II ihan kartalla on. Jos se sattuu niin on kyllä aivan sinun henkilökohtainen voivoi.

Ruupo Kustaa

Seurattava ja seurattava. Päättäjät seuraa milloin mitäkin ja siihen se jääkin. Nytkin katsellaan sujuvasti vierestä kun Ukrainassa teurastetaan kansaa. Ainoa ele asian eteen on venäläisten tekojen tuomitseminen. Sitten se järein keino on jyrkkä tuomitseminen ja pakotteiden tiukentaminen. Menkää politiikot avuksi, porukalla seisotte tankkien edessä niin katellaan loppuuko tappaminen.

Zardex

Seuraamisen sijaan, Venäjää pitaisi tukea, sota loppuisi nopeammin. Voisi Suomi puolueettomuusasemallaan lähettää tutkijoita käräyttämään ukrainan terroristit Venäläisten lavastamista niihin kaikkiin sotarikoksiin joilla osa jopa ukrainalaisista saadaan perusteetta vihaamaan venäläisiä.

Deputinization

Päästää ryssät tekemään lisää rikoksia? Ei onnistu nyt otetaan kaikki letkut irti. Rypekööt ryssät liemissään.

liberaali anastaa vähemmistölle valtaa

Unkarin tulee vastata notifikaatiokirjeeseen kolmen kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen asia siirtyy komissiolle, joka edellyttää Unkarilta selkeitä lakimuutoksia tilanteen korjaamiseksi”, sanoo oikeusvaltiomekanismin pääneuvottelija Petri Sarvamaa.

näille Petri Sarvamaa.liberaali mulkuille ei oikea kansan demokratian tahto kelpaa
kokoomusta kannattaa 20 prosenttia suomalaisista
ei vaalien äänestys prosentti 47
unkarissa orbania äänestää 53 prosenttia kansasta
kumpi siis edustaa enemmistö demokratiaa
mikä ei kelpaa koska orban edustaa oikeistokonservatismia
tämä eu noita vaino on liberaali demokraattien tapa yrittää syöstä valta
vähemmistöille eu maissa
johon itse asiassa sarvamaankin puolue kuluu 20 prosentin kannatuksella suomessa
eli suomessa 80 prosenttia äänestäjistä ei äänestä kokoomusta
kun taas unkarissa 47 prosenttia ei äänestä orbania
miettikää sitä ja tämän EU n Petri Sarvamaan oikeita tarkoitus periä
nämä liberaali EU pellet oikeasti eivät pidä kansan enemmistö demokratiasta
tai yli päätään kansanvallan vaalitulos demokratiasta

liberaali anastaa vähemmistölle valtaa

näille Petri Sarvamaa.liberaali mulkuille ei oikea kansan demokratian tahto kelpaa
kokoomusta kannattaa 20 prosenttia suomalaisista
*EU vaalien* äänestys prosentti 47
unkarissa orbania äänestää 53 prosenttia kansasta

liberaali anastaa vähemmistölle valtaa

Oikeusvaltiomekanismin pääneuvottelija Petri Sarvamaa.
MIETTIKÄÄ HETKI MITÄ SE
EU n OIKEUSVALTIOPERIAATEIDEN NOUDATTAMINE
ON AIHEUTTANUT EUROOPALLE
Säpo: Radikaalit islamistit suurin uhka Ruotsille ja naapurimailleRuotsin Säpo: Kovan linjan islamistit valtava uhkaTony Blair: ”Ääri-islam on suurin uhka maailmalle”Yhä edelleen globaalisti merkittävimmän terrorismin uhan muodostavat supon mukaan radikaali-islamistiset toimijat.JA MILLÄ MEKANISMILLA HE OVAT PÄÄSEET ESIM SUOMEEN
TAI TÄTÄ AIVOPIERUA
Ruotsalainen EU:n sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström, 45, on todennut Ruotsin radiossa, että
“äärioikeisto” on suurin uhka EU:lle, kertoo The Local -uutissivusto
Radio-ohjelmassa Malmström kertoo,
että “äärioikeiston” uhka on nähtävissä erityisesti Kreikassa, Bulgariassa ja Unkarissa.
YLE KIIREHTII MAMU RIKOLISTEN TUEKSI
Ruotsissa arvostellaan Säpoa | Yle Uutiset

liberaali anastaa vähemmistölle valtaa

TÄMÄ ON HYVÄ ESIMERKKI KUN
VAALI HÄVIÄJÄ VÄHEMMISTÖLLE
ANNETAAN YKSISTÄÄN PUHEEN VUORO SUOMEN VALTAMEDIASSA
https://haku.yle.fi/?language=fi&uiLanguage=fi&query=UNKARI

liberaali anastaa vähemmistölle valtaa

 oppositio on joutunut käymään vaalitaistoa ”epäreiluissa ja mahdottomissa olosuhteissa”.
Esimekiksi näkyvyys Orbánin liittolaisten hallitsemassa mediassa jäi vähiin.
Miettikää suomen valta median toimintaa vastaavasti
ketkä tällä suomessa jäävät median noitavainojen jalkoihin
eivät he ainakaan ole petteri orpo sanna mariini li anderson
tai mari ohisalo petri sarvamaa EU
vaan jotkut aivan muut tahot

liberaali anastaa vähemmistölle valtaa

YLE ON ESIMERKIKSI TUHOAMASSA SUOMEN
OIKEISTIKONSERVATIIVIEN VASTAMEDIAA
SATA LASISSA TODISTETTAVASTI
TAPAUS MV LEHTI YMM 10X

Vaadimme VÄHEMMISTÖT VALTAAN T -YLE

suomen valtamedian journalistit kuuluvat tähän porukaan
Itku luistinradalla Fideszin uuden murskavoiton varmistuttua tuli sittenkin monille yllätyksenä.
Kaksi seksuaalivähemmistön edustajiksi esittäytynyttä kertoivat harkitsevansa muuttoa pois Unkarista. Pöydissä nuoret kaupunkilaiset siemailivat palinkaa ja tuijottivat tyhjyyteen.

Vaadimme VÄHEMMISTÖT VALTAAN T -YLE

Orbania kannattaneet olivat töissä

ALKOHOLISTI VÄHEMMISTÖT VALTAAN T -YLE

Orbania kannattaneet olivat töissä
MUTTA YLE HALUAA UNKARIIN NÄITÄ TUKEVAN HALLITUKSEN
Itku luistinradalla 
Pöydissä nuoret HOMOSEXUAALI kaupunkilaiset
siemailivat palinkaa ja tuijottivat tyhjyyteen.JURISSA TYÖTTÖMINÄ
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pálinka

otto suni

Onko Suomessa äänestäjillä riittävästi tietoa äänestyspäätöstensä pohjaksi voi jokainen kysyä? Serbiassa muistetaan erittäin hyvin Naton pommitukset, sekä väärennetyt sotarikokset! Haagin tuomiot ja Milosevicin kuolema oikeudenkäynnin aikana ei unohdu!
Serbit ovat kristittyjä ortodokseja, eivät islamia tunnustavia kuten eräs Kosovon albaani Skhupolli Sellon Prismassa 1999.
Kaikki eivät halua olla USA:n vasalleja!
otto suni

vesku

Balkanin muriaaneja on täällä Suomessakin jonkin verran,,,,se näkyy esim. outona , nöyränä ihmeellisenä käyttäytymisenä ja ylimielisyytenä meitä kohtaan,, aivan arjessa,,,esim. kasvihuoneilla,, Pohjanmaalla,,,,kuin olisivat kotoisin jostain Paratiisista,,,,,

Rudi

”Onko Suomessa äänestäjillä riittävästi tietoa äänestyspäätöstensä pohjaksi voi jokainen kysyä?”
Suomessa on yhtä riittävästi tietoa äänestyksen pohjaksi kuin Vennäällä. Täällä ei tosin ole tarvinnut tiedotusvälineitä sulkea tai haastaa oikeuteen koska kaikki tiedotusvälineet joilla on jotain merkitystä ovat saman agendan kannattajia eli V-mediaa, joka on toimittajien itselleen asettaman sensuurielimen tunnus. Ja ei täällä sentään vielä toisinajattelijoita oikeuteen viedä…..ai niin, viedäänhän. Pääosin ihmisiä ei politiikka eikä historia kiinnosta pätkän vertaa, ja näin äänestyskäyttäytyminen muodostuu milloin mitenkin. Joskus sen perusteella että kuka heittää parasta läppää, joskus että kuka on kaunis, joskus että kuinka joku tuttu käski äänestää, joskus vaan ihan läpällä muuten. Tietysti V-medialla on iso merkitys silloin kun ei asia oikein kiinnosta, sieltä kun saa helppoja suuntaviittoja.

Ilona

Jos Serbiassa on venäjämielisyyttä, niin suomen pitää tuomita se jyrkästi ja julistaa välittömästi sota Serbialle. Matut tervetuloa suomeen, varsinki isisäidit, Kelassa ollaan valmiita.

Ira

Hallituskin on valmiina matujen tuloon, korotti budjettiriihessä soisaalietuuksia. Kyllä nyt matujen kelpaa loisia. Ei koske tavallisen köyhän ihmisen kurjistaminen matuja, ovat valtiovallan eritysisuojelussa.

Rudi

Niinpä. On se kummallista että vaikka serbeillä on Venäjän kanssa sama uskonto ja milteipä samat kyrilliset aakkoset ja omat heimoveljiä muutoinkin, niin miten ihmeessä heillä voi esiintyä venäjämielisyyttä? Nyt persuilla vaan tiukka tarkkailu päälle ja persut etunenässä laittamaan serbejä ojennukseen yhteiseen eu-uskoon.

Uusimmat uutiset