Alakulttuuri Eurooppa Politiikka Uutiset

Kirkon arkkidiakonin kehotus valkoisuuden vastustamiseen nostatti vihaa

Englannin kirkon arkkidiakoni Miranda Threlfall-Homes. Kuva: Kuvakaappaus: Youtube.

Britannialainen arkkidiakoni ja tohtori Miranda Threlfall-Homes vakuutteli myös, ”ettei hän ole valkoisten vastainen”, mutta selittely ei auttanut ja häntä syytettiin pyrkimyksestä lietsoa hajaannusta ja rasismia.

Englannin kirkon arkkidiakoni on kehottanut valkoisten vastaisuuteen, ja hänen kommenttejaan on kritisoitu erimielisyyksiä aiheuttaviksi.

Liverpoolin arkkidiakoni Miranda Threlfall-Holmes kehotti ihmisiä ”murskaamaan patriarkaatin”, mutta vakuutti, että hänen kommenttinsa ”eivät olleet valkoisten tai miesten vastaisia”.

Hänen lausuntonsa herätti vihaisia reaktioita, ja eräs henkilö kysyi, ”olisiko turvallista käydä kirkossa, jos Threlfall-Holmesilla olisi rotuennakkoluuloja valkoisia ihmisiä kohtaan?”.

Vain muutama viikko sitten kirkko ilmoitti palkkaavansa ”valkoisuuden purkamisesta” vastaavan työntekijän osana uutta 11-henkistä ”rotuoikeudellista yksikköä”, jonka Birminghamin hiippakunta on perustamassa.

Johtavia pappeja on arvosteltu myös siitä, että he ovat vaatineet kirkon 100 miljoonan punnan orjuuden korvausrahaston kasvattamista 1 miljardiin puntaan.

Threlfall-Holmes kirjoitti X:ssä, (entisessä Twitterissä): ”Kävin viime syksynä valkoisuutta käsittelevässä konferenssissa. Se oli erittäin hyvä ja mielenkiintoinen ja sai minut ymmärtämään, että valkoisuus on rodulle sama kuin patriarkaatti sukupuolelle. Joten kyllä, olkaamme valkoisuuden vastustajia ja murskaamme sen patriarkaatin. Se ei ole valkoisten tai miesten vastaista, se on sorron vastaista.”

Vastauksena X:n käyttäjät ehdottivat, että ”jos Cambridgessa opiskellut pappi kannattaa antivalkoisuutta, hänen pitäisi näyttää esimerkkiä ja erota”.

Jotkut kuvailivat hänen kommenttejaan rasistisiksi, ja yksi kysyi: ”Miksi pyrit erottelemaan, kun työnkuvasi on kirjaimellisesti tuoda ihmisiä yhteen?”

Hänen sanojaan kritisoitiin ”jakaviksi ja järjettömiksi”, ja eräs käyttäjä sanoi, että vaikuttaisi siltä, että hän on ”luopunut kristinuskosta liittyäkseen uuteen ja synkkään kulttiin”.

Tohtori Threlfall-Holmes, joka nimitettiin arkkidiakoniksi viime vuonna, toimii myös kirkon johtajien neuvonantajana turvajärjestelyjen uudistamisessa.

Viime lokakuussa hän paljasti osallistuvansa konferenssiin, jonka aiheena oli ”valkoisuuden tiedostaminen ja käsittely anglikaanisessa kirkossa”.

Birminghamissa pidetyn päivän mittaisen ”rotujen välisen oikeudenmukaisuuden konferenssin” järjesti Reconciliation Initiatives -hyväntekeväisyysjärjestö, joka toimii yhteistyössä Coventryn katedraalin kanssa auttaakseen kirkkoja ”edistämään sovintoa laajemmassa yhteiskunnassa”.

Konferenssin tavoitteisiin kuuluivat mm: ”Rohkaista valkoisia osallistujia ottamaan seuraavia askeleita oman valkoisuuden kohtaamisessa ja institutionaalisen rasismin käsittelyssä anglikaanisissa kirkoissa ja maakunnissa.”

Hyväntekeväisyysjärjestö järjestää myös neliviikkoisen ”Being White” -kurssin, joka on suunnattu papistolle ja maallikoille, jotka ”identifioivat itsensä valkoiseksi”, ja jonka tarkoituksena on auttaa heitä käsittelemään ”tapoja, joilla olemme jääneet kiinni valkoisen ylivertaisuuden ja valkoisen etulyöntiaseman järjestelmään Britannian yhteiskunnassa”.

”Valkoisuus on tapa tarkastella maailmaa, ei vain ihonväri”

Kun häneltä kysyttiin hänen kommenttiensa ilmeisistä ristiriitaisuuksista, Threlfall-Holmes sanoi The Telegraphille: ”Osallistuin keskusteluun maailmankatsomuksesta, jossa ’valkoisuus’ ei viittaa ihonväriin sinänsä, vaan tapaan tarkastella maailmaa, jossa valkoihoisuutta pidetään ’normaalina’ ja kaikkea muuta pidetään erilaisena tai huonompana.” Hän sanoi, että ”valkoihoinen on normaali”.

Historioitsija tohtori Threlfall-Holmes lisäsi: ”Ymmärrän kuitenkin, että tämä määritelmä ei ole vielä laajalti jaettu akateemisten piirien ulkopuolella, ja pahoittelen, että Twitter [X] ei ehkä ollut paras paikka vivahteikkaalle väittelylle.”

Hän kehui Birminghamin piispan Michael Vollandin kommentteja, joka viime viikolla puolusti hiippakuntansa päätöstä vastustaa ”valkoisuuden purkamisen” virkailijaa sillä perusteella, että ilmaisu voi olla harhaanjohtava eikä sillä ”ole mitään tekemistä valkoihoisten ihmisten tyrmäämisen tai halventamisen kanssa”.

Canterburyn arkkipiispa on aiemmin kritisoinut tällaisen terminologian käyttöä.

Yleisen synodin ja arkkipiispojen neuvoston jäsen, pastori Ian Paul on varoittanut, että tällaisen retoriikan ”tuonti” Yhdysvaltojen kulttuurisodista saattaa vieraannuttaa Englannin kirkon tavalliset jäsenet.

Lähde: The Telegraph

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Miksi vain valkoisilta halutaan korvauksia orjuusajoista? N-kerit ovat pitäneet orjia kauemmin ja enemmän kuin valkoiset. Somalit eivät olleet koskaan orjina, mutta pitivät orjia aina kunnes valkoiset italialaiset lopettivat orjuuden Somaliassa. Pitkin maailmaa ovat liki kaikki pitäneet orjia. Miksi eivät kaikki ole maksamassa velkaa?

Suomalaisilla ei ollut orjia, mutta suomalaisia vietiin orjiksi niin paljon, että suhteessa väkilukuun suomalaisia vietiin orjiksi enemmän kuin afrikkalaisia. Mistähän löytyy se suomalaisten velkataakka? Tosiasiassa suomalaisilla on tuon velkalogiikan mukaan saatavia aika reilusti.

Koko valkoisten mollaus ja orjuudesta syyttely on silkkaa huijausta. Sitä paitsi valkoiset aloittivat myöhemmin ja lopettivat ensimmäisinä, joten aika outoa väittää, että valkoiset olisivat jotenkin toisia enemmän syyllisiä siihen, että oli orjia ylipäätänsä.

Ruoste Iskee

Minä olen ainakin varustautunut kun nuo valkoisia sortavat tuleen minulle tai perheelleni valittamaan. vihe muillekkin, ei kannata ikinä enää tässä maassa lähteä ilman puolustuvälineitä ulos.

Marko Kristian

Jossain vaiheessa nämä ”antirasistit” sanoi että ihonvärillä ei ole väliä, niin kuin sillä ei pitäisi ollakaan. Vaan nykyään se onkin heille ainoa millä on väliä.

John Quiman

He ovatkin ainoita aidosti rasistisia ihmisiä Suomessa.