Eurooppa Politiikka Talous

Kotejaan tänä talvena liikaa lämmittävät sveitsiläiset voivat joutua maksamaan mojovat sakot ja joutua 3 vuodeksi vankilaan

Ilmakuva Leibstadtin ydinvoimalasta Sveitsissä. Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

Maan radikaaleissa uusissa lakiehdotuksissa kansalaiset saattaisivat joutua ilmiantamaan naapureitaan kotiensa liiasta lämmittämisestä.

Sveitsin kansalaiset, jotka rikkovat maan uusia lämmityssääntöjä, joiden mukaan asuntoja ei saa lämmittää tänä talvena yli 19 °C:n lämpötilaan, voivat joutua maksamaan 3 000 Sveitsin frangin päiväsakon ja joutua jopa kolmeksi vuodeksi vankilaan.

Maan energiahuoltoa koskevan uuden lainsäädännön mukaan asuntojen lämmittäminen yli 19 °C:n lämpötilaan on lainvastaista energiapulan sattuessa. Lisäksi kuumaa vettä ei saa lämmittää yli 60 asteeseen. Kannettavat sähkölämmittimet, saunat ja lämmitetyt uima-altaat ovat kiellettyjä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on jo pitkään katsonut, että lapsille, vanhuksille ja niille, joilla on jo olemassa olevia terveysongelmia, suositellaan enintään 20 °C:n lämpötilaa.

Sveitsin talousministeriön (DEF) tiedottaja Markus Spörndli selitti, että ”maan huoltolakien rikkomukset ovat aina rikoksia, ja kantonien on nostettava niistä syytteet viran puolesta.”

Uusia energialakeja rikkoville kuluttajille määrättävä sakko vaihtelee 30 frangista enintään 3 000 frangiin päivässä, Spörndli sanoi ja vahvisti, että summa riippuu rikkomuksen luonteesta ja tekijän taloudellisesta tilanteesta.

Lisäksi hallituksen ohjeiden tahallisesta rikkomisesta voi seurata jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus, mitä Spörndlin mukaan hallitus toivoo vältettävän.

”Asetusluonnokset perustuvat ensisijaisesti siihen, että väestön suuri enemmistö kunnioittaa lakeja”, hän lisäsi.

Talousministeri Guy Parmelin sanoi liittoneuvoston lehdistötilaisuudessa viime keskiviikkona, että Sveitsi ei ole ”poliisivaltio”. Sveitsiläisen uutistoimiston Blickin mukaan Sveitsissä saatetaan kuitenkin tehdä pistokokeita, joilla varmistetaan, että ihmiset noudattavat sääntöjä.

Sveitsin kantoneilla on nyt 22. syyskuuta asti aikaa keskustella ehdotuksista ja selvittää, miten niitä voidaan valvoa. Jotkut virkamiehet ovat huolissaan siitä, että uteliaiden naapureiden valituksia voi tulla valtavasti.

DEF odottaa, että sakkoja jaetaan vain, ”jos rikkomuksesta on ilmoitettu ja se on tarkastettu ja voitu näyttää toteen”. Poliisipäälliköt uskovat kuitenkin, että täytäntöönpano on vaikeaa.

”On vielä muutamia avoimia kysymyksiä, jotka on selvitettävä”, Fredy Fässler sanoi Blickille ja lisäsi, ettei hän halua energiapoliisin kulkevan ovelta ovelle: ”Haluamme soveltaa asetusta harkiten.”

Lähde: Remix

33 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Herr Kybelwagen

Melkoista naapurikyttäystä. Gestapon jälkeläisiäkö, lun tällaista keksii?

juha II

Ja seuraavana talvena kielletään hengittäminen, koska uloshengityksen tuloksena vapautuu myrkyllistä hiilidioksiidia.

Pulmanurkka: Koittakaapa vetää jonkinlaista aasinsiltaa pärstämaskien pitämisen ja siitä olevien terveysriskien kanssa.

Ilkka Forsten

Mitäs kun esimerkiksi juomavesi pitäisi keittää aina 100 asteen lämpöön pöpöjen välttämiseksi, ja nyt on 60 astetta suurin sallittu lukema ?

Kata

Nielet tai itket ja nielet kertoo sveitsiläinen kanttonipompöösi.Parit pöpöt maan matoselle on vain hyvästä kertoo sama pompöösi jodlaten Davosista Tiroliin päin.

Rudi

Ei lähe ees käkikellon käeltä vilulla kukutukset, ja kylmällä alppien Heidin jololodididuutkin soi epiksessä. Voi aikoja,voi tapoja. Ja ryssä senkun hikoo soihtuputkiensa vierellä.

Rudi

Perunoitakin saa haudutella kypsäksi tovin pidempään kuudellakytä asteella.

Ilkka Forsten

Mutta ajattele, se säästää sähköä. Se että keittoaika pitenee ei nykyisten päättäjien mielestä ole ylikulutusta, kun taas lyhyempi käyttörupeama vähän suuremmalla virtamäärällä kaataa jopa Sveitsin. Ihan oma lukunsa on mahdolliset sähkökatkot keskitalvella. Kun laitetaan patterit kylmäksi, se tarkoittaa että sähkön käyttömäärä lisääntyy kun taas virta alkaa kulkemaan, koska termostaatit reagoi ympäröivän lämpötilan kanssa, ja puskee suuremmalla voimalla lämmintä saavuttaakseen aiemman astemäärän. Laita kirjanoppineet päättämään asioista, niin voisi syntyä hyviä päätöksiä, mutta kun annetaan valta bilettäjille ja vihreälle lahkolle on tuloksena katastrofi. Tätä petaillaan jo valmiiksi kansan tietoisuuteen kertomalla että poikeus-oloista tulee hyvin pitkä, jopa useita vuosia, sillä sotahan kestää juuri niin pitkään kun kipapäät haluaa sitä jatkaa, ja niillä ei ole mitään kiirettä sammuttaa hyvin tuottavaa koneistoa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Rudi

Kyllä sitä ei kovasta yrityksestä huolimati kykene ymmärtämään tätä punavihreiden pääppösten bittivirtaa. Otan osavastuun ymmärtämättömyydestäni johtuen omasta kapasiteetistani, mutta esimerkiksi ministeri Lintilän juuri eduskunnassa antamat vastaukset ovat kyllä niin korkeata matematiikkaa ja fysiikkaa että meikältä lähtee tuoli alta ja teen vihreän siirtymän vihreällä matollani kohti telsun powerinappia. Tuo hallituksessa selittelevä naislauma on noitunut Lintälänkin syvälle viheridiotismin mustaan aukkoon.

saunojien vastarintaliike

Otetaanko droonit käyttöön , joilla valvotaan kansalaisten tekemisiä ikkunoiden läpi. Jotta ollaanko liian vähissä vaatteissa ja monessako huoneessa palaa valo yms? Valtion iskujoukot ovat valmiudessa mittareineen sekä sähköautoineen. Ja jos kansalainen paljastuu/jää kiinni, annetaanpa lamauttimesta virtaa uudelleen ajatteluun. Salaiset saunatilat yleistyvät, joita kannustetaan ilmiantamaan. Ja raportoimaan epäilyttävistä liikkeistä.

Ilkka Forsten

6.5 mm hauli on dronille myrkkyä, mutta siihen turvaudutaan jos ikkunan taakse lennellään.

seant

Sama Suomessa myös perustetaan gestapo, sillä Suojelupoliisin tietyt virat voitaisiin jatkossa täyttää ilman julkista rekrytointia, jos tehtävän luonne niin välttämättä edellyttää. Vastaavasti voitaisiin menetellä myös tiettyjen keskusrikospoliisin ja paikallispoliisin virkojen rekrytoinneissa. Valtioneuvosto antoi 1.9. hallituksen esityksen eduskunnalle laiksi poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta.

tasainen lämpö

Eurooppalaisista on tullut tyhmiä. Minä ainakin pidä kotini tasaisessa 24 asteen lämmössä. Koti on paikka missä ei palella. Armeijassa palellaan.

Rudi

Niin aion itsekin tehdä, tosin pidämme 22 asteen lämpötilasta. Sähkön käyttöä vähennämme ja korvaamme sitä puulla jota nyt varattuna. Lisävaivaa se tietysti tuottaa mutta antaa samalla pakkasilla mukavan kuivan koivupuun poltosta tulevan tuoksun. Meidän asuinalueella se on ollut tuttua jo ennen sähkökus-tustakin, ja ymmärrän että se ei astmaatikkojen elämää paranna, mutta elämä on.

Ilkka Forsten

Ole huoletta, EU määrää kohta ettei saa polttaa kuin yhden klapin päivässä, pitää säästää polttopuita tuleviksi vuosiksi. Tämähän halutaan ylläpitää todella pitkään eikä silloin ole sopivaa laittaa pesällistä palamaan, se on sammutettava joka päivä tunniksi, minkä jälkeen yksi halko on sallittu määrä, muuten tulee 3000 dinaarin mätkyt tai linnareissu.

Onkin mielenkiintoista kuulla miten sanna marinin yhden klapin sääntö sitten käytännössä toteutui, ja bilettikö hän päreen valossa. Siinä on riskinsä, voi vahingossa imaista pillin kautta sieraimiin OMO Coloria joka ulkoisesti muistuttaa kolumbialaista vastinettaan. Mikäli huuma onnistuu silläkin tavalla, saattaa Medellinin kartelli käydä visiitillä ja sanna herää hevosenpää sängyssä. Lampaan päähän siellä jo onkin, koska eihän pääministeri voi omaa nuppiaan mihinkään yöpöydälle laittaa, voi tulla pikainen kutsu bileisiin tai vähintään jatkoille.

Nyyh, emme käyttäneet valtion kokaiinia, se oli hyvien ystävien tuoma lahja, ja kyllähän minä töitäkin teen turha syytellä olemattomista asioista. Omaakin aikaani on kulunut paljon bilettämiseen, nyt käsi sydämelle, moniko pääministerimme on toiminut näin ? Harri Holkeri sanoi hiihtävänsä innokkaasti, josta moni totesi että raskasta on kun omakin aika menee harrastukseen, mutta hän taisi olla kuitenkin selvin päin ?

Rudi

Meillä on olemassa valmis laki salapoltosta. Jos saadaan voimaan ns. klapi päivässä-asetus, niin joutuu näin itsekin salapolttoon syyllistymään seurauksista välittämättä kuten esikuvani aikanaan korpimetsissä kemiallisten kiukaidensa kanssa. Toki sen klapin voin puolittaa niin saan kaksinkertaisesti lämpötehoa. Oikealla salapolttotekniikalla saatan saada jopa niitä kaivattuja lisätehoja, mikäli saan vaan sen maun jotenkin suun myötäiseksi.
Vanhan liiton miehet kun eivät imuta nenuun, ei jauhoa eikä jalluakaan, vaan ihan perinteisesti suusta sisään, jauhot paistettuna ja jallut keitettynä.
Jallujengin toistuvat hengitysinfektiot taas saattavatkin johtua jallun väärästä nauttimistekniikasta? Mutku se perinteinen nieleskely on niin lääst siisonia. Samoin kuin että omocoloria muka pesukoneeseen. Jou.

Ilkka Forsten

Muista nyt että armeijassa ”jouduttiin lomalle ” ja ” päästiin vartioon.”

Eka Kettunen

Euroopassa ne vain tuulet puhaltelevat Pohjois-Korean suunnalta. Pian joutuvat sveitsiläiset saunanlämmittäjät linnaan, kuten myös suomalaiset hoitajat jos eivät suostu menemään töihin.

Leino Kimmo

Ryhdyn valmistamaan lämpömittareita, joiden asteikoa voi ”säätää”; ja myyn poliisivaltion kansalaisille. Idea on vapaasti käytettävssä . Entä puulämmitteiset talot, jossa lämpötila ”sahaa” vuorokaudenajan mukaan; varma sakkoautomaatti ? Eikö ihmiset jo tajua ?

ike

Tuli tuossa mieleen että aika suuri osa sähkön kulutuksesta tulee myös ”viihdekäytöstä”. Onko ehkä viihdekäyttö kielletty, samoin kuin ehkä huviajelu autolla. Kuka sen määrittelee jos en minä itse. Joku muu voi määritellä kaiken olemiseni viihdekäytöksi, pitääkö minun sitten lakata olemasta.Olisiko niin kaukaa haettu että sosiaalista mediaa ja ”vääriä” mielipiteitä voitaisiin haluta kitkeä. No taidan olla jo vähän vainoharhainen, mutta sitä tämä nykyinen meno teettää. Itse aika paljon kuuntelen noita podcasteja ja ei se ole niin pieni määrä mitä nämä kookkaat televisiot haukkaavat jos ovat paljon päällä. Siihen sitten vielä päälle kaikki muut härpäkkeet. Olen tottunut siihen että tuo sähkön hinta noin historiallisesti on ollut siedettävällä tasolla eikä noita asioita ole juuri tarvinnut laskea. Nykyinen tilanne on hallituksen ja edustajiemme syytä. Ei heitä nyt koskaan ole kauaskantoisuudesta voinut syyttää mutta ei kai sitä nyt olisi tarvinnut turvetta alasajaa tai hiilivoimaloita sulkea. Jonkun tulisi kantaa edes poliittinen vastuu, taloudelliseen vastuunkantoon heillä ei ole kykyä, se jää veronmaksajien tehtäväksi, kuten aina.

Ilkka Forsten

Maksamme velkaaaaaa aaaa, maksamme velkaaaaaa…Ja nyt kaikki yhdessä, maksamme velkkaaaaaa aaaaa maksamme velkaaaaa..

Tämän lisäksi maksamme ” kunniavelkaa hottentoteille ” koska meillä on varaa, olemme rikas maa.

ike

Paitsi että emme ole, meillä on rikas eliitti. Suomalaisen normikansalaisen nettovarallisuus on laskenut rajusti jos verrataan vaikka Ruotsiin, Italiasta puhumattaan.

ike

En malta olla vielä huomauttamatta että ruotsalaisten varallisuus on noussut huomattavasti, haittamaahanmuutosta huolimatta, miten hyvin heillä olisikaan mennyt jos olisivat tuossakin asiassa ottaneet järjen käteen. Ehkä Ruotsidemokraatit siihen pakottaa.Me nyt sitten sanomme, kai kymmenen vuoden jälkeen että olisi ollut hyvä seurata mitä Ruotsissa tapahtuu. Tapahtuu sama kuin kaikissa länsimaisissa yhteiskunnissa. Typeryydestä tulee valtavirtaa. Katsokaa nyt tätä nykymenoa. Woke,Intersektuaalinen feminismi Ei järjen häivää. Jos lapsille annetaan valta politiikassa, tulee ruumiita, ennemin tai myöhemmin. En nyt malta olla huomauttamatta että ihmiset jotka eivät koskaan ole kokeneet sotaa (kuulun itse heihin) eivät varmaankaan ymmärrä mihin he yhteiskuntia ajavat. Vihervasemmisto ymmärtää, se on heidän agendansa, tosin kaikki heidän johtajansa eivät edes ymmärrä mihin ovat sitoutuneet.

Evplasse

Tuolla saadaan rikkaat linnaan.

Kata

Aivan taatusti Sveitsin rikkaita tai multimiljonäärejä ei linnaan saateta.Se on se tavan tallaaja jota syynätään ja jonka pitää palella jotta ”oppi” menee perille.
Elämme todellakin ”1984” maailmassa.

Ismo

Tosin sillä erolla että Orwell oli optimisti

Kata

Saattoi olla mutta tuo kirja ei ole.Eka kertaa lukiessani ajattelin että onneksi tällaista ei tule koskaan (enää)…no väärässä olin.

Tuumailija

Orwell kirjoitti sen vision varoitukseksi niin johtajille kuin kansalle, ei ohjekirjaksi vallanpitäjille miten kansa orjuutetaan.
Ei osannut uskoa että tuo tuleekin realistiseksi nurinkurin aikana.

Kata

Tuskin meistä kukaan WWII jälkeen tai myöhemmin syntyneetkään osasi tuollaista kuvitella….mutta niin vain pillipiiparit johdattelee isoa osaa väestä…jyrkänteeltä alas ja kuinka myönteisiä säästövinkkejä just luinkaan facessa.Oikein innosta puhkutaan missä säästetään…ja jos joku mainitsee että voimalat ja turve käyttöön niin ah ei ei ei….no katotaan kun lattiassa on muutama aste pakkasta aamulla miten se suu pannaan.Ja suihkua ei ole vaan vesi kuumennetaan tai sitten ei ja vatiin ja kaadetaan päälle virkistäen mikäli kylmää.

murre riepunen

Sveitsissä on opiskeltu ” hölmöläisten ” oppikirjasta, jonka maamme vihreät lahjoittivat määräajaksi, oppivaista väkeä. Meillä siitä kirjasta vihreät ovat ammentaneet oppinsa, vasemmisto peesannut hyvin, musta aukko lähestyy vinhaa vauhtia, olllaan valmiina.

Klaus Jodlaus

Nuo toimenpiteet vaikuttavat vaikean maakaasuaddiktion vieroitusoireilta.
Perushyödykkeiden pörssittely on kansallisen huoltovarmuuden rampauttamista.

Jaaha

Tämä touhu on mennyt aikoja sitten todella sairaaksi.
Vai että ihan saunatkin kiellettyjä, jos sama olisi Suomessa, niin vähät välittäisin, saunoisin niin kuin ennenkin.

” Jotkut virkamiehet ovat huolissaan siitä, että uteliaiden naapureiden valituksia voi tulla valtavasti.”
Kuinka hölmöjä ihmiset voivat olla, jos tämmöiseen lähtevät?
Itse en arvosta tuollaisia vasikoita pätkääkään.

” Asetusluonnokset perustuvat ensisijaisesti siihen, että väestön suuri enemmistö kunnioittaa lakeja”
Ja jos ei ole vielä jotain kansaa alistavaa lakia olemassa, se kehitetään ja sitten vedotaan ”kyllä lakia pitää noudattaa”
On tämä pellemaailma.

Kata

Siitä se taas alkaa ja ääneen sanotaan…lapsetkin..ilmiantakaa vanhempanne…kunnes lapset huomaavat että kielto kohta koskee kaikkea muutakin kuten kännyköitä,pelejä jne.

Näin se totalitarismi saadaan aikaan….valvontayhteiskunta.Kotisi voidaan ”yhteisön nimissä” tarkastaa vaikka keskellä yötä ja voi olla että lähdet ”kuultavaksi” ja et palaa.
Näyttö löytyy kun tarpeeksi syynätään.
Sveitsikin…rikkaiden tyyssija jotka taatusti lämmittävät uima-altaitaan ja kämppiään…Ja jetillä pääsee karkuun.

Ja MIKSI NÄIN?No SIKSI….Voi vattujen kevät…Uskomatonta.

otto suni

Ihannevaltiota rakentavat eli entinen Neuvostoliitto on siirtynyt keskeiseen Eurooppaan. Uskooko joku Fortumin hallituksen puheenjohtajan joka asuu Sveitsissä pitävän asuntonsa lämmön +19 astetta C. Raharikkaat kipapäät ovat ottaneet Sveitsin täydellisesti hallintaansa ja sen todella huomaa!
Totalitäärinen yhteiskunta on Sannan ja Ohisalon unelma, Tyttö Tippurinen tukee prosessia! Kukaan ei kyseenalaista yksityisjettejä ja rikkaat nauttivat. ”My Son Hunter” on tilauksessa, joten pian saan nauttia mukavista hetkistä!