Eurooppa Maahanmuutto Rikos

Maahanmuuttajat maksavat kielikokeen testivastauksista saadakseen vilpillisesti kansalaisuuden

Kuvituskuva. Kuva: Piqsels / (CC0).

Maahanmuuttajat voivat 250 eurolla saada tulevan saksan kielen B1-kokeen testivastaukset etukäteen. Tällä tavoin he voivat hankkia vilpillisesti Saksan kansalaisuuden, joka on keskeinen edellytys kansalaisuuden saamiseksi.

Saksan yleisradioyhtiö WDR on paljastanut ”käteistä testituloksista” -huijauksen, jossa maahanmuuttajat voivat maksaa vastauksista saksankieliseen testiin, jota vaaditaan maan kansalaisuuden saamiseksi.

WDR:n työntekijän peiteoperaatio paljasti järjestelmän, jossa saksan kielen B1-kokeeseen pyrkivät voivat liittyä ryhmään Telegram-sovelluksessa, joka on salattu viestisovellus. Näin he voivat saada koetulokset vain muutamaa päivää ennen kokeen suorittamista.

Yleisradioyhtiölle antoi huijauksesta vihjeen nainen, joka oli hiljattain suorittanut kokeen ja huomasi, että monet muut kokelaat olivat liian itsevarmoja ja suorittivat kokeen luonnottoman nopeasti. Kun nainen kysyi, miten he olivat päässeet niin nopeasti loppuun, eräs nainen kertoi, että hänen aviomiehensä oli ostanut koetulokset hänen puolestaan ennen koetta.

”Hän kertoi minulle, että kokeen kysymykset saa Telegram-ryhmästä rahaa vastaan”, nimettömänä pysyttelevä nainen kertoi WDR:lle.

Arabiaa puhuvan kollegansa avustuksella yleisradioyhtiön toimittajat tekivät omat tutkimuksensa väitteestä ja löysivät pian viestisovelluksesta ryhmän, jossa mainostettiin kaksi kertaa viikossa järjestettävän kotouttamiskokeen koetuloksia.

Maksettuaan 250 euroa WDR:n työntekijä sai testitulokset kaksi päivää myöhemmin pidettävää koetta varten.

”Joissakin kysymyksissä ilmoitetaan vain, mikä vastaus on oikea. Toisissa on arabiankieliset lisäselitykset”, yleisradioyhtiön toimittaja kertoi.

Koetta sääntelee liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirasto (BAMF), ja siihen osallistuu tällä hetkellä noin 20 000 ihmistä joka toinen viikko. Kun WDR:n toimittaja kysyi, miten testitulokset on voitu vuotaa ja myydä mustassa pörssissä, BAMF:n kotouttamiskurssiosaston päällikkö Benjamin Beckmann arveli, että jonkun testilaitoksen työntekijän on oltava vastuussa.

”Ilmeisintä on, että joku henkilö koekeskuksessa – luultavasti useiden henkilöiden kanssa – sai haltuunsa salaisen kirjatun kirjekuoren, jossa koeasiakirjat lähetettiin, avasi ne luvattomasti ja otti valokuvia näistä asiakirjoista”, hän sanoi.

Tällainen teko johtaisi väistämättä työntekijän irtisanomiseen ja rikossyytteiden nostamiseen, hän lisäsi.

Pienenä ongelmana vuodon selvittämisessä on kuitenkin se, että koekysymykset jaetaan 1 467 kurssin järjestäjälle ja toimitetaan sitten 4 000 koekeskukseen eri puolille maata.

BAMF:n Bochumissa testien suorittamisesta vastaavan GAST eV:n toimitusjohtaja Jörn Weingärtner kertoi WDR:lle, että toimitusketjussa oli väistämättä puutteita.

”Joka toinen viikonloppu lähetetään paljon paperia Saksan valtion kautta, joka kulkee monien käsien kautta. Ja se on luonnollista, että jossain voi olla heikko kohta”, hän sanoi.

Pelkästään viime vuonna 360 000 maahanmuuttajaa läpäisi kokeen, ja nyt on herännyt kysymyksiä siitä, kuinka moni maksoi vastauksista etukäteen ja sai vilpillisesti väärän kielitaidon arvosanan, joka helpotti heidän kansalaistamistaan Saksassa.

Lähde: Remix

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Suomen kielen vastaavissa kokeissa kuulemma kyselevät kavereilta kännykällä oikeita vastauksia, kun valvonta on olematonta.

Toni Lajos

Ylellä kasvojen kohotuksen paikka. Sepitteeliset jorinat sikseen ja ärhäkkä tarttuminen tunkeutujien väärinkäytösten setvimiseen, asiat puitava julkisesti, maton alle lakaisu ei riitä, valheet ja muunneltua totuutta kuultu riittävästä. Satoja miljoonia vuosittain lapetaan Ylen pohjattomaan kitaan.