Muu maailma Politiikka Talous

Maailman rikkaimmat moraaliposeeraavat: ”Verottakaa meitä enemmän”

World Economic Forum 2023. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / Foundations World Economic Forum.

Yli 250 maailman rikkaimpiin kuuluvaa henkilöä on esittänyt poikkeuksellisen vetoomuksen Davosissa Sveitsissä pidettävälle talousfoorumille. Heidän viestinsä on: ”Verottakaa meitä, yhteiskunnan rikkaimpia, enemmän”. Tämä vaatimus esitetään avoimessa kirjeessä, joka on osoitettu taloudellisen ja poliittisen eliitin kokoukselle, Maailman talousfoorumille.

Näiden superrikkaiden mukaan lisäverotus ei olennaisesti vaikuttaisi heidän elintasoonsa tai talouskasvuun heidän kotimaissaan. Sen sijaan, he painottavat, että tämä lisävero voisi olla merkittävä investointi ”yhteiseen, demokraattiseen tulevaisuuteen.” He korostavat, että jos kasvavaan taloudelliseen epätasa-arvoon ei puututa, seuraukset yhteiskunnille voivat olla katastrofaaliset.

Kirjeen allekirjoittajiin kuuluu merkittäviä henkilöitä, kuten Disney-yhtiön perijä Abigail Disney, Rockefeller-suvun jäsen Valerie Rockefeller ja skottinäyttelijä Brian Cox. Heidän mukaansa nykyinen talousmalli, joka perustuu valumaefektiteoriaan – idealle, että varakkaampien verotuksen keventäminen hyödyttää myös köyhempiä – on epäonnistunut. Tämän seurauksena on nähty palkkojen stagnaatio, rappeutuva infrastruktuuri, heikentyvät julkiset palvelut ja demokratian horjuminen.

Lisäksi mainitaan, että nykyinen talousjärjestelmä on luonut ”häpeällisen” tilanteen, joka ei kykene tarjoamaan valoisampaa ja kestävämpää tulevaisuutta. Kirjeen laatijat, jotka ovat osa Patriotic Millionaires -yhteenliittymää, vaativat konkreettisia toimenpiteitä taloudellisen epätasa-arvon vähentämiseksi.

Tämä vetoomus asettaa painetta poliittisille päättäjille ja talousfoorumin osallistujille pohtia uusia tapoja käsitellä taloudellista epätasa-arvoa ja löytää keinoja ”oikeudenmukaisempaan verotukseen.” Superrikkaiden kannanotto tuo uutta näkökulmaa keskusteluun taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta ja yhteiskunnan vastuusta.

Ei ole selvinnyt, mikä estää rikkaita lahjoittamasta omaisuuttaan vapaaehtoisesti valtiolle. Todellisuudessa tässä onkin kyse moraaliposeeraamisesta, jolla pyritään perustelemaan köyhille lisääntyviä veroja ja muita nousevia elinkustannuksia antaen ymmärtää, että miljardööritkin ovat mukana ”talkoissa.”

Lähde: Yle

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Artikkelin otsikon pitäisi olla ”Verottakaa enemmän meidän näkyvää omaisuuttamme”, sillä yleensä suurin osa rikkaiden omaisuudesta on ”suojattu” tai täysin piilotettu.

Ilkka

Björn Wahlroos onkin jo ehtinyt ilmoittaa hyväksyvänsä ehdotuksen verojen kiristyksestä Suomessa, mutta hän teki ilmoituksen Ruotsista kertoen että olen ruotsin kansalainen. Hän ei ole pahoillaan jos MUIDEN veroja nostetaan.