Kotimaa

Maatalouden rakennemuutos jatkuu

Kuva: Pixabay.

Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakkotietojen mukaan Suomessa on 43 611 maatalous- ja puutarhayritystä vuonna 2022. Tilojen määrä väheni edelliseen vuoteen verrattuna 1 078 tilalla, mutta käytössä olevan maatalousmaan eli pellon määrä pysyi ennallaan 2,27 miljoonassa hehtaarissa.

Maatiloista valtaosa luokittuu kasvinviljelytiloiksi. Tarkasteltaessa pidempää aikasarjaa näkyy lypsykarjatilojen väheneminen. Tänä vuonna niiden määrä laski 416 tilalla 4 599 tilaan. Väheneminen on jatkunut tasaisesti, mutta samalla lypsykarjatilat ovat jatkaneet kasvuaan. Tänä vuonna keskimääräisen lypsykarjatilan peltoala on reilut 90 hehtaaria. Tilakoon kasvu johtuu ennen kaikkea siitä, että lypsykarjatalouden lopettaneet tilat ovat olleet peltoalaltaan jatkavia tiloja pienempiä.

Viljelijät ikääntyvät huolestuttavasti

Maatalous- ja puutarhayritysten ensisijaiset viljelijät ikääntyvät ja viidennes viljelijöistä on eläkeikäisiä eli yli 65-vuotiaita. Nuorimmat viljelijät löytyvät kotieläintiloilta ja vanhimmat muuta kasvinviljelyä harjoittavilta tiloilta.

Tuotantosuunnan vaihtaminen osa rakennemuutosta

Tilojen lukumäärän vähentyminen tuotantosuunnan sisällä ei kerro suoraan toiminnan lopettamisesta. Moni lypsykarjasta luopuva tila jatkaa muun nautakarjatalouden tilana tai siirtyy viljatilaksi (sisältää myös öljy- valkuaiskasvitilat) tai muuhun kasvinviljelyyn. Luonnonvarakeskuksen Taloustohtorissa olevan Maatalouden tuotantosuuntavaihdot -palvelun mukaan vuodesta 2019 vuoteen 2020 lypsykarjatilat siirtyivät eniten muiksi nautakarjatiloiksi ja viljatilat taasen muuhun kasvinviljelyyn. Lopettaneista tiloista suurin osa oli muita kasvinviljelytiloja.

Tilat entistä suurempia, mitä pelloilla viljellään jatkossa?

Vaikka maatilojen lukumäärä on vähentynyt, on peltoala pysynyt ennallaan ja keskiala on kasvanut samalla. Kotieläintilojen, erityisesti nautakarjatilojen väheneminen vapauttaa peltoa muuhun kuin rehukäyttöön erityisesti silloin, jos läheltä ei löydy karjatilaa, joka olisi halukas vuokraamaan pellot. Nurmien viljely on yksi vaihtoehto, Käytössä oleva maatalousmaa -tilaston mukaan alle viiden vuoden ikäisten nurmien ala on ollut kasvussa, kun tarkastellaan pidempää ajanjaksoa.

– Mielenkiintoista on, kuinka tämänhetkinen maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa maataloustuotantoon ja kansalliseen varautumiseen. Ja vaikuttaako uusi CAP-ohjelma pellon käyttöön. Keskeistä on maa- ja puutarhatalouden talousongelmien ratkaiseminen, sillä nykyinen tilanne ei rohkaise nykyisiä viljelijöitä panostamaan tuotantoon eikä nuoria ryhtymään maatalousyrittäjiksi, pohtii yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tilaston taustaa ja tuotantosuunnan määrittely

Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin tilalukumäärätiedot perustuvat valtaosin Ruokaviraston eläinrekistereihin ja tukihakemusten yhteydessä kerättyihin tietoihin.

Tuotantosuunta on maatalous- ja puutarhayrityksen taloudellisesti merkittävin tuotantosuunta. Tuotantosuunta lasketaan käyttäen SO- eli Standard Output -menetelmää.

Lopullinen Maatalous- ja puutarhayritysten rakenne 2022 -tilaston julkaisuaika löytyy tilastojen julkistamiskalenterista.

Tarkemmat tiedot ja tilastoon liittyvät taulukot löytyvät Maatalous- ja puutarhayritysten rakenne -palvelusta.

92 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Make

Aivan ilahduttavaa nähdä täällä, että on olemassa vielä itsenäisesti ajattelevia ihmisiä. Mitkään koronapiikitykset ja YLE:n propakanda ei ole sittenkään uponnut kaikkiin. Olette mahtavia.

Jore

Tyttöhallitus menee aina ongelmatilanteissa naismaisesti muiden selän taa ja sanoo, että Suomi on sitoutunut siihen ja siihen sopimukseen. No, sehän on ”itsenäisen” maan päätettävissä mihin sitoutuu.

j.t

nykyinen politiikka johtaa,keräilijä metsästäjä kulttuurin paluuseen.jousia saa kaupasta,joilla voi kaataa pien riistaa tai jopa vähän isompaa.joko laillisesti tai ei.

Tästä seuraa vielä nälänhätä

Tää on täyttä hulluutta ja johtaa nälänhätään. Yllättävän moni tuntuu sitä haluavan. Itse en.

ike

Vallan kamareissa käytetään häikäilemättömästi hyväksi kaikki tavat vallan keskittämiseen, katsokaa vaikka EU:ta. Suomessa sama meno.

Ilkka Forsten

Sitä se kommunismi teettää, tyhmiä päätöksiä ja loputonta toilailua. Huvittaa vieläpä se että suomen viranomaiset ovat nyt luopumasa twitterin käytöstä, koska se ei noudatakkaan enää suvakkimääritelmää suvaittavasta. Jopa Donald Trump on saanut tilinsä takaisin, voi kauhistus, kyllä nyt äärioikeisto riehuu ja maailma kaatuu pahaan.. Kaatuuko, kyllä, mutta kommunistien tuottamaan.

ike

Tuo uutinen suomen viranomaisten osuudesta on mennyt minulta ohi. Mutta että tuo korruptio on jo noin syvällä. Olen kai sen aina tiennyt. On hyvä että täällä on ihmisiä jotka aina muistuttavat missä mennään. Kiitos.

John Quiman

Diktaturioihin on aina päästy alistamalla kansa tavalla tai toisella diktatuurin mielivallalle.

Puolueeton

Yhteiskunnan olisi muututtava
Tärkeintä työtä tekevät elintarvikkeiden tuottajat, mutta saavat yleensä heikkoa palkkaa. Tarpeettominta työtä tekevät poliitikot, mutta saavat yleensä parhaat palkka- ja sivutulot. Väitän, että siivoojat terveydenhoitajista puhumattakaan tekevät kansalaisten hyväksi tärkeämpää työtä kuin poliitikot.
Jos poliitikot ja muut byrokraatit poistettaisiin veronmaksajien kustannuksista, veronmaksaja voisivat muuttaa elintasoaan menettämättä 5 työpäivän viikon 2 päiväiseksi edellyttäen tietenkin, että poliitikot ja muut byrokraatit tekisivät kaksi päivää tuottavaa työtä myös.

ike

Ei noita kaikkia byrokratian pyörittäjiä voida poistaa, muutaman täytyy jäädä pyörittämään sitäkin järjestelmää joka jää jäljelle. Ei kaikkea organisointia voida poistaa. Riittäisi kun ne ”hulluimmat” hihhulit saataisiin pois, no ehkä vielä joku 25% näin aluksi muista politiikan ”tukityöllistetyistä”. Helpottaisi kummasti.

Ilkka Forsten

Jokunen vuosi sitten Italiassa meni kaikki jätehuollon työntekijät lakkoon, maa oli hukkua pas*****n viikossa, mutta sieltä on voitu poistaa poliitikko toisensa jälkeen jakkaralta eikä kaaosta ole syntynyt samassa mitassa. Jos suomesssakin laitetaan siivoojat pois pelistä hetkeksi, ollaan hukassa, mutta hih hih salon tai marinaadin voisi tönäistä pihalle ilman minkäänlaista ongelmaa.

Jegros

Ja jos aloitettaisiin ihan työllistystöillä joilla työllistettäisiin nettiin täyspäiväisesti kirjoittelavat ”puolueettomat” ja veronmaksajiksi.

ike

Jos viittaat joihinkin aktiiveihin täällä, voin kertoa että 40 vuotta aktiivisessa työssä olleena luulen että aika moni seniori on samassa tilanteessa täällä. Jos otetaan huomioon opiskelu ja aktiivinen työaika, aika harva taitaa päästä täällä samaan kuin nämä aktiivikirjoittelijat. Nuorena aktiivi ei tarkoita että ollaan istuttu mannerheimintien tukkona vaan ollaan ihan oikeasti tehty töitä. Veroja maksaneena luulen että ovat maksaneet enemmän kuin luulet. Se siitä. Nykyisten ”aktivistien” varaan laskeminen olisi kansallinen itsemurha.

Maila Laukas

Nämä huumemyönteiset ituhipit haluavat tuhota Suomen maa- ja metsätalouden sekä siten mm. ruoan alkutuotannon sekä yhden Suomen talouden kivijaloista (metsätalous). Voisiko nämä idiootit isänmaan petturit karkoittaa maastamme samassa paluukuormassa palautettavien haitta-matujen kanssa, kiitos!

Jouni S.

Tämä on kyllä niin uskomantonta, etteivät Spede & Veskukaan (R.I.P) olisi pystyneet lähellekään tähän! Mitä enemmän velkaa teet, sen isomman kunniamerkin saat!
Menneet sukupolvet eivät ikinä olisi uskoneet, jos joku olisi väittänyt, että näin käy. He kun elivät suu säkkiä myöten. Mutta nyt näille velka- & verorahoilla eläville syöttöporsaille ei riitä enää mikään!

Ilkka Forsten

Toisten kaukalosta on aina ollut helppo syödä.

Ipe

Niin, ja suurin sika on aina ensimmäisenä kaukalolla. Suurimmat siat löytyy Itsenäisyyspäivänä Linnasta.

ike

Piti sitten sinun tuokin uutinen laittaa 😊. Sait koko ajatteluni täysin raiteiltaan. Luulin täähän asti että esim. palkitsemiselle on edes joitakin kriteereitä. No ei ole. Ehkä kuitenkin se sama minkä kaikki jo tuntevat: valta turmelee ja täydellinen valta turmelee täydellisesti. Ei ole suomessa vielä vihervassareilla täydellistä valtaa, mutta aika lähellä ollaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

No oli ihan pakko kun sain hepulin siis nauramalla kuinka kunniamerkkien merkitys senkun hajoaa hahahahhahaa!Uskomatonta kansalaisten aliarvioimista sillä kyllä suurin osa-toivon kuitenkin-on järjissään ja näkee tämän hypetyksen läpi!
Zingpingmeisingsung hommia….meilläkin.

”Suuri Johtaja”.

Kohta julkaistaan varmaan Tutti Tappuraisen ansiomitali työstään kotimaataan kohtaan…. 🙂

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Ilkka Forsten

Eihän sillä ole mitään kotimaata jota kohtaan hän ansioitaan tuottaisi.

Kata

Siksi se saakin sen mitalin mutta peitenimellä kuten nämä komukat kaikki!Kohta on kuin Nikitalla aikoinaan rinnukset täynnä ja monella muulla ”työn sankarilla”!

Ei kyllä maailma tarttee jonkun stopin tähän hulluuteen.

Ilkka Forsten

Eikös Presidenttimmekin antanut jollekin hottentotille valkoisen ritarikunnan suur-ristin ansioista suomen hyväksi. Silloin minäkin näin punaista melkein kirjaimellisesti. Mitä se käsi ojossa omalta kansaltaan varastava heimopäällikkö on tehnyt tämän maan eteen, ei mitään.

Kata

Joo uskomatonta tuokin tekopyh(ll)istely!

Kalle

Sen kotimaa on koko maailma, eli se on suuruudenhullu ja irti todellisuudesta.

Ilkka Forsten

Piipuista puheen ollen, tunnet varmaan sanonnan, ” Täys ku Turusen pyssy ?” Mutta tiedätkö mitä sanonta alunperin on tarkoittanut, tai ainakin väitetään tarkoittaneen. Se turunen on ollut olemassa. Hän oli joskus 1800 luvun alussa turkismetsästäjä. Hänellä oli tapana yöpyä eri taloissa reissun päällä ollessaan, ja iltasin hän laittoi aina piilukkomuskettinsa seinää vasten pystyyn, sanoen ettei siihen pidä kajota ” se on täys.” Perimätiedon mukaan niin olikin, mutta ei sitä mitä kansa oletti. Turunen säilytti kolikoitaan muskettinsa piipussa. Kun ilmaisi asian ikään kuin eri tarkoituksella, ei kukaan uskaltanut koskea kivääriin ja rahatkin säilyivät.

Kata

No enpä tuota tiennyt!Ei kai sitten ollut ihan köyhä Turunen!

Ile

”Pyssy Turunen” oli äkkipikaisena tunnettu kapellimestari Viipurista, ja sanonta kuuluu, että ”tuli kuin turusen pyssystä.”

Ilkka Forsten

Triviaalikysymys näin kesken kaiken, mikä oli Toivo Kuulan kuolinsyy ? Sen voin sanoa että hän kuoli Viipurissa vuoden 1918 jälkitunnelmissa.

Antsa

Kuula sai kuulan päähänsä.

John Quiman

Siltä näyttää, että kuulahan se Kuulan vei.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Toivo_Kuula

Nikke

Elvytyksestä huolimatta ei ollut Toivoa.

Kata

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/749dbea2-57d7-4aac-bd78-6c8d7fdb4915

Näköjään jaanat sun muut taas poistelleet mun kommentteja…ei saa pm juttuja olla?Jos tämä menee tällaiseksi pelleilyksi jossa lehtien juttuja joku woke täällä katsoo asiakseen moderoida niin eipä ole enää tämäkään lehti(vaikka ei se poista niitä mutta kansalaisen sanavapaus on mennyttä).
Sekopäitteen touhuja.Mikseivät vain makaa Mannerheimintiellä…

sateenkaari prinsessa

Varmaa on, että kun valtamedia jne , pääsee vauhtiin, niin Marinia hehkutetaan eri ohjelmissa. eli juuri niissä, missä on suuret katsoja luvut. Ja sopivasti, ennen vaaleja sirkus, missä hallitus hajoaa. Kauheat sympatiat pääministerille. Kun yritti niin kovasti. Teatteria. Sitä se on.

Jegros

Tuossa on kepulla ja näillä suurtilallisilla jotka jeesusta palvovat lahkossaan iso osa kun pakkohuutokaupoissa ostavat omilta lahkolaispankinjohtajalta pilkkahinnalla rehellisten omaisuutta.. Jeesuksen nimeen ne varastavat ei lahkolaisilta..

Juha

Ilmaston kylmetessä satomäärät pienenevät ja viljan hinta nousee. No ehkä kuivuudella ja lannoitehinnallakin on vaikutuksensa. Tuttu maajussi onkin viime vuosina tehnyt parasta tiliä ikinä kun osti lannoitteensa ennen sotaa.

Mutta luulenpa että maajussit laitetaan ahtaalle. Kommunismin ensimmäinen vaihe on maaomaisuuden pakkolunastus. Tähän on monta keinoa ja nämä EUn ennallistamis ja vihersiirtymätoimet ovat osa sitä.

Yhdysvalloissa rahanväärentäjäeliitti ja universumin yliloordit ostavat maata ja kiinteistöjä kiihtyvään tahtiin.. keskuspankin monopolirahaa lapioidaan vain ko. sisäpiirille. Eräänlaista kommunismia tämäkin.

Hollannissa hallinto on laittanut maajussit ahtaalle ilmaston nimissä:
”Netherlands to buy out and close 3,000 farms to meet climate goals”

Suomessakin sama EU kommunismi etenee: ”Metsärahastot ja muut instituutiosijoittajat rohmuavat jo valtaosan metsäkaupoista Suomessa”
”Valtava pala Suomea pitää pian palauttaa luonnontilaan”

Nämä kommunismin toimet kohdistuvat ensin yksityiseen maaomistukseen ja seuraavaksi rakennettuihin kiinteistöihin. Sähkön hinnan nosto yli 1€/kWh tiputtaa jo köyhemmät asuntojen omistajat kyydistä.

Eikä tässä vielä kaikki.. kommunistit vievät
– ensin kiinteistöt
– sitten irtaimen omaisuuden
– sitten rahat ja sijoitukset
– lopuksi kätketty omaisuus
– ja viimeisenä viedään henki
Näin se menee..

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
Ilkka Forsten

Olen ajatellut viedä muutaman hengen siinä samalla kun omaani ollaan viemässä.

John Quiman

Olet siis vieraanvarainen viimeisellä hetkelläkin ja toivotat lähellä olevat ihmiset tervetulleiksi mukaan matkalle.

Ilkka Forsten

Vain parasta tarjotaan.

skeptikko

Pian saadaan ostaa ”edullista” eu ruokaa.

Make

Miten sillä heinäsirkka ja ötökkäbisnekseltä menee, josta ituhipit vouhotti joku aika sitten?No, kohta ei syödä hyönteisiä vaan rottia, kissoja ja koiria. Maistuu varmaan sullekkin helsinkiläinen viherpiiperö?

John Quiman

Schwab kehui Kiinan systeemiä. Ehkä tuo päivittäisen menun muutos kuuluu hänen mielestään myös muutettaviin asioihin.

ike

Sitä siis nykyään sanotaan rakennemuutokseksi kun suomessa ihmisillä alkaa sähkön lisäksi olla ruokapulaa. Ainakin kummassakin asiassa hinnat vedetään tappiin. Kiitos hallituksen joka ei pysty hoitamaan edes murto-osaa tehtävistään. Katsokaa tuota karttaa ja vieläkö joku on sitä mieltä että ei sähkömarkkinoissa ole mitään vikaa. https://euenergy.live/ Kiinnittää huomiota esim. tuo Espanjan ja Portugalin hinta.Turha syyttää Ukrainan sotaa tai koronaa. Syy on vain huonossa politiikassa ja kyvyttömyydessä korjata sitä. Kyse on ryöstöstä. Jokainen joka maksaa yli 30cent/kwh hintaa sähköstään tietää mitä tälle hallitukselle tulee tehdä. Mitä pikimmin, sitä parempi.

John Quiman

Suomen hallitukset ovat ajaneet sähkömarkkinat tilanteeseen, jossa muiden maiden ongelmat rankaisevat Suomea. Toki omatkin tuotanto-ongelmat rankaisevat. Kuinkahan suurelta osin nekin ovat tahallaan tai pelkkä tyhmyyttä itse aiheutettua.

Riitävä oma tuotanto ja riippumattomuus sähköpörssista tekisi Espanjan hintatason.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Tuumailija

Kyllähän tuo Ol-3:n rakentaminen on kestänyt saman aikaa kuin Iisakin kirkon (hallitus vaihtunut 4x tänä aikana). Mielenkiintoista että koko voimala on ainoa laatuaan maailmassa, samanlaista ei ole eikä tule tämän jälkeen rakennettavaksi ts. täysin testaamaton tekniikka (no nythän siinä lastenviat alkoivatkin).
Rakentamisen aikataulu myöhästyi montako kertaa ja silti aina sanottiin että ihan suunnitelman mukaisessa aikataulussa mennään, byrokraattinen pelleily on ollut rakennusvaiheessa jotain uskomatonta ja paljonko se on aiheuttanut turhuudellaan lisäkustannuksia sekä viivästystä, yhtään myöhästymissakkoa ei ole laitettu vireille vaikka on selkeästi osoitettu aikataulun viivästyminen niin pääurakoitsijan kuin alihankkijoidenkin puolesta.

Jotenkin tuntuu että tämä oli aivan tahallisesti tehty suunnitelma ja kaikki negatiivinen puhuttiin positiiviseksi kirkkain silmin ministerien taholta jopa. Kuin kirsikkana kakun päälle, menee vt. pääkanisteri tekemään sopimuksen jossa lapetaan juuri miljardikaupalla vetelä eurooppaan rahaa ja näin siellä voidaan nauttia halvemmasta sähköstä, mitenköhän Marin tämän selittäisi parantavan suomen kilpailuasemaa sisämarkkinoilla?
Pääasia että nyt on saatu energioiden hinnat katonrajaan ajamalla vahingollisesti vihreää siirtymää käytäntöön (tuottamatonta tuulivoimaa), itse tähän lobbyyn osallistuneet hierovat osakesalkkujaan ja välttävät vastuun luonnollisesti.

Historia kertoo

Kolmannen olkivoimalan rakentaminen olisi pitänyt aloittaa -90 luvun puolivälissä mutta Matti Vanhasen hallitus torppasi sen. Silloisella rakennushinnalla sen kWh–omakustannushinta olisi ollut kannattava. Mutta kun asiaa hierottiin ja hierottiin ja odotettiin että rakennuskustannukset nousevat, niin sinä päivänä kun annettiin lupa kolmosen rakennukselle, sen omakustannus hinta teki sen rakentamisestä kannattamattoman. Kaikki muut energiantuottomuodot olivat edullisempia. Ja siten piti ruveta odottamaan sähkön hinnan kallistumista.

No, siinä välissä suomalaiset jotka halusivat aliurakoita voimalasta, sössivät pahasti sekä betonin että ensiökierron putkiston kanssa. Eikä laatua saatu kummassakaan kohdalleen ennenkuin saksalaiset ne tekivät uudestaan.

Mutta että kahdellakin yksiköllä Olkivoimalat tuottavat sellaisen määrän rahaa vuorokaudessa että ne voivat lobata kaikenmaailman kannattamattomia energiavaihtoehtoja kuten tuulivoima ja aurinkovoima. Ja pitää koko ajan ydinvoimaa näiden investointien vuoksi lähellä kannattavuusrajaa.

Mitä Suomen sähköntuotantoon tulee niin Suomessa tuotetaan sähköä yli oman tarpeen. Esim. Tampereella Naistenlahden voimalaitos ajaa laitostaan lähellä 100%:in rajaa. Ja jos sähkön hinta laskee, niin laitosta ei ajeta pienemmällä teholla kaukolämön tuotantoa varten, vaan ylimääräinen energia ajetaan siihen satamaan. Ja tämä vain siksi että ”jos sähköstä ei saada riittävän hyvää hintaa”. Näin kaupungit, kuten Tampere, pitävät sähkön hinnan korkealla sammutellen tuotantoyksiköitä ja myyden sähkö pohjoismaiseen energiapörssiin. Josta ne sitten ostavat sen takaisin korkeammalla hinnalla, Ja erotus jää suoraan kaupunkien kassoihin.

Tämä on niin kieroa ja röyhkeää peliä suomalaisia kuluttajia kohtaan että jos minä olisi tuola päättävissä elimissä niin en varmaan saisi nukuttua tai itsemurha pyörisi mielessä koko ajan. Toisen ihmisen alistaminen ja riistäminen tällä tavoin ei tulisi mieleenikään. Vaan auttaminen. Mutta siksi kai nämä tunteettomat ja häikäilemättömät henkilöt ovat raivanneet tiensä itselleen korkeimmille johtopaikoille.

John Quiman

Juuri siksi he ovat raivanneet tiensä korkeimmille johtopaikoille. Kiltimmät he polkevat kieroiluillaan jalkoihinsa. Ongelma on siinä, että kansa äänestää epärehellisiä kuspäitä valtaan ja nämä sitten ovat lakien laatijoita ja valvojia.

Ilkka Forsten

Älä tapa itseäsi, tapa ne poliitikot.

John Quiman

Tässä on mielenkiintoinen esitys sähkön hinnoista
https://www.vahtera.blog/post/fortumin-mokat-maksetaan-sähkön-hinnassa

Kata

Voi surseenpeti!Siinä sitä pikku ihminen vaan joutuu noiden ”pienipalkkaisten” ja pikkueläkkeensaaja- bastardien keinottelujen takia jopa myymään kämppänsä tai omaisuuttaan ellei pysty sähkölaskua maksamaan ja samaan aikaan toisaalla… 🙁

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Ilkka Forsten

Niin siinä tapahtuukin. Täysin sössityt Uniperkaupat maksatetaan kansalla, koska mölli niksmanni oletti että putiniin voi luottaa ja antoi vallan vihreille. Eihän se sovi että ongelmat luonut itse maksaa virheistään jos tarjolla on höperö kansakunta, mikä tarjoaa vaikka siemenperunat laarista voidakseen loistaa EU:n parketilla.

Jouni S.

Mölli niksmanni 🤣 🤣 !
Siinä onkin lyömätön yhdistelmä; Mölli N. ja meidän Tuppurainen! Mikä voisi enää mennä pieleen!
Ja tuo ”EU:n parketilla loistaminen” tosiaan kovasti näyttää viehättävän. Pelottaa ajatuskin siitä, että jos sielläkin kaikki ovat samanlaisia, mihin vielä mahdamme joutua; oliko vasta esimakua?
Vallan antaminen vihreille on todella perustavanlaatuinen virhe. Ihmiset, jotka suhtautuvat asioihin tunnepräisesti ja ajattelevat enemmän jalkojensa- kuin korviensa välillä, soveltuvat mahdollisesti johonkin taiteen tekemiseen tai rajallisesti humanistisiin tieteisiin, mutteivät ikinä tekemään kanssaihmisten elämään vaikuttavia teknis-taloudellisia päätöksiä. Hyvin näkyy täällä meilläkin ja erityisesti Helsingissä.
Nyt sitten pian paskotaan pusseihin ja ollaan kynttilänvalossa tämän kaiken seurauksena ja maksetaan silti itsemme kipeiksi, saamatta mitään vastinetta rahallemme.

ike

No en nyt aina kannata tuota venäläistä tekniikkaa, mutta tuossa ajassa ennen kuin ongelmat alkoivat Ukrainan kanssa, olisivat kyllä tehneet tänne jo pari atomivoimalaa, yhteistyönä suomalaisten kanssa.Töpeksikö suomen byroikrtatia vai venäläinen vienti, en tiedä.En oikein tuota tunne mutta joku sanoi että olisi kai ongelmia polttoaineen kanssa jos se loppuisi, toisinsanoen että venäjä ei sitä enää toimittaisi. Sitten oltaisiin sinä tilanteessa. Luuletteko todella että joku maa voisi kiristää tuollaisella, ainakaan suuressa mittakaavassa. Kyllä toimittajia löytyy.Sorry aika pahalta haisee koko projekti.

Tuumailija

Suomi ei juuri ole tarvinnut venäläistä tekniikkaa Loviisa 1:n jälkeen saati työvoimaa. Suomessa on tehty muutokset ja parannukset näihin voimaloihin ja kriittisimmät kohteet on rakennettu ihan suomalaisin voimin, aikoinaan oli vain pakko ottaa venakkoja töihin sovun elkeenä.
No se ”venäläinen” tekniikka on edelleen toiminut ilman massiivisia ongelmia, koska suomessa on sellainen outo ilmiö kuin määräaikainen laitteiden huolto ja kunnossapito, jos jokin on rikki niin se vaihdetaan eikä tehdä pielavetisiä, aivan outoja hahmoja täälläkin asustaa.

Vihiriät saivat aikoinaan sen aikaan, että venäjältä tuotu polttoaine joka palautettiin myyjälle alkuperäispakkauksessa, että ydinjäte pitää haudata suomen maaperään eikä kelkkoa takaisin myyjälle. Tämän vuoksihan aikoinaan oli paniikki siellä sun täällä kun etsittiin sopivan tiivistä kalliota jätetunnelille.
Suomesta kyllä löytyy uraania, en tiedä käytetäänkö sitä vai ostetaanko edelleen jostain muualta ”jalostettuna”, koska suomessa ei ole tietotaitoa (hallituksen ja aisantuntijoiden mielestä) louhia ja jalostaa em. ainesta (Outokumpu on vain tarujen myytti), sehän voisi luoda työpaikkoja vaikka korkeammin koulutetuille.

ike

Olet oikeassa. Siksi tunnen itseni niin vanhaksi.Kyllä meillä asiantuntijoita riittää. Tosin viimeistä ydinvoimalaa on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Tosin kun nyt olemme teknisesti kehittynyt yhteiskunta niin meillä olisi käyttöä muutamalle ydinfyysikolle. Ehkä niitä nyt löytyy noista 2015 tulleista. Oletko samaa mieltä.

Tuumailija

Niinhän sitä on kehuttu oikein ministeritasolla, luulisi että kauheasta Iranista olisi tullut sattumana mukaan muutama >30v. ydinvoimainsinööri vainoa pakoon ja olisi ilomielin jakamassa know howta tänne alkeellisen tekniikan pohjolaan.
Luottavaisin mielin odotellaan, ministerit tietävät paremmin, eiväthän nuo vasten parempaa tietoaan puhuisi.

Ilkka Forsten

Ne ei puhukaan vasten parempaa tietoaan, ne puhuu parempana tietona sen mikä on näyttävinään tietoa vastaan paremmalta.

ike

😂

ike

Olen pitkään ihmetellyt sitä miksi suomen sähkön hinta on sidottu sähköpörssiin joka on sitonut hinnan kaasun hintaan. Ei kai ole ollut enää pitkään totta se että aiheuttaja maksaa. Siis, ne maat jotka tekevät sähköä kaasulla, niiden hinta kuuluukin nousta huonojen poliittisten päätösten vuoksi. Ovat sitoneet itsensä kaasuun. Suomella ei ole mitään tekemistä tuon kanssa muuten kuin että sama leväperäisyys nyt sallitaan suomenkin poliitikoille. Se on hidastanut suomen kehitystä. Sähkön saatavuuteen olisi jo aikoja sitten pitänyt kiinnittää huomiota, on sen verran tärkeä perushyödyke. Sitten joku neropatti poliitikko huutelee että kyllä se vielä tästä kunhan saadaan tuota tuulivoimaa riittävästi. Omilla kitapurjeillaankohan meinaa sitä tehdä. Paistaako läpi ehkä pieni turhautumiseni. Puolallakin menee paremmin mutta siellähän on kivihiiltä ja tuskin arkailevat sen käytössä, suomessa ei saisi käyttää edes soita. Alkaa jo epäilyttämään tuo lakienkaan järkevyys.Jos laki ei ole oikeus ja kohtuus ei se voi olla lakikaan, mainittiin jossakin. Oletteko sitä mieltä että nykyinen energian hinta on kohtuullista. Hallituksen ei tule nauttia eduskunnan luottamusta, ja eduskunnan ei tule nauttia kansalaisten luottamusta. Pakka hajalle ja uusi jako. Voitaisiin tietysti heittää koko vanha pakka pois, tunnuksineen ja tehdä uusi jako vaikka Tarot korteilla, tuskin voisi huonommaksi mennä.
P.S. En tiedä yhtään sopimusta mistä ei voisi irtisanoutua, vihervasemmisto eli nykyinen hallittus kai tietää.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Sähköpörssistä ulos ja omavaraisuus sähköntuotantoon on ainoa ”kestävän kehityksen tie”. Nehän puhuvat aina kestävästä kehityksestä. Eivät vaan osaa edes alkeellisimmalla tasolla toteuttaa mitään kestävää kehitystä. Haluavat kuitenkin päätää siitä, että miten asioita tehdään. Siksipä nyt istutaan liemessä.

Ilkka Forsten

Minä tiedän yhden sopimuksen josta ei kuulemma voi irtisanoutua. YK:n jakamattomat ihmisoikeudet, se on ikuinen riippakivi tämän kansan kaulassa ellei laitetaan seuraavissa vaaleissa jotain muuta puumerkkiä läpyskään kuin punavihreää.

John Quiman

Jakamaton ihmisoikeus on sitä, että interseksistisen feminismin uhritaulukossa sinun yläpuolellasi olevalla on oikeus laittaa kätensä sinun taskuusi ja syödä sinun laskuusi.

Ilkka Forsten

Sinä, minä, hän, me, te, he, sinä tuo se, ja minä juon ne.

Rone

Jakamaton, en ymmärrä, eikö ne ihmisoikeudet pidä päinvastoin jakaa kaikille? koko YK:n hommakin on pelkkää tyhjää puhetta ja sanaleikkiä.

Ilkka Forsten

Saksmannit poltti lapin ja nyt me maksetaan korvauksia niille..

Kata

Aivan!
Vanhempieni talo oli niin nätti sen ajan talo mutta en ole nähnyt kuin kuvissa ja uuden kotimme pihassa oli ne kiviportaat jäljellä aikansa.

ike

Kun ”totuus” viedään liian lähelle todellisuutta, sitä on vaikea enää erottaa sarkasmista 😂.

Kata

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009236161.html

Ei sannukalla ole nyt aikaa kun se on pm niin pittää matkustella parissa aika diktatuurisessa maassa korollan suhteen ja vientiä kuulemma halutaan…tai jotain…no tunnustan en lukenut kokonaan koska migreeni tuppaa heti kun näkeekin…pittää sitä vielä ehtiä maailman laidoille kun saattaapi olla ettei (toivottavasti)ole pm pikapuoliin!
Veronmaksajien rahoilla ja seurueen kera.Ei ole aikaa pohtia kotimaan asioita vaikka hallitus on kiikun kaakun…ja Suomi myös.Kyse on tosiaan ryöstöstä!

Tuumailija

Varmaan matkusti purjelaivalla suomen ja uuden-seelannin välisen vihreän siirtymän kuten greta konsaan; not, get over it!
Olikohan valuvika alma mukana poppoossa jauhojengiä edustamassa?

Kuinka osuikaan oikeaan tämänkin hetken politiikasta Heikki Kinnusen esittämä sketsi: https://www.youtube.com/watch?v=0j5sMNad0b0&ab_channel=AivoKirurgi

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
Kata

😀 😀 Joo muistan tämän ja miten juurikin tähän päivään sopii 100%sti ellei jopa enemmän!

Kata

Ainakin taas kyseltiin biletyksestä hahahahaaa ja voi se almakin olla mukana koska ”valoa ja iloa”.. 😀

Jussiboy

Mitenkäs nämä kommentit pääministeristä liittyvät varsinaiseen artikkeliin?

Tuumailija

Sen verran että Swabin käsinukella Sannalla on tärkeämpää matkustella pallon toiselle puolelle kaikenkarvaisten hang aroudienkanssa kuin oikeasti ratkoa oman konklaavin tekemiä ja maan ongelmia energiataloudessa.
Tokihan on pakko päästä puolivirallisesti (veronmaksajien piikkiin taas) tuulettumaan näin ahdasmielisestä maasta, jossa porukka ei ole sisäistänyt vihreää siirtymää, et omista mitään ja olet onnellinen.

Tällaisia asiantunijoita ei Sanna halua kuullakaan ”energiakriisin” tiimoilta; https://www.youtube.com/watch?v=NNsz_R2LpZk&ab_channel=MikkoKemppe

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
Kata

”Tuumailija” sulle jo vastasikin…Instatähti pm:llä pitäisi olla aikaa miettiä Suomen maatalouden omavaraisuutta ja sähkön riittävyyttä mutta toki sitä täytyy vierailla maissa joissa oli melkoisia camppeja koronan aikaan ”tottelemattomille”…Oppia haetaan…??

Ja loput hallituksesta tappelee keskenään… Kiesus sentään mikä sirkus.

Ilkka Forsten

Varmaan samalla tavalla kuin kommentit kansallismielisistä demokratian uhkana.

ike

Eivät mitenkään suoraan. Siinä on siis tämänkin palstan ylivertaisuuden siemen. Totuus tulee harvoin esille joissakin kommentissa jotka ovat vastaus johonkin uutiseen. Totuus (Olen nyt kaltevalla pinnalla) on yhdistelmä monia tosiasioita. Se tekee siitä vaikean vastattavan vain yhteen kysymykseen, vaikka Marin näin toivoisikin. Minä puolestani toivon että suomen kansa herää ja SDP ei ole suomen seuraavassa hallituksessa. Tuskin toteutuu koska vaikka kuinka toivon, suomen kansa ei ole vielä oppinut lukemaan, puhumattakaan siitä että olisivat oppineet etsimään tietoa muualtakin kuin YLE:n sivuilta. YLE täytyy nyt tässä yhteydessä ymmärtää valtamedian edustajana. Aika moni, joiden kommentteja luen tältä palstalta, olen jollakin lailla oppinut tuntemaan. Tässä aikojen saatossa. Joillekin uusille tulijoille voi joskus herätä vähän kysymysmerkkejä, no ne ovat elämän suola.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Mitenkäs niiden pitäisi liittyä? Näytä säännöistä, jos pitäisi.

Oletko sitä mieltä, että pääministeri ei välitä Suomen kotimaan hyvinvoinnista ja siksi pääministeri ei liity mihinkään kotimaan asioihin?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Mukana menossa, Sanna Alma ja Almamedia.

Kata

😀 Juuripa niin!

Ilkka Forsten

Kuulin että on valmisteilla suur-elokuva, Sanna maailman laidalla, ja kuolleen veronmaksajan kirstu.

Kata

😀 voi hitsi….onko Deppin Jonni mukana?

Tuumailija

Toisena käsikirjoittajana on joku Bultzar, tiedä sitten kenen käsillä kirjoittaa. Jonni ei kuulema kiireiltään pääse, joten hänen paikkansa ottaa toistaiseksi tuntematon maailmantähti Ilmari ”rör” Njurminen ja musiikkirassaava on kehopositiivisuudetaankin tunnettu Alma ”jauhis” Miettinen.
FEW:n tukemana kansainvälinen rahoitus taattu tässä jopa Ben Hurin budjetin ylittävässä tosipohjaisessa filmatisoinnissa.

John Quiman

Kuulin toisestakin, joka on komedia: ”Kaiken maailman Sanna”.

Kata

😀

John Quiman

Ovatko suomalaiset heikkona missikisoihin ja median missin kaltaisesti esittlemiin poliitikoihin. Sannasta nyt ei missikisan palkintopalleille saisi, ei kai läpäisisi karsintaakaan, mutta media osaa tehdä edustavia kuvia ja siinä hänen suosionsa salaisuus. Niissä artikkeleissa ei puhuta politiikkaa. Jos puhutaankin, sitä vain sivutaan ja muuten jutellaan mukavan yhdentekeviä, jotta pääministeri vaikuttaisi kuulilta kansan silmissä.

Kata

Facessa joku kertoi sannukan instasuodattimista….Kyllä ne 10 vuotta ainakin ellei enemmänkin naamaa muuttavat mutta miksi niitä pitää käyttää?Eikö oma naama kelpaa itselleenkään?
Ilmeisesti ei….kyllä tuossa iässä ei pitäisi filttereitä käyttää kun on politiikko maailman huipulta! 🙂
Ei siis missi…vai niinkö se nykyään menee että missiltä täytyy näyttää?Some on seko.

Ilkka Forsten

Kuvankäsittelyohjelma osaa tehdä edustavia kuvia, paitsi silloin kun sattui moka, ja kuvassa näytti siltä että sannalla on irtopää. Siitä kailotti jopa heidän omat käpykaartinsa kysyen, sanna, mitä kuvallesi on tapahtunut ?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Ilkka Forsten

Ilman sen suurempaa miettimistä muistan erään henkilön joka äänesti kerta toisensa jälkeen naisehdokasta, koska tämä oli niin ihanan näköinen. En tiedä ollaanko muualla näin tyhmiä, vai voimmeko nyt julistaa että on löytynyt selkeä kansallispiirre joka on kiistaton ?

John Quiman

Pienemmille tiloille voisi monikerrosviljely olla hyvä juttu. Saa sadalle neliölle vaikka viidensadan neliön viljelmät. Vaan, jos tilan omistaja alkaa olla haudan partaalla, sitten tuo ajatus tuskin kiinnostaa.

jalostajiksi

Siinä on se juttu, kun pitäisi tehdä työtä. Toisin on Hollannissa. Sielä porukka tekee töitä aamusta iltaan. Täälä lomitetaan ja käydään sukeltelemassa sekä lennellään ympäri maapalloa.

Suomessa kaikki haluavat olla vain tuottajia. Keski-euroopassa maanviljelijät ovat sekä tuottajia että jalostajia. Esim. viljatilat myyvät jauhoja. Omakustannushinta 1.2c/kg tuottaa paljon enemmän katetta kun se myydään jauhoina, esim. 50c/kg. Kuin että se myytäisiin viljana 0.8c/kg.

Suomalaisten pitää muuttaa asennoitumistaan tai muuten konkurssiaalto jatkuu.

Tuumailija

Toisena optiona rikkaruohon viljelylle olisi energiapuupelto. Varmasti löytyy lajike joko kotomaasta tai euroopasta joka kasvaa kohtuullista vauhtia ja voidaan hakettaa samoin tein energiahakkeeksi. ”Sato” korjataan 2-3 vuoden välein.
Myös vähemmistölle jääneet hyötykasvit kuten esim. hamppu, pellava, joista saadaan öljyä, kuitua moneen käyttöön. Tämä esimerkkikasvi loisi samalla myös työpaikkoja, monitahoista tuloa maanviljelijälle ja teollisuuskin saisi materiaalia, jatkojalostus ja erinäisten käyttömahdollisuuksien tutkiminenkin voisi nousta kysymykseen.

Ilkka Forsten

Monikerrosviljely. Hmmmmm. Alakerrassa hamppua, keskikerroksessa kokapensasta ja vintillä khattia. Kannattaa huomata että kaikki ovat kasviksia, ei siis lihaa koska yhden äpylikilon tuottamiseen menee 10 000 litraa puhdasta vettä.