Eurooppa Kotimaa Politiikka Talous

MTK vaatii hallitukselta Suomen etujen vahvaa puolustamista EU:n ennallistamislainsäädännöstä päätettäessä

Kuva: Roine Piirainen

Euroopan komissio on keskiviikkona julkaissut esityksensä luonnon ennallistamista koskevaksi EU-asetukseksi. Kuten MTK kevättalvella varoitti, esityksellä tulee toteutuessaan olemaan erittäin laajat vaikutukset Suomen maa- ja metsätalousalueisiin sekä koko kansantalouteen, kerrotaan MTK:n julkaisemassa tiedotteessa.

MTK vaatii Suomen hallitusta toimimaan nyt päättäväisesti. Hallituksen tulee varmistaa, että lopputulos on Suomen kannalta myös taloudellisesti kestävä. On huomioitava, että komissio ehdottaa nimenomaan asetusta, jota on sovellettava kaikilta osin jokaisessa jäsenmaassa. Direktiiviin liittyvää kansallista liikkumavaraa ei ole nyt tarjolla.

– Hallituksen etukäteen tekemä vaikuttamistyö ei näytä tuottaneen vielä riittävästi tuloksia, joten nyt on oltava entistä jämäkämpi. Suomen etujen puolustamisessa ei pidä arkailla eikä viivytellä. Suomella ei ole varaa lopputulokseen, joka horjuttaisi kotimaista maa- ja metsätaloutta, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila painottaa.

Komission esityksen mukaan 20 prosenttia ennallistamisen tarpeessa olevasta maa- ja meripinta-alasta on oltava ennallistamistoimien piirissä vuoteen 2030 mennessä ja kaikki loput vuoteen 2050 mennessä. Komissio on laskenut Suomen osalta ennallistamistoimien vuotuisiksi kustannuksiksi 0,9 miljardia euroa ja hyödyiksi lähes 10 miljardia. Suomen kustannukset ovat jäsenmaista kolmanneksi suurimmat Ranskan ja Espanjan jälkeen.

-Pinta-alat ja rahasummat ovat valtavia. Samalla sekä kustannuksiin, että erityisesti hyötyihin liittyy suurta epäselvyyttä, puheenjohtaja Marttila toteaa.

MTK tuomitsee komission tavan puuttua jäsenvaltioiden päätösvaltaan kuuluviin metsäasioihin. Maatalouden osalta erityisesti turvepeltojen viljelyyn kaavaillut rajoitteet ovat kohtalon kysymys monille alueille ja lukuisille maatiloille.

-Komissio ei ilmeisesti ole huomannut, että Eurooppa on ajautumassa nopeasti ruoka- ja energiakriisiin. Suomen hallituksen on muiden jäsenmaiden kanssa tämä tietoisuus herätettävä, Marttila sanoo.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eetu

Odotankin nyt jännityksellä, miten muu Eurooppa ennallistaa kauan sitten hakkaamansa metsät, miten Alankomaat palauttavat mereltä valtaamansa maat ja miten vilja- ja viinitilat palautetaan Euroopassa luonnontilaan.

En kuitenkaan pidätä hengitystäni, sillä Suomen EU-neuvottelijoiden tehtävä ei ole pitää Suomen puolta, vaan nuoleskella itselle EU:n hillotolppa Suomen kustantamana. EU on jo oppinut, että suomalaisilta neuvottelijoilta voi vaatia mitä vaan:

Suomen kustannukset ovat jäsenmaista kolmanneksi suurimmat Ranskan ja Espanjan jälkeen.”

soppatykkimies

Reaalivihreä siirtymä tarkoittaa luontaistaloutta jossa ihmisillä on varaa vain kaksipyöräisiiin ja varsin yleinen lämmitysmuoto on makuupussi.

Lucky Luke

Tämäkin MTK on ihan kulissi yhdistys. Ei se ainakaan omien etuja aja. Jos ajaisi,ei mikään tuote liikkuisi minnekkään ennenkuin hulluudelle laitetaan stoppi. Muutkin yhdistykset voideltu. Kummasti autoliittokin vaan on hiljaa tai tekemättä mitään.

Natoon

Just noin! Kepu hallituksessa ja MTK edunvalvojana ja molemmat kusettavat maalaisia sen kun kerkeävät ja siellä vaan äänestetään kepua sukupolvesta toiseen. Jokohan ovat saaneet niitä luvattuja koronakorvauksia tai turpeennoston loppumisen korvauksia. Lienee sama tilanne kuin ravintola-alalla. Tiedän erään ravintolan, joka tekee liikevaihtoa n. puolella miljoonalla eikä yhtään tappiollista vuotta viimeisen 10 vuoden aikana ja täyttää muutenkin täysin koronakorvausten kriteerit niin he saivat korvauksia kokonaista 2000eur! Ravintoloitsija kertoi, että tuolla rahalla saadaan ehkä vessan siivoukset katettua. Tuollainen valtionkonttorin päätös pitäisi kyllä laittaa ravintolan oveen julkisesti nähtäväksi.

Yrjö

Onko tässä mitään järkee? Koko ajan pitää tapella EU:ta vastaan.

Kata

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Kj-qKQeWQMo&feature=youtu.be

Laitanpa taas tämän tähän…mitä hittoa onkaan EU…?Täyttä rosollia.Miten hitossa ollaan tuommoisessa unionissa?Ketä se palvelee paitsi dubain ym matkailijoita….suutananveetana. 🙁

ike

Laitan suomen tapauksessa toivoni juuri näihin yksittäisiin ihmisiin jotka osaavat ajatella. Joku sanoi aikoinaan että enemmistö on aina väärässä. No ei tarvitse kuin kuunnella tuo keskustelu. Toinen mahdollisuus vakuuttua asiasta on katsoa suomen eduskuntaa ja ministereitä.

Kata

Näinpä se on!

Sepeteus

Ja aivan erityisesti Hämeenlinnan tötteröhuulta🥳

John Quiman

EU:sta on tullut suvakkifasistien lyömäase itsenäisiä valtioita vastaan. Puhuvat liittovaltiosta, mutta suunnittelevat keskusjohtoista imperiumia, joka johdetaan täysin heidän tyrannianaan.

Kata

Sitähän ne yrittää mutta eikö immeiset ala olla hereillä jo?