Eurooppa Kotimaa Politiikka Talous

MTK:n johtokunta: Maataloushallinnon korjattava välittömästi tulevan cap-ohjelmakauden maksatusten aikataulusuunnitelma

Kuva: PxHere.

Ensi vuonna alkava EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) uusi ohjelmakausi ei saa siirtää tukien maksuaikataulua nykyistä myöhemmäksi, MTK:n johtokunta vaatii. Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti perjantaina uuden cap-kauden maksuaikatauluista. Ne siirtäisivät jo vuoden 2023 maksuja tiloille useilla kuukausilla ja jopa pitkälle vuoteen 2024. MTK:n johtokunnassa pelätään, että tilipäivän viivästäminen kuukausilla voi johtaa jopa konkurssiaaltoon. ”Yhtälö on maatilojen maksuvalmiuden kannalta mahdoton. Maksuaikataulut on saatava välttämättä pysymään ennallaan, ja aikaa hallinnolla on tähän hyvin”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila painottaa.

Uudelle cap-kaudelle ilmoitetut tukien maksuaikataulujen muutokset aiheuttaisivat syvän maksuvalmiuskuilun suomalaisille maatiloille, totesi MTK:n johtokunta kokouksessaan tiistaina. Johtokunta huomauttaa, että ala kärsii jo nyt vakavasta kassakriisistä kustannusten rajun nousun takia. Tuotantopanosten osalta erityisesti lannoitteiden, polttoaineiden ja rehujen hinnat ovat ennätystasolla. Samaan aikaan yhä useampaan maatilaan iskee sähkön hinnan moninkertaistuminen. Tuottajahinnat eivät ole tähän kehitykseen pystyneet vastaamaan.

”Meillä on jo nyt ennennäkemätön kannattavuuskriisi käsillä. Nopeita, joustavia ja tehokkaita rahoitusvälineitä maatiloille tarvitaan välttämättä jo nyt. Ensi vuoden tukimaksatusten siirtyminen jopa kuukausilla olisi tiloille katastrofi”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

MTK:n johtokunta vaatii, että maataloushallinto ryhtyy välittömiin toimiin tulevan cap-ohjelmakauden maksatusaikataulujen korjaamiseksi. Johtokunta muistuttaa, että ruuantuotanto on Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittinen ala, joka on turvattava kaikissa oloissa. Venäjän hyökkäyssodan seurauksena olot tulevat olemaan pitkään poikkeukselliset ja arvaamattomat. Päättäjien on oltava nyt hereillä, MTK:n johtokunta toteaa.

Maan hallituksessa ruuan ja energian huoltovarmuuden turvaamisen vaatimat toimet ovat valmistelussa varautumisen ministerityöryhmässä. MTK on toimittanut ministerityöryhmälle listan maatilojen kannalta välttämättömistä toimista. Yhdessä Elintarviketeollisuusliiton kanssa MTK esittää muun muassa nopeaa kustannustukea tilanteisiin, joissa maatilojen ja ruokayritysten sähkölasku kasvaa hallitsemattomasti.

”Ilman korjaavia toimenpiteitä olemme menettämässä sukupolven nuoria, osaavia ja investoineita yrittäjiä. Pelastamalla tiloja nyt, pelastamme myös tulevan ruokamme”, puheenjohtaja Marttila painottaa.

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, MTK, 050 522 5207

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Ei mene läpi se, mitä EI valtamedia toitota!

Jos on parempi se, ettei ihmiset tiedä totuutta, vaikka se olisi ”tarua ihmeellisempää”. Silloin se ottaa vastuun, joka tiedon salaa.

Me emme ole syy vaan seuraus!

Ja, jos joku on liian ”kuumaa”, joka läpäisee jopa YouTuben sensuurin.

Silloin EN kirjoita kissan pojista, si’llä sen saman voi lukea iltapäiväälehdistä. Kiitos.

Kata

Miksi EU:lla on yhteinen maatalouspolitiikka???Siis kellinkillit joko se päätös tehtiin liittovaltioista??Milloin?? MISSÄ?
Jälleen järjetöntä touhua…leyhytys päättää.
Suomen maatalous on vähän niinkö eri juttu kuin vaikkapa etelä-Ranskan…
Tää on niin shaibaa kaikki kuten translait sun muut ja että nopeasti tulee laiksi(tässä taas tyttöset on suorastaan pikajuoksijoita)…ja niin näemme mekin ihquja liathomaksia urheilussakin ja tyttöjen vessoissa ja pukuhuoneissa….pääasia että maailma sekoaa.
Ja sitten kukaan ei sano mitään koska pelätään…voi lapset tään hullun maailman.

otto suni

On syytä muistaa, että Esko Aho petti maaseudun ja temppu oli ottaa MTK:n silloinen pj. Haavisto ulkoministeriksi neuvottelemaan Suomen maatalouden asemasta EU:ssa. Pahimmat petturit tulevat aina puolueen sisäpiiristä ja samasta syystä Kepu joutui hyväksymään Natura 2000 ohjelman kaikkine kierouksineen!
Valta korruptoi aina ja erityisesti puolueille annetut lupaukset, siksi kannattaa muistaa kaikki vääryydet mitkä liittyvät EU:n liittymissopimukseen ja Hesarin Erkon kieroilut saada kaikki muiden lehtien ja median päätoimittajat kannattamaan perustuslain vastaisesti liittymistä Euroopan Unioniin. Näiden asioiden muistaminen edellyttää, että olet vähintään ”boomeri” tai vielä vanhempi!

Kata

Olen boomeri ja ylpeä siitä! 🙂

Ilkka Forsten

Ha haa, olenkin überboomer, käsi lippaan te unterboomerit.

Kata

😀 Selevä!

Neukkulaa pukkaa

Nyt tarkkana uuden viisivuotissuunnitelman kanssa.

Jaa...

Eikös se silloin aikaistuisi kun nyt kuulee jyväjemmareilta koko ajan että puolitoista vuotta ovat myöhässä?