Eurooppa Kotimaa Politiikka

Pääministeri Petteri Orpo korosti Euroopan turvaamista puheessaan Euroopan parlamentille

Pääministeri Orpo Strasbourgissa Euroopan parlamentissa 12.-13.3.2024. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / FinnishGovernment.

Pääministeri Petteri Orpo alleviivasi puheessaan Euroopan parlamentin täysistunnolle, että Euroopan tulevaisuuden kannalta on tärkeää vahvistaa unionia sisäisesti, turvata sen rajat ja antaa vahvempaa tukea Ukrainalle. Pääministeri puhui parlamentille Strasbourgissa keskiviikkona 13. maaliskuuta ”Tämä on Eurooppa” -keskustelusarjassa. Pääministerillä oli kaksipäiväisen matkansa aikana myös useita tapaamisia muun muassa parlamentin puhemies Roberta Metsolan, komissaarien ja suomalaisten europarlamentaarikkojen kanssa.

Pääministeri Orpo keskittyi puheessaan erityisesti kahteen teemaan: EU:n strategisen kilpailukyvyn vahvistamiseen ja EU:n kokonaisvaltaisen turvallisuuden parantamiseen.

”Olemme palanneet Euroopan yhdentymisen perusteisiin: rauhan edistämiseen ja arvojemme puolustamiseen. Ukrainassa käynnissä oleva sota ei ole vain konflikti maanosamme rajalla. Se on myös karu muistutus Euroopan rauhan hauraudesta”, pääministeri Petteri Orpo sanoi.

Pääministeri kuvasi, miten Suomea kutsutaan syystäkin varautumisen suurvallaksi ja tarjosi Suomen osaamista kokonaisturvallisuuden saralla.

”Olemme kehittäneet kokonaisvaltaisia strategioita, jotka kattavat kaikki yhteiskunnan osa-alueet julkisesta yksityiseen. Lähestymistavassamme varautumiseen sisältyy fyysisen puolustuksen lisäksi yhteiskunnan kriisinsietokyky, joka on ratkaisevassa asemassa sekä perinteisten uhkien että hybridiuhkien kohtaamisessa”, pääministeri Orpo sanoi ja totesi, että koko unioni voisi hyödyntää tällaista tapaa varautua.

Tästä syystä pyydämme komissiota laatimaan ja julkaisemaan EU:n ensimmäisen valmiusunionistrategian. Strategian tulisi perustua koko yhteiskunnan kattavaan lähestymistapaan, jossa kaikkien politiikkalohkojen tarpeet ja panokset otetaan huomioon. Emme ole ehdottamassa jälleen uutta poliittista asiakirjaa; sen sijaan vaadimme komissiolta innovatiivista suunnitelmaa, jolla varmistetaan Euroopan unionin kriisinkestävyys monimutkaisten haasteiden edessä, pääministeri Orpo jatkoi.

Pääministeri Orpo korosti myös sitä, miten Ukrainaa on tuettava aseellisesti entistä enemmän ja nopeasti. Pessimismille ei saa antaa tilaa.

”On ilmeistä, että Venäjä valmistautuu pitkään konfliktiin lännen kanssa ja se on pysyvä sotilaallinen uhka Euroopalle ja Euroopan olemassaololle. Jos emme yhtenäisenä Eurooppana pysty vastaamaan Venäjän haasteeseen riittävän vahvasti, ovat tulevat vuodet täynnä vaaraa ja hyökkäyksen uhkaa”, pääministeri Orpo summasi.

Ennen puhettaan pääministeri Orpo tapasi Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan. Pääministeri Orpo korosti, että etenkin tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa olisi tärkeää, että Euroopan parlamentti etenisi nopeasti seuraavan komission puheenjohtajan nimittämisessä kesän europarlamenttivaalien jälkeen.

Tiistaina 12. maaliskuuta pääministeri Orpo tapasi liikenneasioista vastaavan komissaari Adina Vălean ja nosti esiin EU-tukea hakevia Suomen liikennehankkeita, jotka ovat tärkeitä myös huoltovarmuuden kannalta.

Tiistain ohjelmassa oli myös tapaaminen suomalaisten europarlamentaarikkojen kanssa. Keskustelussa korostui halu tiivistää entisestään yhteistyötä hallituksen ja meppien välillä.

Pääministeri Orpo tapasi myös Euroopan kansanpuolueen ryhmän (EPP) puheenjohtaja Manfred Weberin ja osallistui ryhmän kokoukseen. EPP on parlamentin suurin poliittinen ryhmä, johon Kokoomus kuuluu.

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Orpon puhe Euroopan parlamentissa 13.3.2024 | vn.fi

Valtioneuvosto

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Ihmiset on sokeita jos ei näe Orpossa patologista valehtelijaa, tosin se on huono siinäkin.
Mutta 2015 Orpo sanoi että emme voineet jättää ihmisiä Ruotsin rajalle. Tarkoittaako se sitä että Ruotsi ei ole turvallinen EU maa? Tulijoiden motiivien kyseenalaistaminen oli myös Orpon mielestä rasismia. Kuka näitä vieläkin äänestää??

Ruoste Iskee

Suomi saa turvan euroopassa eroamalla eu-unionista ja nopesti.