Eurooppa Politiikka

Ranskan parlamenttivaalit: missä Kansallinen liittouma (RN) valittiin – ja missä ei

Kuva: Kuvakaappaus/Youtube.

Viikko sitten Kansallinen liittouma (Rassemblement National) valloitti lähes kaikki Ranskan maaseutualueet, mutta nyt se on kärsinyt katkeran tappion. Mutta missä se hävisi eniten – ja millä alueilla se pystyi säilyttämään äänestäjänsä?

Jokainen, joka oli toivonut Ranskan pääministeriksi Jordan Bardellaa, joutui pettymään eilisillan ensimmäisissä ennusteissa. Vaikka Kansallinen liittouma (RN) nousi ensimmäiseksi 37 prosentin äänisaaliilla, sillä on kansalliskokouksessa huomattavasti vähemmän kansanedustajia kuin vasemmistopuolueiden liitolla Nouveau Front populaire (NFP) ja hallitsevan presidentin Emmanuel Macronin kokoomusliitolla.

Kun NFP sai yhteensä 182 paikkaa ja hallitsee siten parlamenttia, Ensemble tuli toiseksi 168 paikalla. Kansallinen liittouma saavutti yhdessä liittolaistensa kanssa erityisesti parlamenttivaaleja varten perustetussa Union de l’extrême droite -liitossa vain 143 paikkaa. Maltillis-konservatiivinen Les Républicains saavutti 5,4 prosenttia ja sai 38 paikkaa.

Tämä käy selväksi myös Ranskan karttaa tarkasteltaessa. Vaikka Kansallinen liittouma voitti ensimmäisellä kierroksella enemmistön kaikilla maaseutualueilla, se putosi sunnuntaina takaisin ydinmaakuntiinsa. Puolue hallitsi erityisesti Kaakkois-Ranskassa, Nizzan, Toulonin, Marseillen, Avignonin, Nîmesin, Carcassonnen ja Perpignanin kaupunkien ympäristössä. Nämä hyvin varakkaat alueet äänestävät kuitenkin perinteisesti myös enemmän oikealle.

Etelässä ja pohjoisessa Kansallinen liittouma pitää pintansa

Se oli selvästi edellä myös useissa Alppien ja Provencen departementeissa, kuten Hautes-Alpesissa, Alpes-Maritimesissa ja Drômessa. Pohjoisempana Isèren, Saône-et-Loiren ja Côte-d’Orin departementeissa se kuitenkin menetti enemmistön vaalipiireistä vasemmistoliitolle ja maltilliselle konservatiiviselle Les Républicainsille.

Kansallinen liittouma kärsi erityisen suuren tappion maan länsiosissa toisella äänestyskierroksella. Vaikka suuri osa Pariisin ja Atlantin puoleisten Normandian, Bretagnen ja Nouvelle-Aquitainen alueiden välisistä vaalipiireistä meni ensimmäisellä äänestyskierroksella Marine Le Penin puolueelle, se menetti toisella kierroksella lähes koko alueen. Erityisesti Macronin puolueliitto Ensemble voitti vaalit näillä alueilla. Kuitenkin myös vasemmistoliitto NFP pystyi voittamaan joitakin alueita.

Pohjois-Ranskassa, Arrasin kaupungin ympäristössä, Kansallinen liittouma pystyi pitämään kiinni monista ydinalueistaan. Nordin departementissa se menetti Lillen länsipuolella olevat vaalipiirit, jotka menivät Macronille. Sommen departementissa NFP sai yhden piirin. Kansallinen liittouma hallitsi edelleen Oisen ja Aisnen departementteja. Marnen departementissa, joka on kuuluisa samppanjan tuotantoalueistaan, lähes kaikki vaalipiirit menivät Macronille ja vasemmistoliitolle. Ensimmäisellä äänestyskierroksella Kansallinen liittouma oli voittanut koko departementin.

Lähde: Junge Freiheit

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

En usko enää tähän ”demokratiaan”
Todellisuudeassa taustalla olevat miljardöörit päättää kuka vaalit voittaa.
USA:ssa tulee käymään niin että Michelle Obama tuodaan maan pelastajana Bidenin tilalle.

Peter Kreisler

No, Ranskassa on aikaisemminkin vaihdettu valta ns. ”kotikonstein” ja hyvällä menestyksellä ja tuloksilla. Nyt olisi jälleen aika poistaa maanpetturit vallasta.