Eurooppa Muu maailma Politiikka Terveys ja hyvinvointi Tiede ja teknologia

Raportti: Instagram tarjoilee seksuaalisia videoita 13-vuotiaille teini-ikäisille

Kuvat: Kansalainen / Pixabay CC0.

Instagramin algoritmi tarjoilee rutiininomaisesti seksuaalisesti latautuneita videoita, joissa on niukasti pukeutuneita seksisisällöntuottajia, niinkin nuorille kuin 13-vuotiaille teini-ikäisille käyttäjille. Tämä käy ilmi seitsemän kuukautta kestäneen analyysin hälyttävistä tuloksista, jotka julkaistiin viime torstaina.

Wall Street Journal ja Northeastern Universityn tutkija tutkivat Mark Zuckerbergin johtaman sovelluksen suodattimia luomalla tilejä, jotka esiintyivät kuvitteellisina 13-vuotiaina ja selasivat Instagramin Reels-videosyötettä – joka tiettävästi alkoi esitellä vihjailevaa sisältöä lähes välittömästi.

Raportin mukaan aluksi rajuissa videoissa oli naisia, jotka tanssivat vihjailevasti tai esittelivät rintojaan.

Kun käyttäjätilit katsoivat näitä videoita ja ohittivat muita, sisältö muuttui entistä graafisemmaksi – The Journalin mukaan ”alle 20 minuutissa” ilmestyi videoita, joissa esiintyi seksityöntekijöitä, jotka lupasivat lähettää katsojille alastonkuvia.

Kesäkuussa tehdyissä testeissä Instagram alkoi The Journalin mukaan näyttää ”videota toisensa jälkeen anaaliseksistä kertovia videoita” kuvitteelliselle 13-vuotiaalle, joka oli aiemmin katsonut Reels-videosyötteestä naisia käsitteleviä videoita.

Muissa tapauksissa suositeltu algoritmi tarjoili videoita, joissa naiset hyväilivät vartaloaan, matkivat seksiakteja tai jopa vilauttivat sukupuolielimiään kameralle, The Journal raportoi.

Raportin mukaan ronskeja videoita julkaistiin toisinaan suuryritysten tuotemerkkien mainosten ohella.

Meta kiisti raportin havainnot, ja tiedottaja Andy Stone totesi, että kyseessä oli ”keinotekoinen kokeilu, joka ei vastaa todellisuutta siitä, miten teini-ikäiset käyttävät Instagramia.”

”Osana pitkäjänteistä työtämme nuorisokysymysten parissa perustimme pyrkimyksen vähentää edelleen arkaluonteisen sisällön määrää, jota teini-ikäiset saattavat nähdä Instagramissa, ja olemme vähentäneet näitä lukuja merkittävästi viime kuukausina”, Stone lisäsi.

New York Post on pyytänyt kommenttia Metalta.

Raportin mukaan The Journal suoritti analyysin seitsemän kuukauden aikana tammikuusta kesäkuuhun. Myös Northeastern Universityn tietotekniikan professori Laura Edelson toisti testitulokset.

Testitilit eivät seuranneet muita tilejä eivätkä tykänneet mistään viesteistä. Testatakseen, kuinka nopeasti Instagram lisäsi laittomia suosituksia, testaajat selasivat Reelsin videosyötteitä katsellen seksuaalisesti latautuneita videoita ja ohittaen muut.

The Journalin mukaan se teki samanlaisia testejä Snapchatissa ja TikTokissa, joista kumpikaan ei suositellut seksuaalisesti graafista sisältöä testitileille samanlaisissa olosuhteissa.

Samaan aikaan nykyiset ja entiset Meta-työntekijät kertoivat lehdelle, että sisäiset testit olivat paljastaneet ongelmia, jotka liittyivät sopimattoman sisällön tarjoamiseen alaikäisille käyttäjille jo vuodesta 2021 lähtien.

Eräässä sisäisessä raportissa vuodelta 2022 Meta havaitsi, että teini-ikäiset käyttäjät katselivat kolme kertaa enemmän alastonkuvia sisältäviä viestejä kuin aikuiset.

Meta on toistuvasti sanonut, että se ryhtyy toimiin varmistaakseen, että sen sovellukset tarjoavat teini-ikäisille käyttäjille ”iänmukaisia kokemuksia”.

The Journal paljasti laittoman sisällön, vaikka Meta otti tammikuussa käyttöön tiukemman sisällönvalvonnan, jonka tarkoituksena on estää teini-ikäisiä käyttäjiä altistumasta sopimattomalle sisällölle.

Osana näitä uusia rajoituksia alle 16-vuotiaat käyttäjät on tarkoitus estää näkemästä seksuaalisesti ilmeistä sisältöä syötteissään.

Meta joutuu tällä hetkellä laajamittaiseen liittovaltion oikeusjuttuun, jonka ovat nostaneet kymmenet osavaltiot, jotka väittävät yhtiön sovellusten aiheuttaneen nuorten mielenterveyskriisin.

Myös New Mexicon osavaltio on haastanut Metan oikeuteen erillisessä kanteessa, jossa yhtiö väittää, ettei se ole onnistunut suojelemaan alaikäisiä käyttäjiä sen sovelluksissa toimivilta seksuaalirikollisilta.

New York Post uutisoi kanteen asiakirjoista käyneen ilmi, että Walmartin ja Tinderin emoyhtiön Match Groupin johtajat ottivat yhteen Metan kanssa saatuaan tietää, että heidän mainoksensa olivat alaikäisiä käyttäjiä seksualisoivan sisällön vieressä.

Tammikuussa Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg esitti jonkinlaisen ”anteeksipyynnön” verkossa tapahtuneen lasten seksuaalisen hyväksikäytön uhrien perheille korkean profiilin kuulemistilaisuudessa Capitol Hillissä.

”Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sellaista, mistä perheenne ovat kärsineet”, Zuckerberg selitteli tuolloin. ”Siksi panostamme niin paljon ja aiomme jatkaa koko toimialan laajuisia ponnisteluja varmistaaksemme, ettei kenenkään tarvitse kokea sellaista, mitä teidän perheenne ovat joutuneet kokemaan.”

Lähde: New York Post

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Ja kukahan Instagramia hallitseekaan?

Uusimmat uutiset