Eurooppa Kulttuuri Maahanmuutto

Ruotsalaislehden vinkit: Näin teet työpaikastasi ”osallistavamman” Ramadanin aikana

Deqa Abukar. Kuvakaappaus: YouTube.

Ramadan-kuukausi on muslimien pyhin ja juhlituin kuukausi ympäri maailmaa. Chef-lehti tiedottaa tästä lukijoilleen. Se on myös käyttänyt apunaan hunnutettua yrittäjää selittämään, ”miten johtajat voivat edistää paastoavien työntekijöiden osallistavaa työympäristöä työpaikalla”.

Ramadan alkaa tänä vuonna lauantaina 9. maaliskuuta ja kestää 8. huhtikuuta asti. Ruotsin muslimiyhteisön kasvaessa on tullut kannattavaksi, että päivittäistavaraketjut julkaisevat heille suunnattua mainontaa, mikä todennäköisesti huomataan pian.

Ruotsalaisessa Chef-lehdessä on raportti, jossa on mukana harras muslimi Deqa Abukar ennen tämän vuoden ramadania.

”Haluan korostaa, että paastoaminen muslimina on yksilön oma asia. Paastoavan henkilön on tiedettävä, että hän pystyy siihen. Esimiehen ja työnantajan ei tarvitse sopeutua siihen, vaan kyse on siitä, että työpaikalla luodaan osallistava ympäristö paastoaville työntekijöille”, Abukar kertoo Chefille.

Hän uskoo, että esimiehet voivat sallia ramadania viettävien työntekijöiden pitää päivän aikana lyhyitä taukoja paastonsa katkaisemiseksi tai rukoilemiseksi.

”Nykyisessä ilmapiirissä muslimeista on hyvin kielteinen kuva. Osallistavan yhteiskunnan edistäminen, jossa jokainen yksilö voi olla oma itsensä, tarkoittaa erilaisten juhlapyhien, kuten ramadanin, tunnustamista”, hän sanoo.

Kunnioituksen vaatiminen

Hänen neljästä vinkistään kaksi liittyy islamin tapojen ja muslimien väitettyjen tarpeiden kunnioittamiseen:

Ruoan ja juoman kunnioittaminen. Ymmärrä, että paastoavat työntekijät eivät syö tai juo mitään päivän aikana. Jos työpaikka tarjoaa yhteisruokaa, varmista, että paastoaville on tarjolla vaihtoehtoja. Esimerkiksi säästämällä ruokaa niin, että paastoava työntekijä voi syödä sen, kun paasto katkeaa.

Joustavuus

Anna työntekijöille mahdollisuus mukauttaa työaikaansa tai pitää päivän aikana lyhyitä taukoja paastonsa katkaisemiseksi.

Viestintä

Viestittäkää työntekijöille selkeästi työaikojen tai työmäärän muutoksista ramadanin aikana, jotta he voivat paremmin suunnitella päivänsä.
Rukouksen kunnioittaminen. Kunnioita työntekijöiden tarvetta rukoilla päivän aikana ja anna heidän tehdä se sopivina aikoina.

Lähde: Samnytt

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Voiko Kristityt ylläpitää muslimimaissa omia arvojaan, ja esittää miten islamin tulee suhtautua kristittyjen asiaan, juhlapyhiin jne. Mitäpä jos taatelintallaajat lähtisivät sinne mistä ovat tulleetkin, siellä saa pitää ramadaninsa ilman että ” valkonormatiivisuus ” haittaa joutenoloa.

Vappu Simanen

      Olеn kаuаn ihmеtеllyt miksi kаikkеin vаsеmmistоlаisimmаt tаhоt, siis suvаitsеvаistо, аjаvаt kristillisillе аrvоillе pеrustuvаn pаkkоyhtеiskunnаn ylläpitämistä työmаrkkinоillа.
      Nоrmааlissа suvаitsеvаisеssа yhtеiskunnаssа jоkаinеn yksilö itsе määrittеlее оmаt pyhänsä jа pyhäpäivänsä. Vаikkа viikkоlеpо: оlеn juutаlаinеn jа hаluаn kаksinkеrtаisеn pаlkаn pеrjаntаiltа, оlеn kristitty jа hаluаn kаksinkеrtаisеn pаlkаn sunnuntаiltа, jnе. Nykytilаntееssа kаikki pаkоtеtааn yhtееn tiukkааn mаlliin, jоkа vähitеllеn оn jäämässä vаlkоisеn vähеmmistön mаlliksi, еräänlаisеksi tоistеn uskоntоjеn оrjuuttаmisеksi tоimimааn vähеmmistön hаluаmаllа tаvаllа.
      Pyhätyökоrvаuksеn pyytäminеn jа sааminеn itsе määrittеlеmältään työpäivältä еi оlе еnеmmistön аrvоjеn pоlkеmistа vааn päinvаstоin: juuri hеidän аrvоjеnsа kunniоittаmistа. Sе jоhtаа siihеn, еttä еntistä usеаmpi vоi оsаllistuа työеlämään jа sаmаllа pitää kiinnin niistä аrvоistа, jоtkа оvаt itsеllе pyhiä.

Jukka Severinkangas

Kuukaudeksi, ramadan-ajalle vaaditaan erivapauksia ja oikeuksia. Kuukausi on pitkä aika lorvia, taatusti työnteko kärsii paastosta (tietysti samalla palkalla) ja meidän vain pitäisi hyväksyä vaatimukset. Näin käy, kun m-a päästetään mellastamaan!

Kauko Aalto

”Osallistavan yhteiskunnan edistäminen, jossa jokainen yksilö voi olla oma itsensä, tarkoittaa erilaisten juhlapyhien, kuten ramadanin, tunnustamista”, hän sanoo.
Kuinka muslimit, jotka eivät elä tällä vuosituhannella, voivat edistää yhteiskuntaa tai ylipäätään yhtään mitään. En tunne ainuttakaan edistynyttä puhumattakaan hyvinvointivaltiota muslimien hallitsemalla alueella.

”Hänen neljästä vinkistään kaksi liittyy islamin tapojen ja muslimien väitettyjen tarpeiden kunnioittamiseen” Jo on röyhkeä vaatimus, jos se on suunnattu muille kuin muslimeille. Täytyisikö minun kunnioittaa ihmisiä, jotka tosissaan uskovat, että  arkkienkeli Gabriel vieraili Muhammadin luona tämän luolassa? Jos tällainen enkeli olisi olemassa, niin hän ei toisi mitään sanomaa luku- ja kirjoitustaidottomalle maantierosvolle (googlen mukaan). Muslimit eivät yksinkertaisesti esitä väitteitä, joiden todellisuus voidaan vahvistaa. Tämä on täysin ilmeistä jokaiselle, joka ei ole puuduttanut itseään islamin dogmeilla. ? Eikö ole mitä ilmeisintä, että jokainen, joka pitää Koraania maailmankaikkeuden luojan täydellisenä sanana, ei ole lukenut kirjaa kriittisesti? Eikö ole tosiasia, että islamin oppi on likimain täydellinen este rehelliselle tutkimukselle?

”Anna työntekijöille mahdollisuus mukauttaa työaikaansa tai pitää päivän aikana lyhyitä taukoja paastonsa katkaisemiseksi.”

”Viestittäkää työntekijöille selkeästi työaikojen tai työmäärän muutoksista ramadanin aikana, jotta he voivat paremmin suunnitella päivänsä.

Rukouksen kunnioittaminen. Kunnioita työntekijöiden tarvetta rukoilla päivän aikana ja anna heidän tehdä se sopivina aikoina.” Käsittämätöntä hulluutta, ei paremmin voi sanoa. Näillä ei ole mitään käsitystä siitä, että uskonto ei saa olla minkäänlainen este yhteiskunnan kehitykselle.

Mitäpä jos muslimit viettäisivät yösyöntikuukautta kotonaan ilman palkkaa, eihän rahaa voi mennä paastotessa ravintoon.

 
 
 
 
 

Marko Kristian

Osallistavan yhteiskunnan edistäminen, jossa jokainen yksilö voi olla oma itsensä, tarkoittaa erilaisten juhlapyhien, kuten ramadanin, tunnustamista”, hän sanoo.”
Eikö se ole tarpeeksi ”osallistavaa” kun täällä kielletään jo oma kulttuuri ja uskonnot ettei vain loukata muslimeja?

Ja se että on auringonnoususta laskuun juomatta ja syömättä, on turvallisuusriski lähes työssä kuin työssä.
Se on henkilökohtainen terveysriski, mutta en haluaisi myöskään paastoilevan bussikuskin kyytiin esimerkiksi.

Kauko Aalto

Esim. liikenneonnettomuudessa, jossa ihmisiä loukkaantuu vakavasti, jopa menehtyy Ramadanin vieton on oltava erittäin raskauttava asianhaara.

Ilkka

Uutinen islamilaiseen malliin. Allaaaahu akbaaaaar, uskonveljiä ( sisarista ei ole väliä, kun ovat naisia ) menehtyi pikkubussin kaaduttua Karabahin vuoristotiellä. Kaikki mukana olleet 68 pyhiinvaeltajaa kuoli. Syy on minibussin valmistaneella kristityllä. Hän ei ole ajatellut että kuuden hengen autoon otetaan aina kylän kaikki hartaat pyhiinvaeltajat, olkoon allahu akbar, allaaaahu akbaaaar tässä on aihe jihadiin. Ramadanin aiheuttama nestehukka ja veren sokerin lasku ei ole syy onnettomuuteen, eikä se että koko auto tupataan täyteen porukkaa ja osa istuu katolla tai roikkuu takapuskurissa. Jotain niiden järjenköyhyydestä kertoo sekin, kun takavuosina lääkärit ilman rajoja järjestö yritti Pakistanissa luoda poliorokotteisiin liittyvän kamppajan, ja tuloksena oli ettei siitä tullut mitään kun imaamit selittivät kansalle rokotteen olevan ” Amerikkalaistavaa ” myrkkyä mikä yritetään piikittää muslimilapsiin. Allah hoitaa omansa, paitsi että kun ollaan ” pakolaisia ” pitää ne poliotkin hoitaa Euroopassa meidän kustantamana.