Eurooppa Talous Uutiset

Ruotsi: Velkaantuneet kuolinpesät lisääntyvät, kun suuret ikäluokat kuolevat

Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED

Velkaantunut babyboomer -sukupolvi vanhenee, ja nyt velat alkavat näkyä yhä useammassa kuolinpesässä. Ei ole harvinaista, että talot on kiinnitetty ”katonharjaa” myöten, ja yhä useammin perinnön jakavat pankit eivätkä lapset, ilmenee Ruotsin ulosottoviraston tuoreista tilastoista.

”Saattaa tulla  joillekin yllätyksenä, että äidin ja isän talous oli niin huono, sanoo Familjens Juristin asianajaja Arne Larsson Dagens Industri -lehdelle.

Ruotsin ulosottoviraston, Kronofogdenin mukaan vuonna 2023 velkaantui 22 000 kuolinpesää, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Itse velat eivät periydy, mutta toisaalta pankilla ja muilla velkojilla on etuoikeus sekä taloihin että irtaimistoon, jotka vainaja jättää jälkeensä. Omaisuutta ei jää perinnöksi, jos kuolinpesässä on omaisuutta kattamaan velkoja.

Perilliset ovat myös osavastuussa kaikista kuolinpesän tekemistä hankinnoista – kuten hautajaiskustannuksista – jos kuolinpesässä ei ole rahaa jäljellä. Tällöin perilliset joutuvat henkilökohtaiseen maksuvelvollisuuteen.

Hautajaiskulut voi olla liian suuri menoerä maksettavaksi myös vähävaraisille ja velkaantuneille perillisille. Vainajan hautauskustannukset maksaa viime kädessä valtio, koska nykyaikana ketään ei vielä toistaiseksi ole jätetty hautaamatta vähävaraisuuden vuoksi.

Lähde: Dagens Industri

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Ihmiset siis kuolevat varattomina. — So what! Sitähän sosialismi juuri on:
      Et omista mitään ja olet onnellinen!
      You’ll own nothing. And you’ll be happy!

      Ensin he ottivat omaisuuden kaikilta venäläisiltä, en tehnyt mitään koska en ole venäläinen. Sitten he veivät omaisuuden Trumpin kannattajilta, en tehnyt mitään koska en ole Trumpin kannattaja. Sitten he tulivat ottamaan omaisuuden minulta, mutta kukaan ei tehnyt mitään, koska asia ei koskenut heitä.

Ilkka

Kun vanhempani kuolivat, maksoin perintöveroa ja kaikki muut kulut yhteen laskettuna noin 78 000 euroa. Senttikään ei ollut velkaa maksettavana, mutta entäs jos olisi ollut ? Kun teimme perunkirjoitusta sanoi asiaa hoitanut henkilö, että hyvin monella on tänä päivänä vaikeuksia maksaa edes perunkirjoituksesta koituvia kuluja, muista kuluista puhumattakaan. Niin ikään kun kävin viimevuoden marraskuussa sydänleikkauksessa Tampereella, kysyi sosiaalivirkailija onko minulla rahaa maksaa omavastuu-osuus, joka oli silloin noin 700 euroa ? (Nykyään sekin on satasen kalliimpi. ) No oli, ei ongelmia mutta sekin on joillakin henkilöillä lähes ylittämätön vastus. En tiedä miten ihmiset elävät tänä aikana, mutta jostain syystä rahattomia on paljon ja kuten uutisesta käy ilmi, perinnönjakajat saavat kontolleen yllättäviä menoja. Perintö ei ole aina siunaus, mutta velkainen perintö on katastrofi.

Ruoste Iskee

Minä olen tehnyt viralliset paperit monilla allekirjoituksilla, että kun kuolen, minua ei haudata ,vaan ruhoni poltetaan ja tuhkat voi heittää vaikka kadulla olevan koiranläjän päälle.

Ilkka

Edesmennyt naapurini oli sanonut että vanha appelsiinilaatikko kelpaa, mutta hiippakunta ei hyväksynyt niin alkeellista menettelyä.

John Quiman

Olen ehdottanut, että talonmies voisi polttaa tai syöttää linnuille, kunhan ensin hylkään kehoni.

John Quiman

Pahvista voi tehdä edullisia arkkuja. Miksi laittaa valtavasti rahaa hautaamiseen?

Ilkka

Muistan aina Isäni sanat. Hän ilmoitti ettei sitten ” törsätä ”mihinkään sarkofagiin rahaa, siellä se palaa halvempikin materiaali. No ei nyt ihan menty halvemman jälkeen mutta kohtuudella ja mielestäni ihan arvokkaasti.