Eurooppa Koti ja perhe Politiikka Uutiset

Ruotsin koulut varautuvat sotaan

Kuvituskuva. Kuva: Piqsels / (CC0).

Vuosittainen Totaalipuolustuspäivä keskittyi tänä vuonna Ruotsin koulujen ja esikoulujen toimintaan poikkeustilanteessa. Totaalipuolustuspäivään Västmanlandissa osallistuivat muun muassa Koululaitoksen sekä Ruotsin puolustusvoimien edustajat.

Totaalipuolustuspäivän tarkoitus kohottaa tietoisuutta rooleista, vastuista ja tehtävistä esimerkiksi sodan aikana. Koululaitos on yksi Ruotsin 60 niin kutsutusta ”valmiusvirastosta”, joitten kuuluu valmistella toimintansa jatkumista sodan tai muun kriisin aikana.

Koululaitoksen tärkein tehtävä on varmistaa koulujen toiminta mahdollisimman normaalina sodan aikana.

”Opetuksen jatkuminen on tärkeää lapsille ja nuorille”, sanoo Koululaitoksen edustaja Maria Elmér. ”Se on tärkeää myös yhteiskunnalle ja luo uskoa tulevaisuuteen”.

Keinoja koulujen toiminnan jatkamiseksi on monia. Elmér mainitsee yhdeksi varautumiskeinoksi harjoittelun sekä varasuunnitelman tekemisen.

”Mitä tehdä, jos ei enää ole sähköä tai vettä?” Maria Elmér pohtii.

Hän kehottaa ottamaan selvää, missä ovat kunnalliset varavesipisteet ja varmistamaan pääsy aggregaatteihin. Tämä pätee niin kouluihin kuin yksittäisiin kansalaisiin.

Toinen koulujen huolenaihe ovat pommisuojat.

”Monissa vanhoissa kouluissa on erityiset pommisuojat, joita käytetään yleisesti varastoina”, Elmér jatkaa. ”Uudemmissa kouluissa ei ole nähty tarpeelliseksi pommisuojien rakentamista, ja täytyy olla selvillä, mistä löytyy lähin pommisuoja. Ellei suojaa ole lähellä, tulee selvittää jokin muu turvallinen paikka, johon opettaja voi viedä lapset vaaratilanteessa”.

Maria Elmér painottaa, että kyseessä on varautuminen tilanteeseen, jota toivon mukaan ei koskaan tule.

”Varautuminen (sodan riskiin) on paljon parempi nyt, kuin vain vuosi sitten, mutta sitä voi aina parantaa”, Elmér kuvaa koulujen varautumistasoa.

Lähde SVT

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Parempi varautua kaikin puolin kuin uskoa sinisilmäisesti, että ei mitään sotaa tule. Valmistautuminen vähentää sodan mahdollisuutta.