Eurooppa Politiikka

Saksa vie Italian jälleen YK:n tuomioistuimeen natsien aiheuttamista korvausvaatimuksista

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) Kuva: Flickr.

Saksa on nostanut kanteen Italiaa vastaan YK:n korkeimmassa tuomioistuimessa, koska Rooma sallii edelleen natsien “sotarikosten uhrien” vaatia korvauksia Saksan valtiolta. Syynä on aiempi päätös, jonka mukaan tällaiset korvausvaatimukset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

 

Kansainväliselle tuomioistuimelle (ICJ) osoitetussa Saksan tekemässä hakemuksessa, joka julkaistiin tuomioistuimen verkkosivuilla myöhään perjantaina, todetaan, että Italia sallii edelleen korvausvaatimusten esittämisen kansallisissa tuomioistuimissa. Siitä huolimatta, että ICJ antoi vuonna 2012 tuomion, jonka mukaan tämä rikkoi Berliinin oikeutta kansainvälisen oikeuden mukaiseen koskemattomuuteen.

Berliinin mukaan vuoden 2012 tuomion jälkeen Italiassa on nostettu yli 25 uutta korvauskannetta Saksan valtiota vastaan toisen maailmansodan aikaisten sotarikosten aiheuttamista vahingoista. Monissa näistä tapauksista tuomioistuimet ovat määränneet Saksan maksamaan korvauksia.

Italialaiset tuomioistuimet yrittävät takavarikoida Saksan valtion omistamia kiinteistöjä Roomassa kahden kyseisen tapauksen korvausvaatimusten täyttämiseksi.

Saksa sanoo jättäneensä nyt asian ICJ:n käsiteltäväksi. Syynä on se, että italialainen tuomioistuin on ilmoittanut päättävänsä 25. toukokuuta mennessä, pakkomyydäänkö rakennukset, joista osaan on sijoitettu saksalaisten kulttuuri-, arkeologia-, historia- ja oppilaitosten tiloja.

Berliini on pyytänyt tuomioistuinta ryhtymään niin sanottuihin väliaikaisiin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että Italia ei voi julkisesti huutokaupata kiinteistöjä sillä aikaa, kun sen laajempaa asiaa korvausvaatimuksista käsitellään. Väliaikaisten toimenpiteiden käsittelylle ei ole vielä asetettu päivämäärää, mutta sitä odotetaan lähiviikkoina.

Saksa on jo maksanut miljardeja euroja korvauksia

Kansainvälisen tuomioistuimen, joka tunnetaan myös nimellä maailmantuomioistuin, lopullisen päätöksen tekeminen kestää yleensä vuosia.

Kiista toisen maailmansodan aikaisista korvausvaatimuksista alkoi vuonna 2008, kun Italian korkein oikeus päätti, että Saksan olisi maksettava noin miljoona euroa niiden yhdeksän ihmisen perheille, jotka kuuluivat 203:een Saksan armeijan vuonna 1944 Toscanan Civitellassa tappamaan henkilöön.

Tämän jälkeen tehtiin useita vastaavia korvausvaatimuksia.

Saksa on vedonnut siihen, että se on jo korvannut toisen maailmansodan vääryydet laajoilla rauhan- ja hyvityssopimuksilla asianomaisten maiden kanssa ja maksanut miljardeja euroja sen jälkeen, kun sota päättyi natsihallinnon kukistumiseen vuonna 1945.

 

Lähde: Reuters

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Saksa nöyryytettiin WWI:n jälkeen tilaan, joka johti Weimarin Tasavaltaan, joka edustaa 1:1 nykyistä Yhdysvaltoja kaikessa mädänneisyydessään ja sekasorrossaan.

Edellinen johti WWII syttymiseen vain syystä, että WWI:n Versaillesin rauhansopimus v. 1919 kohteli kertakaikkiaan liian raskaasti Saksaa erityisesti Ison-Britannian kilpailuaseman Saksan kanssa. Edellinen syntyi Saksan yhdistymisestä v. 1870 sodan Ranskan kanssa ja sen voiton jälkeen. Jo silloin Iso-Britannia näki suuren uhan sen merivallalle ja Euroopan mantereella.

WWII jälkeen Saksa jälleen nuijittiin kaiken pahan alkujuureksi, joka iskostettiin jokaiseen sodan jälkeiseen saksalaiseen, koska voittajat AINA kirjoittavat historian.
Saksa oli se roistovaltio, jotka Hollywood elokuvissa pahiksen roolissa ollut vastenmielinen hahmo puhui aina englantia karkealla saksalaisellakorostuksella.

Saksa on paheksuttu ja häpeäpaaluun sidottu, joka on vammauttanut pysyvästi saksalaisen kansakunnan mielenterveyden ja käsityksen sen omasta olemassaolon oikeutuksesta muuna kuin ikuisena syyllisenä. Ylpeys ja omanarvontunto omasta saksalaisuudesta on yhä hyvin herkkä asia ja se kytketään jokseenkin suoraan natsismiin ja äärioikeistolaisuuteen hakaristilippuineen.

Eräs etninen ryhmä sen sijaan Saksan syyllistäminen ja jatkuvien korvaussummien kiristäminen on suoranainen ”liikeidea” kuin ”lypsylehmä, jota ei saa tappaa” anteeksiannolla!

Natoon

Saksa hävisi sodan ja maksoi siitä kalliisti. Se tuomittiin ja kärsi tuomionsa toisin kuin WII suurempi rikollinen Neuvostoliitto, joka jatkoi rikoksiaan pitkään vielä sodan jälkeenkin ja jatkaa niitä uudella innolla vielä tänä päivänäkin Ukrainassa. Tarinat Ukrainasta toistavat samaa tarinaa mitä esim. Baltian maiden miehitysmuseot ryssistä. Neukkula ei välittänyt omistaan eikä vieraista. Neukkulan sotilaita kaatui 10milj yhdellä rintamalla ja Saksalla 5milj taistelussa koko maailmaa vastaan. Ruotsin punaisen ristin mukaan pelkästään Unkarissa ryssät raiskasivat yli 60000 naista. Hakaristilippu kauhistuttaa, mutta punainen sirppi ja vasara on heilunut täällä Suomessakin kulkueissa ja nyt sitä heilutellaan Ukrainassa ja tehdään Venäjästä tälläkin tavalla kirosana, joka on edukseen korruptiossa, valehtelussa ja nihilismissä. Se pitää osaa omasta kansastaankin suusta syljettävinä hyönteisinä.

Runtiti-pou

Hakaristilippu kauhistuttaa vain aivopestyä aivotonta apinaa

Matti

Sen Verran tuohon KEBUN KATEUTEEN JOS SULLA ON HYVÄ LIIKE IDEA NIIN KEBULIT ÄNKEE VÄLIIN JOS EI MUUTEN NIIN VEROTTAJAN KANSSA JA MUSTALLA LISTALLA ETTÄ KUN SEURAAVAN KERRAN ASIOIT VIRANHALTIOIDEN KANSSA NIIN HETI HUOMAAVAT AHAA TÄMÄ HANKALA TOVERI

EIKÄ KOKOOMUS SAATI SOSSUT YHTÄÄN TAUSTALLE JÄÄ ETTÄ NÄIN MAASSA JOSSA AIKOINAAN KEKKOSEN AIKOIHIN KATEUS OLI VÄHÄISTÄ JA ASIAT TOIMI

ike

Italia on kaikkien iltalypsyjen äiti. Katsokaa vaikka miteä suomen hallitus teki eurotukijaisista päättäessään. Ketään tuon hallituksen aikaisia ihmisiä en haluaisi nähdä missään julkisesa virassa. Väistyvät, tavalla tai toisella, noin historiallisesti katsottuna.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
juu

Italialaiset kyllä osaa kuse*taa.
”korona elpymispaketin” remonttirahat melko hyvä esimerkki.
Hyväksyttyjen hakemusten keskimääräinen remonttihinta on yli 170 000e.
Normaali ihmisten asunnot ei maksa siellä lähellekään noin paljoa.

Runtiti-pou

Saksahan kuittasi isot velat maksetuksi 1944 vaikka ei ollu että ei tarttisi Neuvostoliitolle Suomen maksaa. Sitten urvelot vielä puhuvat korvauksista röttelöistään!

Matti

Hei MITES TUO SAKSAN KORVAUKSET KUN LUPASI MAKSAA SILLOIN KUN ESKO AHO OLI PÄÄMINISTERINÄ NIIN AHO TOTESI ETTÄ LAPPILAISET EIVÄT SOTAKORVAUKSIA TARVI SELLAINEN KEBU ON OLLU KADE JA TULEE OLEMAAN

Runtiti-pou

Aika jännää, että laillisen terrorismin vastaisen toiminnan vuoksi vaaditaan korvauksia

finne igen

Kuten kriittinen kansalainen tälläisistä asioista huomaa, niin mitään yhteistä linjaa ei ole Nato-mailla kuten Italia ja Saksa! Miten joku voi uskoa siihen, että Saksan rahastaminen ei lopu tähän, se jatkuu niin kauan kunnes Saksa on jälleen itsenäinen!
EU on läpeensä mätä marksilainen Eurostoliitto, siitä eroon ja pian!
finne igen

FSB

Saksahan ratifioidaan aikaisintaa vuonna 2099. Se on se sopimus jonka jokainen uusi liittokansleri lentää ensi töikseen amerikkaan allekirjoittamaan. Eli ei nouse liitoutuneiden valtaa vastaa eikä yritä ennenaikaistaa itsenäisyyttä.

Minulla on siitä paperista kopiokin mutta tänne ei voi liittää tiedostoja.