Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Saksalle ja Ranskalle tulossa suuria vaikeuksia, kun sähkön hinta on noussut ennätyksellisen korkeaksi ja kaasun hinta yli 1 200 prosenttia

Joulukuussa 2021 käytöstä poistettu Grohnden ydinvoimala Saksassa. (CC BY-SA 3.0 DE).

Uudet tiedot osoittavat, että Saksan kuluttajien luottamus on romahtanut ennätysalhaalle, kun pelko energialaskujen noususta on järkyttänyt koko Eurooppaa.

Sen jälkeen kun Venäjä ilmoitti, että se aikoo sulkea Nord Stream 1 -kaasuputken kolmeksi päiväksi huollon ajaksi elokuussa, kaasun ja sähkön hinnat ovat jatkaneet nousuaan Euroopassa. Sähkön hinta on noussut ennätyksellisesti Saksassa ja Ranskassa.

Saksassa ensi vuoden sähköfutuurit nousivat kaikkien aikojen ennätykseen, 800 euroon megawattitunnilta. Myös kaasun futuurihinnat Euroopassa ovat nousseet ennätykseen, sillä ne olivat eilen 318 euroa. Vaikka hinnat nousivat maaliskuussa jopa 345 euroon, se oli päiväkohtainen ennätys, eivätkä ne sulkeutuneet tuohon hintaan.

Inflaatio, joka on johtunut osittain energiakustannusten noususta, on murskannut saksalaisten kuluttajien mielialan ja laskenut sen ennätysalhaalle, Growth for Knowledge (GfK) -tutkimuksen mukaan.

Gfk:n kuluttajabarometri laski heinäkuussa 5,6 pistettä -36,5 pisteeseen, mikä yllätti markkinat.

Kaasun tukkuhinnat nousivat tänään uuteen ennätykseen myös Alankomaiden kaasufutuuripörssissä ja olivat 320 euroa megawattitunnilta. Elokuun 2021 puolivälissä megawattitunti maksoi vain 26 euroa, mikä merkitsee yli 1200 prosentin massiivista hinnannousua.

Ranskalaisen sähkön hinta nousi uuteen ennätykseen, sillä sen ydinvoimaloissa on kuivuuden ja teknisten ongelmien aiheuttamia seisokkeja. Ranska saa merkittävän osan sähköstään ydinvoimasta, ja maan nykyisillä ydinvoimaongelmilla on heijastusvaikutuksia koko Euroopan energiamarkkinoille.

Valtion omistama Electricite de France SA ilmoitti, että useampien sen reaktoreiden käynnistäminen kestää kauemmin, kun ne on pysäytetty. Katkosten odotetaan vähentävän tuotantoa 8 380 megawatilla, mikä vastaa lähes 14 prosenttia Ranskan koko ydinvoimakapasiteetista.

”Ranskassa vain puolet reaktoreista on käynnissä”, sanoi talousministeriössä työskentelevä Saksan valtiosihteeri Patrick Graichen.

Venäjän valtion omistama Gazprom ilmoitti, että elintärkeä Nord Stream 1 -kaasuputki suljetaan kolmen päivän huoltotoimenpiteiden ajaksi 31. elokuuta. On kuitenkin pelättävissä, että Venäjä ei käynnistä uudelleen kaasuvirtoja, jotka ovat jo vähentyneet noin 20 prosenttiin viime vuoden normaalista tasosta. Vaikka toimitukset palautuisivat, kaasun hinta voi epävarmuuden vuoksi nousta entisestään. Venäjä voi myös jatkossa toteuttaa ajoittaisia sulkemisia, jotka kiristävät Euroopan tilannetta entisestään.

Ranskassa sijaitsevan Pauluel 4 -reaktorin kuuden reaktorin suunniteltuja seisokkeja on jatkettu, ja uudesta seisokista ilmoitettiin. Tällaiset seisokit ovat joissakin tapauksissa kestäneet vain muutaman päivän, mutta toiset ovat kestäneet jopa kaksi kuukautta.

Ranskan ensi vuoden sähkön hinta nousi 880 euroon (879 dollariin) megawattitunnilta, mikä merkitsee 1 000 prosentin nousua vuoden takaiseen verrattuna. Ranskan energian hinnoille on kuitenkin asetettu yläraja, mikä tarkoittaa, että ranskalaiset loppukäyttäjät eivät ole toistaiseksi nähneet massiivisia korotuksia laskuissaan, vaan valtio maksaa erotuksen.

Euroopan maat ovat edelleen kriisitilassa ja etsivät keinoja vähentää sähkökustannuksia ja suojella kansalaisia nousevilta energialaskuilta. Perjantaina Britannia ilmoitti, että energialaskujen hintakattoa korotetaan 80 prosentilla. Miljoonien odotetaan nyt joutuvan maksamaan noin kolme kertaa korkeampia laskuja kuin viime talvena, mikä lisää taantuman todennäköisyyttä.

Lähde: Remix

36 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Volttiamppeeriohmihertsi

Suomen päättäjät kenties odottavat niin pahoja sähkömellakoita, että lopulta Valmiuslaki ja sen säännöstelyvaltuudet tarjoavat juridisen selkänojan heille selkärangattomille.

John Quiman

Kuinkahan paljon tätä on auttanut se, että luotiin sähköpörssit, jotka mahdollistavat keinottelun?

Kata

Tämäpätämä!

ike

Juuri näin. On se kummallinen käenpoika tuo sähköpörssi. Miten näin pieniväkisessä maassa voi tulla pulaa sähköstä, tällä tuotantokapasiteetilla ja näillä turvevaroilla. Ainoastaan koska sillä voidaan keinotella. Katsokaa vain kohta tulee pulaa myös vedestä. Siten tämä agenda etenee, meidän kansanedustajien ja ministereiden avulla. En tiedä mitä ne tuolla Bilderbergissä ja muissa kissanristijäisissä ihmisille syöttävät, mutta aika moni poliitikko on muuttanut kantaansa suomelle vahingolliseksi pian noissa käynnin jälkeen. Päivänvaloa monikaan asia ei ilmeisesti kestä. Aika monta yleisesti hyväksyttyä kansainvälistä organisaatiota on joutunut minun mustalle listalleni, eihän se paljoa auta, onpahan jonkinlainen moraalinen kannanotto ja jos maailmassa on jonkinlainen karma olemassa niin eipä olisi pahitteeksi.

John Quiman

Ovat kuulaisia Scwabin kerholle, eivät kansalle, jonka etuja heidän tulisi ajaa. Kuten monikin on todennut: Suomea johdetaan ulkomailta. Se ei taatusti ole Suomen eduksi se johtaminen.

Rudi

On se kumma ettei tätä vedätystä saada kuriin vaikka on olemassa sähkömarkkinalaki joka velvoittaa sähkön tuottajia saattamaan sitä kuluttajien saataville kohtuulliseen hintaan. Ei kai sellaisesta tarvitse keskustella että onko viisitoistakertaiset hinnankorotukset kohtuutta, sillä ne eivät ole sitä millään mittarilla.

Eka Kettunen

Eiköhän ne ole jo eeuussa uutta tukipakettia väsäämässä, sellaista tarkkarajaista, kertaluonteista ja aivan välttämätöntä. Ei se käy laatuun, että Saksa ja Ranska joutuvat itse kärsimään omista energiaratkaisuistaan.

Pete

Toivottavasti tulee niin pahoja vaikeuksia, että järjetön EU-projekti kaatuu. Aiemmin olemassa olleet Euroopan talousyhteisö, eli EEC riitää.

Ilkka Forsten

Nythän meillä on WCE. Saa tulla pyyyyyhkimäääääänn…

Minä itse

Suomi hukkuu Saksan mukana niinkuin viimeksikin, suomi osaa valita aina väärän puolen. Muut Pohjoismaat ei ole luopuneet omasta valuutastaan ja toisin kuin suomi ne ehkä selviävät. Maa jolla ei ole omaa valuuttaa, lainsäädäntö tapahtuu Brysselissä ja maanpuolustuksen hoitaa kohta Nato ei ole itsenäinen.

juha II

Ei mikään vahinko vaan Euroopan harkittu murha. Tällaiseksi on maailma mennyt kun muutamat upporikkaat teknoraatit eivät kaikessa joutilaisuuksissaan muuta keksi kuin tuhota (”Build back Better”) maailma. Koska se ei muka kestäisi tavallisten ihmisten elämänmuotoa!
Mikään maailmassa ei muutu. Jokaiselle aikakaudelle riittää omat uhullunsa, niin kuin heistä olisi jotain väliä. Mitään EI korjata tosi mielellä vaan pääpahis on Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka ei enää häviä kuin itselleen Jeesukselle kantaessaan kaikki maailman synnit.

Ja, jos joku luulee, että tämä kaikki on vwain kohtalon oikku. Erehtyy pahemman kerran, sillä kaikki on ennalta suunniteltua sosiopaattien tarkkuudella. Sillä mihinkään ei ihminen käytä niin paljon huolellisiuutta ja moneen kertaan piirreltyjä kaavoja, valvottuja öitä kuin pahantekoon.

Kata

https://www.foxnews.com/media/comparison-bidens-student-loan-handout-jesus-miracle-by-former-nba-coach-gets-slammed-twitter?utm_campaign=later-linkinbio-foxnews&utm_content=later-29231358&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio

Mutta Joe on kuin Jeesus joka jakoi leipää ja kalaa koska Joe haluaa kansalaisten maksavan muiden opintovelat kun ensin ovat säästöillään ja työllä maksaneet omien jälkeläistensä opinnot.
Aivan sekoa!Äänestäjiä,äänestäjiä!Build back betteri tosiaan!
On siis niin idioottimainen lausahdus taas mutta hyviä vastauksia….

Ilkka Forsten

Maailma on ihmeitä täynnä, Jeesus muutti veden viiniksi, ja Sanna Marin viinin vedeksi. ” Käytin ainoastaan mietoja juomia, muistaakseni..?”

Kata

😀 Juu ja ihan vähän mutta annoksia en muista koska jorasin niin Ollen kanssa….

Jegros

Niin jos tuolla tarkkuudella tarkoitat venäjän ”vapauttamia” alueita:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008737150.html

seant

Suomessa on hallitus tumput suorana, vaikka pitäisi nopeasti julistaa hätätila. Miten sähkö ja muun energia turvataan ensi talveksi kohtuullisella hinnalla, sillä kyse ei ole ainoastaan asunnoista myös paljon on yrityksiä joille sähkön hinta on kuoleman vakava asia. Jos Saksa, Unkari, Hollanti ja monet muut Eu-maat ostavat Venäjän kaasua, niin miksi Suomi ei voi palauttaa Venäjän 1500 MW sähkön tuonnin. Norja (2,7 miljardia euroa) palauttaa ylimääräiset ns. pullonkaulatulot ja Ruotsi myös aikoo (6 miljardin euron) tulot palauttaa. Suomessa ei puhuta lainkaan, vaikka Fingrid on saanut n. 1,5 miljardia euroa. Tälläkin hetkellä se saa pohjois-Ruotsista tulevasta sähköstä n. 133 euroa joka MW:lta

Ilkka Forsten

Ilmastohätätila, muista ilmastohätätila. Se korjaantuu vain sillä että ME maksamme koko euroopan sähkölaskut ja silti samme kuunnella miten ilmastohätätila on meidän syytämme. Meillähän on ” kunnianhimoinen ” tavoite tuhota valtio nimeltään Suomi, että kaikille maailman hamppareille riittää jaettavaa, ja sakemannit saa örveltää. Marin menee varmaan taas napatanssia jonkun les****n kanssa ja siinä välissä voi sitten selittää että olen pahoillani, en napatanssista vaan julkaistuista kuvista. Kyseessähän on yksityistilaisuus, ( joskin valtion varoilla ja valtion tiloissa ) mutta ei anneta sen häiritä nuoren ihmisen tarvetta vähän irrotella raskaan työpäivän päätteeksi.

Kun lukee vaikkapa lehdistä ihmisten mielipiteitä näistä kuvioista, niin tekisi mieli sanoa että täällä asuu nykyään koko maailman idiootein kansa, ainakin naisten osalta. Ja en pyydä anteeksi mielipidettäni koska on tullut aika vaihtaa akkalauma pois ja miehet tilalle. Naiset on saat****n tyhmiä tätä nykyä, siitä ei pääse yli eikä ympäri, ja sitten on ne matalan testosteronin äijät joilla kasvaa leukaan pari haiventa ja huuliin pitää laittaa punaa kun mennään ” bilettämään.”

Kata

No mie en oo pösilö mutta totta sie haastat!Nykyturbohuuliset olennot joita ei tosistaan erota edes kulmakarvoista ovat suunnattoman itsekeskeisyyden,tietämättömyyden ja kunnioituksen puutteesta kärsiviä peppuselfieitä tai niiden edessä lakoavia likkoja ja totta tosiaan myös hipsuhelmaisia miesoletettuja!
Noiden varaan jää maat,länsimaissa, ja muissa maissa sitten ollaan ”ankarampia” mutta silti nämä puolustaa noita suklaasimmuja….JOTAIN on mennyt pahasti pieleen parin sukupolven kasvatuksissa.

Kun katsoo televisiomainosten miehiä niin valkoinen ukko on takatukkainen hissuttelija joka suorastaan hiipii…ja muikistelee naamaansa! 🙁

Ilkka Forsten

Joukkoon mahtuu aina yksi viisas, olet ansainnut myönnytyksen.

Kata

Kiitti palio! 🙂

Rudi

Hetki sitten YLE:n uutisissa lohduteltiin suomalaisia: Keväällä sähkö taas halpaa, ja näytettiin kaaviota suoranaisesta sähkön hinnan romahduksesta, pari asiantuntijaa näin todisti. Vielä eilen Fortumin Rauramo taas pelkäsi jopa koko sähkömarkkinoiden romahtamista.
Tämä tämän iltainen YLE:n uutinen vaikutti hallituksen tilaustyöltä jossa rauhoitellaan kansaa tyyliin: kestäkää ja kärsikää talvi niin keväällä kaikki on kauniimmin. Alkaa kuulua sellaisia äänenpainoja kansalaisilta että ei ihme että alkaa hallituksessa puntit tutisemaan muutoinkin kuin vain jauhojen vaikutuksesta.

Tyhmät päättjät

Saksassa tilanne on hallinnassa koska se on noin 1500km etelämpänä kuin Suomi. Sielä on paljon leudompaa eikä helmikuusas ole mahdotonta +14 asteen lämpötilat. Itse olen ollut. Ja muutenkin, maaaliskuussa saa kävellä ja T-paidoilla.

Joten ei nyt viedän fokkuta eurooppaan kun katsellaan mitä meidän poltikot ovat tehneet meidän tuhokseme. Venäjän kauppa niin sähkön kuin kaasun- ja öljynkin osalta pitää avata hetimiten. Ja lopettaa kaikki paotteet. Tai muuten suomalaiset ovat Suomessa historiaa.

Lapsikin tietää että jos tekee paljon töitä niin joutuu maksamaan valtiolle rahaa. Mutta jos ei tee töitä niin saa valtiolta rahaa.

Jaa

Onkos siella talot eristetty, kuten Suomessa, ja kolminkertaiset lasit?

Tyhmät päättäjät

Taloissa on paksummat eristeet kuin Suomessa sekä nelilasiset kippaavat ikkunat jotka masaa 300-400e/kpl. Suomessa 1000e/kpl, huonommat eristysarvot sekä ilman hantakeja. En ymmärrä myöskään sitä sitä miksei Suomeen saada nelilasisia ikkunoita?

Jegros

Huonompaa eristettä tarvitaan enemmän, nelilasisia muovikarmillisia ikkunoita voit varmasti tilata sieltä saksasta samalla hinnalla(kun ollaan eu:ssa tätä ei venäjän äänitorvi tiedä) mutta älä odota liikoja voit vaihtaa ei kovin monen vuoden päästä onneksi jo uusiin. Venäjä kaupan avausta voi harkita sukupolvi sen jälkeen kun lopettavat kouluissa ’historian” opetuksen jossa valehtelevat suomesta ja kasvattavat sukupolvea jonka mukaan suomi kuuluu venäjälle..

Minäkö tyhmä, nyt en ymmärrä?

Suomessa on ollut (päinvastoin kuin Saksassa) huoltovarmuuslainsäädäntö. Kaasukäyttöiset laitokset on täytynyt varmistaa öljyllä varapoltoaineena. Eli jokainen kaasukattila Suomessa toimii myös öljyllä. Öljyä voi joutua tuomaan tuplasti, ja hinta on korkeampi mutta ei 1200%. Kaasun tuonti ja verirahat venäjälle putoavat pois.
Nykypolitiikot eivät tätä varmuusrakennetta tehneet, vaan 1980-luvun päättäjät jotka eivät luottaneet venäjään kun kaasuputkea Suomeen rakennettiin.
Eri miehiä ne olivat kuin voiMariinit, putkilipposet, putin-nero-saarikot, punatuomiojat, käteiset, stubidot. Parempia.

Tyhmät päättäjät

Joo, ja Saksassa niinkuin Ranskassa luotettiin ydinvmoimaan. Saksassa 53 pönttöä ja Ranskassa 58 pönttöä. Sähköä tuli vaikka lampaat söis. Mutta sitten tuli SDP:n ja VIhreiden koaliitio ja sen jälkeen alkoi talouden alasajo koko euroopassa.

Mieleeni tuli se pilakuva vuotavasta veneestä jossa Vihreät sanoi:”Nyt on viikonloppu. Me emme äyskäröi viikonloppuisin”.

juu

Tämä kaikki sopii niin hyvin siihen wef:in ”suureen nollaukseen”, että tuskin on mitään sattumaa joka johtuisi venäjän hyökkäyksestä.

otto suni

Swabin loistavat ”leidt” bilettävät ja Bildeberg-ryhmän roistot taputtavat käsiään. Suuri nollaus menee vauhdilla läpi koko Euroopan ja tästä kärsii erityisesti keskiluokka ja työväenluokka. Poliittinen eliitti on jo saamassa suojatyöpaikat, joten puolueiden johdolla menee lujaa. Maailman onnellisin kansa kiittää huippujohtajiaan ja menevät leipäjonoon saadakseen edes jotain ruokaa. Suomi muistuttaa jo täyttä vauhtia USA:n köyhimpiä alueita, joten on suorastaan lottovoitto syntyä Suomeen.

suuri narraus

Tuo ”suuri nollaus” kuulostaa samalta kuin ”kolmas maailmansota”,
No, jonkinlaisia sotia ainakin on tiedossa mikäli ilmastopakolaisuus kuormittaa oikein kunnolla esimerkiksi Eurooppaa.

John Quiman

Ei ole mitään ilmastopakolaisuutta, eikä Afrikassa ole ongelmia viljellä ilmaston vuoksi. Ongelmat liittyvät haluun ja kykyyn. Esim. Zimbabwe oli merkittävä maataloustuotteiden viejä, kun sinne aikoinaan menneet valkoisten tilat tuottivat hyvin.

Sitten politiikka muuttui ja tilat annettiin mustille valkoisilta, jotka olivat kuulemma vieneet maat näiltä mustilta. No, ne maat oli ostettu kaikessa sovussa siellä silloin asuneilta mustilta, eikä näitä nykyisiä mustia silloin ollut siellä.

No, pääsivät mustat hoitamaan viljelyä ja se johti siihen, että ei ollut Zimbabwe enää viejä, vaan tuli tuonnista riippuvaiseksi.

Haluvat kyllä nimittää ilmastopakolaisiksi ihmisvirtaa, jonka haluavat saada aikaiseksi. Tarkoitus on toteuttaa väestönsiirto tekosyiden ja houkuttelun avulla. Afrikkalaiset pärjäisivät ihan hyvin omissa maissaan, jos he ottaisivat vastuun omista maistaan. On tietysti helpompaa syyttää ilmastoa ja valkoisia kurjuudesta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Asiaa haastat,näin on!
Ja Zimbabwen valkoiset viljelijät,ainakin osa heistä, eivät kokeneet kuin väkivaltaista lähtöä,joka maailmasta tai maasta.
Mutta ei se mittään ko varastivat maat! Voi suutanan veetana!

otto suni

Muistakaa te vanhemmat kansalaiset, että Rhodesia oli todella hienosti hoidettu valtio kunnes ”kipapäät” alkoivat ensin USA:ssa ja sitten Etelä-Afrikassa tukea mustan väestön etuoikeuksia, Etelä-Afrikka kesti pisimpään, mutta Rhodesian hallinto lopulta joutui niin ahtaalle, että luopui.
Afrikan valkoisen väestön tuhon takana ovat olleet ”kasaarimafian” omistama länsimainen lehdistö ja muu media, siksi meidät täällä Suomessa on myös tuhottava. On vaikea keksiä nyt syitä miksi Putin olisi tämän takana, mutta tyhmille menee kuin hyvä viina päähän!

Ilkka Forsten

Tikkuviinasta voi tulla tukkihumala.

Kata

😀

suuri narraus

Valtavan ilmastopakolaisuuden aika onkin vasta edessä, kunhan eräät suuret kehitysmaat menettävät satonsa kuivuuden lisääntyessä:
https://time.com/6110836/african-climate-migration-world-bank/

Uusimmat uutiset