Eurooppa Politiikka Talous

Saksan vasemmistohallitus palkitsee itsensä massiivisilla palkankorotuksilla budjettikriisin keskellä

Saksan vasemmistohallituksen liittokansleri Olaf Scholz ja sisäministeri Nancy Faeser. Kuvakollaasi: Wikimedia Commons.

Saksan vasemmistohallitus palkitsee itsensä talouden romahtamisesta ja valtavista budjettivajeista huolimatta.

Vaikka Saksan talousarviossa on valtavia aukkoja, jotka ovat johtaneet julkisten palvelujen leikkauksiin ja kohdistuneet maanviljelijöihin veronkorotuksin, Saksan hallitus antoi juuri itselleen valtavia palkankorotuksia ja korotti maan kasvavan virkamiesluokan palkkoja. Kyseessä on itse asiassa suurin korotus vuosikymmeniin, ja se maksaa Saksan veronmaksajille 979 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

Valtion virkamiehet alkavat kerätä suurempia palkkoja maaliskuussa, jolloin esimerkiksi maan presidentin kuukausipalkka nousee 23 003 euroon 21 625 eurosta kuukaudessa, mikä merkitsee 6,37 prosentin korotusta. Myös liittokansleri Olaf Scholz voi odottaa palkankorotusta, sillä hänen palkkansa nousee 22 083 euroon 20 702 eurosta.

Myös ministereiden palkat nousevat 7 prosenttia, 16 816 eurosta 17 990 euroon. Samalla kuitenkin myös heidän eläkkeensä nousevat, sillä mitä enemmän virkamiehet ansaitsevat, sitä suurempi on heidän eläkkeensä.

Jo neljän vuoden jälkeen hallituksen jäsenen eläkeoikeus on 27,74 prosenttia hänen palkastaan. Esimerkiksi Olaf Scholzin kuukausittainen eläkemaksu on tämän mittarin mukaan 6 117 euroa kuukaudessa, kun se aiemmin oli 5 734 euroa. Tämä on jo nyt enemmän kuin useimmat saksalaiset ansaitsevat pelkkänä palkkana ja tähtitieteellisesti enemmän kuin useimpien saksalaisten eläkemaksut jopa elinikäisen työuran jälkeen.

Maaliskuun 1. päivästä alkaen ylemmän virkamieskunnan virkamies ansaitsee 298 euroa enemmän kuukaudessa, mikä vastaa 10,73 prosentin korotusta. Ylemmän opetusalan virkamies, johon lukion rehtorit kuuluisivat, ansaitsee 458 euroa kuukaudessa aiempaa enemmän.

Hallitus on jo sopinut palkankorotuksista, ja ne lisäävät virkamiesten ja eläkkeellä olevien virkamiesten palkkaa 979 miljoonaa euroa.

Saksan hallituksella on edessään rahoituskriisi sen jälkeen, kun maan korkein oikeusistuin, perustuslakituomioistuin, päätti, että hallituksen yritykset siirtää rahaa budjetissa koronavirusrahastoista muihin käyttötarkoituksiin olivat perustuslain vastaisia, minkä seurauksena budjetissa on valtava 60 miljardin euron aukko. Tämän seurauksena hallitus on nyt turvautunut leikkauksiin muilla aloilla, muun muassa maanviljelijöiden osalta, mikä on herättänyt laajoja protesteja.

Lähde: Remix

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Tiukassakin paikassa muistavat, että mikä olikaan tärkeintä.

Ilkka

Sitten lisätään muslimien määrää Saksassa, jaetaan kansalaisuuksia liukuhihnalta ja harrasterahan osuus pitää nostaa. Näin onkin päästy tavoiteltuun tilaan. DDR 2.0

John Quiman

DDR-Merkel taisi tehdä hyvää pohjatyötä.

Ilkka

Ja Suomessa YLE:n pääjohtaja ansaitsee enemmän vuositasolla kuin Presidentti, Mitä saamme vastineeksi, vihersosialismin ylistystä, sukupuolittunutta mantraa jossa sukupuolia on 32, vihreän siirtymän ylistystä ja maahanmuutosta koituvien haittojen vähättelyä. Suomalaisuuden halveksimista ja ikuista nillitystä äärioikeiston uhasta.

Ruoste Iskee

Mutta eihän Suomessa, eihän.. Tässä maassa nostavat edustajat omia palkkoja, anteeksi, palkkioitaan, lähes joka vuosi on Suomen talous kuralla tai ei.

Ilkka

Muistatko kuka sen puheen palkoista muutti muotoon ” palkkio ” ikään kuin se olisi aivan eri asia. Se oli Riitta Uosukainen. Hän vastasi palkankorotusten olevan väärä sanamuoto, palkkio on oikeampi. Ja saman hengenvetoon ” palkkioita ” nostettiin roimasti, mutta kansan saama palkkio jäikin vähemmälle, varmaan siksi että me saamme jo palkkaa eikä tällöin ole tarvetta palkkiolle. Käsittääkseni kansanedustajat ja ministerit ovat myöskin palkansaajia, ei palkkionsaajia mutta ei nyt takerruta muotoseikkoihin..

John Quiman

Valitettavasti ei ole mitään vaatimuksia työn laadulle, vain palkkojen ja palkkioiden suuruudelle.

Ilkka

Halla-aho sanoi yhdessä Podcastissa mieleen painuneet sanat. Puheen aiheena oli korruptio Suomessa, tai oikeammin sen niin sanottu puuttuminen kun mainostetaan miten hyvin meillä osataan asiat hoitaa. Mitä Halla-aho siis sanoi, Ihan sanatarkasti en muista lausetta, mutta sanoma oli tämä. ” Meillä ei suomessa muka ole korruptiota, sehän ei pidä paikkansa, sitä on, mutta koska meillä ei ole mitään elintä joka tutkisi tai syyttäisi korruptiosta, niin jokainen virkamies tai poliitikko voi olla ihan huoleti.”

Moni mieltää korruption siten että rahalla ostetaan mielipide tai vaikutetaan asioihin, mutta se yksin ei ole ongelman ydin. Palkkiovirat on toinen tapa vaikuttaa ihan samalla tavalla. Mielistelemällä tiettyjä tahoja, he lupaavat hyvitykseksi sopivan viran vaikkapa EU:n sisällä, jolloin myöskin raha tai valta astuu kuvioon. Ihan lähimenneisyydessä muuan Sanna Marin teki niin silmittömästi EU mielistä politiikkaa, ettei voi olla sattuma kun hänestä tuli se mitä hän nyt on. Näkyvyys tarjottiin ja tarjouksen perusteella saatu vastine lisäsi mahdollisuuksia nykyisyyteen. Sekin on korruption yksi muoto.

John Quiman

Kaikella on hintansa tai palkkionsa. Myös Sanna Marinin palveluilla, joita se teki weffiläisten eduksi.

Suomessa korruptio on vaan niin hyvin piilotettu. Ilmeisesti Halla-aho oli tuossakin asiassa oikeassa, ihan viiltävällä tavalla.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman