Kotimaa Talous Uutiset

Säteilyturvakeskus antoi luvan käynnistää Olkiluodon ykkösreaktorin

Olkiluoto 1 -ydinvoimalaitos Eurajoella. Kuva: Wikimedia Commons.

Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut perjantaina 15.7. Teollisuuden Voimalle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ykkösyksikön polttoaineseisokin jälkeen, kerrotaan Säteilyturvakeskuksen julkaisemassa tiedotteessa.

TVO pysäytti ydinreaktorin ylimääräistä polttoaineenvaihtoa varten 10.7. Reaktorin pysäyttämisen ja sitä seuraavan seisokin syy oli reaktorissa havaittu vioittunut polttoainenippu. Vioittumisesta ei aiheutunut vaaraa tai vaaran uhkaa laitokselle tai sen ympäristölle.

Seisokin aikana yhtiö vaihtoi reaktorissa yhden viallisen polttoainenipun ehjään. Polttoainenipun vaihdon vuoksi reaktorin polttoainelatausta oli hieman muutettava. STUK hyväksyi päätöksellään TVO:n muutoksen lataussuunnitelmaan. Lataussuunnitelmalla varmistetaan, että polttoaineen käyttäytyminen pysyy sille asetetuissa rajoissa koko käyttöjakson ajan.

STUK on valvonut polttoaineenvaihdon aikana tehtyjä töitä. TVO käynnisti laitoksen sunnuntaina 17.7., kun kaikki vaadittavat tarkastukset oli saatu valmiiksi.

Säteilyturvakeskus (STUK)

30 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Vähän löyhästi liittyen. Jos suomessa olisi ajantasalla oleva hallitus se ottaisi suot tehokäyttöön ja sanoisivat virkamiehille että tehkää EU:lle sellaiset laskelmat että ne vähentää suomen päästöjä.Niinhän ne muutkin maat toimivat. No onhan se vaikeaa kun meillän on noita omaan pesään ku..joita, etupäässä vihervasemmisto.

Timovaan

Apteekkien jodipurkeista ei ole oikeasti mitään apua.
Vain orgaaninen Jodi imeytyy kunnolla,edullisemmin sitä saa puuilosta hevosen levärouheena,4kg purkissa.
Samaa tavaraa,kuin 10 kertaa kalliimat luontaistuoteverolliset levävalmisteet.
Varsinkin Suomalaiset kärsivät kroonisesta jodinpuutteesta,joka näkyy
lisääntyvinä kilpirauhasongelmina.
Minä hoidin kilpirauhasen vajaatoimintani kuntoon orgaanisella jodilla,veljeni valitsi elinikäisen hormonilääkityksen.
Kilpirauhasongelmien hoito aloitetaan Suomessa väärästä päästä.
Ensin pitäisi purkaa kilpirauhasen säteilykuorma orgaanisella jodilla.
Jos se ei auta (useimiten auttaa),niin vasta sitten hormonihoitoja.
Nykyään säteilykuormaa on ihan jokaisella suomalaisella vauvasta vaariin.
Yhtenä syynä langattomat laitteet ja toisena ydinvoima.
Ympäristön taustasäteily on jokatapauksessa 10 kertaistunut,Fukushimankaan katastrofi ei ole ohi vielä sukupolviin.

John Quiman

Pitääkö syödä hevosen levärouhetta 4 kg kerralla, jotta tuo tokenisi?

Junthi

”Yhtenä syynä langattomat laitteet” No nyt tuli uutta tietoa että langattomat laitteet tuottaa jodin isotooppeja, tieto mullistaa koko säteilykentän.
Noin tietoisena säteilyn vaikutuksista, et käyttäne mikroalltouumiakaan sen aiheuttaman kilpirauhas ongelman vuoksi.

ike

Saatat olla oikeassa mutta kun en tiedä. Tuon tyyppisissä väittämissä aina tulee mieleen se kun aikoinaan väittivät, kun höyryveturi keksittiin, että ihminen ei voi selvitä hengissä yli 40km/h nopeudessa.

John Quiman

Ensimmäisten junien tultua suunnittelivat mm. sellaista, että 30 km/h liikkuvan junan näkeminen on ihmisille haitallista, joten pitää rakentaa näkösuojaksi aidat raiteiden sivuille.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Rudi

Jodipurkit esiin.

Ilkka Forsten

Riittäkö jos käyttää jodioitua ruokasuolaa päivittäin ?

Tuumailija

Jozo on ollut kautta aikain se paras.
Kananmunia vain kuluu tuon suolan kylkiäisenä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
Timovaan

Ei valitettavasti riitä. Lisäksi teolliset suolat,joissa on jäljellä vain Natrium,kannattaa korvata orgaanisella suolalla,kuten Himalajansuola (Ruususuola),jossa on 80 mineraalia,joita elimistömme tarvitsee 🙂

varisverkkosuvakki

Mikä suola on paras?
Suolaksi paras valinta on jodioitu mineraalisuola. – Mineraalisuola on ainut muista poikkeava suola. Siinä osa natriumista on korvattu muilla mineraaleilla, kuten kaliumilla tai magnesiumilla, jotka eivät nosta verenpainetta kuten natrium.
Onko Ruususuola terveellistä?
Ruususuolaa markkinoidaan ruokasuolaa terveellisempänä, mutta näin ei ole. Myös ruususuola eli vuorisuola nostaa verenpainetta. – Ruususuola sisältää jonkin verran myös muita mineraaleja, kuten kaliumkloridia, rautaoksidia ja magnesiumsulfaattia, mutta käytännössä niin pieniä määriä, ettei niillä ole merkitystä

Rudi

Määrä ratkoo. Jano voipi tulla

Kata

https://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2022/07/06/natural-gas-nuclear-go-green-in-the-eu/?sh=ee9958320652

Noniiiiii…nyt onkin julistettu että ”Monia yllättäneenä toimenpiteenä Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lopullisesti uuden politiikan, jonka mukaan jotkin ydin- ja maakaasuenergiahankkeet voidaan luokitella ”vihreiksi” matalakorkoisten lainojen ja jopa joidenkin valtiontukien saamiseksi.”

Hallelujaa tai silleen …. moni asia muuttuu vihreeksi ihan yhtäkkiä kun alkaa totuus puskeen silmille…ja voi se napanöyhtäkin jäätyä talvella.Sitä yrzylä eikä ylvä halua… 😀

ike

Sanon tämän vaikka se halventaakin kyseistä ammattia, EU on huora.

John Quiman

Hmmm. Ilmeisesti sitten WEF ja muut kerhot ovat sen huoran vakituisia asiakkaita.

ike

Voihan sitä ajatella niinkin että WEF on maailmanlaajuinen parittaja.

John Quiman

Juu, tuo ehkä paremmin vastaa todellisuutta 🙂

John Quiman

Suomi voisi ryhtyä energian suurvallaksi rakentamalla kymmenkunta ydinvoimalaa, miksei enemmänkin, mutta jostain pitää aloittaa. Sitten vaan vientiin sähköä pitkin Eurooppaa.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
ike

Ydinvoimassa voi kuitenkin olla enemmän ongelmia kuin turpeessa. ”turvereaktori” on paljon halvempi rakentaa, ja turvetta suomessa riittää. Noin voisi toimia ainakin niin kauan että julkinenkin tekniikka kehittyy tai sitten nämä kaikenlaiset salaiset kuppikunnat antaisivat tietonsa yleiseen käyttöön, mikä ei tule tapahtumaan.

John Quiman

Tiedä sitten kumpi olisi taloudellisempi. Sehän ratkaisisi, jos noita pohdittaisiin.

ike

Laskelmia voi tehdä niin monella tavalla, eivätkä ne aina nouse vilpittömästä halusta selvittää totuus.

Eka Kettunen

Olisiko se fiksumpaa jatkossa rakentaa pienempiä voimaloita useampi kappale, jotka sentään valmistuvat nykyisin muutamassa vuodessa, kuin yhtä isoa jonka valmistuminen vie liki parikymmentä vuotta.

Vanhassa vara...

No sitähän tässä on yritetty kertoa mutta se ei ole mennyt perille sen enempää TVO:lle kuin politkoille. Vanhat -50 luvulla suunnitellut 1.3GW reaktorit ovat ne Ranskan ja Saksan sekä Hollannin(Iso-Britanian energialähteet. Miksi Suomen piti kokeilla 1.6GW:sta?

Ja nyt kun pottuillaan Venäjälle niin kukas ne toimittaa ne polttoainsauvat Loviisaaan? Ollaan ilman kahta voimalaa ja ostoshköä. Ja tämä uusin laitos… Sitä ei voi käyttään täydellä teholla koska se on arvaamaton. Meinasi pamahtaa jo kertaallee Japanissa.

Ilkka Forsten

Hyvänen aika, viedään se heti takaisin Japaniin !!

Tuumailija

Eikös ne talvivaarassa tuota epävirallisesti myös uraania, sieltä sitä evästä saa, jos ei muuten niin sanotaan ettei tipu rinttiäkään tukiaisia jos ei hehkuvaa saada.

Kneekeri

Minkäs maalaista polttoainenippu oli? Ettei kyljessä vaan lukenut ”CCCP”…?

Vanhassa vara...

Ei lue. Venläiset eivät käy länsimaalaisiin eivätkä länsimaalaiset Venäläisiin.

Ilkka Forsten

Käymme yhdessä ain käymme aina rinnakkain, lauloi Tapani Kansa ja tarkoitti hiivaa.

Kata

😀

Lieväasteinen

Sillä ei ole väliä, mikäli venäläinen ohjus sinne osuu, mutta toivottavasti näin ei käy. Reaktorin toimittaja on muuten sveitsiläinen firma ja uraanista vain 38 % tuotiin Venäjältä, muut erät tuodaan Ruotsista ja Saksasta. Uraanin toimituksista neuvotellaan kuulemma myös Kazakstanin kanssa, joka kesäkuussa irtautui selvästi Venäjän etupiiristä (ks. Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajevin puhe Pietarin talousfoorumissa: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008893859.html).