Eurooppa Politiikka

Serbian presidentti antaa arvoituksellisen varoituksen kansakunnalle

Serbian presidentti Aleksandar Vučić. Kuva: Wikimedia Commons / Vice President's Secretariat wikidata:Q56009838.

Presidentti Vučić varoitti, että edessä on ”vaikeita päiviä”, minkä vuoksi Balkanilla pelätään konfliktin uusiutumista.

Serbian presidentti Aleksandar Vučić yllätti kansansa tiistai-iltana antamalla salamyhkäisen varoituksen lähestyvästä mutta määrittelemättömästä suuresta uhasta, jonka oletetaan ilmenevän lähipäivinä. Presidentti kirjoitti tulevasta haasteesta Facebook-sivullaan tiistai-iltana 26. maaliskuuta, eikä ole sen jälkeen jatkanut asiasta.

”Serbiaa odottavat vaikeat päivät”, Vučić kirjoitti. ”Tällä hetkellä ei ole helppo sanoa, millaisia uutisia olemme saaneet viimeisten 48 tunnin aikana, [mutta] ne uhkaavat suoraan elintärkeitä kansallisia etujamme, sekä Serbiaa että [Republika] Srpskaa.”

Serbitasavalta (Republika Srpska, RS) on toinen kahdesta naapurimaan Bosnia-Hertsegovinan muodostamasta autonomisesta alueesta, ja 83 prosenttia sen väestöstä on etnisiä serbejä. Toinen kokonaisuus on bosnialaisten ja kroaattien hallitsema ”Bosnia ja Hertsegovinan liittovaltio”. Moni pitää Serbitasavallan Republika Srpskaa usein Serbian nukkevaltiona, koska nämä kaksi maata ovat läheisessä ystävyys- ja yhteistyösuhteessa.

Presidentti Vučićin viesti jatkui:

”Esittelen tulevina päivinä Serbian kansalle kaikki edessä olevat haasteet. Siitä tulee vaikeaa, vaikeinta tähän mennessä. Me taistelemme. Serbia voittaa.”

Näiden sanojen merkityksestä voidaan tässä vaiheessa vain spekuloida, sillä ei ole edes selvää, viittasiko Vučić koko maata koskevaan geopoliittiseen uhkaan – kuten jonkinlaiseen Kosovon konfliktin kärjistymiseen, jonka mahdollisesti aiheuttaa maan liittymisprosessi Euroopan neuvostoon. Vai viittasiko hän vain poliittiseen uhkaan, joka koskee vain hänen puoluettaan ja äänestäjäkuntaansa, kuten oikeudelliseen haasteeseen, joka kohdistuu hänen äskettäisen vaalivoittonsa legitimiteettiin.

Oli miten oli, suurin mysteeri on se, miksi se vaikuttaisi myös Serbitasavaltaan, ellei sillä ole jotain tekemistä suoraan Bosnian valtion tai Belgradin ja Sarajevon suhteiden kanssa.

Bosnian Radio Sarajevon mukaan presidentti saattoi viitata Bosnian YK:n korkean edustajan Christian Schmidtin päätökseen muuttaa maan vaalilainsäädäntöä.

Daytonin sopimuksella vuonna 1995 perustettu korkean edustajan toimisto (OHR) on pitkään aiheuttanut tyytymättömyyttä Bosnian poliittisten yksiköiden ja etnisten ryhmien välillä. Korkea edustaja nimitetään epädemokraattisesti valvomaan maan kolmea rinnakkaispuheenjohtajaa, ja hänellä on valtuudet veto-oikeudella estää tai muuttaa mitä tahansa lainsäädäntöä – ja serbit syyttävät häntä usein siitä, että hän suosii Bosnian ja Kroatian välistä puolta poliittisissa keskusteluissa.

Tämän vuoksi Serbitasavalta on toistuvasti kieltäytynyt tunnustamasta korkean edustajan toimivaltaa. Nyt samanlainen kiista saattaa syöstä maan tähän mennessä suurimpaan poliittiseen kriisiin, sillä korkea edustaja valmistautuu muuttamaan yksipuolisesti Bosnia-Hertsegovinan vaalilakia vuoden loppuun mennessä.

Serbitasavallan presidentti Milorad Dodik – presidentti Vučićin läheinen poliittinen liittolainen – ilmoitti tiistaina, että Serbitasavalta ei tunnusta uutta lainsäädäntöä, vaan hyväksyy oman vaalilakinsa. Tarkkailijat varoittivat välittömästi, että vaalien järjestäminen kahden eri lainsäädännön mukaisesti merkitsisi käytännössä maan poliittista, oikeudellista ja hallinnollista hajoamista, mikä saattaisi johtaa uuteen etnisten väkivaltaisuuksien puhkeamiseen.

Rehellisyyden nimissä Daytonin sopimusta, jolla luotiin kaksi kokonaisuutta, joita hallitsee kunkin etnisen ryhmän kolmen rinnakkaispuheenjohtajan muodostama puheenjohtajisto, jota valvoo kaikkivoipa, epädemokraattisesti nimitetty byrokraatti, ei koskaan pidetty 90-luvun alussa käydyn sodan lopullisena päättymisenä, vaan ainoastaan välineenä, jolla vihollisuudet pysäytettäisiin väliaikaisesti.

Tämä tauko saattaa olla nyt päättymässä, ja presidentti Vučić saattaa valmistella kansaansa siihen. Toistaiseksi kaikki tämä on kuitenkin vain spekulaatiota.

Lähde: European Conservative

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jarno Tuominen

sota käytiin serbien ja albaanien välillä.albaanit ovat tunnetusti rauhan ukonnon kannattajia.ehkä härkkäsivät liikaa ja uhosivat väärä uskoisille.sitten luikittiin isompien taakse,sääli haleja hakemaan.ikinä tuon lajin edustajista ei ole mitään,hyvää sanottavaa.niiden asuin paikka olisi parempi siirtää lähi-itään.

Marko Kristian

Tässähän on ihan vuosipäivä naton pommituksille
https://fi.wikipedia.org/wiki/Naton_pommitukset_Jugoslaviassa
Siis naton joka ei koskaan hyökkää mihinkään ja uhkaa ketään..

John Quiman

Niin – serbithän eivät tehneet yhtään mitään aiheuttaakseen kurinpalautuksen?