Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Sveitsin konservatiivit varmistivat uuden maahanmuuttoäänestyksen ennätysajassa

SVP:n (Sveitsin kansanpuolue) julisteet ulkomaalaisia ja turvapaikkapolitiikkaa koskevan kansanäänestyksen aikana vuonna 2010 St. Gallenissa, Sveitsissä. Kuva: Wikimedia Commons (CC0 1.0).

Vetoomus sai yli 100 000 allekirjoitusta vuotta ennen määräaikaa. Vetoomuksessa vaaditaan, että perustuslaki rajoittaa väestön määrän 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Sveitsin konservatiivinen kansanpuolue on ilmoittanut vetoomuksen, jonka tavoitteena on varmistaa, että maan väkiluku ei ylitä 10 miljoonaa asukasta ennen vuotta 2050, ylittäneen 100 000 allekirjoittajan rajan, joka tarvitaan valtakunnallisen kansanäänestyksen käynnistämiseen.

Puolueen edustaja ja Sveitsin kansalliskokouksen jäsen Thomas Matter kehui nopeasti puolueensa onnistumista kerätä 110 000 allekirjoitusta ennätysajassa – lähes vuosi ennen määräajan päättymistä.

Vetoomuksessa vaaditaan, että Sveitsin perustuslakiin lisätään uusi lauseke, jossa vaaditaan ”kestävää väestönkehitystä” ja viranomaisten valtuuksien lisäämistä turvapaikkahakemusten käsittelyssä, jos Sveitsi ylittää yhdeksän ja puolen miljoonan asukkaan rajan.

Sveitsin väkiluku on tällä hetkellä 8,7 miljoonaa, josta noin 20 prosenttia on ulkomailla syntyneitä. Maa hyväksyy vuosittain 30 000 turvapaikkahakemusta.

Matter kritisoi maansa nykyistä maahanmuutto- ja turvapaikka-asioiden käsittelyä ja sanoi, että maahanmuutto ja siitä johtuva ”väestöräjähdys” on Sveitsin tämänhetkinen ratkaiseva ongelma.

”Maahanmuuttokysymys on kaikkien huulilla. Vuodesta 2002 lähtien Sveitsin väkiluku on kasvanut 1,5 miljoonalla. Pelkästään vuonna 2022, ukrainalaiset pakolaiset ja turvapaikanhakijat mukaan lukien, väkiluku kasvoi yli 180 000:lla. Emme voi ylläpitää tällaista kasvua, jos haluamme säilyttää kauniin Sveitsimme”, poliitikko sanoi sveitsiläiselle saksankieliselle Blick-sanomalehdelle.

Matter lisäsi, että Sveitsin ulkoministeriö on ”muuttunut Brysselin satelliitiksi, joka puolustaa EU:n etuja Sveitsin etujen sijaan”, vaikka Sveitsi ei ole EU:n jäsen.

Sveitsin kansanpuolue johtaa tällä hetkellä mielipidemittauksia suurella marginaalilla saavutettuaan suuren poliittisen voiton viime lokakuun vaaleissa tiukasti maahanmuuttovastaisella vaalilipulla. Kansanäänestyssuunnitelmien ohella kansanpuolue kampanjoi myös turvapaikanhakijoiden etuuksien ja lainsäädännöllisten porsaanreikien tiukentamiseksi.

Perustuslailliset kansanäänestykset, jotka tunnetaan myös nimellä ”kansanaloite”, ovat yleisiä Sveitsin politiikassa, ja niitä järjestetään, kun kansalaisryhmät tai puolueet pystyvät keräämään 100 000 allekirjoitusta 18 kuukauden kuluessa, mikä edellyttää kaikkien 26 kantonin yksimielistä tukea. Tällaista kansanäänestystä käytettiin tunnetusti minareettien kieltämiseksi vuonna 2009.

Kuten muuallakin Euroopassa, maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat nousseet Sveitsin asialistalle. Sveitsin poliisi ampui vasta viime viikolla kuoliaaksi kirveellä heiluneen iranilaisen turvapaikanhakijan, joka oli ottanut 15 panttivankia Essert-sous-Champventin maaseutukaupungin läpi kulkevassa junassa.

Vaikka kansan enemmistö hyväksyi kansanäänestyksen vuonna 2014, Sveitsin liittovaltion korkein oikeus ja keskushallinto sabotoivat tehokkaasti vastaavanlaisen maahanmuuttoa koskevan kansanäänestyksen. Matter ja kansanpuolue haluavat, että uusi aloite ei toista aiempia epäonnistumisia.

Lähde: European Conservative

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Miksi Suomen väestöpolitiikka voisi olla, että Suomi on vähäväkinen ja harvaan asuttu maa, mutta siellä asuu vauras ja uuttera kansa.