Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma

Tutkimus: Välimerellä laittomien siirtolaisten kuolemantapaukset vähenevät, kun kansalaisjärjestöjen aluksia ei ole alueella

Pakolaiset ylittävät Välimeren veneellä Turkin rannikolta Koillis-Kreikan Lesboksen saarelle 29.1.2016. Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY-SA 4.0) / Mstyslav Chernov/Unframe.

Tutkimus paradoksista: Humanitaariset alukset pelastavat tuhansia ihmishenkiä Välimerellä, mutta niiden poissaollessa kuolemantapauksia ei välttämättä tapahdu yhtään enempää.

Kuitenkin kansalaisjärjestöt korostavat varainhankintakampanjoissaan, että niiden on pakko auttaa, ”jotta Välimeri lakkaisi olemasta hautausmaa”, ikään kuin suurin taakka olisi yksin niiden harteilla.

Ensisilmäyksellä toiminta vaikuttaa itsestään selvältä. SOS Méditerranée -järjestön mukaan ”Ocean Viking” pelasti 2 832 ihmistä vuonna 2021. Kaikkien Sisilian kanaalissa vuonna 2021 toimivien kansalaisjärjestöjen yhteenlaskettu määrä ylittää 10 000 pelastettua laitonta siirtolaista.

Pandemian vaikutus

Mutta olisivatko kaikki siirtolaiset hukkuneet, jos humanitaariset avustajat eivät olisi olleet paikalla? Paradoksaalista kyllä, merellä menehtyneiden määrä ei järjestelmällisesti kasva, kun operaatioalueelta vetäydytään. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö (IOM) kadonneiden maahanmuuttajien tietokantaan koottujen hyvin yksityiskohtaisten tietojen tarkastelu herättää ihmetystä. Tiettyinä aikoina ja tietyissä paikoissa, joissa humanitaariset alukset ovat lopettaneet toimintansa, kuolemantapausten määrä ei suinkaan nouse vaan usein jopa laskee.

Esimerkiksi toukokuussa 2020 Libyan rannikolla ei ollut yhtään humanitaarista alusta Covid-pandemian vuoksi. IOM kirjasi alueella 11 kuolemantapausta, kun vastaava luku toukokuussa 2019 oli 65 ja toukokuussa 2021 157. Sama päti lokakuussa 2018. Vaikka kansalaisjärjestöjen toiminta oli hyvin vähäistä, kuukausi oli suhteellisen rauhallinen, sillä Välimeren keskiosissa kuoli vain 7 ihmistä, kun lokakuussa 2017 vastaava luku oli 166.

”Useimmat kansalaisjärjestöjen etsintä- ja pelastusalukset eivät voi suorittaa tehtäviään Välimeren keskiosissa”, kirjoittaa SOS Méditerranée 14. heinäkuuta 2021. Tämän kuukauden kokonaismäärä on 263 merellä kadonnutta ihmistä. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin heinäkuussa 2022, mutta kaksi kertaa vähemmän kuin heinäkuussa 2018, jolloin SOS Méditerranée, Sea Watch ja MSF olivat toiminnassa.

”Humanitaarisilla avustustyöntekijöillä, joiden kanssa työskentelin ”Aquariuksella” (”Ocean Vikingin” edeltäjä, toim. huom.), saattoi olla kysymyksiä, mutta he eivät puhuneet niistä keskenään”, dokumenttielokuvantekijä sanoo. Tätä kaksi tutkijaa kutsuu ”tahalliseksi tietämättömyydeksi” Migration Studies -lehdessä vuonna 2022 julkaistussa artikkelissa ”Floating sanctuaries, the ethics of search and rescue operations at sea” (Kelluvat suojelualueet, etsintä- ja pelastusoperaatioiden etiikka merellä).

25 Välimerellä toimivaa humanitaarista avustustyöntekijää suostui puhumaan dokumenttielokuvantekijöille nimettömänä. Epäilyt prostituutioon liittyvästä ihmiskaupasta, pitkälliset keskustelut salakuljettajien kanssa, maahanmuuttajien joukossa piileskelevät ihmiskauppiaat. Joskus on parempi olla penkomatta asioita.

”Vene on merihädässä”, tokaisee yksi heistä.

”En halua tietää enempää, se on tietoinen valinta, suojellakseni itseäni ja veneessä olevia ihmisiä. Meidän on elettävä sen kanssa. Olemme osa ketjua. Ihmiskauppiaat, salakuljettajat, kutsukaa meitä miksi haluatte. He ovat tietoisia olemassaolostamme, eivätkä he ole tyhmiä. Järjestelmä on kieroutunut. Jopa järjestelmän ytimessä jotkut epäilevät”, sanoo toinen.

Lähde Le Point, FDS

34 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Sama toistui viitisen vuotta sitten ja hukkumiset ROMAHTIVAT minimiin. Valtamedia YLE oli tästä hiiren hiljaa toisin kuin silloin kun ”sattuneesta” syystä hukkumisia oli paljon. Tästä MEKASTETTIIN joka päivä ja kylvettiin kansalaisten päälle perisosiaalidekraattista SYYLLISYYTTÄ yhdessä RAHANPESUKONE SPR:n kanssa, jonka ”syömähammas” MATUTUS on HENKEEN ja VEREEN.. Ja isot buukstaavitkuvaavatkin kanta-asukaiden ”antamaa” panosta ”uusien suomalaisten” kotoouttamiseen, josta tunnustuksena myönnetään ”RASISTIN” leima!

Anomaster

Tutkimus asiasta, joka on ollut yleisessä tiedossa jo vuosikausia. No, vaikuttaako se tutkimus mihinkään? Tuskin vaikuttaa, koska suvakitkin ovat tienneet tuo jo kauan. Niitä vaan kiinnostaa tehdä yhteistyötä ihmissalakuljettajien kanssa, koska he saavat lemmikkejään toiminnan ansiosta.

Ilkka Forsten

Tutkimuksen tulos on samaa luokkaa kun väittämäni että kesäkuussa nastarenkaiden käyttö on vähäisempää verrattuna joulukuuhun. Heinäkuussa sattuu vähemmän vakavia tieltä suistumisia jäätyneen tienpinnan takia kuin tammikuussa, ja tatteja on helpompi löytää metsästä syyskuussa kuin helmikuussa. Juhannuksena lumiukon teko pihalle on vaikeampaa kuin joulukuussa.

Peter Kreisler

Mielenkiintoisia väittämiä, oletko ajatellut hakea EU-rahoitusta perinpohjaisille tutkimuksille näistä asioista?

Ilkka Forsten

Olen ulkoisista rahanlähteistä riippumaton tutkija.

Juha

Kokoomuksen Espoossa on tilaa, esim Stubbin naapurissa Westendissä. Orpo toi sisäministerinä 50000 matua maahan. Otetaan 50000 lisää Espooseen. Siellä on vasta 20 %a matuja. Meillä Westendissä on tilaa.

NEEEKERI

Ja Joensuuhun Mikkosen kotikaupunkiin myymään lapsille huumeita ja saalistamaan tyttöjä. ✌🏻

Tane

Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajien tekemien rikosten kanssa. Ei sitten yhtään mitään, kaikki johtuu rasismista.

ike

Ilmeisesti sarkasmia, mutta aika raakaa sellaista.

Ilkka Forsten

Algoritmit ei tunnista sarkasmia, näinhän Google jo ehti kertomaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Ilkka Forsten

Se on meidän tervanpolttajien ikuinen kunniavelka joka laittaa kumartamaan uusia mallikansalaisia. Heillä on oikeus olla närkästyneitä mistä tahansa, sillä ilman tervaa hekin olisivat voineet luoda kukoistavia yhteiskuntia, älykköjä kun ovat. Joku niistä väittikin taannoin että afrikassa oli ennen valkoisten tuloa pilvenpiirtäjiä ja korkeakulttuuri mikä jätti valkoiset taakseen mennen tullen. En yhtään epäile etteikö siellä ollut ” pilviä piirteleviä ” idealisteja, mutta bongorummut ja tasahyppy ei täytä korkeakulttuurin kriteereitä. En tiedä miksi sieltä ei ole kaikesta suuruudesta huolimatta koskaan saatu valkoisten yhteiskuntiin jotain mitä meillä ei olisi jo ollut. Tyhmyys on vähän huono tuontiartikkeli, eikä matala ÄO ole tavoiteltava asia. Jos mainostettua korkeakulttuuria olisi ollut edes nimeksi, miten kukaan ei oppinut kirjoittamaan ja laittamaan siitä dokumentteja paperille. Ai niin, se per*****n Guttenberg varasti kirjapainotaidonkin hottentoteilta, näinhän se olikin..

Anomaster

Afrikassa keksittiin aikojen alussa, että kun märällä takapuolella istuu kuivalle, niin siitä jää jälki, kun nousee. Tästä Guttenberg oivalsi kirjapainotaidon.

Ilkka Forsten

Pornolehtien alkutaival on siis sittenkin lähtöisin afrikasta, en olisi uskonut mutta pakkohan faktat on hyväksyä. Porvoon kirkossa tehtiin palon jälkeen kunnostustyöt, muun ohessa kaikki kirkon penkit maalattiin, mutta vasta niin myöhäisessä vaiheessa ettei maali ehtinyt kunnolla kuivumaan ennen seuraavaa sunnuntai saarnaa. Kirkkoväki istui hartaana kuunnellen miten syntisiä he ovat, ja sitten kun noustiin ylös jäi penkkeihin pyhän ” perheen ” kuva. Kirkko oli pahoillaan vahingosta, ja kaiken lisäksi piti maalaat syntisten ” perheenkuvat ” piiloon, mutta yksi penkki jätettiin maalaamatta, nyt se on kuin pyhäinjäänne, ja siitä tuli nähtävyys. Hyvät naiset ja herrat, tämä tarina on tosi. Edes minä en keksisi näin tuubamaista kirjoitusta, vaikka olenkin siinä hyvä. 🙄

Tapsa

Kerran Einstein matkusti Afrikassa ja tapasi savimajassa paikallisen poppamiehen. Siltä kyläreissulta Einstein sai idean suhteellisuusteoriaan E=MC2.

miss Mikkoska

Minä tarkentaisin, että maahanmuuttajan tekemällä rikoksella ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajan kanssa. Tämä on ministeritason viisautta, jos ei joku hoksaa.

Juha

Näille velkaisille kokoomusvaltaisille omakotialueille, jossa torpan hinta min puol miljoonaa voitas koulujen viereen sijoittaa näitä partalapsia.. jotka voisivat pitää seuraa tytöille kun isi ja äiti raataa töissä pitkää päivää jotta voivat maksaa kiihtyvästi nousevat asuntolainojen korot ja inflaation nostattamat muumimukit, marimekot, ruoka ja lämmityskulut.. ja täytyyhän nämä huumediilerit ym maskotit elättää. Muistakaa siellä nousukasalueilla äänestää kommunistista kokoomusta ja tyhmät ahkeroivat laiskojen puolesta.. kuten aatte velvoittaa.

stisse

Olen oppinut ihannoimaan orjakauppaa ja suomen hallituksen proorjakauppaajatus on iso syy

Tipe

Poikani, orjakauppa ja rasismi on tulevaisuuden aloja kokoomussuomessa, älä ala riitelemään omatuntosi kanssa, katsos raha se on joka ratkaisee. Perusta vaikka ruokalähettifirma.

Ilkka Forsten

Muuten hyvä kirjoitus sinulta, joskin yhdyssanojen kanssa on toivomisen varaa, muuten kaikki kuulostaa vähäälyiseltä. Google ei tunnista sarkasmiani, toivottavasti sinä tunnistat. 😉

Anomaster

Meidän Suomen kielen oppikirjassa oli esimerkki: luutaakka ja luuta-akka, piirroksella.

Ilkka Forsten

Niin ikään on tärkeää ymmärtää pilkkujen ja pisteiden merkitys sillä asia voi muuttua vähäisen virheen takia. Tässä esimerkki. Kirjoittakaa kaunokirjoituksella nimi Riipinen Miina paperille, ja jättäkää siitä iin päälle kuuluvat pisteet pois niin teillä on rupinen mu***a ja täysin tahattomasti kirjoitettuna.

Myöskin oikeuden istunnossa kannattaa huomioida miten jäsentelee lauseet. Jos kirjoittaa ” Armoa, ei hirteen ” voi olla että tuomiota ei toteuteta, mutta jos kirjoittaa ” armoa ei, hirteen ” tulee väistämätön eteen. Tämä koskee tietysti vain vähäälyisiä.

ike

Asia kuitenkin tuli selväksi. Ehkä tässä on tapauksena nk. uusi nettikieli, joka auttaa hämäämään sensoreita, algoritmejä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Manttari
Tapsa

Luutaakka ja puuukko löysi tosiensa, ihanaa.

juu

Ei tuohon nyt varmaan tutkimuksia edes tarvitsisi.
Totta kai ne hukkumiset vähenee sillon kun kansalaisjärjestöiksi kutsutut ihmissalakuljettajat ei ole kuljetuksia järjestämässä, niin sillon ei ole niin paljoa niitä laittomia tulijoitakaan..

pertsa

Soroksen rahoittamaa ja tavoitteena väestön vaihtaminen Euroopassa. Jokainen ihmisten salakuljetukseen hankittu alus tulee upottaa välittömästi sen tultua näkyviin! Ilman aluksia ei olisi kumiveneitä täynnä savupärstiä

Torpeedomies Aatu H.

Takavarikoida ja purkaa tai suoraan upottaa pitäisi nuo terrorismia Eurooppaan kuskaavat meritaksit!

Muskainen Parjaani

Siellä oli joku matupatja-akka tällaisen laivan päällikkönä. Oli sen näköinen naamastaan, että jakanut ruumassa ahteriaan partapojille.

Jussiboy

Tällaiset pertsat ja muut samoin kirjoittavat pitäisi saada siivottua pois, ei heillä ole mitään sanottavaa. He vain laskevat kansallismielisten kannatusta.

Anomaster

Neuvostoliitossa olikin ihanteidesi mukainen linja. Kaikki, jotka puhuivat tarpeettomia, siivottiin pois.

Jussiboy

Oliko tuo ”mielipide” sitten sellainen, joka on sinun mielestä sivistynyt ja sanooko se miitään muuta kuin kirjoittajan tasosta. Sinä sentään joskus kirjoitat ihan järkevääkin vaikka olenkin erimieltä, niin en minä sensuroimaan lähtisi enkä katso sinun mielipidettäsi tarpeettomana. En tuotakaan solvausta sensuroisi, tarkoitin vain, että kansallismielisten itse pitäisi pitää tasosta kiinni, jos aikovat olla vakavastiotettavia politiikassa.

Jussiladyboy

Onko tällä jussilla ollut koskaan mitään oikeaa sanottavaa? Ei mitään..

Ilkka Forsten

On hänellä siitä huolimatta oltava mielipiteen vapaus.

Ilkka Forsten

Mutta kuinka kävisi sananvapaudelle, sehän on ihmisoikeus ja demokratian peruspilari. Muuten hyvää huomenta, oletkin jo herännyt horrostilasta ja aloin jo huolestumaan mihin katosit ?

Juke

Protestoin jyrkästi nimimerkkiä vastaan. Aatu H viittaa selvästi KONE-konsernin johtajaan Antti Herliniin loukkavalla ja asiayhteydestä irrotelulla tavalla ja asianomainen saattaa kokea joutuneensa turvattomaan internet-tilaan.