Eurooppa Muu maailma Politiikka Rikos Uutiset

USA: Vankienvaihto Venäjän kanssa?

Pixabay

Yhdysvallat neuvottelee Venäjän kanssa yhdysvaltalaisessa vankilassa istuvan asekauppias Viktor Boutin vaihtamisesta Venäjällä vangittuihin kansalaisiinsa. Amerikkalainen urheilija Brittney Griner on vangittu huumerikoksesta ja Paul Whelan kärsii 16 vuoden tuomiota vakoilusta. Griner vangittiin helmikuun puolivälissä 2022 ja Whelan vuonna 2018.

Venäjän ulkoministeriö vahvisti torstaina neuvottelujen olevan käynnissä, mutta ratkaisua ei ole vielä saatu.

Asekauppias Viktor Bout vangittiin 2012 Thaimaassa ja tuomittiin Yhdysvalloissa 25 vuoden vankeuteen muun muassa aseitten myymisestä Kolumbian FARC-sissiliikkeelle. Hänen henkilöllisyytensä on epävarma. Bout on käyttänyt useita versioita nimestään, mutta Boutin uskotaan syntyneen vuonna 1967 tuolloin Neuvostoliittoon kuuluneessa Tadzikistanissa. Ennen asekauppiaaksi ryhtymistään Viktor Bout tiettävästi oli Neuvostoliiton armeijan kielenkääntäjä ja aloitti laittomien aseitten myymisen Neuvostoliiton konkurssipesästä maailman kriisipesäkkeisiin 1990-luvulla.

Viktor Bout oli esikuva elokuvan Lord of War asekauppias Yuri Orloville. Vuonna 2005 julkaistussa elokuvassa pääosaa esitti näyttelijä Nicholas Cage.

Lähde Al-Jazeera

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toin sen näisin

Vain rikollisvaltiot vaihtavat rikollisia rikollisiin. Tai ehkä kaikki ovat vakoojia, jotka halutaan kotipesään sirkuttelemaan hankkimansa huippusalaisuudet. Win – win…

Ilmari

Viro oli tuominnut Venäjän hyväksi vakoilleen Viron ulkoministeriössä työskennelleen miehen. Myöhemmin Venäjä nappasi korkean virolaisen upseerin maiden rajalta ja syytti häntä vakoilusta.

Nämä miehet vaihdettiin keskenään. Vankien vaihto kylmän sodan aikana oli aivan tavallista ja näkyy olevan edelleen.

John Quiman

No, kun Venäjällä ei ollut vaihtaria, piti sellainen hankkia 🙂

kasimir

Grinerilla on niin helppoa, kun sattuu olemaan etuoikeutettu – tuplasti: Musta ja vieläpä lesbo, niin saa presidentiltä apua. Kansainvälinen asekauppiaskin vapautetaan wokeagendan edessä. Ei haittaa, että Griner on rikollinen ja yritti salakuljettaa huumeita. Eipä voisi valkoinen koripalloilija uneksiakaan tällaisesta kohtelusta.

juha II

Kas, puheyhteys on löytynyt. Tosin kylmän sodankin aikoina vaihdeltiin kiinni jääneitä vakoilijoita kuin pojat purkka -kuvia.

Teknisesti ja käytännössä USA, EU ja niin myöten Suomikin on sodassa Venäjän kanssa. Aivan kuten olivat WWII alkusoiton aikaan Iso-Britannia ja Ranska Saksan kanssa kun se hyökkäsi 1.9.1939 Puolaan, josta toinen maailmansota Euroopassa katsottiin virallisesti alkaneen.

Isossa-Britanniassa tuota hiljaista aikaa länsirintamalla sanottiin ”Phoney War” ja Saksassa ”Sitzkrieg”

Ilkka Forsten

Kyseinen elokuva alkaa lauseella. ” Maailmassa on noin 550 miljoonaa asetta, siis yksi jokaista kahtatoista ihmistä kohti, nyt kysymys kuuluu, miten myydä ase niille lopuille yhdelletoista ?”

John Quiman

Ainahan nuo ovat vaihdelleet vankejaan. Laita kaksi kurkoa, niin saat neljä solttua tai kolme daamia. Ässää et saa.

Ilkka Forsten

Venäläisten korttipakassa on aina myöskin Tsaari, joka näyttää ihmeen paljon Putinilta. Jokerina on Medvedevin näköinen kyylä.

otto suni

Viktor Bout myi merkittävän määrän juuri Ukrainassa varastoiduista Neuvostoliiton aseista ja kauppaa käytiin erityisesti siksi, että Boutin toiminta oli vuosia CIA:n etujen mukaista. Bout käytti kuljetuskalustona erittäin hyvällä menestyksellä Ukrainassa valmistettuja Antonov-kuljetuskoneita, sekä Iljushinin potkuriturbiinikoneita, molemmat soveltuivat laskeutumaan erittäin huonolaatuisille tilapäiskentille, jopa melko pehmeille alustoille ja purkamaan lastinsa koneiden molemmissa päissä olevien lastiluukkujen ansiosta. Koneita myös tuhoutui mittava määrä, mutta aseita saatiin tarvitseville! Bout oli jopa tehokkaampi kuin Samuel Cummins, joten hän tulee jäämään historiaan muutenkin kuin Nicolas Cagen mainion elokuvan ansiosta!

Ilkka Forsten

Tiedätkö mikä on Nicolas Cagen oikea sukunimi ? Se on sattumoisin Coppola, eli hän on Francis Ford Coppolan veljen poika.

Pulteri

Nicholas halusi pärjätä omilla ansioillaan, eikä edetä enonsa sukunimen turvin. Hieno mies.

John Quiman

Mielenkiintoista. Eipä olisi koskaan tullut mieleen edes ajatella, että Nicolas Cage olikin taiteilijanimi.