Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Uusi maahanmuuttajien kaaos Puolan rajalla

30. kesäkuuta 2022 rajamuurin rakentaminen saatiin päätökseen Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Muuri rakennettiin noin 186 km pituiseksi ja korkeus on 5,5 metriä. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 3.0 PL DEED / Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Yli kahdensadan siirtolaisen ryhmä yritti keskiviikkona tulla laittomasti Puolaan Valko-Venäjältä. Puolan rajapoliisin mukaan, joka onnistui torjumaan hyökkäyksen, ”siirtolaiset olivat hyvin aggressiivisia – he heittelivät partioita kivillä ja puunoksilla”. Pääministeri Donald Tusk kommentoi Valko-Venäjän vastaisella rajalla vallitsevaa kireää tilannetta ja sanoi, että maan itäosan suojelua Puolaan pyrkiviltä laittomilta siirtolaisilta vahvistetaan edelleen.

Viime perjantaina siirtolaiset aikoivat ylittää Puolan valtionrajan ryhmässä Przewłokan rajajoen kautta. Rajapoliisi takavarikoi väliintulon aikana puusta ja nauloista tehdyn vaarallisen aseen. Puolan viranomaiset ovat viime viikkoina kirjanneet keskimäärin yli kaksisataa yritystä ylittää Puolan ja Valko-Venäjän raja päivittäin. Aiemmin tällaisia tapauksia oli noin kymmenen.

Valko-Venäjän vastaisella rajalla sijaitsevaan 178 kilometriä pitkään aitaan asennetut valvontakamerat tallentavat päivittäin lähinnä Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia siirtolaisia, jotka yrittävät käyttää rajan ylittämiseksi eläinten siirtymiseen tarkoitettuja aukkoja aidassa. He käyttäytyvät uhkaavasti puolalaisia partioita kohtaan, kuten rajapoliisin X-alustalla usein julkaisemissa videoissa näkyy.

Maahanmuuttajia salakuljetetaan länsimaihin

Puolan viranomaiset pyrkivät myös vaikeuttamaan raja-alueella meneillään olevaa siirtolaisten salakuljetusta, sillä osa siirtolaisista onnistuu ylittämään rajan Puolaan. Maanantaina rajapoliisi pysäytti Kaakkois-Puolassa sijaitsevan Hajnówin kaupungin lähellä kaksi henkilöautoa, joiden 25- ja 42-vuotiaat kuljettajat osoittautuivat Ukrainan kansalaisiksi. Kummassakin autossa oli viisi siirtolaista, jotka oli tarkoitus kuljettaa Saksaan. Tänä vuonna alueella on pidätetty yhteensä 77 ihmistä epäiltynä ihmissalakuljetuksesta.

Tusk kuulostaa oikeistopoliitikolta

Pääministeri Donald Tusk kertoi keskiviikkona Varsovassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että hallitus aikoo jatkossakin noudattaa erityistä huolellisuutta Valko-Venäjän vastaisen rajan suojelussa. Kun Eurooppa-neuvoston entiseltä puheenjohtajalta kysyttiin, miksi rajapoliisi ja armeija käyttävät edelleen työntövoimaa maahanmuuttajia vastaan, hän vastasi, että: ”…Puolan pääministerinä olen sitoutunut suojelemaan maan rajoja ja keskityn ennen kaikkea pitämään rajamme turvallisena sen sijaan, että etsisin ratkaisuja, jotka saattavat helpottaa niiden toimintaa, jotka haluavat tulla maahan laittomasti”.

Syksyn 2021 suuren siirtolaiskriisin jälkeen, kun tuhannet siirtolaiset yrittivät väkisin tunkeutua Puolan ja Valko-Venäjän rajalle, silloinen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtama hallitus päätti rakentaa Valko-Venäjän vastaiselle rajalle 5,5 metriä korkean metalliaidan. Kansalaisfoorumi (PO) -puolueen johtaja Donald Tusk sanoi, että hän kehottaa puolueryhmäänsä Sejmissä äänestämään rakentamista vastaan.

”Hallitus ei halua rakentaa aitaa sinne lainkaan. PiS haluaa mahdollisuuden laiminlyödä yli 1,5 miljardia zlotya (noin 4,3 miljardia euroa), jonka rakentaminen maksaisi. Aita ei valmistu vuodessa eikä kolmessa vuodessa.”

Aidan rakentaminen alkoi tammikuun lopussa 2022 ja valmistui saman vuoden kesäkuussa.

Lähde: Samnytt

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Tähän voi vielä sanoa ennustuksen.
Kohta alkaa tulemaan kymmeniätuhansia kehitysmaalaisia EU:n lähettämänä, samaan aikaan kaikki uutiset keskittyy johkin sataan tulijaan itärajalla.
Persut ja kokoomus hössää niiden sadan tyypin kanssa ihan vaan että saisi huomion kiinnitettyä siihen että mukamas tekevät jotain.

Lonkka L

Mielestäni tämä olisi oivallinen tilanne saada Natolle hieman käytännön harjoitusta.

Toni Lajos

Maamme rajavartioiden suhtautumista murjaanien väkivalloin ja lyömäaseiden kera maahamme tunkeutuviin ei kerrota, valmiita ollaan, mihin ?
Ihmisoikeuksiin vedoten tunkeutuvilla tuntuu olevan paremmat ja suojatummatt oikeudet kuin kotimaan kansalaisilla. Jämäkkyys ja suoraselkäisyys tipotiessään, päättäjien joukko koostuu vellihousuista, munkkilatinaan ja totuuden kiertelyyn pohjautuvaan riimittelyyn.

Marko Kristian

Kun isolla joukolla väkivalloin tullaan rajan yli, niin ei ole sillon kyse mistään siirtolaisista tai turvapaikanhakijoista, vaan hyökkääjistä jotka pitäisi torjua asein.