Eurooppa Politiikka Uutiset

Venäjä vähentänyt joukkojaan Norjan rajalla

Moskovan voitonpäivän paraati (2021). Kuva: Wikimedia Commons CC BY 4.0.

Norjalle kuuluvan Ruijan ja Venäjän välisellä rajalla olevien venäläisjoukkojen määrä on laskenut hyökkäyksen Ukrainaan alettua 2022. Asiasta kertoi NATO:n kokouksessa Norja puolustusvoimia edustanut Eirik Kristoffersen.

”Rajallamme on ehkä 20% siitä määrästä Venäjän joukkoja, kuin ennen helmikuun 24. päivää vuonna 2022”, sanoo Kristofferson.

Hänen mukaansa tämä on merkki siitä, että Venäjä tai sen presidentti Vladimir Putin eivät koe NATO:a uhkaksi Ruijan ja Jäämeren alueella. Mikäli NATO Norjassa koettaisiin uhkaksi Venäjälle, joukkoja rajalla ei olisi vähennetty, päättelee Eirik Kristofferson.

Lähde SVT txt-tv

Tilaa
Ilmoita
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Jos NATO olisi uhka Venäjälle kuten se toistuvasti väittää, miksi yhtään naton tekemään hyökkäystä ei ole tapahtunut itärajan yli. Ja toisaalta, nato on uhka venäjälle vain siinä tapauksessa että venäjä yrittää itse hyökätä natomaahan. Aikoinaan Kiinan puhemies Mao, julisti jossakin tilaisuudessa silloiselle venäjän päämiehelle amerikan olevan pelkkä paperitiikeri, johon hän sai lakonisen vastauksen, kyllä, mutta sillä on atomihampaat. Nuo ”atomihampaat ” pitävät huolen siitä ettei venäläisyys leviä länteen, eikä natomailla ole mitään hätää. Venäjä voi olla arvaamaton ja onkin, mutta ihan niin järjettömiä ei olla sielläkään että ydinsotaan aletaan kuvittelemalla siitä jonkinlaista voittoa.

On myöskin hyvä pitää mielessä ettei aikoinaan Ronald Reaganin vaalima ajatus rajoitetusta ydinsodasta ole mahdollinen. Se joko on tai ei, mitään välimuotoa ei ole. Ydinlaskeuma ei tunne valtiorajoja, joten millä rajaisi ongelmat pois omalta tontilta. Kun tilanne on tämä, pysyy ohjukset siiloissaan. Kerrankin voi sanoa aseiden takaavan rauhan, jos suurilla mailla olisi vain konventionaaliset aseet, olisi kolmas maailmansota jo käyty ja neljättä odoteltaisiin.

John Quiman

Viime vuosikymmeninä NL:n hajoamisen jälkeen, vähensivät useimmat eurooppalaiset Nato-maat puolustusmäärärahojaan reippaasti, jopa niin paljon, että nyt herättiin huomaamaan, että puolustuskyky on heikentynyt olennaisesti. Tekivät näin, koska kuvittelivat, että Venäjä muuttuu, eikä ole enää uhka.

Ainoa, joka on panostanut reippaasti asevoimiensa kehittämiseen ja kasvattamiseen on Venäjä. Valitettavasti lännessä ei tajuttu, että jokin syy Venäjällä on vahvistaa asevoimia ja koska Venäjä vahvisti armeijaansa, olisi lännessä tullut vahvistaa vastaavalla tavalla varmuuden vuoksi, kuten puolustusta yleensä suunnitellaan. Mutta ei, vaan poliitikot elivät kuvitelmissaan, että Venäjä ei tule olemaan uhka. Ei tajuttu edes, kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan, eikä edes vielä sittenkään, kun Venäjä miehitti Krimin ja Itä-Ukrainan. Kaikeksi onneksi Venäjän vahvistuminen jäi aiottua heikommaksi korruption tähden. Rahat, joita laitettiin armeijan kehittämiseen, menivät suurelta osin joidenkin taskuihin, eivätkä kehittäneet mitään.

Euroopassa on vallinnut hyväuskoisuus ja Euroopan sotilaallinen heikentyminen on varmasti rohkaissut Putinia imperialistisissa pyrkimyksissä.

Ilkka Manttari

Kyllä Putin tietää että NATO ei ole mikään uhka. Se on aina ollut Putinin keppihevonen suljetun tiedonvälityksen maassa. Sillä tarinalla voidaan perustella mitä vaan sille suurelle enemmistölle Venäläisiä jotka eivät seuraa kuin kotimaista tiedonvölitystä, enimmäkseen TV-uutisia.

John Quiman

Yhtälailla Putin tietää, että Ukraina voi olla Naton jäsen olematta uhka Venäjälle. Putinia kiukuttaa se, että Nato-jäsentä naapurina ei voi laskea etupiiriksi, eikä sitä voi painostaa ”ystävyyteen”, kuten esim. Valko-Venäjää.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa