Kotimaa Politiikka

Alkuvuodesta Lounais-Suomessa toimitettu ennätysmäärä passeja – ruuhka jatkuu

Kuva: Wikimedia Commons.

Poikkeuksellisen suuren lupapalvelukysynnän aiheuttama ruuhka Lounais-Suomen poliisilaitoksella jatkuu. Ajanvarausjärjestelmään päivittäin avattavat ajat menevät hyvin nopeasti, kerrotaan Lounais-Suomen poliisin julkaisemassa tiedotteessa.

Lounais-Suomen poliisi toimitti tammi-, helmi- ja maaliskuussa kaikkiaan 55 000 matkustusasiakirjaa eli passia ja henkilökorttia. Määrä on poikkeuksellisen suuri, kun koko viime vuonna 12 kuukauden aikana asiakirjoja toimitettiin yhteensä 119 000.

Lupapalvelujen järjestämistä on tehostettu monin tavoin, jotta poliisi voisi paremmin vastata asiakkaidensa kasvaneeseen asiointitarpeeseen. Tällä hetkellä ruuhkia on joka puolella Suomea.

– On valitettavaa, että kaikki eivät siitä huolimatta pääse asioimaan toivomallaan aikataululla. Pyrimme kuitenkin ruuhkasta huolimatta neuvomaan ja palvelemaan asiakkaita niin, että jokaiselle löytyisi sopiva asiointitapa, sanoo komisario Jutta Store Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Passin toimitusaika on alle kaksi viikkoa

Poliisin ajanvarausjärjestelmään tulee päivittäin uusi asiointiaikoja. Niitä on saatavilla jopa 20 viikon päähän, mutta suuresta kysynnästä johtuen uudet ajat myös menevät nopeasti. Siksi passin hakijan kannattaa käydä usein tarkastamassa ajanvaraustilannetta poliisin verkkosivuilla.

Vain osa ajoista avautuu kaikille, sillä osa ajoista on tarkoitettu henkilöille, joilla jo on passihakemus vireillä.

– Hakemus siis kannattaa ensin laittaa sähköisesti vireille ja sen jälkeen etsiä itselleen asiointiaikaa. Tässä vaiheessa kannattaa vielä myös varmistaa, edellyttääkö passin saanti ylipäätään asiointia poliisiasemalla, Store neuvoo.

Samalla hän muistuttaa, että matkustusasiakirjojen toimitus lopulta tapahtuu nopeasti.

– Tällä hetkellä passin ja henkilökortin toimitusaika on 8–12 päivää. Pikapassi tulee kolmessa päivässä ja express-toimituksena vielä samana päivänä, mikäli hakemuksen jättää kello 11 mennessä, Store kertoo.

Aukioloajoissa muutoksia maanantaina

Tarvittaessa asiakas voi myös hakeutua poliisiasemalle ilman ajanvarausta, jolloin asiointi tapahtuu jonottamalla.

– Pienillä poliisiasemilla palvelu on rajallisempaa kuin suuremmilla poliisiasemilla, joissa virkailijoita on enemmän, Store huomauttaa.

Ensi maanantaista 25. huhtikuuta alkaen Turun pääpoliisiaseman palveluajoissa tapahtuu muutoksia. Aukioloajat hieman lyhenevät, mutta vastaavasti aukiolotunneille lisätään henkilöstöä, jolloin asiakkaita pystytään palvelemaan kattavammin.

Turun pääpoliisiasema on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–17 ja perjantaisin kello 8–16.15.

Lisäksi Lounais-Suomen poliisi toteuttaa pop up -palveluja ainakin Kemiönsaaressa ja Paraisilla, joista tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Uutinen 4.3.2022: Lounais-Suomen poliisin lupapalveluissa esiintyy ruuhkaa
Uutinen 15.3.2022: Lounais-Suomen poliisi lisää lupapavelujen aukioloaikoja ruuhkien purkamiseksi

Poliisi

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tuumailija

Hyvä pelotella ihmisiä, jotta saadaan mahdollisimman monen sormenjälki yms. tunnisteet rekisteriin, ja kassakoneet laulaa kortti-/passi valmistajalla 5v. välein tasaisesti tästä lähtien.

GLGL

Passipalvelu on yksi niistä julkisista palveluista, joka toimii hyvin. Sen pari kertaa, kun olen passiasioita hoitanut, palvelu on ollut todella jouheaa. Muiden julkisten palvelualojen ja toimintojen olisi syytä ottaa nöyrästi mallia.
Ei taida olla julkisessa tiedossa, kenen ansiota hyvin toimiva systeemi on, mutta se henkilö ansaitsisi mitalin.

Pitäisköhän häipyä kun vielä voi

Joo tänne muualle ei ole tulemista tai ainakin joutuu VOK:kkiin niin kuin kunnon turvapaikanhakijatkin afrikasta ja arabiasta. Kehtashan sairaat suvakit verrata niitä karjalan evakoihin. On ne suvakit ja vasemmistolaiset totaalisen mielisairasta sakkia.

seant

Sain ensimmäisen vapaan ajan 15.7.22. Jonon lyhentämiseen olisi helpo ratkaisu, sillä koko homma on koronan syytä,sillä monet ei hakenut uutta passia kun kuusi vuotta tuli täyteen, kun ei ollut mahdollisuus matkustaa. Eli kuuden vuoden aika pitäisi jatkaa tilapäisesti esim. 8 v, ei varmaan sormenjälki ja nimikirjoitus ole vuodesta parista kiinni. Ruotsissa on sama ongelma, siellä toinen syy oli, varataan aikoja, joita myydään netissä, siksi siellä poliisi muutti sääntöjä heti niin, että ajan varaukseen pitää olla vahva tunnistus.

Kata

Ennen oli 10v ja saisi olla nytkin.Pienillä lapsilla toki asia eri kun vauvasta kasvetaan vaikka 5v niin naama muuttuu hieman.
Vanhemmitenkin muuttuu mutta pari ryppyä lisää ei muuta niin paljon. 😀

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Kata
Tuumailija

Paitsi jos sattuu kuppi maistumaan tai muut substanssit, rypistyy aivan silmissä käyttäjä.
Ja tietysti tulee nämä itsensä keittiökaapiksi identifioivat henkilöt lqbtevvk jotka korkeassa itsetunossaan turmelevat kehoaan lävistyksillä yms. Siinä on joillain rautaa enemmän naamassa kuin talvisodan aikaan rajapinnassa, karvan verran muuttaa ulkonäköä.

Normaalisti ei tule kuin se muutama juonne lisää, hopeaa hapsiin sekä partaan ja joillain miehillä hiusraja nousee jopa niskaan asti (tämä ei niinkään vaikuta kasvotunnistukseen).

seant

Passikuva pitää uusia, joten rypyt tulee aina uuteen passiin, kyse on vain sormenjäljestä ja nimikirjoituksesta, joiden takia pitää mennä poliisiasemalle jos on kulunut yli kuusi vuotta.

Tuumailija

Myös henkilökorttiin vaaditaan sormenjälki, laki tuli voimaan viime tai tässä kuussa.

Ennen ei otettu sormenjälkiä kuin kriminaaleilta ja sekin tehtiin vasta silloin kun syyte oli nostettu.

Passin vielä käsittää, se on ”bio”tunniste jos henkilö on muuten soseena ts. tunnistamaton kasvoista.