Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Ammattiliitot vaativat ihonväriin liittyviä tilastoja

Kuva: Flickr / (CC BY-SA 2.0) / Udey Ismail.

Useat ammattiliitot vaativat, että Ruotsin tilastokeskus ryhtyy tilastoimaan ihmisten ihonväriä. Näin voitaisiin seurata ”rakenteellista rasismia”.

Uusi vaatimus ”tasa-arvotietojen” rekisteröinnistä, kuten he sitä kutsuvat, on peräisin Kommunal- ja Vårdförbundet-liitoilta sekä kulttuurialan työntekijöiden liitolta DIK:ltä.

”Syntyperän tarkastelu (missä henkilö ja hänen vanhempansa ovat syntyneet) antaa jonkin verran tietoa. Se ei kuitenkaan anna koko kuvaa ja tarkoittaa, että monet ihmiset, jotka joutuvat rasismin kohteeksi ihonvärinsä vuoksi, jäävät huomioimatta”, kirjoittavat näiden liittojen puheenjohtajat Expressenissä julkaistussa keskusteluartikkelissa.

Ammattiliitot haluavat, että Ruotsin tilastokeskuksen tehtäväksi annetaan ”ihonväriin liittyvien tilastojen pitäminen syrjinnän torjumiseksi”.

Syrjintäasiamiehelle (DO) pitäisi myös antaa ”erityistehtävä analysoida ihonväriin perustuvaa rasismia ja ehdottaa toimenpiteitä” – ja suuremmat valtion työnantajat pitäisi liittojen mukaan pakottaa keräämään ”tasa-arvotietoja”.

”Hieno ajatus, että kaikkia pitäisi kohdella tasa-arvoisesti ja että meidän pitäisi olla värisokeita työmarkkinoilla. Mutta se ei ole todellisuutta”, sanoo Ruotsin kuntaliiton puheenjohtaja Malin Ragnegård Göteborgs-Postenille.

Tasa-arvoministeri Paulina Brandberg (vas.) kuitenkin toteaa, ettei tällaisia tilastoja ole syytä pitää, koska se saattaa pahentaa ”segregaatiota”. Hän viittaa siihen, että se voi johtaa esimerkiksi siihen, että ihmiset päättävät olla asumatta alueilla, joilla asuu paljon muita etnisiä ryhmiä edustavia ihmisiä.

Lähde: Göteborgs-Posten, Fria Tider

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Vitivalkoisille ”antirasisteille” on jostain syystä tullut pakkomielteenomainen päähänpinttymä muiden ihonväristä.
Joka elämän alueelle pitää tunkea ihonväri ja seksuaalinen suuntautuneisuus, vaikka ne ei millään tavalla liittyisi mihinkään.

S. “seant” A

Ruotsin Ikeä meni niin pitkälle, kun haki kesätyöntekijöitä, niin ilmoituksessa sanottiin, että työpaikkaa saa hakea ainoastaan ulkomailla syntyneet nuoret. Voi vain kuvitella miltä tuntuu ruotsissa syntyneissä nuorissa, sitten ihmetellään, että rasismi lisääntyy.

John Quiman

Ei ilmeisesti koskenut Suomessa, Norjassa tai Tanskassa syntyneitä nuoria.

Viimeksi muokattu 16 päivää sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

Eivät sitten ruotsalaiset ammattiliitot ymmärrä toimivansa itse rasistisesti. Rasismia se on positiivinenkin rotuerottelu.

John Quiman

Tämä on sitä poliittista ajattelua, jonka mukaan sopiva on aina parempi kuin pätevä. Tummempi iho on heidän mielestään sopiva.

Ruoste Iskee

Ei siis mitään väliä osaamisella vaan mitä enemmän kikkareen värinen sen helpommin aukeaa mikä tahansa työpaikka, kaippa tuo pätee lääkäreihinkin ja ai että, on mukava joutua tuollaiste operoitavaksi. Eihän sitä saanut lokeroida ihmisiä rodun mukaan, eihän niitä rotuja ollut edes olemassa, tytti ja muuta täti geenerit.. Eli nyt on sitten sallitua aloittaa sanomaan kikkareita sillä oikealla termillä, ne…rit