Muu maailma Talous Uutiset

Asiakkaat ”ryöstävät” pankkeja Libanonissa

Pixabay

Välimeren rannalla sijaitseva Libanon oli ennen vuosien 1975-90 sisällissotaa Lähi-idän liike-elämän keskus. Sodan jälkeen alkanut hidas toipuminen katkesi talouskriisiin vuonna 2019. Tilanne pahenee edelleen ja työttömyys Libanonissa on kasvanut. Noin 80% asukkaista, eli useita miljoonia ihmisiä,  elää köyhyysrajan alapuolella. Libanonin väkiluku on noin kuusi miljoonaa.

Vuonna 2019 alkaneen laman johdosta Libanonin pankit ovat asettaneet tiukan kontrollin talletuksille. Käytännössä tallettajat eivät saa säästöjään ulos pankista, ainakaan täysimääräisinä. Tallettajat usein haluavat rahansa muussa kuin Libanonin valuutassa, ja pankin antama vaihtokurssi on asiakkaalle epäedullinen, yleensä alle markkinakurssin.

Suuri osa väestöstä on joutunut pahoihin pulmiin, koska eivät pysty saamaan omia rahojaan pankista maksaakseen laskuja.

Viime aikoina Libanonissa on ollut useita tapauksia, joissa pankin asiakas on aseella tai muutoin väkivallalla uhaten vaatinut säästöjään pankista. Viranomaiset ovat painaneet tällaiset ”pankkiryöstöt” villaisella ja jättäneet tekijän ilman rangaistusta. Usein rahojaan ase kädessä vaatineelle on luvattu pieni summa rahaa, mutta aina lupausta ei ole täytetty.

Rahojaan väkivalloin vaatineista on tullut Libanonissa kansan sankareita. Tapausten määrä on lisääntynyt kiihtyvään tahtiin. Osasyynä on myös Libanonin punnan arvon romahdus.

Kaikki ase kädessä säästöjään nostavat eivät ole yksittäisiä, epätoivoisia tallettajia. Ainakin kahdessa tapauksessa tekijä on kuulunut ryhmään nimeltä ”Säästäjien hätähuuto”.  Monissa tapauksissa pankin henkilökunta on otettu panttivangiksi. Toistaiseksi uhreilta on säästytty.

Maailmanpankin mukaan Libanonin talouskriisi on yksi kolmesta pahimmasta viimeisten 150 vuoden aikana. Libanonin poliitikot haluavat kansainvälisen yhteisön tulevan apuun ja pelastavan maan talouskurimukselta tukemalla Libanonia taloudellisesti, samaan tapaan kuin EU teki mm Kreikassa 2010-luvun alussa.

Lähde Al-Jazeera

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kohta tuo on totta niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Sri Lankassa harjoitettu ”vihreä politiikka” eli ilmaston pelastaminen fundamentaalisen järjen köyhästi on aikaan saanut koko yhteiskunnan talouden romahtamisen, joka on johtanut totaaliseen kriisiin kaikilla osa-aluilla.

Koko ylvään sopan keittänyt itsevaltainen itse upporikas iki-presidentti samanlaisen veljensä kanssa korjasi luunsa hienosta palatsistaan jättäen jälkeensä runsaasti yleellisyyttä rutiköyhälle tyhjän päälle jätetylle kansalle ihmettelemistä ns. ”elintasokuilusta”!

Eka Kettunen

Asiakkaat ”ryöstävät” omia rahojaan Libanonissa ja kohta Suomessa poliisi kuskaa niskoittelevat hoitajat väkisin töihin. Jo on kummallista maailman meno nykyisin.

Tuumailija

Ja vielä sellaiset jotka ovat irtisanoutuneet. Tokkopa saavat sellaisesta mahdollisesta kohtelusta korvauksia vaikka työkyky menisi polpon toimesta.

Kata

No ei saa tosiaan…vain kaksoset vieraan maan voi lompakkoaan kartuttaa…

jep

Asiaan perehtyneet tietää, mikä on todellinen syy Libanonin vararikkoon. Ja Suomessakin pölhöt painaa tukka putkella samaa rataa.

otto suni

Todella kannattaa perehtyä Libanonin vararikkoon ja mikä maa sen aiheutti. Ei ollut sopivaa, että osittain kristitty valtio voisi kilpailla pankkitoiminnalla ja kasinoilla erään valitun kansan kanssa, joten valloitettiin ja tuhottiin infra, saatiin siinä sivussa hieman ”kansanmurhaa” aikaiseksi, eli muistakaa aian Shaba ja Shatilla!

John Quiman

Libanonin tuhosivat islaminuskoiset arabit, jotka tulivat ”pakolaisina” maahan ja aseistautuivat terroristiryhmiksi, jotka pyrkivät hallitsemaan Libanonia ja lisäksi terrorisoimaan Israelia.

Libanonin kristityt, jotka olivat saaneet maan kukoistukseen, pyysivät usemman kerran sotilaallista apua Israelilta arabiterroristeja vastaan. Monesti saivatkin apua Israelilta. Libanonin talous kaatui nimenomaan noiden terroristiarabien tekojen seurauksena.

Israel ei ole valloittanut Libanonia, eikä kaatanut Libanonin taloutta. On kyllä tehnyt iskuja noiden terroristiryhmien sijoille, aika ajoin Libanonin kristittyjen avulla tai apuna. Joskus miehittänyt turvapuskurin verran Libanonin maa-aluetta joksikin aikaa pitääkseen nuo terroristit etäämmällä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Libanonin olisi pitänyt heti pyytää Pekka Haavisto vierailemaan maassa, niin yksityislennot suomen kansan piikkiin olisi jo käynnissä ja rajoja ei voisi sulkea, paitsi Venäläiseltä joka tulee jakutiasta sukuloimaan pyhtäälle. Jakutialainen on terroristi joka tukee kaikin voimin Putinin hallintoa, kun taas libanonin arabit ovat suvaitsevia ja haluavat edistää kansojen välistä yhteistyötä. Tällä logiikallahan nyt mennään vielä huhtikuule asti. Katsotaan sitten kenestä leivotaan syntipukki libanonin sotaan ja paljonko se vaikuttaa suomalaisten energianhintoihin.

ike

Minusta Haavisto on selkeästi rikollinen, ja vielä tuossa asemassa. Hänen käsityksensä mukaan lakia voi rikkoa hyvän asian puolesta. Tullaan sitten kysymykseen kuka määrittelee hyvän asian, no tietysti Haavisto. Hän on esimerkillään näyttänyt että lakia saavat rikkoa kaikki mielensä mukaan. Saattaahan se olla että pankkiryöstö on minun mielestäni hyvä asia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat julkisesti ilmoittaneet hyväksyvänsä lain rikkomukset kunhan niillä on ” hyvä tarkoitus.” Mitäs jos minä sanon että haluan tap****aa kaikki muslimit ja toppahuulet, koska se olisi hyvää tarkoittava ele. Vieläkö löytyy ymmärrystä, vai onko taas teonkuvaus äärimmäisen vastenmielinen ja toiseuttava jota ei pidä suvaita ?

Onneksemme tässä maassa ei harrasteta polarisaatiota, mitä nyt vähän kantaväestön ajatuksia arvostellaan ja moititaan suvaitsemattomiksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Timototuus

Varautukaa,kukin kykyjensä mukaan.
Sieluttomat ministerit ajavat suomen viemäristä alas.
Ketä oikeasti kiinnostaa näin pienen kansan kohtalo suurvaltojen kiistoissa.
Mikään ulkopuolinen taho ei pelasta suomea.
Oman voimansa ulkoistaminen on oman voimansa väheksymistä.
Oman voimansa väheksyminen on oman voimansa ulkoistamista muille.

Hema

Kun on kyky tehdä, on kyky tuottaa arvoa. Se ei poistu ihmisyhteisöjen kanssakäymisten ominaisuuksista, vaikka sitä edustava vastine – raha – tuhoutuisi. Meitä voidaan hallita mm. siksi, koska mittaamme arvomme vastineella, jonka itseisarvon voi määrittää taho, joka voi luoda sitä tyhjästä. Ihmiset ovat rakentaneet tiet ja tehtaat, eivät valtiot tai ”johtajat”. Toki on tilanteita jossa johtamista tarvitaan, mutta jokaisen meistä on vastuu siitä milloin olla johdettavana ja miksi. Sosialismi = kasvain.

Ilkka Forsten

Ulkohuusissa käynti on oman tuotoksen ulkoistamista, ja sisälle ulkoistettu tuotos on sottaista. Mihin tässä nyt pitäisi mennä ?

murre riepunen

Suomen on mitä mikimmin ojennettava auttava käsi, mitä ne muuten meistä ajattelee!!

Ilkka Forsten

Hätähuuto kuultu, lisätään sähkön hintaa ja kiihdytetään inflaatiota Suomessa niin riittää taas rahaa Libanonin sankarien pelastamiseen. Hyvä Sanna, hyvä Ohisalo, HURRAA, jälleen löytyi kohde josta ei ongelmat lopu. Syytetään tästäkin Putinia, niin tyhmätkin uskovat miksi meidän pitää pelastaa libanonilaiset.. ” Kunniavelkamme” edellyttää täysipainosta avustamista, noin 100 miljardia alkuun, ja sitten asteittain miljardi lisää hamaan tappiin asti. Emme voi olla kuuroja hätähuudolle, siellä alaikäiset naiset ja lapset ovat hädissään, ja on parempi kantaa valtiomme kassa libanoniin kuin päästää niitä välimeren yli rahattomina työvoimavajeen paikkaajina.

Kata

Saattaapi se olla että ne joilla on pikkusen tai palio säästöjä meilläkin mutta silti ”vain” kantiksia niin rellu voi olla jossain vaiheessa mukana kun ”nostaa rahaa”..ennenkuin kaikki kipataan ”haavoittuviin maihin”….Todellakin,”kunniavelkamme”… 🙁
Kyllä siitä vielä piirileikki alkaa ja moni nostaa jalkaa…

https://www.reuters.com/world/europe/swedens-pm-resigns-after-election-defeat-2022-09-15/

Naapurissamme on valkoista ylivaltaa ja maahanmuuttajat huolissaan…kertoo Reuters.