Eurooppa Maahanmuutto Rikos

Brysselin ampuja: Poliisi ampui ruotsalaisia vastaan hyökänneen kielteisen päätöksen saaneen tunisialaisen turvapaikanhakijan

Poliisi ampui epäillyn ampujan Abdesalem Lassouedin (oikealla) kuoliaaksi varhain tiistaiaamuna. Kuvakaappaus: X .

EU:n pääkaupungissa vietetyn terrorin yön jälkeen islamistinen asemies saatiin poliisin toimesta eliminoiduksi.

Islamistinen asemies, joka ampui kaksi ruotsalaista jalkapallofania ja haavoitti muita Brysselin keskustassa maanantai-iltana, on ammuttu kuoliaaksi yli 12 tunnin pakomatkan jälkeen, kertoivat belgialaiset tiedotusvälineet tiistaina.

Epäilty, joka on nimetty 45-vuotiaaksi Tunisian kansalaiseksi Abdesalem Lassouediksi, ajoi skootterillaan risteykseen maanantaina noin kello 19.15 paikallista aikaa ennen kuin hän avasi tulen automaattirynnäkkökiväärillä, ampui kaksi ruotsalaista kuoliaaksi ja haavoitti taksinkuljettajaa.

Kahden kuolleen uhrin tiedetään olleen Belgian pääkaupungissa katsomassa maanantai-iltana Heysel-stadionilla pelattua Ruotsin ja Belgian välistä jalkapallon EM-karsintaottelua.

Verkossa leviävässä amatöörimateriaalissa näkyy, kuinka oranssinhohtoiseen takkiin pukeutunut ja valkoista kypärää käyttänyt tekijä riehuu kaupungilla. Ampumisen jälkeen hän palasi skootterilleen, ja hänet kuvattiin ajelemassa ympäri Brysselin keskustaa huutaen ”Allahu Akbar”.

Lassoued julkaisi myöhemmin arabiaksi nauhoitetun videoviestin, jossa hän paljasti, että hänen motiivinaan joukkoampumiselle oli kostaa muslimien kuolemat ympäri maailmaa, ja liittyi Islamilaisen valtion kuolemankulttiin.

”Erittäin väkivaltaisessa puheessaan hän sanoi ampuneensa kaksi ihmistä ’kostaakseen muslimien puolesta ja että me elämme ja kuolemme uskontomme puolesta'”, Sudinfo-uutissivusto totesi.

Poliisit ampuivat epäillyn kuoliaaksi

Belgian ulkoministeriö vahvisti tiistaina kauhun yön jälkeen, että epäilty tekijä oli saatu kiinni.

Häntä oli tiettävästi ammuttu rintaan pysäytyksen ja etsinnän yhteydessä Belgian pääkaupungissa, ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

”Voimme vahvistaa, että hän on kuollut, Belgian poliisi ampui häntä. Toimenpiteen aikana löytyi myös ase”, sanoi Belgian liittovaltion syyttäjänviraston tiedottaja.

Belgian ja Ruotsin välinen ottelu keskeytettiin puoliajalla, ja kannattajat lukittiin stadionin sisälle joksikin aikaa sen peruuntumisen jälkeen. Ruotsalaiskannattajat saivat poistua stadionilta vasta tiistaiaamuna kello 4 aamulla poliisivartioinnin turvin.

Belgian viranomaiset vahvistivat tiistaina, että iskun tutkinta on edelleen käynnissä ja poliisi etsii mahdollista rikoskumppania, kertoi belgialainen uutistoimisto HLN.

”Emme voi sulkea pois sitä, että on olemassa rikoskumppaneita”, sanoi Belgian sisäministeri Annelies Verlinden.

Belgian pääministeri Alexander De Croo paljasti tiistaiaamun lehdistötilaisuudessa, että Lassoued oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut tunisialainen turvapaikanhakija, joka oli asunut Belgiassa laittomasti kolme vuotta.

Ampuja haki turvapaikkaa jo vuonna 2019, mutta hänen hakemuksensa hylättiin vuotta myöhemmin.

Viranomaiset eivät pyrkineet karkottamaan häntä takaisin lähtömaahansa, vaikka Lassoued oli turvallisuuspalvelujen tiedossa radikalisoitumisuhkana, hänellä oli aiempia yhteyksiä ihmiskauppaan ja hyökkäyksiin valtion turvallisuushenkilöstöä vastaan.

Hän oli myös paikallisen poliisin tiedossa uhkailtuaan hiljattain turvapaikkakeskuksen asukasta Brysselissä. Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat, että hänet oli aiemmin tuomittu terrorismirikoksista Tunisiassa.

De Croo esitti tiistaina surunvalittelunsa Ruotsin kansalle ja kirjoitti X:ssä, että isku oli ”horjuttanut rauhanomaisten yhteiskuntiemme perustuksia”.

”Tarjoamme vankkumattoman solidaarisuutemme tämän sokean vihan edessä. Torjumme terrorismia yhdessä entistä päättäväisemmin”, hän lisäsi.

Lähde: Remix