Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma

Egyptiläinen virkamies uhkaa lähettää miljoona palestiinalaista Eurooppaan

Israelin ja Egyptin välinen raja. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED / Idobi.

Egyptin mahdollisesta palestiinalaispakolaiskriisistä voi tulla nopeasti eurooppalainen pakolaiskriisi.

Financial Timesin raportissa kerrotaan yksityiskohtaisesti Egyptin hallituksen kasvavasta pelosta mahdollisen massiivisen pakolaiskriisin edessä. Eräs nimeltä mainitsematon virkamies kertoi sanoneensa, että hän lähettäisi miljoona palestiinalaispakolaista Eurooppaan, jos heidät pakotettaisiin pois Gazasta.

Financial Timesin mukaan korkea-arvoinen egyptiläinen virkamies kertoi eurooppalaiselle kollegalleen: ”Haluatteko, että otamme miljoona ihmistä? No, minä aion lähettää heidät Eurooppaan. Välitätte ihmisoikeuksista niin paljon – siis ottakaa heidät.”

Israelin Gazan pommituksista voi tulla vakava ongelma Euroopalle, kun sadattuhannet palestiinalaiset pakenevat etelään.

Myös muissa naapurina olevissa arabivaltioissa, kuten Jordaniassa, on jo huomattavia määriä palestiinalaispakolaisia, ja nämä kieltäytyvät ottamasta vastaan lisää uusia pakolaisia.

”Luulen, että tietyt tavanomaiset epäillyt yrittävät luoda ongelmia paikan päällä. Se on punainen lanka”, Jordanian kuningas Abdullah II sanoi toimittajille.

”Jordaniassa ei ole pakolaisia eikä Egyptissä”, hän sanoi.

Uutinen tulee samaan aikaan, kun presidentti Joe Biden varoittaa, että Israelin ei pitäisi miehittää Gazan kaistaa, mikä loisi vakavia esteitä Yhdysvaltojen lähes ehdottomalle tuelle Israelille. Biden sanoi ”60 Minutes” -ohjelmassa, että se olisi ”vakava virhe”. YK on jo syyttänyt Israelia kansainvälisen oikeuden rikkomisesta pommituksillaan ja Gazan piirityksellään, joka katkaisi ruoan, veden ja sähkön 2,2 miljoonalta palestiinalaiselta asukkaalta.

Länsimaiset viranomaiset kehottavat parhaillaan Egyptiä sallimaan palestiinalaisten rajanylityksen Rafahin rajanylityspaikan kautta. Egypti kuitenkin vastustaa sitä, ja sen diplomaatit ovat ilmoittaneet, että se toimittaa apua, mutta ei ota vastaan merkittävää määrää palestiinalaisia. Ensinnäkin on olemassa huoli siitä, että Israel ajaa pakolaiset pois maastaan laajentuakseen Gazaan ja miehittääkseen sen. Taloudellisesta kriisistä kärsivä maa pelkää kuitenkin myös sisäistä epävakautta, jota palestiinalaisten maastamuutto saattaisi tuoda Egyptiin, jota on leimannut poliittinen epävakaus ja terrori-iskut. ISIS toimii jo Siinain autiomaassa, joka on Egyptiä ja Gazaa yhdistävä alue.

Israelin odotettu maahyökkäys ei ole vielä edes tapahtunut, mutta Gazan humanitaarinen tilanne on jo nyt katastrofaalinen. Hamasin isku Israeliin johti 1 400 ihmisen kuolemaan, mutta Gazan jatkuvat pommitukset ovat ajaneet satojatuhansia ihmisiä kotiseudultaan, tappaneet 2 750 ihmistä ja haavoittaneet yli 10 000:ta. Gazasta puuttuu lääkintätarvikkeita, sähköä ja riittävästi sairaalasänkyjä haavoittuneiden jatkuvalle virralle.

”Palestiinalaispakolaisilla ei ehkä ole mitään mihin palata”

Israel on määrännyt kaikki Gazan pohjoisosan asukkaat lähtemään Gazan eteläosaan. Financial Timesin mukaan Egypti epäilee, että pääministeri Benjamin Netanjahu toivoo heidän häätävän asukkaat Egyptiin, minkä Israelin hallitus kiistää.

Egyptin valtion tiedotusvälineet ovat sanoneet, että tällainen Gazan asukkaiden häätäminen ”lopettaisi unelman palestiinalaisvaltiosta” ja vapauttaisi Israelin oikeudellisista velvollisuuksistaan miehittäjänä.

Myös International Crisis Groupin analyytikko Michael Wahid Hanna käsitteli palestiinalaispakolaisten maastapakoa koskevia pelkoja todeten: ”Kuinka monta ja kuinka kauan? Ja vaikka kyse olisi tilapäisestä humanitaarisesta suojelusta, Israelin hyökkäyksen jälkeen palestiinalaisilla ei ehkä ole mitään, mihin palata. Tai ehkä Israel ei anna heidän palata.”

Financial Timesin mukaan ”Hanna totesi, että aiemmat palestiinalaisten siirtymiset olivat muuttuneet pysyviksi. Palestiinalaispakolaiset Libanonissa ja Jordaniassa ovat viettäneet näissä maissa vuosikymmeniä ilman mitään mahdollisuuksia palata kyliin ja kaupunkeihin.”

Lähi-idän eri maissa on jo 5 miljoonaa palestiinalaispakolaista, jotka ovat viettäneet vuosikymmeniä poissa Israelin nyt miehittämistä kylistä.

Lähde: Remix

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Egyptin, Jordanian ja muiden arabivaltioiden mielestä lähi-idän alueelta tulevat arabipakolaiset ovat niin ongelmallisia, että eivät halua ottaa niitä vastaan, mutta Euroopan suvakit ovat vaan olleet sitä mieltä, että tervetuloa kaikki mahdolliset pakolaiset, elämänne Euroopassa on ilmaista, kunhan vain tulette.

Ilkka Manttari

Mitä tekevät arabimaat. Odottavat Yhdysvaltoja apuun. Eivät pidä edes huolta omistaan mutta euroopassa kyllä kerätään rahaa auttamiseen. Joku tässä nyt pahasti mättää eikä ole arabivaltioiden rahanpuutteesta kiinni. Se vaan kuvaa arabien suhtautumista, ihmisellä on vain propaganda arvo. Kuka niihin voi vakavasti suhtautua. Huolehtisivat edes omistaan, mutta aina ollaan uhrautumassa vaikka Hamasinkin virallinen tavoite on Israelin hävittäminen.

Ilkka

Olisiko kannattanut ” palestiinalaisten ” miettiä kahteen kertaan ennen kuin lähti leikkimään voittajaa. Olisi se ehjä slummi ollut kuitenkin parempi paikka asua kuin sorakasa, ja jos ei ole paikkaa mihin palata, katsokaa peiliin. Eurooppa ei ole teidän kotinne, sillä kannnattaa muistaa että euroopassakin on sodittu, mutta ihmiset ei juosseet lähi – itään ja väittäneet ettei muuta mahdollisuutta ollut. Nyt sitten lapiot ja kuokat käteen, siellä on TÖITÄ teille kaikille, ja luokaa sosiaaliturva niin se piti meidänkin tehdä, ette te per*****n mokkamul****t ole oikeutettuja viemään toisten itselleen varaamaa tukijärjestelmää.

Mitään palestiinan valtiota ei ole koskaan ollutkaan, ettekä te ole mikään yhtenäinen kansa. Olette kokoelma lähi -idän lammaspaimenia ja kamelikuskeja joille maistuu islamin tuoma sanoma. Heivatkaa se uskonne ja olkaa ihmisiksi, niin voi olla että saatte vielä palata kotiinkin. Niin pitkään kun haaveillette maailmanlaajuisesta kalifaatista, olette vihattuja ja tuloksen sen mukaisia. Se naapurinne on sen verran iso mahtitekijä, vaikka ei suuri olekaan, että he voivat lakaista alueen kivikauteen tarpeen vaatiessa. Te karavaanikuskit synnytätte jatkuvasti konflikteja, ja kun tulee pataan olette aina mankumassa ihmisoikeuksien perään, Te ette ole allekirjoittaneet YK:n artikloita kyseisestä asiasta, joten ne lait tai pykälät ei ole turvananne. Suvakismi loppuu euroopasta lähivuosina, miettikääs sitä. Kuka silloin tarjoaa itkui kurkussa pullakahvit ja neuvoo miten loisia muiden yhteiskunnissa ?

Ilkka

Me emme ole sotaa aloittaneet, sen aloitti arabit, joten arabit hoitakoon omansa. Jos he eivät ota ” omaa ” rotuaan harmikseen, miksi euroopan pitäisi hyväksyä asiat ilman vastaväitteitä ? En oikein usko että eurooppakaan enää suvaitsee tätä menoa, mutta voimme suositella matkustamista Venäjälle. Putin tarvitsee innokkaita ja riidanhaluisia nuoria miehiä niin ei tarvitse mobilisoida oma kansaa. Suomeen ei oteta yhtään tyyppiä, ja tuskin ruotsikaan on innoissaan maailman pelastamisesta. Niksmannit voivat nyt halutessaan saada kaivattuja ” työvoimavajeen paikkaajia, ” vaikka en ymmärrä miten sosiaaliturvan varaan saapuvat jihadistit paikkaavat yhtään mitään.

Toni Lajos

Kas siinäpä lisää kiviä rekeen….

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa