Maahanmuutto Muu maailma Uutiset

Ensimmäinen aasialainen Yhdysvaltain kolikkoon

Peter Thomas, Pixabay

Yhdysvaltain hallinto muistaa merkittäviä naisia sarjassa lyötäviä kolikoita. Uusiin 25 sentin kolikoihin kasvonsa saavat kirjailija Maya Angelou, ensimmäinen amerikkalainen nainen avaruudessa, astronautti Sally Ride, Cherokee-intiaaniheimon ensimmäinen vaaleilla valittu naispäällikkö Wilma Mankiller, Uuden Meksikon naistenvapautusliikkeen vaikuttaja Nina Otero-Warren.

Näyttelijä Anna Mae Wong (1905-1961)  saa myös oman kolikkonsa. Wong oli myös ensimmäinen amerikanaasialainen, joka sai tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

Wong oli Hollywoodin ensimmäinen aasialainen tähti, ja aloitti uransa jo 14-vuotiaana vuonna 1919. Kaikkiaan Anna Mae Wong esiintyi yli 60 elokuvassa ja lisäksi televisiossa sekä teatterissa.

Koko uransa ajan Wong kamppaili Hollywoodin stereotyyppisiä rooleja vastaan. Useimmiten uransa alussa Wong esitti prostituoituja tai ”lohikäärmeladya”, salaperäisenä, eroottisena ja kiihkeänä kuvattua aasialaista naista.

Anna Mae Wongia kaavailtiin elokuvan ”The Good earth” (1937) naispääosaan, mutta menetti roolin valkoiselle näyttelijättärelle. Syynä oli Hollywoodin Hays Code- säännöstö, jonka mukaan aasialainen ei voinut esittää valkoisen näyttelijän puolisoa. Pearl S. Buckin kirjaan perustuva ”The Good earth” kertoo kiinalaisesta perheestä ja elokuvassa valkoinen mies ja valkoinen nainen esittivät ns. ”yellowface”- tyyliin kiinalaisia hahmoja.

Läpimurron Hollywoodin suotuisampiin rooleihin Wong sai 1938 elokuvassa ”The king of Chinatown” kiinalaisena lääkärinä. Toiseen maailmansodan aikana hän tuki työllään Kiinan sotaa Japania vastaan.

Anna Mae Wongin pyrkimys merkittävämpiin, ja vähemmän stereotyyppisiin rooleihin tuotti hedelmää, ja vuonna 1951 hän sai ensimmäisenä aasialaisena naisena pääroolin televisiosarjassa ”The gallery of Madame Tsiu-long”.

Amerikanaasialaiset järjestöt ovat riemuinneet Anna Mae Wongin muistamisesta kolikolla.

”Ihmiset ympäri maata- ja myös ympäri maailmaa- tulevat näkemään Anna Mae Wongin kasvot”, sanoo asiantuntija Arthur Dong. ”Jos he eivät tiedä mitään hänestä, he kiinnostuvat ja ottavat selvää”.

Aasialaisia edustavan Gold House-järjestön perustaja Bing Chenin mukaan Anna Mae Wong oli ikoni amerikanaasialaisille sukupolvien ajan ja hänelle omistettu kolikko on ikimuistoinen tapahtuma.

Merkittäville amerikkalaisille naisille omistetut 25 sentin kolikot lähtevät kiertoon maanantaina 24.10.2022.

Lähde Al-Jazeera

22 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Matukatujengejä ei muka ole..?

Joko se Taposka on hyllytetty tai annettu kenkää väärän tiedon levittämisestä / isänmaan petoksesta, kun ei näy enää missään mediassa? Kuka sitä tyyppiä uskoo matujengiväitteiden jälkeen, ettei niitä muka olisi Suomessa. 😂

Kolmossivun tyttö

Mietin vain sitä, että nykykäsityksen mukaan rotuja ei ole. Kaikki ihmiset ovat vain ”rodullistettuja” eli vähän kuin ehdollistettuja. Jos rotuja ei ole, millä kriteerillä nykyihmisille melko tuntematon aasialaiseksi rodullistettu Wong pääsi kolikkoon. Kriteeriksi olisi riittänyt esim. nainen ja näyttelijä ja oma ehdotukseni on neljä Oscaria voittanut Katherine Hepburn. Ja jos ollaan tarkkoja, on hänkin rodullistettu valkoihoiseksi. Ai niin, myös sukupuolia ei ole. Silloin kasvonsa kolikkoon olisi voinut lainata vaikka kolme Oscaria voittanut Daniel Day-Lewis tai Jack Nicholson.

http://kuvaboksi.fi/eniten-oscar-palkintoja-voittaneet-nayttelijat/

Ai ei käy? En kuitenkaan ymmärrä, miksi rotuja kuitenkin on yhä olemassa silloin, kun pitää palkita tai nostaa esille jonkun rodun edustaja ja sukupuolia silloin, kun naissukupuolta pitää korostaa ensisijaisena ansioihin nähden. Tai tietysti miessukupuolta mollata.

John Quiman

Suvakkilan arvot taipuvat ideologisten tarpeiden mukaan ja aina lopussa valkoinen häviää.

Jussiboy

Sinä nyt rodullistat itse aasialaisamerikkalaisen Wongin, ei uutisessa puhuttu mitään rodusta. Sekoitat lahjakkaasti etnisyyden ja rodun, erillisiä eri ihmisrotuja ei ole olemassa, kaikki me kuulumme samaan ihmisrotuun. Etnisyydet vaihtelevat, rotu pysyy samana, ihmisenä. On valkoisia, mustia, ruskeita eri etnisyyttä edustavia ihmisiä. Onko se niin vaikea ymmärtää?

John Quiman

Jaha, ja mitä todellista eroa tuo esittelemäsi määritelmä tekisi käytännössä? Pelkkää huuhaata nuo suvakkien ideologiset viritelmät ja vieläpä virheellisiä.

Onko vaikeaa ymmärtää, että nuo esittelemäsi rotu- ja etnisyys-selitykset ovat aivan tyhjänpäiväisiä ja virheellisiä viritelmiä?

Tosiasiassa saksalainen on rodultaan valkoinen, etnisyydeltään saksalainen ja kuuluu ihmislajiin, jota kutsutaan homo sapiensiksi. Nuo etnisyys-selittelysi kariutuvat siihen.

Mitä tuo sanojen uudelleenmäärittely hyödyttää? Ei muuta kuin sen, että suvakit voivat kuvitella olevansa hyviä ja viisaita, vaikka tosiasiassa ovat älyllisesti heikoilla ja moraalisesti arvelluttavia. Pitää olla aika heikoilla, jos uskoo, että sanojen merkityksiä muuttelemalla ja sanojen leimaamisella huonoiksi parannetaan maailmaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Miten koirarodut ovat olemassa, jos väritys on ainoa asia mikä erottaa Dobermannin Pystykorvasta ?

Kolmossivun tyttö

Jo lyhyen ajan sisään toinen kilahtanut pitkän linjan kirjoittaja, joka tempaisee ihan uusia itse keksimiään määritelmiä jostakin toisesta ulottuvuudesta ja kyseenalaistaa minut hmm hiukan oudolla tavalla. Kyllä minun on vaikea ymmärtää jonkun toisen omassa päässään keksimiä asioita. En harrasta ajatuksen lukua, enkä etenkään miellyttääkseni kommenteillani kaikkia. Eiköhän se mene juuri niin kuin John Quimankin tuossa kuvailee. Kuulumme kaikki ihmislajiin (human species), sen jälkeen tulevat rodut, jotka voidaan määritellä tapauksesta riippuen esim. 3 – 4 päärotuun. Sitten tulee etnisyys, joka jaottelee ihmiset esim kielen, uskonnon, ihonvärin, kulttuurim ym mukaan. Nämä eivät ole minun keksintöjäni, vaan yleiset ja yhteiset määritelmät, jotka koulussakin opetettiin vielä 70 – 90 – luvulla.

Ilkka Forsten

Yhdysvalloissa kysytään aina hätäpuhelun yhteydessä onko kyseessa musta, latino, aasialainen tai valkoinen. Jos suomessa soittaa hätäpuhelun, on syytä ensimmäiseksi kertoa että inhoaa rasismia ja toiseuttamista, haluaa ylläpitää tasa-arvoa ja jakamattomia ihmisoikeuksia, sekä kunnioittaa erilaisuutta minkä jälkeen voisi sanoa että löyhä kaveriporukka jolla oli valkoiset NIKE lenkkarit ja rasteroitu lätty, pyysi kunnioittavasti minua luovuttamaan rahani, taskukelloni ja sormukseni sekä pankkikorttini tunnuksineen. Tämän jälkeen he antoivat onnenpotkut josta olen kovin kiitollinen, ja en ole niin huolissani tapahtumasta koska etninen profilointi haittaisi hyvin alkanutta integraatiota, ja toimisi muutenkin vaikeaa työvoimavajetta heikentäen.

Kolmossivun tyttö
Ilkka Forsten

Koska kyse on vain poliittisesta ideologiasta ja sen läpiviemisestä, ei faktoilla ole mitään merkitystä. Ne voidaan aina tilanteen mukaan muokata vastaamaan kulloistakin narratiivia, josta tulee lopulta seuraamaan tilanne ettei narratiivi enää saa vastakaikua koska sille ei olekaan perusteita. Vähän arkisemmin ilmaistuna, suvakkiaate hirttää itse itsensä, mutta yrittää loppuun asti syyllistää muita omasta lopputulemastaan. Olisi mielenkiintoista tietää mitä ne ihmiset jotka suosivat tätä järjettömyyttä, oikeasti ajattelevat, ja mihin he itsensä asemoivat ajatuksissaan ? Mikäli heidän maailmankatsomuksensa saisi lopulta sanella kaikesta, heidän oma tarinansa tulee päätökseen niiden ryhmien kautta jota he ovat suojelleet. Näin ilmiselvän asian luulisi iskostuvan kenen tahansa päähän, mutta ehkä sen aika ei ole vielä.

Jussi Halla-aho sanoi kirjassaan jo vuosia sitten kuinka asiat päättyvät. Hän myöskin kertoi mitä vähän ennen päätöstä tulemme näkemään. Suvakit huutavat apua sen linnakkeen porteilla minkä takana nyt rasisteiksi leimatut ovat, ja toivovat että ovet avattaisiin, mutta sitä ei tapahdu. Ne jotka ovat käsittäneet asian, eivät enää anna uutta mahdollisuutta suvakismille, sillä se aloittaisi taas saman kierroksen muurien sisäpuolella hetken hengähdettyään. Vieläkin arkisemmin ilmaistuna, petturit eivät saa armoa koska se on kautta aikain ollut teko jota halveksitaan ja josta on rankaistu kuolemalla. Historiaa lukeneet tietävät että näin on tapahtunut läpi vuosisatojen eikä ihmiset ole muuttuneet niistä ajoista.

Kolmossivun tyttö

Lisään vielä noin täsmennyksenä, että rotujen olemassa olo on neutraali fakta. Rodut ja rotumääritelmät on tarkoituksella politisoitu, kun ihmisiä halutaan jakaa ja asettaa vastatusten. Toisaalta rodun olemassaolon kieltäminen johtaa ihan samalla tavalla vastakkainasetteluun, kun rotujen kieltäminen arvotetaan hyveelliseksi ja suvaitsevaiseksi ja niihin uskominen rasismiksi. Todellisuudessa rotujen olemassaolon kieltäminen on hirveintä ideologista tyranniaa, jossa yhdessä sovitut määritelmät ja miljoonia vuosia evoluutiota mitätöidään hetkessä. Taustalla on tietysti kammottava pyrkimys rotujen sulauttamiseen ja ihmisten alistamiseen NWO:lle. Sinänsä meillä on mahdollisuus tarkastella planeettamme populaatiota humaanein silmin muistamalla kuuluvamme yhteen ihmislajiin. Meille on kaikille yhteistä se, että itkemme, kun olemme surullisia ja nauramme, kun olemme iloisia. Me tulemme jopa iloisiksi tai surulliseksi kutakuinkin samanlaista asioista. Tämän kun muistamme, pyrimme humaanimpaan rinnakkaiseloon ja toistemme kunnioittamiseen. Humaani rinnakkainelo edellyttää kuitenkin sen, että on erillisiä rotuja, kansoja ja etnisiä ryhmiä, jotka voivat elää rinnakkain. On myös naiivia ajatella, että rauhanomainen rinnakkainelo syntyy poistamalla yhdeltä ryhmältä oikeudet elää tavallaan. Tai, että se saavutetaan hetkessä jakelemalla ylhäältä käsin määräyksiä, syyttämällä, tuomitsemalla ja nöyryyttämällä. Tästä jälkimmäisestä nykyään on pitkälti kysymys.

Kommentissani siis oli tarkoitus hiukan kärjistää nykyistä roduttomuusideologiaa ja tuoda esille sen ristiriitaisuus, kuten Ilkka Forsten oivalsikin. Rotuja ei suvaitsevaisten mukaan ole, kunnes suvaitsevaisten tarvitessa niitä poliittisen agendan ajamiseen ne yhtäkkiä ovatkin olemassa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kolmossivun tyttö
Kolmossivun tyttö

Viimeisin kommentti meni hyväksyntään, jaaha, ja mikä oli syy?

otto suni

USA:ssa edelleen merkitään rotu myös maahanmuuttoa koskeviin asiakirjoihin ja me suomalaiset olemma ”caucasian”!

Kata

No Bostonin jalkakäytävällä tuli pikku mummo vastaan ja kysyi jotain ja vastasin englanniksi tottakai…hän kysyi mistä olet kotoisin,se aksentti…minä että from Finland…hän katsoi minua ja sanoi että ei,olet venäjältä koska olet niin pitkä! 😀 Ei auttanut selittelyt,hoki sitä vielä lähtiessäänkin.

Pesunkestävä keeneri

Marakatti/nistilauma pahoinpidellyt pariskunnan miehen Keravalla lauantaina? Onko jollain lisätietoa

Ilkka Forsten

Kohta mainostetaan kuinka on saatu ensimmäinen aasialainen yhdysvaltain kolikko. Made in King Kong omistaa jo nyt melko paljon USA:sta.

otto suni

Hämähäkkimies, Batman ja Robin olisivat myös hyvin sopivia kasvoja kolikoihin!

Kusi noro 666

Kiitos j—-laisten jenkit on mennyttä kalua kun jutikat päättänyt sen maan tuhota mamuilla!! Kansa saatanan tyhmää gojimi laumaa! Sama valitettavasti suomessa!! Luetaan ptmediaa joka kertoo ongelmista muttei ongelman ytimestä!!

Jussiboy

Sinä nyt sitten valmistat tietämättömiä ihmisiä, mikä on ongelman ydin? Helppo heitto sanoa, että kaikki on juutalaisten syytä, sitähän se aatekin aikoinaan toitotti ja sai paljon pahaa aikaan. Ja keitähän ne mamut USA:ssa on, joita juutalaiset ovat sinne kuskanneet? Eipä sinulta taida tulla parempaa ongelman erittelyä kuin ptmedialta.

Ilkka Forsten

Puuvillapeltojen historia kertoo sinulle keitä rahdattiin kipapäiden toimesta Amerikkaan. Valkoisia he eivät olleet, ne menivät sinne itse kukin omista syistään.

Tyrsky

Ne, jotka omistivat pankit ja kehittivät omaksi hyväksensä ansiottoman, tyhjästä luodun rahan, pohjustivat vastakkainasettelut ja rahoittivat vallankumoukset. Sodat sytytettiin, eivät ne itsestään syty. Historian parhaiten dokumentoitu tapahtuma, eräs tietty kansanmurha, on sillä tavalla ongelmallinen, että yhtään kiistatonta fyysistä todistetta ei siitä ole, siis mitä tulee kansanmurhaan kaasuttamalla. Muutenhan sinäkin sen/niitä ystävällisesti esittäisit.
Onko siis jotakin epäselvää tai yllättävää enää siinä, että voittaja kirjoittaa historian ja pränttää omistamiinsa lehtiin mitä lystää?

Uusimmat uutiset