Eurooppa Muu maailma Talous

Eurooppa on huolissaan, kun Nord Stream 1 -kaasuyhteys suljetaan

Maakaasuputken asentaminen sijaintipaikalla. Suomi, 2007. Kuva: Wikimedia Commons.

Suurimman yksittäisen venäläistä kaasua Saksaan kuljettavan putkilinjan vuotuiset huoltotoimenpiteet alkoivat maanantaina, ja virtausten odotetaan pysähtyvän 10 päiväksi. Hallitukset, markkinat ja yritykset ovat kuitenkin huolissaan siitä, että seisokki saattaa pidentyä Ukrainan sodan vuoksi.

Nord Stream 1 -kaasuputki kuljettaa vuosittain 55 miljardia kuutiometriä kaasua Venäjältä Saksaan Itämeren alitse. Huolto tehdään 11.-21. heinäkuuta.

Toiminnasta vastaava Nord Stream AG vahvisti, että seisokki alkoi suunnitellusti aamulla kello 06.00 paikallista aikaa ja että kaasuvirrat laskisivat nollaan muutamaa tuntia myöhemmin.

Viime kuussa Venäjä rajoitti virtauksia 40 prosenttiin kaasuputken kokonaiskapasiteetista vedoten siihen, että saksalaisen Siemens Energyn Kanadassa huollossa olevat laitteet palautettiin myöhässä.

Kanada ilmoitti viikonloppuna palauttavansa korjatun turbiinin, mutta se ilmoitti myös laajentavansa Venäjän energia-alan vastaisia pakotteita.

Eurooppa pelkää, että Venäjä voisi jatkaa suunniteltuja huoltotöitä rajoittaakseen Euroopan kaasutoimituksia entisestään, mikä sekoittaisi suunnitelmat varastojen täyttämiseksi talven varalle ja pahentaisi kaasukriisiä, joka on johtanut hallitusten hätätoimenpiteisiin ja kuluttajien tuskallisen korkeisiin energialaskuihin.

Saksan talousministeri Robert Habeck on sanonut, että maan on varauduttava siihen mahdollisuuteen, että Venäjä keskeyttää kaasuvirrat Nord Stream 1:n kautta suunnitellun huoltojakson jälkeen.

”Näkemämme kehityksen perusteella ei olisi kovin yllättävää, jos jokin pieni tekninen yksityiskohta löydettäisiin ja sitten voitaisiin sanoa, että nyt emme voi enää käynnistää sitä”, hän sanoi kesäkuun lopulla järjestetyssä tilaisuudessa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov torjui väitteet, joiden mukaan Venäjä käyttäisi öljyä ja kaasua poliittisen painostuksen harjoittamiseen. Hän sanoi, että ”huoltoseisokki oli säännöllinen, aikataulutettu tapahtuma eikä kukaan ”keksinyt” mitään korjauksia”.

Venäjältä Eurooppaan on muitakin suuria kaasuputkia, mutta kaasuvirrat ovat vähentyneet vähitellen. Ukraina pysäytti toukokuussa yhden kaasun kauttakulkureitin ja syytti siitä Venäjän miehitysjoukkojen sekaantumista.

Venäjä on katkaissut kaasutoimitukset useisiin Euroopan maihin, jotka eivät ole noudattaneet sen ruplamaksuvaatimusta.

”Viime kuukaudet ovat osoittaneet yhden asian: Putin ei tunne tabuja. Nord Stream -kaasuputken kautta tapahtuvien kaasutoimitusten täydellistä pysäyttämistä ei siis voida sulkea pois”, sanoo saksalaisen Zukunft Gas -teollisuusjärjestön toimitusjohtaja Timm Kehler.

Turbiiniongelmia

Saksa suhtautui viikonloppuna myönteisesti Kanadan päätökseen myöntää ”määräaikainen ja peruutettavissa oleva lupa”, jonka nojalla Nord Stream 1 -putkilinjaa varten tarvittavat laitteet voidaan palauttaa.

Ukrainan energia- sekä ulkoministeriö ilmoittivat kuitenkin olevansa ”syvästi pettyneitä”. Ne kehottivat Kanadaa peruuttamaan päätöksen, jonka ne sanoivat merkitsevän Moskovalle määrättyjen pakotteiden mukauttamista ”Venäjän mielivallan mukaan”.

Siemens Energy sanoi, että se valmistelee muita virallisia hyväksyntöjä ja logistiikkaa, jotta laitteet saataisiin käyttöön mahdollisimman pian.

Konsulttitoimisto Rystad Energyn kaasuanalyytikko Zongqiang Luo sanoi, ettei ole mahdotonta, että Gazprom voisi käyttää viivästyksiä perusteena huoltojakson pidentämiselle.

Aiempina vuosina Nord Stream 1:n vuotuinen huoltojakso on kestänyt noin 10-12 päivää ja päättynyt ajallaan.

Ei ole harvinaista, että putkilinjojen tai kaasuinfrastruktuurin rutiinihuollon aikana havaitaan lisävikoja, ja operaattorit voivat tarvittaessa pidentää käyttökatkoksia.

Vaikka kaasun täydellistä pysäyttämistä pidetään epätodennäköisenä, Gazprom ei ole reitittänyt kaasuvirtoja uudelleen muiden putkistojen kautta. Se tarkoittaa, että pitkään jatkuva pienentynyt kaasuvirta on todennäköinen, Goldman Sachsin analyytikot sanoivat.

Vaikutukset tuntuvat koko Luoteis-Euroopassa

Saksa on siirtynyt kolmiportaisen maakaasun hätäsuunnitelman toiseen vaiheeseen, joka on yksi askel ennen kuin hallitus säännöstelee polttoaineen kulutusta.

Se on myös varoittanut taantumasta, jos Venäjän kaasuvirrat pysähtyvät. Isku taloudelle voisi olla 193 miljardia euroa (195 miljardia dollaria) tämän vuoden jälkipuoliskolla, Baijerin osavaltion vbw-teollisuusyhdistyksen (Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft e. V.) tiedot osoittivat viime kuussa.

”Venäjän kaasuntuonnin äkillinen loppuminen vaikuttaisi merkittävästi myös Saksan työvoimaan … Seuraukset vaikuttaisivat noin 5,6 miljoonaan työpaikkaan”, sanoi vbw:n toimitusjohtaja Bertram Brossardt.

Vaikutukset olisivat vielä laajemmat. Täydellinen pysähtyminen nostaisi kaasun hintaa Euroopassa pidempään, vaikka teollisuus ja kotitaloudet ovat jo joutuneet kärsimään siitä.

Alankomaiden kaasun tukkuhinnat, jotka ovat eurooppalainen vertailukohta, ovat nousseet yli 400 prosenttia viime heinäkuusta.

”Jos Nord Stream katkaistaan tai jos Saksa menettää kaiken Venäjän-tuonnin, vaikutukset tuntuvat koko Luoteis-Euroopassa”, sanoi Alankomaiden energiaministeri Rob Jetten.

Hän sanoi Reutersin haastattelussa torstaina, että Alankomaiden Groningenin kaasukenttää voitaisiin edelleen pyytää auttamaan naapurimaita, jos Venäjän kaasutoimitukset katkeavat kokonaan, mutta tuotannon lisääminen voisi aiheuttaa maanjäristyksiä.

Nord Stream 1 -kaasun toimitusten pysähtyminen vahingoittaisi sekä Venäjää että Länsi-Eurooppaa.

Venäjän valtiovarainministeriö ilmoitti kesäkuussa, että se odottaa saavansa 393 miljardia ruplaa (6,4 miljardia dollaria) enemmän öljy- ja kaasutuloja kuin budjettisuunnitelmassaan ennakoitiin.

Heinäkuussa se odottaa 259 miljardia ruplaa enemmän kuin sen budjettisuunnitelmassa ennakoitiin.

Goldman Sachsin mukaan huoltojen pitkittyminen voi johtaa myös siihen, että Venäjän kaasuntuotantoa suljetaan enemmän, kun Gazpromin tuotanto on tänä vuonna tähän mennessä laskenut 9 prosenttia edellisvuodesta.

Valuuttakurssit Reutersin artikkelin julkaisemana ajankohtana:

(1 dollari = 0,9898 euroa)

(1 dollari = 61,5000 ruplaa)

Lähde: Reuters

87 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh1488

Mistä tietää ,että järjestelmä on tulossa tiensä päähän,no siitä ku mennä kriisistä kriisiin ilman ,että edes hetken menis hyvin. Toivottavasti järjestelmä kuolisi nopeasti,päästäisiin rakentamaan kukin oma toimivampi jprjestelmä

juha II

Kun EU ensin ampuu itseään aivan omaehtoisesti itseään jälkaan. Sen jälkeen se on ”huolissaan” kun jalkaan on kehittynyt kuolio. Siispä Eurooppa EI katkaise omaa jalkaansa vaan käskyttää EU kansalaisia katkaisemaan oman terveen jälkansa!

Ihan vain Putinin kiusaksi, sillä kun tuo kaikkien aikojen PAHIN pahis saa tästä kuulla. Niin eipä ole vielä koskaan nähty niin korkeaa v..utuskäyrää. Ja, jos sen haluaa edes suttuisasti nähdä. Siihen tarvitaan HUBBLE avaruuskaukoputki. Tosin hullunrohkeiden läntisten ylenviisaiden poliittisten päättäjien ei olisi tarvinnut edes ajatella pystyssä pitämänsä nenän mitan niin ei olisi EU kansalaisten tarvinnut kiusua Putinia kylmällä suuihkulla eikä syömällä kengän pohjia. Mikä vastaakin WEF:n ja Bill Gatesin maailman immeisille varattua Menua, jossa Kärpänen keitossa ole kokin huolimattomuutta vaan SATTUMA, josta kaikki nälkää näkevät tappelevat ”kuin siskot ja veljet keskenään!”

Ja kun EU kansalaisia alkaa kuolemaan kuin niitä kuuluisia kärpäsiä nälkään ja viluun. ”Se on se VIIMEINEN naula Putinin arkkuun”

”Mutta älkää peljästykö, sillä ilmoitan Teille suuren ilon:” Aivan KAIkki EU:n läskiperseet syövät, naivat ja peseytyvät kuin Egyptin kuulu kauneudestaan ja julmuudestaan (Ei siis Sanna suuri) Cleopatra, joka ilman koronapiikkiäkin valloitti RoomAn Keisari Julius Ceasarin sytämmen kuuluisalla nenällän ja muilla naisellisilla avuillaan, joita EI feminismi ollut vielä tuolloin turmellut!! Tuolloin vielä rakkaus ja kylmä laskelmoiva valtapeli oli käytössä eikä TELEROMPTERIA tarvittu!

apulaismetaani Sulo Suorasuoli

Ukrainan sodan seuraukset hävittivät viimeisetkin toiveet ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä.
https://climate.nasa.gov/news/2865/a-degree-of-concern-why-global-temperatures-matter/
Seuraava jääkausikin tulee kyllä aikanaan, mutta se tieto ei kyllä tippaakaan lohduta seuraavien vuosikymmenten satamiljoonaisia sandaalivaeltajia.

Ilkka Forsten

Ei sitä olisi mikään pysäyttänyt ilman sotaakaan. Ne asiat tapahtuu sykleissä joita on ollut maapallon historiassa useita. Ihmiskunta on hyvin vähän aikaa vaikuttanut mitään ilmastoon, mutta vihreässä propagandassa asiat kuvaillaan siten kuin kyseinen lahko haluaa. Olen kysynyt aiemminkin, miten ilmasto saattoi muuttua tropiikista jäätiköksi ja toisinpäin vaikka ei ollut ensimmäistäkään tehtaan piippua eikä autoa joiden niskoille asian voisi sysätä ? Kaikki on tapahtunut aiemminkin, ja tulee tapahtumaan. Ainoa asia mikä on muuttunut ammoisista ajoista, on se että nyt sillä tehdään politiikkaa.

John Quiman

Ne, jotka ovat läpökäyrillä näyttäneet, miten ilmasto on lämmennyt ajan kanssa, ovat kärynneet käyrien väärentämisistä moneen kertaan. Totuus ollee, että eipä ole totuutta tuossa ilmastohömpässä, koska sitä ei voi osoittaa kuin valehtelemalla tosiasioista.

Rudi

Juuri näin. Ja isojen syklien sisällä tapahtuu myös pieniä syklejä johtuen siitä että pyörimme aurinkokunnassamme ja muutkin planeetat siinä pyörivät omilla radoillaan suhteessa aurinkoon. Näistä johtuen olemme eläneet 70-luvulta alkaen lämpenevää sykliä jonka pituus n. 66 vuotta. Olemme nyt siirtyneet viilenevään jaksoon ja seuraava taite tässä syklissä on ennustettavissa linkin kuvasta.
https://pbs.twimg.com/media/FXISY12WYAAL2La?format=jpg

ike

Muistakaa nyt aina että IPCC on poliittinen järjestö, ei tieteellinen.

ike

Vähän väsyttää aina korjata näitä maailmanparantajia. Aivan yksinkertainen asia. Ilmasto ei koskaan ole lämmennyt ihmisten toimien vaikutuksesta. Sellaista voimaa ei ihmisillä vielä ole. No täysimittainen ydinsota voisi olla jotakin sinne suuntaan mutta siitäkin tämä taivaankappaleemme toipuisi. Aikaa kyllä mennee mutta sitten, aikaa on lähes rajattomasti, ainakin oman aurinkomme elinajan verran.En enää jaksa mennä perusteluihin koska jokainen joka asiaa vähän tutkii kyllä ne löytää. Jokunen sata miljoonaa vuotta on vasta harjoittelua tälle planeetalle.Käsitykseni mukaan kyllä sitä on harjoiteltukin, jo usean kuolleen maailmanlaajuisen sivilisaation edestä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Eka Kettunen

Höh sentään, jos energian hinta nousee, niin pitää mennä soskuun, näin meitä opasti valtiovarainministerimme viime talvena.
Sama neuvo kelvatkoon saksalaisille ja kas, enää ei tarvitse olla huolissaan.

juu

Voihan sitä sossuunkin mennä jos oikeasti ongelmia on, mutta voin kertoa kokemuksesta että ainakaan yksinasuva valkonen suomalainen ei sieltä mitään apua saa.
Tai sai sieltä sen verran apua kun oli lähellä lähteä asunto alta, niin antoivat laput joissa on osotteita johkin yömajoihin ja toisen lapun jossa on osoitteet leipäjonoihin.

Kata

Eka Kettusella olikin sarkasmia,uskon.Pikku mussukkaministerimme kehoitti vain menemään sinne ikäänkuin kantis saisi noin vain sähkölaskuapua! Ei saa kuin osoitus ovelle…yksi kokemus 80-luvulla,tuskin on muuttunut.Silloinkin oli ”parempi” immeinen käytävällä,ihan rahana oli apu tullut…vatutti.Yhä vielä vatuttaa koska kynnys oli korkea mennä…no menin pankkiin ja tein ja sain lainaa….siellä aina ystävä. 😀

Ilkka Forsten

Tuosta muistui mieleeni kysymys. Miksi ikämiehen kannattaa aina kiinnittää naisten korkokenkä elimensä varteen ? Siksi että kaikki mikä on sidottu korkoihin pyrkii nousemaan. Heh heh.

ike

😂

Kata

😀 OMG jooooo!

ike

Tuollainen sosiaaliapua tarvitsevien ihmisten nöyryyttäminen ei sovi sivistysvaltiolle. Suomalaisia ihmisiä täytyy auttaa ilman suuria muodollisuuksia. Siihen olisi varaa jos meillä suhtauduttaisiin julkisiin varoihin edes jollakin kunnioituksella. Se tietenkin edellyttäisi että ei autettaisi kaikenlaisia maailman onnenonkijoita, ainoastaan suomalaisia. Ei se vaan mene perille että suomen ei tarvitse olla koko maailman sosiaalitoimisto.Tuossa uutisissa juuri oli että Tuppurainen lähtee saksaan neuvottelemaan tuon yhden epäonnistuneen (taas) yhtiön suomen vastuista. Kyllä kylmät väreet kävi.

Kata

No sen tietää….suomalaisia se jokeri ei ajattele!!!Ehkä luppeissa Nauru-saarten komissaarius….

juu

Olin joskus 90-luvulla itkisen sossussa vartijana
Mannet toi sinne joka akka samat kakarat, sitten me lapset alkoi tietysti hermostumaan niin kaikille selvisi että samat lapset käynyt siellä sossussa varmaan 20 akan kanssa 😀 Seuraavalla viikolla sanottiin että siitä ei saa puhua, otin lopputilin samantien.

Kata

Tämäpätämä! Voi surseenpeti!

Ilkka Forsten

En epäile etteikö asia olisi juuri noin. Kuulin taannoin tarinan siitä miten on mahdollista että puikulapäillä on aina jalassa urheilukaupan kalleimmat lenkkarit ? He saavat sossusta ostokuitin, arvoltaan 50 euroa, sekä lapun jossa on puhelin-numero.

Puikulapää tulee kauppaan niiden kanssa, hakee hyllystä kalleimmat tossut ja tuo ne kassalle. Siinä hän antaa sen kuitin jossa on summa, ja osoittaa sormella toista lappua. Myyjä soittaa kyseiseen numeroon, josta vastaa sosiaalitantta joka ilmoittaa että ” kyllä, alilla on oikeus ostaa ne tossut, antakaa vaan me maksamme sen erotuksen. ”

Ketähän sillä ME sanalla mahdetaan tarkoittaa ? Pahoin pelkään että se kääntyy muotoon te, sillä sossulla ei ole mitään omaa rahaa, se jakaa verotuksella saatuja varoja. Näin toimii kotimaamme, mutta somalainen ei sieltä samasta osoitteesta saa mitään, ollaan kuulemma niin rikkaita.

ike

Ei suomessa saa tuollaisia puhua, liian totta. Kukaan ei valvo julkisten varojen käyttöä. Julkiset varat = lupa varastaa.

John Quiman

Ruotsissa yksi sossussa töissä ollut kaveri kertoi nähneensä mannenaisia odottamassa vuoroaan lasten kanssa. Oli sanonut lapsille suomeksi, että muistakaa sitten sanoa äidiksi.

Kata

Muistinpas yhden TV ohjelman,joku suora lähetys mutta lopussa se matami-juontaja sanoo(mikki päällä yhä) että missä sun äiti on…just oli ”äidin pikkuista”esittänyt voi nyyyh oli niin nyyh….
Hemmetin tekopyhyys.

John Quiman

Siinä ohjelmassa esiteltiin matuperhettä, mutta taisi olla lainalapsi.

Kata

Näin oli!

juu

Se oli just sitä kun media lavasti ”pakolaisperheitä”
Oikeita lapsia kun ei ollut niin piti lainata jostain.
Sama oli jossain Italiassa ja Kreikassa kun kuvasivat kadulla ”pakolaisia” niin media oli palkannut sinne lapsia ja naisia esittämään jotain pakolaisia.
Niin älytöntä ettei vois uskoa edes todeksi.

Hh1488

Mustalaiset ei sano vanhempiaan äidiksi tai isäksi vaan ainaaina nimillä

John Quiman

Mistäs tiedät mitä taktiikkaa käyttävät sossussa Ruotsissa?

ike

Saattaa tosin olla että pitää mennä sotkuun, armeijan rooli kun alkaa korostumaan.

murre riepunen

Missä ” Kaasu-Paavo alias Lipponen nyt luuraa?

Timppis

Vetelee kotonaan osto-housuja jalkaan kuin jrthro konsanaa.kokomustalaisBen taas vetelis noita taisteluhousuja mur ei löytynyt lasten kokoja.lohdutukseksi,kipaan kun leikkaa reijät niistä saa kivat uikkarit
Benille.kunnon spiidot.

ike

Jälkiviisas on hyvä olla. No ei Lipposen olisi koskaan pitänyt päästä mihinkään määräävään asemaan mutta kun SDP. Suomessa on se ongelma että edes ”jälkiviisaat” ei ole enää edes jälkiviisaita. En tiedä mihin aikakauteen ovat unohtuneet.Taitaa olla paras totutella kivikauteen, noin mielipideilmaston suhteen ja kai kohta myös sen suhteen miten valtiovalta kohtelee kansalaisia. Olemme raha-automaatti. Katsokaa vaan koska tulee seuraava veronkorotusehdotus. Poliittinen väkivalta lähestyy. Tuo oli vain toteamus.

Kata

Mahollisesti oot ihan oikeassa.Hollannissa,Saksassa ja Italiassakin on jo rattorit kaduilla…kaikki ei voi tehä näille truddeduauuu-temppuja….se diktaattori teki järkkyjä asioita niille joilla sekin sönkkö on töissä!

Suutanan veetana että käy pattiin.

Tuumailija

Unohdit australian rattorimarssit ja sri lankassa armeija+posliini estää farmareita saamasta polttoainetta: https://www.youtube.com/watch?v=_aMcFW6ExIw&ab_channel=SkyNewsAustralia

ike

Hyvä video.Olen vähitellen, kun olen jo vähän hidas ymmärtämään asioita, olen tullut siihen tulokseen että koko nk. ruokakriisi on suunnitelmallisesti toteutetun politiikan tulosta. Minkään järkevän syyn ei olisi pitänyt ajaa maailmaa tähän pisteeseen. Ei siihen ole ajanut maapallon resurssit eikä mikään muukaan tieteellinen syy mihin voitaisiin vedota. (Joskus neljäkymmentä vuotta luin arvion että maapallo pystyy elättämään ainakin 15 miljardia ihmistä ja tuosta on tekniikka jo kehittynyt, eli tuokin on aika liukuva raja). Jos vähän seurailee noita YK:n ulostuloja ja esim. Bill Gatesin lausuntoja niin ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että jonkinlaista maailmahallitustahan tässä ajetaan. No syyttäkää vapaasti salaliittoteoreetikoksi, ei paljon hetkauta. Tutustukaa nyt kuitenkin kyseisten tahojen lausuntoihin. Kaikki on ”piilotettu” näkyville. Ei voi haastaa oikeuteen kun sanovat että mehän kerroimme teille kaiken avoimesti ja olitte samaa mieltä. Aika surkeaa kuitenkin kuinka paljon ihmisiä kuolee tuon takia, mutta se on kai vain tällaisen vanhan humanistin mielipide, aina löytyy tahoja jotka hyötyvät. Vanha totuus, hajoita ja hallitse. Bilderberg kokous on on yksi kummajainen. Aika moni poliitikko on merkittävästi muuttunut siellä käydessään, no nuori ja kunnianhimoinen mieli on haavoittuvainen. Kun näkisi vielä sen ajan kun näihin asioihin syyllistyneet ihmiset joutuisivat oikeuden eteen, niin mailmalla kuin suomessakin, no en pidättele hengitystäni. Oikeudenkäyttö tiedetään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

No Gates on tällä hetkellä suurin yksityinen viljelysmaiden omistaja USAssa.Pohjois-Dakota panee hanttiin mutta asia kai jo selvä…Kiinalle myyty valtava määrä maatiloja kun ei jatkajia ole tullut…ja tuotteet Kiinaan…

Tuumailija

Hollannissa iskettiin hieman gatesin suonta, kun picnic ruokaketjun varasto paloi helleaallon vuoksi. ;D
https://www.youtube.com/watch?v=Lmy5_tkA45E&ab_channel=ClydeDoSomething

John Quiman

Valitettavasti tuo pieni Gatesin takaisku ei juuri vaikuta hänen toimintaansa.

ike

Gates on myös suuri vallankättäjä WHO:ssa. Kun tässä nyt mennään konfliktiin niin ainakin minä ja lapseni tietävät minkä puolella seisovat, no yksi vähän epäilee. Sitä se yliopistosivistys teettää. Aika hyviä keskusteluja kyllä käydään.

Kata

https://www.instagram.com/p/Cf78cittURP/?utm_source=ig_web_copy_link

Proffa on ihan seko…Uskomatonta mutta olet oikeassa.Nyky-yliopistot ovat täysin mätiä.Vaikka omanikin ovat yliopistoissa opiskelleet ja valmistuneet niin onneksi niillä on selvä pää ja järki tallessa!

John Quiman

Kyllä nyt nauratti oikein makeasti tuota katsellessa. People with capacity for pregnancy

Kata

Siis niin SEKOA! Näki että rohvessoori tiesi valehtelevansa mutta niinhän sitä on näytelmää jatkettava!
Hawley on hyvä kyselijä ja matamin silmät meinaa pullistua ulos.Sairasta aikaa.

John Quiman

Kun herra Portit ostaa suuria määriä maanviljelysmaita, pitäisi jo heti hälytyskellojen soida. Sillä ei ole hyvät mielessä, eikä taatusti ole aikeissa auttaa maailman ihmisiä. Herra Porttien rahantekohistoria ja kaikenlaiset ”hyvää tekevät” projektit eivät kestä päivänvaloa. Jostain syystä niistä ei uutisoida valtamediassa, vaikka monet jutut ovat täysin julkisia ja todeksi varmistettavissa.

Kata

Siksi nyt Etelä-Dakota on taistellut vastaan.Alue jota ostamassa oli älyttömän suuri.
Eli näin vain nähdään kuka vetää sielläkin nyörejä…Joe ja taco-rouva sun muut vain marionetteja.

Timppis

Usa:n maanviljelijöitä pyydettiin tuhoamaan satonsa jotain korvausta vastaan.tälläisen videon näin netistä en tiedä pitäneekö paikkaansa vai oliko falsettia.mutta onhan meilläkin oma multimiljonääri maajussi,arvaatteko kuka.

John Quiman

Ilmiselvästi jotain erityisen hämärää on kaikissa näissä kriiseissä. On ollut koronakriisi, jolle ei löydy tosiasiallisia perusteita ja puheetkin heittelehtivät milloin mitenkin, jotta kansalaiset eivät saisi selvää mistään ja alistuisivat pelottelulle. Jokainen vastalause ja erimielisyys tukahdutetaan nopeasti. Tämä sama koskee ilmastokriisiä ja vihreää siirtymää kaikkine muotoineen. Niillekään ei löydy tosiasiallisia perusteita.

Ihmisiä viedään kuin litran mittaa, eikä millekään vedätyksille ole tosiasioihin perustuvia perusteluita. Siksipä ei voi muusta olla kyse kuin tietoisesta huijaamisesta.

Kata

Olet todellakin niin oikeassa!Länsimainen demokratia ollaan tukahduttamassa jotta opitaan uskomaan mitä johtajat kertoo.Vaikka ne eroaisi päivittäin eilisestä tiedosta…Kunhan sekoatte ja Obey,Obey!
Kesällä 2020 vertasin poistuneita ja sairastuneita ”aasialaiseen” 1957-58.No ei olla vieläkään samoissa lukemissa vaikka toki niitä lukuja on ”kehitelty” nykytekniikalla.
Suomessa tautiin sairastui noin kolmasosa väestöstä ja kuoli 1 300 ihmistä. Meitä oli silloin 4.6 miljoonaa.
Kova tauti oli mutta hengissä selvittiin koko perhe ja vielä vieraat etelästä.

Omituista on se kuinka helposti nykyihmisen voi saada paniikkiin.No some joo…

Kata

Joo totta tuokin!

John Quiman

Verotuksessa on kyse siitä, että kuka saa päättää kansalaisen rahoista. Veronkorotus on sitä, että siirretään lisää päätäntävaltaa entistä enemmän poliitikoille ja vähennetään sitä kansalaiselta. Talous pyörii paremmin, jos poliitikkojen päätäntävaltaan siirretään mahdollisimman vähän rahaa. Sosialistisessa Suomessa sitä pyritään siirtämään poliitikoille mahdollisimman paljon.

Ilkka Forsten

Taisi mennä edellisen kaasutus-erän mukana ?

Meillä on hullut sairaat vallassa

Kiertävät kahden tunnin sähkökatkot ettei pakastimet sula..tällä menolla tulee sellainen katko, että ensin pakastin sulaa, mutta kun sähköt eivät palaakaan niin pakastin jäätyy uudelleen asunnon jäätyessä.

John Quiman

Olisikohan tuossa ripaus pessimismiä?

Hh1488

Kuulostaa enemmänkin optimismilta

On noi kyllä typeriä todella typeriä

”Konsulttitoimisto Rystad Energyn kaasuanalyytikko Zongqiang Luo sanoi, ettei ole mahdotonta, että Gazprom voisi käyttää viivästyksiä perusteena huoltojakson pidentämiselle.”

On tää länsi kyllä kaikenlaisia kuspäitä väärällään. Jos turbiini ei saavu huoltopaikalle niin aika vaikeeta se on sinne asentaa eli ihan validi peruste huollon viivästymiselle.

ike

Noita valideja perusteluja on suomen hallitus täynnä.

Ilkka Forsten

Aivo (inva)lideja suomesta löytyy, niistä ei ole koskaan puutetta. Annan esimerkin saman tien. Aikoinaan TV:sa oli ajankohtaisohjelma jossa puhuttiin turvattomuudesta Helsingissä etenkin hämärän aikaan, jolloin kuka tahansa normaali ihminen käsitti mitä ryhmää sillä tarkoitettiin, mutta Anna Maja Henriksson ( RKP ) alkoi puhumaan että hän tunnistaa ongelman olemassaolon, ja että on totta kuinka THAIMAALAISET prostituoidut ovat uhka johon on syytä puuttua. Moni kuulemma tuntee olonsa hyvin turvattomaksi jos heitä on katukuvassa. Ilmeisesti tippurista on olemassa joku etäisversio, joka loikkaa kimppuun vieden rahat ja ryysyt päältä.

Siis voi vi*****u etten paremmin sano. Niistä edellä mainituista ei ole uhkaa kenellekään, mutta niistä mistä ei saa puhua mitään on sitäkin enemmän. Ja kannattaa huomata että henriksson istuu nyt ministerinä, titta ulle titta, Håkan här viilare. Ugh, bättre folk talare.

ike

Asioista voi olla montaa mieltä mutta Anna Maja Henrikssonista ei voi. Miten tuollainen ihminen on päässyt tuollaiseen asemaan. Kai noilla rantaruotsalaisilla on aivan omat kuviot. Aika kumma flashback nousi tuolta nuoruudesta mieleen. Sellainen asia kuin positiivinen syrjintä. Sinänsä aika kummallinen käsite jonka tarkoitus on vain suosia jotakin ryhmää muiden kustannuksella, näkyi kaikkialla. Eikö tuo nyt ole vain rasismia joka kohdistuu valtaväestöön. Sama toteutuu nyt maahanmuuttajien kohdalla jota aika harva kantasuomalainen kyseenalaistaa. No voisin kai sanoa että tuollaisen vuodatuksen jälkeen pitäisi pyytää anteksi, en pyydä.Meillä on liikaa ihmisiä jotka pyytelevät anteeksi ja liian vähän niitä jotka jotakin tekevät, voitte itse päätellä mihin kategoriaan poliitikot kuuluvat.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Täyttä asiaa.Minua ärsyttää sekin ettei tämä ministeri osaa kunnolla suomea,niin ällöä lätinää on puheensa!
Olkoon bättre folkettia mutta tässä maassa pitää ministerin Suomen kansalaisena osata suomea!

Ilkka Forsten

Pyydän nyt anteeksi etten tehnyt mitään, otan kuitenkin kaikesta poliittisen vastuun.

ike

Puhuu ihminen joka ei koskaan ole ottanut vastuuta mistään. Poliittinen vastuu. = 0, siksi siihen on niin helppo vedota.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Eli tippurista tuli loikkari hahahhahahahahahaaaa!!!!

Uskomatonta puhetta ärkopeelta taas.

Timppis

Mitäs se anamajan mies on mennytkään tekemää fy sattan,suomeksi.hyi helkkari.

seant

Suomelta oli typerää lopettaa halvan sähkön tuonti Venäjältä, kun lähes kaikki muut Eu maat tuo energiaa Venäjältä ja maksaa ruplilla. Suomi haluaa taas näyttää mallioppilaalta ja suomalaiset veronmaksajat kärsii Lintilän typerän päätöksen takia.

vahva euro

Suomelta oli typerää ettei se ajoissa lopettanut sähkön (ja fossiilisten polttoaineiden) tuontia autoritaarisesta naapurimaasta joka kävi toistuvia valloitussotia eräissä muissa naapurimaissaan.

ike

Ei tässä nyt ole niin kiire pois fossiilisista. Katsokaa nyt vaan miten kivihiilen hinta tulee laskemaan mutta jotkut neropatit ovat noita kivihiilivoimaloita lopettaneet. Voidaanhan se tietenkin tehdä verotuksella kaikkein kalleimmaksi maailmassa. Mahtaakohan nuo kivihiilialueet muuttua muuttovoittoiseksi jos tämä meno jatkuu. Voi noukkia kivihiiltä kuin suomessa marjoja kesällä. No koskahan vihervasemmisto olisi toiminut suomen edun mukaisesti. Aina oma etu etusijalla jos siihen on pienikin mahdollisuus. No ehkä olin vähän hätäinen, kyllä koskee kaikkia puolueita. Katsokaa vaikka Stubbia. Kierompaa saa hakea, se on kuitenkin hänen mielestään sitä miten politiikka toimii,. Perustuu Päivi Räsäsen lausuntoon jossa Stubb halusi auttaa englannin käännöksessä ja asia muuttui täysin päivastaiseksi. Onneksi ei mennyt läpi. Niin ne asiat voivat tulla esiin vielä vuosien jälkeen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Meillähän piti olla ilmastohätätila. Toisin sanoen maailmanloppu etuovella, ja kas ihmettä, sitä voitiin siirtää tämän vuoden lopuun asti. Nyt väläytellään että ensivuosikin mennään ilman jakeluvelvoitetta, koska talouselämä sammuu kuin saunalyhty jos polttonesteiden hinnat aina vaan nousee. Ydinvoimasta tuli hyvin ” saasteeton ” ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ihan yhdessä yössä, ollen ennen sitä ikuisen kitinän ja valituksen kohde by de gröna. Turpeen poltto ei pilaakaan mitään, vaikka se vielä tämänvuoden tammikuussa oli viemässä kaikilta tulevaisuuden. Eikö olekin outoa että maailmanloppua voi siirtää, tai no, onhan silläkin jo pitkät perinteet, sillä lahkothan on aina kuse****taneet ihmisiä sanomalla että se tulee huomena ellette usko meidän puheitamme.

Rudi

Kyseessä on säädettävä omatunto. Kätsy laite.

Ilkka Forsten

Mutta miksi siinä on vain yksi säätömahdollisuus ?

John Quiman

Poliitikot tekevät päätöksiä poliittisin perustein, eivät järkiperustein.

Hh1488

Ei ainakaan Suomessa toimiva politiikko

Rudi

Samaa mieltä olen. Valtion olisi pitänyt mennä maan etu edellä ja jättää moraaliposeeraus ihmisoikeusjärjestöille ym. valaistuneille. Pisnes on pisnes ja jeesus on jeesus.

ike

Niin sitten oli noita uutisia että suomi auttaa saksaa kaasuasioissa. Eikö nyt viimeinkin voitaisi mennä asioihin joissa kaikki maat hoitavat talousasiansa itsenäisesti. Kyllä olisi aika ymmärtää monien miljardien tunkeminen eurooppaan on ollut poissa suomen taloudesta.Tehdään kauoppaa kun se hyödyntää kumpaakin osapuolta. Nyt ollaan täysin pihalla. Saksassa kaiketi on n.85 miljoonaa ihmistä, minkä H..n takia meidän nyt täytyy auttaa heitä kaasuongelmissa. Nostakaa nyt sitten sitä kaasun hintaa, meidän hallitus nostaa kaikkia hintoja jatkuvasti kaiken aikaa vain siksi että olemme niin rauhallisia ihmisiä että kaduille harvemmin lähdetään. No kukaan ei tiedä missä suomalaisten kipuraja menee, sitten on turha katua, ollaan kuitenkin viimekädessä aika kovaa porukkaa.Historia näyttää, täytyy vain saada riittävän suuri motivaatio.

John Quiman

Saksan ongelma on syntynyt heidän omista ratkaisuistaan, joilla ovat tulleet Venäjästä riippuvaisiksi energian suhteen. Suomella ei ole samaa ongelmaa, koska ei olla oltu niin riippuvaisia. Pitääkö nyt Suomen kärsiä saksalaisten itse tehdyistä päätöksistä? No, Italiahan kerää muilta mailta tukirahoja siksi, että Italian omat päätökset ovat johtaneet sen ongelmiin.

juu

Tää on aika koomista kun itse asetetaan venäjälle pakotteita ja sanotaan että venäjän kanssa ei pidä tehdä mitään kauppaa, mutta sitten kun ollaan pulassa polttoaineiden, kaasun ym kanssa, niin syy onkin venäjän.
Ensi talvena kun on pula kaikesta ja ihmiset palelee nälissään jäätyvissä kämpissään niin muistetaan vaan syyttää venäjää, meidän poliitikothan on täysin syyttömiä..

Puolueeton

Ja valtamedia pitää yllä päättäjien mainetta ja työntää syyt itää kohti.

Kyllä kaasua riitttää

Jos kukaan on seurannut kansainvälisiä uutisia niin tuon Nordstreamin 40% kaasuvirta on ohjattu toimitukseen Itävallan kautta. Jos jostain syystä kaasuvirta tyrehtyy niin se johtuu Ukrainalaisista joilla on venttiileitä hallussaan, ei venäläisistä.

Toisaalta, ei Saksalla ole mitään hätää. Sillähän on sopimus Fortumin kanssa. Se saa kaasunsa maksoi mitä maksoi. Ja neljän sentin ylittävän osan maksavat suomalaiset veronmaksajat.

Olisikohan nyt aika lopettaa se NATO-höpötys ja käyttää se liittymismaksu, 14 miljardia dollaria, vaikka ihan ensiksi Venäjäle käsirahana kaasuyhteyden avamiseksi? Ja sen jälkeen laitetaan ulkoministeri pyytelemän anteeksi ja neuvottelemaaan sähkähteyden uudelleen avaamisesta itään?

Tuumailija
Observer

Avataan raja siinä samalla ja lakkautetaan Suomi, kyllä äiti Venäjän sylissä on hyvä olla. Kyllä tsar Putainiin voi luottaa, hän vapauttaa meidät orjuudesta ja ikeestä, aika monet myös hengestään. Slava Putler, messias ja pelastaja.

Nationalisti

Toivottavasti pysyy kiinni vähän pidemmän aikaa, ainakin talven yli ja tulisi kylmä talvi.
Olisi hauska nähdä kuinka poliitikot selittelevät kansalle sitä kaikkea eurooppalaisvastaista politiikkaansa ja vihreää siirtymää.
Nauttisivat nyt, eivätkä panikoisi, itsehän ovat politiikkaa ajaneet, joka pyrkii pois omavaraisuudesta ja kansa antanut siihen täyden hyväksynnän.

nonAQ

Mikäli uskomme Ministeri Tuppuraista ja miksi emme uskoisi, ”oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”.

Tutti Tappurainen

Typerän EU:n päästökaupan hinnat nostaneet sähkönhinnan ennätyskorkealle. Ja kuluttajat joutuvat maksamaan, maksoi mitä maksoi.

otto suni

Vihreä siirtymä ja seniili Joe Biden Valkoisessa Talossa ovat johtamassa tätä Euroopan teatteria! USA:ssa elää jo nyt lähes 80.000.000 köyhyysrjan alapuolella ja vauhdilla ajetaan aikanaan maailman parasta valtota konkurssiin. Onko opittu mitään Euroopassa?

juu

Muuten oikein mutta Joe Biden ei itse päätä edes mitä sanoo..
https://www.youtube.com/watch?v=hCmbVHtJSnM

Puolueeton

Mutta käsi toimii ja allekirjoittaa päätökset.

Kata

https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-hunter-biden-business-dealings-china-joe-biden

Kannattaa lukea koko juttu!Milloin normi-ihminen saa tarpeekseen?

Ilkka Forsten

Käsi toimii ja ovi käy. Sosiaalihuolto soppaa tuo..

Timppis

Ollaan tulevana talvena kaikki kulkee nahkatakissa farkkushortseissa bootsit jaloissa ja nenä pystyssä onnesta nyyhkyttäen.

Ilkka Forsten

Ei kaikki ole yhtä juoppoja kuin antamasi esimerkkihenkilö.