Eurooppa Politiikka

Eurooppaministerit keskustelevat Puolan oikeusvaltiokehityksestä

Euroopan unionin neuvosto, Belgia. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / belgium24.eu.

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 20. helmikuuta Brysselissä. Neuvoston aiheina ovat oikeusvaltiokehitys Puolassa ja maaliskuun Eurooppa-neuvoston valmistelu. Oikeusvaltiokehitys on kokouksen asialistalla Puolan aloitteesta. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Neuvoston asialistalla on Puolan aloitteesta maata koskeva oikeusvaltiotilannekatsaus. Puolan on tarkoitus esitellä asiakohdassa laatimaansa toimintasuunnitelmaa oikeusvaltiomenettelyn sulkemiseksi ja sen puitteissa jo tehtyjä toimia. Kokouksessa ei tehdä asiasisältöä koskevia päätöksiä. Oikeusvaltiokysymysten osalta Suomi jatkaa toimintaansa pitkäaikaisella linjallaan ja korostaa oikeusvaltioperiaatteen toteuttamisen tärkeyttä ja korruption torjunnan vastaisia toimia EU:ssa.

”Olen hyvin tyytyväinen, että tärkeä ja arvostettu EU-kumppanimme Puola, yhdessä komission kanssa, on nyt tarttunut oikeusvaltiohuoliin vahvalla päättäväisyydellä. On hienoa nähdä, että suunnitelluilla uudistuksilla ollaan todella parantamassa oikeusjärjestelmän tilaa. Toivotan menestystä näiden uudistusten toteuttamiselle”, sanoo ministeri Adlercreutz.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomi jäsenvaltioiden kärjessä tukee vahvasti Puolan uuden vasemmistoliberaalin hallituksen siirtymistä noudattamaan täsmällisesti EU:n arvoja ja oikeusvaltioperiaatetta. EU:n arvoihin sitoutumisen myötä muun muassa Puolan poliisi taannoin pidätti vasemmistoliberaalin hallituksen toimesta oikeistolaisia parlamentin jäseniä.

Eurooppa-neuvostossa 22. ja 23. maalikuuta on tarkoitus käydä keskustelua Ukrainasta, turvallisuudesta ja puolustuksesta sekä Lähi-idästä. Asialistalla ovat myös muut aiheet kuten eurooppalainen ohjausjakso, strategisen ohjelman valmistelut sekä ajankohtaiset ulkosuhdeaiheet. Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa vahvaa, tehokasta ja yhtenäistä vastaamista Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainaan. Suomi korostaa, että EU:n vahvaa tukea Ukrainalle tulee jatkaa ja lisätä. Tarkemmat kannat Eurooppa-neuvoston kokoukseen hallitus linjaa myöhemmin.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle.

Lisätietoja kokouksesta | EU:n neuvosto
EU-ministerivaliokunnassa käsitelty neuvostomuistio | vnk.fi

Lähde: Valtioneuvosto

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
S. “seant” A

Nykyään on myös eu:n oikeusvaltioperiaate kun valtaan tulee vasemmistoliberaali hallitus, niin se saa valtion television kaikki toimittajat potkia pois, jos he eivät kannata heitä. Mikä haloo olisi tullut, jos Suomessa nykyinen hallitus olisi ensi töikseen potkinut yleltä ulos kaikki vasemmistolaiset sekä vihreät toimittajat.

John Quiman

EU:ssa keskustellaan jäsenvaltion oikeusvaltiokehityksestä?

EU ei itse toimi minkään oikeusvaltioperiaatteen mukaan, vaan taivuttelee sopimuksia ja lakeja vaikka nurinpäin saadakseen läpi sen mitä haluaa.

EU toimii ideologiaperiaatteen mukaan ja jos joku ei toimi saman ideologian tarpeiden mukaan, sitten syytetään sitä mistä vaan keksitään voitavan.