Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Maahanmuutto Politiikka

EU:ssa on sovittu alustavasti EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / Joachim Seidler, photog_at from Austria.

EU-maat ovat neuvotelleet ja kiistelleet vuoden 2015 turvapaikkakriisistä lähtien maahanmuuttopolitiikan yhteisistä ydinkohdista. Alustava sopu löytyi viime torstaina Luxemburgissa, joskin EU:n lopullinen yhteinen kanta vaatisi vielä EU-parlamentin ja EU-maiden päätökset.

Yhteinen linjaus sisältää EU:n sisäisen yhteisvastuun ja poikkeustilanteissa ilmenevän solidaarisuuden muita jäsenmaita kohtaan maahanmuuttotulvan uhatessa. Toisin sanoen turvapaikanhakijoita aiotaan lähettää suuria siirtolaismääriä kohdanneesta EU-maasta toisiin EU-maihin.

EU:n yhteisessä linjauksessa turvapaikanhakija joutuu joko normaaliin turvapaikanhakuprosessiin tai sitä nopeampaan pikamenettelyyn, jota nimitetään myös rajamenettelyksi.

Rajamenettelyä käytettäisiin mikäli turvapaikanhakija antaa vääriä tietoja viranomaisille tai vaarantaa jollain tapaa turvallisuutta. Pikamenettelyä käytettäisiin myös silloin jos turvapaikanhakija tulee maasta, josta tulevien katsotaan yleensä  tarvitsevan vain harvoin turvapaikkaa. 

EU:n alustavan yhteisen linjauksen mukaan suuria turvapaikanhakijamääriä kohtaava EU-maat saattaisivat pyytää apua muilta EU-mailta, jolloin tiettyjen kriteerien täyttyessä muut EU-maat avustaisivat yksittäistä valtiota, joko ottamalla vastaan turvapaikkakriisin kohteeksi joutuneesta maasta turvapaikanhakijoita, maksamalla kriisin kohteeksi joutuneelle maalle 20 000 euroa yhdestä turvapaikanhakijasta väestönsiirtojen sijaan tai lähettämällä kriisimaahan apuna laitteistoa tai henkilöstöä.

Yhteisen linjauksen tavoitteena on että turvapaikanhakijat sijoitettaisiin tasaisesti eri EU-maihin sen sijaan että he jäisivät Välimeren alueen maiden turvapaikanhakijaleireille.

EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan tarpeesta on kiistelty, eikä kaikkien EU-maiden johto tahtonut osallistua siihen liittyviin väestönsiirtoihin. 

Lähteet:

MTV uutiset

MTV uutiset

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kyllönen

Ainoa mitä pitäisi sopia on se, että yksikään kehitysmaalainen ei saa käyttää turvapaikkajärjestelmää hyväkseen.
EU itse kertoo kuinka SIIRTOLAISIA eli laittomasti eu alueelle tulevia sijoitetaan eri eu maihin hakemaan TURVAPAIKKAA.
Siis mitä vattua? tulet laittomana siirtolaisena ja viranomaiset oikein kehottaa hakemaan perusteetonta turvapaikkaa.
Ja sitten kun olet sen hakemuksen tehnyt niin muutut pakolaiseksi..

Toni Lajos

Suomesta lähetetään pari säkillistä euroja, ikäänkuin kaikenvaralle, etteivät suutu, ja voidaan muutammalle maamme pois potkittavalle ääliölle uumoilla virkaa EU:n.

Ilkka Manttari

Varautukaa. Lasku Suomen veronmaksajille alkoi jo juosta.
Aina vaalien jälkeen puolueet valittavat että heidän viestinsä ei ole mennyt perille, Näkisin asian vähän toisin. Vihreiden vaalitappio johtui käsittääkseni siitä että ihmiset ovat viimein käsittäneet mihin vihreä politiikka meidät johtaa. Jään odottamaan koska samanlainen ymmärrys kohtaa SDP:n politiikkaa,

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by Ilkka Manttari
Marko Kyllönen

Suomessa ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään, joka ainoa puolue tulee tekemään ihan mitä tahansa EU vaatii.
Ei persutkaan oikeasti eroa muista puolueita juuri mitenkään.
Juuri nyt on käynnissä show omille kannattajille.
Mitä merkitystä on vaikka 100 kiintiöpakolaisen vähentämisellä, kun 5 vuodessa myönnettiin 400 000 oleskelulupaa? Se on aivan sama millä perusteella se haittamaahnmuutto tulee Suomeen, Suomi sellaisena kun se on ollut lakkaa joka tapauksessa olemasta muutamassa vuosikymmenessä.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa