Muu maailma Politiikka

Eutanasia parannuskeinoksi masennukseen – Kanada laajentaa avustettua itsemurhaa koskevat lait koskemaan myös mielenterveyspotilaita

Kuva: Pixabay (CC0-lisenssi).

”Kanadassa eutanasiasta on tulossa pysyvä osa psykiatrista hoitoa, jossa kuolema päivystää kuin piika”, kirjoittaa Grzegorz Górny wPolityce.pl verkkomediassa.

Ensi vuoden maaliskuussa Kanadassa otetaan käyttöön uusi laki, jonka mukaan psykiatrisesti sairaat ihmiset voivat valita eutanasian. Jos potilas kokee mielentilansa sietämättömäksi, tarvitaan vain kaksi lääkäriä laillistamaan tappavan lääkecocktailin käyttö.

Tämä on vain seuraava vaihe prosessissa, joka alkoi vuonna 2016, kun Kanadan parlamentti hyväksyi kuoleman lääkinnällistä avustamista koskevan MAID-lain (Medical Assistance in Dying, suom. maid on piika, palvelija), joka käytännössä laillisti eutanasian. Niinpä ”piiasta” tuli sana, joka on synonyymi kuoleman toivomiselle.

Lakia oli tarkoitus soveltaa vain parantumattomiin sairauksiin tai ihmisiin, joiden terveydentilan vuoksi kuolema oli lähellä. Lain ensimmäisenä toimintavuonna hieman yli 1 000 ihmistä, pääasiassa syöpää sairastavaa, saatettiin tällä tavoin kuolemaan.

Vuonna 2021 lakia muutettiin siten, että se kattaa myös muut sairaudet, joita potilaat pitivät ”sietämättöminä”. Tämän seurauksena tällä tavoin laillistettujen kuolemantapausten määrä nousi yli 10 000:een, mikä oli yli 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Nyt maaliskuussa 2023 Kanadan laki sallii psykiatristen potilaiden eutanasian. Toronton oikeustieteen professorin Trudo Lemmensin mukaan tämä tarkoittaa, että itsemurhasta tulee olennaisesti tapa hoitaa psykiatrisia sairauksia. Se avaa mahdollisuuden, että kroonisesta masennuksesta kärsivä ja apua hakeva henkilö voi huomata terapeutin suosittelevan kuolemaa ulospääsykeinona.

Vammaistyön asiantuntijan Gus Alevioun mukaan lain kirjoitustapa voi johtaa siihen, että eutanasiassa hoidetaan paitsi masennusta myös traumaperäistä stressihäiriötä, autismia, ADHD:tä, bulimiaa, anoreksiaa ja riippuvuutta.

Viime aikoihin asti tällaisiin tilanteisiin on viitattu vain scifi-kirjallisuudessa, jossa kuvataan totalitaaristen dystopioiden sosiaalista suunnittelua. Nykyään tästä dystopiasta on tulossa todellisuutta.

Lähde: Remix

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Lääkäreiden mielestä varmaankin toimii, sillä tuskin yksikään lääkäri on saanut potilaakseen masentunutta kuollutta.

Anomaster

Poliitikkojen mielestä toimii, sillä menehtyneille ei enää tarvitse maksaa eläkkeitä, eikä hoitokaan enää tuota kustannuksia. Poliitikot tykkäävät, että kansalaisten maksamat verot ovat heidän rahojaan, joita he eivät halua tuhlata kansan hyvinvointiin.

Letunviuhake

Suomeen ei edes tarvita tuollaista lakia koska Suomessa tehdään pohjoismaiden eniten itsemurhia väkilukuun nähden👌Eli kansalla kaikki hyvin ja onhan meillä kuulemma mailman paras pm Sannakin😂

Observer

Ysimillin buranalla lähtee vaiva kuin vaiva.

anon

Nuorempana pidin Kanadaa maana, jonne kannattaa muuttaa. Olin kesän siellä harjoittelijavaihdossa. Jo silloin aavistelin, että valkoisia ei suosita siirtolaisvalinnoissa. Oli kuin kehitysmaalaiset olisivat olleet etusijalla. Valtion esitteissä oli piirroksia ihannekanadalaisista. Kaikenlaisia alkuasukkaita, kehitysmaalaisia mustia, ruskeita. Tavoitteena oli monikulttuurinen Kanada. Mutta ei ollut esitteen piirroksissa vaaleatukkaisia pohjoiseurooppalaisia.
Hain kumminkin siirtolaiseksi. Olinhan hiljattain suorittanut DI-tutkinnon suorittanut. Hylkäys tuli.
Nyt kun katsoo Kanadan uutisia ja Justin Truedaun esiintymisiä, hylkäys ei tunnu enää niin pahalta.

Meilläkin oma

Kanadakin oli ennen hyvä maa, yhden ”nuoren globaalin johtajan” käsissä muuttunut maanpäälliseksi helvetiksi.

Anomaster

Vie maata siihen suuntaan kuin mihin Sannakin toisten ”nuorten globaalien johtajien” kanssa yhdessä.

Pulteri

Ensin eutanasia on vapaaehtoista, sitten sitä ruvetaan potilaalle ehdottamaan ja sosiaalinen paine painostaa potilasta suostumaan. Lopuksi vääränmalliset ihmiset pakotetaan eutanasiaan.

Näin tulee käymään. Homma lähtee rönsyilemään ja laajenee kuin pullataikina.

Anomaster

Hautajaiset ovat halvemmat kuin hoito. Nykyistä valtion realismia. Näin tehdään hyvinvointiyhteiskuntaa kanadassa ja kohta muuallakin.

Observer

Väärinajattelu diagnosoidaan mielenterveyshäiriöksi ja eutanasia tulee suositeltavaksi ellei peräti ainoaksi hoitomuodoksi.

anon

Vallitsevaa ideologiaa kyseenalaistavan ajattelun luokittelu mielenterveyshäiriöksi on ihmiskunnassa pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Suomen itänaapurissa sille oli nimitys ”hiipivä skitsofrenia”.

”Neuvostoliitto ja eräät sosialistiset maat sulkivat toisinajattelijoita ja muita yhteiskuntaan kriittisesti suhtautuvia mielisairaalahoitoon.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiipiv%C3%A4_skitsofrenia

Neuvostoliitossa väärinajattelu luokiteltiin sairaudeksi. Tosin ajattelun julkituonti saattoi olla myös rikos. Jopa nykyisessä Saksassa ajatusten ilmaisemisesta saatetaan tuomita vankilaan. Yleensä ajattelevaa henkilöä tyydytään paheksumaan ja hänet leimataan hulluksi. Ajattelija voidaan myös eristää yhteisön ulkopuolelle. Kanadassa väärinajattelu on johtanut jopa pankkitilien sulkemiseen.

seant

Sen verran asia meni pieleen, kun eräs sotainvalidi halusi avustajaa kasaamaan uuden pyörätuolin, niin avustaja löi käteen paperin, jossa hän suostuisi eutanasiaan. Tästä tuli suuri häly eri osavaltioissa, joten tuli esitys, ettei sotainvalidille ei saa tarjota tätä. Tälle hommalle antoi kasvot kun eräs vaateliike teki siitä mainosfilmin. Ko filmissä nainen sairasti kivuliasta tautia johon olisi hoitoa, mutta ei varaa, siksi monet epäilevät näin päästään myös köyhistä sairaista eroon.
https://www.youtube.com/watch?v=dCafuU5CCfA
ps kommentointi puolessa ihmetellään sitä, ensimmäinen mainos Kanadassa, jossa ei tule esille monikulttuuri, sillä kaikki mainoksen ihmiset ovat valkoihoisia.

eetee

No valkoisethan täältä vain onkin tarkoitus poistaa.

Anomaster

Kun tuollainen saadaan alkuun, alkaa se vähitellen laajentua. Lopulta saattavat väärin ajattelevat saada piikin, koska eivät ole sopeutuvaisia.

Kukavaan

Lopulta päädytään tilanteeseen, jossa aikaistetusta kuolemasta tulee pakollinen. Vain erityistapauksessa saa väliaikaisen vapautuksen eutanasiasta. Vapautushakemuksessa tulee olla kolmen eutanasiapolitiikan erikoislääkärin suositus. Eutanasialautakunta tutkii sekä mahdollisesti hyväksyy hakemuksen. Perusteeton hakemus on rangaistava teko. Hakemuksen hyväksyminen edellyttää yksimielistä vapautusta puoltavaa lausuntoa kaikilta lausunnon antajilta.

Jos eutanasiaan määrätty ei ilmaannu terveysasemalle määrättynä ajankohtana, hän syyllistyy omavaltaiseen elinajan jatkamiseen. Eutanasiapäivänä kello23:59 hänen pankkitilinsä suljetaan ja kaikki kortit, avaimet ja puhelinumerot lakkaavat toimimasta riipumatta siitä, onko henkilö saanut eutanasiahoidon.

Eutanasiaa voi erityisestä syystä lykätä, jos lykkäykselle on yhteiskunnallisesti merkittäviä perusteita tai voidaan katsoa, että henkilön elämän jatkaminen edistää vihersiirtymää. Eutanasiaa pakoilevat ovat rikollisia, ja heidän toimitetaan kiinnisaataessa ohi jonojen eutanasiahoitoon.

Anomaster

Kas, kun olet jo niin vanhakin, että mitäs täällä enää resursseja tuhlaat.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
Kukavaan

Ihmisiä kohdellaan kuin teuraskarjaa. Esimerkiksi sodissa on kulutettu omaa miehistöä surutta. Siis näin jo nyt. Myös siviiliväestön määrää voidaan harkitusti vähentää.

Seuraava askel on, että viranomaiset määrittävät optimaalisen elämän pituuden ja ottavat ihmisen elinkaaren hallintaansa erilaisin keinoihin. Niihin kuuluvat eutanasiaan houkuttelu ja painostus, hoitamatta jättäminen tai hoidon rajoittaminen.

Anomaster

90-luvllla eräs vanhus halusi päästä silmäleikkaukseen, jotta pääsisi kaihista. Ei vaan tullut lähetettä lääkäriltä, vaikka kuinka yritti. Lopulta lääkäri myönsi, että heille on annettu ohjeet, että vanhuksia ei enää isommin hoideta. Hän meni sitten toisten ihmisten avulla yksityiselle, sai näkönsä takaisin ja nautti siitä pitkälti toistakymmentä vuotta.

Vaihtoehto olisi ollut sokeus tai lähes sokeana oleminen ja tietysti siitä olisi tullut jotain kotihoitajakuluja ja ikävämpi elämä.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
Kukavaan

Harmaakaihi tulee iän myötä kaikille. Kuulemma leikkaus käy nopeasti ja potilaat ovat tyytyväisiä. Kannattaa säästää rahaa leikkausta varten. Lienee muutamia tuhansia per silmä.

Kata

Taas meni hyväksyntään…juurikin tämäkin lause🤔Eri sähköposteillakin.

Anomaster

Menossa neljäs s-posti. Ilmiselvästi joku pikkusielu, jolla on pääsy Kansalaisen kommentointien hallintaan vainoaa minua. Word Press ei tee tuollaista, eikä Google voi tehdä mitään. Ainoaksi syyksi voin ajatella pientä keskustelua sinimustista ja joku niistä siihen keskusteluun osallistujista otti isomman puoleisen herneen nenään, niin ison, että ei ole vieläkään lähtenyt pois. Mitään sellaista en ole kirjoittanut, mikä voisi sisältönsä puolesta olla syy tällaiseen odotushuonebannaukseen. Siis kaikki viestit menee odotushuoneeseen, kirjoitti mitä tahansa, eivätkä ne enää nykyisin sieltä nouse ikinä näkyviin. Jää aika huono kuva sinimustien kannattajista.

Kata

Näin uskon myös aamun jälkeen.

Kata

Sama vastaus toisella tilillä odotukseen…😄

Ilkka

Mitä ne odottaa ?

Anomaster

Ne odottavat viestien maatumista. Ovat maalla oppineet, että tunkiolle kaikki mitä ei kaivata ja siellä ne maatuvat ihan omia aikojaan.

Edellinen Kansalaisen omistaja huolehti aika hyvin odotushuoneeseen joutuneet. Eivät maatuneet, vaan toimitettiin vielä melko tuoreina lukijoille.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
patton

Kuten varmasti tyhmimmätkin kansalaiset ymmärtävät, tämä on länsimaista demokratiaa, sairaat murhataan eutanasian avulla tai antamalla korona-piikki ja jotkut vielä valittavat Kolmannen Valtakunnan eutanasia-ohjelmaa. Kaksinaismoraali ja länsimaisen elämänmuodon muuttuminen murhaamisen hyväksymiseksi on selkeä viesti myös meille suomalaisille siitä, että me emme ole minkään arvoisia, ainoastaan eliitillä on arvo!

Anomaster

En muista kuka, mutta korkeimmasta eliitistä eli superrikkaista joku sanoi, että he eivät tarvitse suurinta osaa ihmisistä.

Ilkka

Minua pyrki aikoinaan vähättelemään eräs henkilö osoittaen sillä käytöksellään olevansa rikas ja ylempänä. Hänen veljensä joka oli ystäväni, sanoi minulle näin. ” Älä välitä siitä mitä se sanoo, on ihan yhdentekevää olisitko upporikas, hän vihaisi sinua koska olet rikkaampi kuin hän, ja jos olisit köyhempi, hän vihaisi sinua köyhyyden takia.” Minusta tämä oli hyvä lause ja kuvastaa joidenkin ihmisten arvomaailmaa paremmin kuin hyvin. Samalla se oli osoitus siitä, ettei kaikki rikkaat ole jaottelemassa muita hyviin ja huonoihin pelkän varallisuuden mukaan.

Kansalaisen verkkokauppa