Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Hallitus esittää kuntakokeilulakiin muutoksia, joilla parannettaisiin Ukrainasta sotaa paenneiden ja osatyökykyisten työllistymisen edellytyksiä

Ukrainalaispakolaisia Krakovassa (2022). Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) / Silar.

Tiedote 17.11.2022

Hallitus esittää muutoksia työllisyyden kuntakokeiluista annettuun lakiin. Lakimuutoksilla parannettaisiin Ukrainasta sotaa paenneiden työllistymisen edellytyksiä ja selkeytettäisiin Työkanava Oy:tä koskevaa sääntelyä.

Kuntakokeilujen asiakkaiksi myös tilapäistä suojelua saavat

Suomeen on saapunut Ukrainasta noin 40 000 sotaa paennutta henkilöä, joille on myönnetty tilapäistä suojelua. Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäistä suojelua koskevaan direktiiviin, jota sovelletaan Ukrainan sodan myötä Suomessa ensimmäistä kertaa. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeasti ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.

Tilapäistä suojelua saavien henkilöiden työllistymisen edistämiseksi esitetään, että jatkossa työllisyyden kuntakokeilujen asiakkaita olisivat myös tilapäistä suojelua saavat henkilöt.

Nykyisen sääntelyn mukaan kuntakokeilujen asiakasryhmään kuuluvat kaikki maahanmuuttajat ja kaikki vieraskieliset, mutta asiakkuus edellyttää lisäksi, että henkilöllä on kotikunta. Tilapäistä suojelua saavia ei siten koskisi edellytys kotikuntalaissa tarkoitetusta kotikunnasta.

”Lakimuutoksella helpotetaan maassa olevien Ukrainasta sotaa paenneiden mahdollisuuksia työllistyä. Työ on yksi keskeinen turvallisen arjen rakennuspalikka ja se tarjoaa toimeentulon lisäksi myös sosiaalisia verkostoja sekä paikan osana suomalaista yhteiskuntaa”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Kuntakokeiluille oikeus ohjata asiakkaita Työkanava Oy:ssä työskentelyyn
Työkanava Oy on valtion omistuksessa ja hallinnassa oleva osakeyhtiö, jonka tehtävänä on edistää osatyökykyisten siirtymistä edelleen avoimille työmarkkinoille.

Hallitus esittää, että kuntakokeilulakiin tehtäisiin selkeyttävä muutos, jonka perusteella kuntakokeilualueen kunnalla olisi oikeus tehdä päätös siitä, täyttääkö henkilö Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä annetun lain mukaiset edellytykset yhtiöön työllistämiseksi.

”Tämä muutos selkeyttää kuntakokeilujen mahdollisuutta ohjata asiakkaitaan Työkanava Oy:ssä työskentelyyn. Yhtiö tukee konkreettisesti sellaisten osatyökykyisten työllistymistä, jotka eivät ole saaneet työtä erilaisista toimista ja palveluista huolimatta. Tarvitsemme kaikkien työpanosta tässä maassa”, ministeri Haatainen sanoo.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2023.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Anna Aaltonen, TEM, p. 029 504 7097

https://tem.fi/paatos?decisionId=0900908f807f0858
Tiedote 11.10.2022: Kuntakokeilulain muutokset lausunnoille: Ukrainasta sotaa paenneiden työllistymisen edellytyksiä parannettaisiin
Lisätietoja työllisyyden kuntakokeiluista
Lisätietoja Työkanava Oy:stä
Hallituksen esitys laiksi työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun lain muuttamisesta

Työ- ja elinkeinoministeriö

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juu

Koko kuntakokeilu on ainakin omalta osalta täyttä pelleilyä.
Ihan samalla lailla hakee töitä kuin ennenkin, ainoastaan joutuu niistä hakemuksista 4kpl /kk ilmoittamaan sinne kuntakokeiluun.

Känkkä

Tuula Haataisen projektin piti parantaa osatyökykyisten asemaa työmarkkinoilla. Miten se nyt sitten paranee jos samalle viivalle otetaan fyysisesti terveitä ulkomaalaisia.

Johan ne Prismat suunnittelevat korvaavansa työllistetyt työttömät ukrainalaisilla. Tämä on taas tällaista welcome to Finland touhua, jossa kantaväestö kärsii ja joutuu syrjittyyn asemaan.

Kata

Prisma on jo Kataskindlerin listalla jos näin käy…tarkkaillaan!

Tyhmyyttä

Miten ihmeessä joku ”kuntakokeilu” voi parantaa noiden työllistymistä? Samaan aikaan on suomalaisia työttöminä ennätysmäärä, itsekkin mukaanlukien. Ja nyt vielä kieltä osaamattomia pitäisi työllistää. Mitä ne voivat tehdä? Ovat kuin ”turkkilaiset maatalousinsinöörit” joita -80 luvulla Suomeen tuli suuria määriä.

Miksi Suomen pitäisi olla maailman sosialitoimisto?

Jussiboy

Tuohan on täyttä mitäänsanomattomuutta, jos ei jaksa lukea edes sitä mitä kommentoi eli: minä en tiedä asiasta mitään mutta kommentoinpa vain. Se kertoo älyllisestä epärehellisyydestä.

Kata

😀 Älä nyt naurata kun pitäs mennä nukkumaan ja sun älylliset rehellisyytesi naurattaa liikaa tähän aikaan.
Tiesin tasan tarkkaan mitä jutussa lukee lukemattakin nääs koska seuraan aikaani monelta taholta mutta en koskaan yletyiseltä,hesuriukselta tai mainotuiselta.täyttä puppua suoltavat he.

Nuku hyvin bossajui rehellisyydestä unelmoi…

Jussiboy

Katamummo se istuu vain sisällä ja seuraa vain yhden totuuden julkaisuja. Nyt minä en enää ihmettele sinun kommenttejasi mutta niiden ilmaiseminen on sitä sananvapautta vaikka valetietoa sieltä vain tulee. Minä luen lehtiä ja verkkolehtiä laidasta laitaan, luen jopa partisaania, mvlehteä. Näitä lähinnä kun haluan saada päivittäisen huumoriannoksen ja tietysti saman annoksen saan kun lukee katamummo kommentteja. Kansalaisen jutut ovat pääosin luotettavia, kommentit sitä vastoin harvoin on muutamia nimimerkkejä (Forsten) lukuunottamatta. Joissain asioissa olen samaa mieltä mutta en kaikissa. Hän yrittää ainakin olla asiallinen.

Kata

😀 ”katamummo” hahahahaaaa ja valetietoa mutta sanavapaus ja yksi totuus…voi sie maallikkosaarnaaja! 😀

ike

Ei tämän hallituksen esityksistä tarvi kuintse katsoa kuin muutama avainsana ja heti tietää mitä puppua sieltä tulee.

Uusimmat uutiset