Eurooppa Politiikka

J.K. Rowlingia syytetään ”väärän narratiivin” levittämisestä, jonka mukaan transnaiset ovat ”saalistajia”.

Transsukupuoliset, Pride-paraati
Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / Tony Webster.

Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling on jälleen transsukupuolisten kritisoinnin kohteena. Taustalla on myös Skotlannin uusi transsukupuolisuutta tukeva lakiehdotus.

 

Transsukupuoliset aktivistit ovat suomineet J.K. Rowlingia jälleen kerran. Hänen kritisoi Skotlannin poliisia siitä, että se sallii raiskauksesta epäiltyjen identifioida itsensä naisiksi, jos Skotlannin transsukupuolisuutta tukeva lakiehdotus astuu voimaan ensi vuonna.

Harry Potter -kirjailijan aiemmat transfobiset kommentit ovat aiheuttaneet suurta eripuraa hänen faniensa keskuudessa. Hän jakoi sunnuntaina Twitterissä The Times of Londonin artikkelin, jossa asiaa tarkasteltiin.

”Sota on rauha. Vapaus on orjuutta. Tietämättömyys on voimaa”, Rowling kirjoitti viitaten George Orwellin dystooppiseen romaaniin 1984 ennen kuin lisäsi: ”Ja sinut raiskannut peniksellinen yksilö on nainen”.

Keskustelun taustalla ovat suunnitelmat uudistaa sukupuolen tunnustamista koskevaa lakia, joka helpottaisi Skotlannissa asuvien transihmisten oikeudellista tunnustamista todellisen sukupuoli-identiteettinsä mukaan. Osittain uudet toimintatavat poistaisivat lääkärintarkastukset sukupuolen tunnustamistodistusta hakevilta ja lyhentäisivät aikaa, joka heidän on elettävä sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti ennen kuin se tunnustetaan laillisesti.

Skotlannin hallitus hyllytti viime vaalikaudella suunnitelmat näiden uusien toimintatapojen lisäämisestä sukupuolen tunnustamista koskevaan lakiin naisten oikeuksiin liittyvien huolenaiheiden vuoksi. Useiden raporttien mukaan hallitus kuitenkin pyrkii saattamaan prosessin päätökseen vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Raiskauksesta syytetty on nainen, vaikka olisi biologisesti mies

Apulaispoliisipäällikkö Gary Ritchie vahvisti Scottish Sun -lehdelle, että “jos uudet lait astuvat voimaan, kaikki raiskaussyytösten kohteeksi joutuvat henkilöt ”kirjataan naisiksi”, jos he ovat biologisesti syntyneet miehiksi, mutta identifioivat itsensä naisiksi. Tämä on pätevä, vaikka heillä ei olisikaan ”täyttä sukupuolen tunnustamistodistusta”.

Myös rikostutkija Fil Capaldi vahvisti asian olevan näin. Hän vetosi siihen, että henkilöön viittaaminen tämän todellisella sukupuoli-identiteetillä ei olisi vain lain, vaan myös hänen omien arvojensa mukaista.

”Poliisin kanssa tekemisiin joutuvien henkilöiden sukupuolen tunnistaminen perustuu siihen, miten he esiintyvät tai miten he itse identifioivat itsensä, ja mikä on yhdenmukainen järjestelmän kanssa”, hän kertoi lehdelle. ”Skotlannin poliisi ei vaadi mitään muita todisteita tai todistuksia biologisesta sukupuolesta tai sukupuoli-identiteetistä kuin henkilön itsensä antaman ilmoituksen, ellei se liity mihinkään tutkimukseen, johon heidät on yhdistetty.”

On huomattava, että näissä keskusteluissa esiin tuodut raiskaukset ovat teoreettisia ja edustavat vain Skotlannin ehdottamien transsukupuolisten lakien mukaisia perusteita, kuten edellä mainittiin.

Trans-aktivistit järkyttyivät identiteettinsä yhdistämisestä raiskaukseen

Samaan aikaan Harry Potter-fanit ja trans-aktivistit puhuvat Rowlingin puuttumisesta trans-asioihin ja kritisoivat kirjailijaa siitä, että hän yhdistää trans-identiteetin ja raiskauksen toisiinsa. Heidän mielestään Rowling ei myöskään ole käyttänyt tilaisuutta tuodakseen esiin cis-sukupuolisten miesten tekemien seksuaalisten pahoinpitelyjen määrää.

”Seksuaalisesta pahoinpitelystä selviytyneenä olen järkyttynyt siitä, että J.K. Rowling on jälleen kerran käyttänyt vaikutusvaltaansa “vahingoittamiseen” ja transsukupuolisen identiteetin” yhdistämisestä raiskaukseen”, transjournalisti ja aktivisti Dawn Ennis sanoo Yahoo Life -lehdelle. ”Kirjailijana olen tyrmistynyt siitä, että Rowling luokittelee raiskauksen joksikin, johon liittyy vain penis. Lisäksi hän “varastaa” räikeästi ja kiittämättömästi Orwellilta.”

YouTubettaja ja trans-aktivisti Kate Blaque järkyttyi myös ja kirjoitti Twitterissä: ”Selviytyjänä ja transnaisena minua tulee aina järkyttämään se, miten epätoivoisesti ihmiset näyttävät pyrkivän määrittelemään transsukupuoliset naiset luonnostaan seksuaalisesti saalistaviksi maailmassa, joka pitää meitä raiskaamattomina.” Hän myös julistaa Rowlingin ”tekevän transnaisten julkisesta mustamaalaamisesta ja heidän maalittamisestaan raiskaajiksi hyvin normalisoitua”.

Kansallisen Transsukupuolten Tasa-arvokeskuksen (NCTE) toiminnanjohtaja Rodrigo Heng-Lehtinen kertoo Yahoo Lifen mukaan, että Rowlingin twiitti lisää ”vaarallista” narratiivia, jonka mukaan “transnaiset” ovat saalistajia, mikä voi olla “hirvittävän traumaattista” transnuorille.

”Hänellä on uskomaton asema, ja hän käyttää sitä “vahingoittaakseen” transsukupuolisia ihmisiä”, Heng-Lehtinen sanoo. ”Erityisesti mustia transsukupuolisia naisia murhataan ennätyksellisen paljon. Poliittiset johtajat ympäri maailmaa yrittävät estää transnuoria urheilemasta tai saamasta asianmukaista terveydenhuoltoa. Rowlingin twiitti lisää “vaarallista disinformaatiota”, jonka mukaan transsukupuoliset naiset ovat saalistajia. Panokset ovat uskomattoman korkeat trans-elämän kannalta, ja Rowlingin jatkuvat hyökkäykset pahentavat tilannetta”, hän jatkaa.

Kaikki eivät kannata naisten asemaa vaikeuttavaa lakiehdotusta

Kuitenkin eräät Skotlannin johtajat sanovat, että ehdotetut poliittiset muutokset vahingoittaisivat enemmän naisia kuin suojelisivat transsukupuolista yhteisöä.

”Olen ollut asianajajana 20 vuotta ja oikeusministerinä lähes 8 vuotta, joten olen nähnyt joitakin oikeudellisia järjettömyyksiä. Mutta tämä ylittää kaiken ja on vaarallista”, Skotlannin entinen oikeusministeri ja nykyinen Skotlannin kansallismielisen Alba-puolueen jäsen Kenny MacAskill sanoi Scottish Sunille. ”Se (transsukupuolisuus) on fyysisesti mahdotonta, ja täysin terveen järjen vastaista. Naisvangeille aiheutuu tästä haittaa ja tärkeät rikostilastot tehdään hyödyttömiksi.”

Lisa Mackenzie, joka kuuluu Edinburghissa toimivaan poliittiseen Murray-Blackburn-Mackenzie -tutkimusryhmään, ajaa sukupuolen suojaamista. “Skotlannin poliisin tulisi kirjata teoreettinen raiskaaja syntymähetken sukupuolen mukaan”, hän kertoi The Sun -lehdelle. Hän myös toteaa, että ”vain muutama virheellisesti luokiteltu tapaus vääristää tilastoja”.

Rowlingin kannattajat ovat kertoneet mielipiteensä myös Twitterissä. Eräs kommentoija kirjoitti: ”Kiitos, että toit esiin tämän hulluuden”. Ja toinen lisäsi: ”Kiitos. Sinulla ei ole aavistustakaan, kuinka tärkeä julkinen mielipiteesi on ja kuinka paljon se merkitsee naisille ja tytöille.”

Viime sunnuntain twiitti on viimeisin Rowlingin ja trans-yhteisön välisistä taisteluista.

Taustalla on transsukupuolisten ja Rowlingin aiemmat erimielisyydet

Marraskuussa jännitys nousi uudelle tasolle, kun aktivistit jakoivat kirjailijan kotiosoitteen Twitterissä, mikä sai Rowlingin kääntymään heidän puoleensa toteamalla, että ”paras tapa todistaa, ettei liikkeenne ole uhka naisille, on lopettaa ahdistelu, häirintä ja uhkailu”.

Kaikki alkoi kuitenkin joulukuussa 2019, kun kirjailija antoi julkisesti tukensa brittiläiselle naiselle, Maya Forstaterille. Hän sai potkut muun muassa sen vuoksi, että hän oli todennut “sukupuolen muuttamisen mahdottomaksi”. Sen jälkeen tuomari oli todennut, että hänen näkemyksillään ei ole Britannian syrjinnän vastaisien lakien antamaa suojaa. Myöhemmin Forstater voitti valituskäsittelyn ja julkaisi videon, jossa hän kiitti Rowlingia tuesta.

Toukokuussa 2020 Rowling twiittasi viestin, missä hän väärin sukupuolitti Tara Wolf -nimistä transnaista, joka tuomittiin vuonna 2017 TERF:ksi kutsumansa naisen pahoinpitelystä. TERF-termiä (”transihmiset poissulkeva radikaali feminismi”) käytetään kuvaamaan radikaaleja feministejä, jotka eivät kannata samalla tavalla tai ollenkaan “transihmisten” oikeuksia. Termiä käytetään myös ei-radikaaleiksi feministeiksi identifioiduista ihmisistä, jotka “syrjivät” transihmisiä.

Rowling pyysi twiittiä anteeksi ja poisti sen myöhemmin.

Kirjoittaja nousi uudelleen julkisuuteen kesäkuussa 2020, kun hän kritisoi artikkelia, jossa käytettiin yleistävää ilmaisua ”ihmiset, joilla on kuukautiset”. Artikkelissa annettiin ymmärtää, että “ihmiset, joilla on kuukautiset eivät tunnista itseään naisiksi.”

 

Lähde: The Times, Yahoo Life, The Scottish Sun

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lieväasteinen

Aivan käsittämätön tilanne. Mikäli tuommoinen munatytöksi ilmoittautunut raiskaaja pääsee naisvankilaan, oikeat naiset järjestäkööt sille tosi lämmin vastaanotto, jolloin vehkeet lähtevät saman tien. Muuten tästä hulluudesta ei selviä. Jolleivat naisvangit pärjää sille fyysisesti, kyllä tuon ryökäleen joskus nukkuakin pitää. Sitten voi hoitaa homman.

kasimir

Siis oma ilmoitus riittää? Raiskaustuomioita toisin sanoen lievennetään: Saman verran istut linnassa jatkossakin, mutta tuomion saa suorittaa naishotell… siis naisvankilassa. Naisten asema paranee taas pykälän verran kun naisvangit joutuvat elämään jatkossa väkivaltarikoksen tehneiden miesten kanssa jakaen yhteiset suihkut ja sellinkin! Missä feministien ja punavihreiden huoli?

Itse asiassa jos sinut tuomitaan naisena, niin saat todnäk lievemmän tuomion (samasta) rikoksesta. Et ainakaan rankempaa tuomiota. Näinhän se on muidenkin rikosten kohdalla aika monessa maassa, Suomessakin. Eli raiskaajan tuomio lievenee ihan konkreettisissa ”vankilapäivissä” mitattunakin.

Tätähän tuodaan Suomeenkin jo ensi vuonna kun suomalaiset voivat omalla ilmoituksellaan vaihtaa miehestä naiseksi ja toisin päin. Miten edes punavihreät ei näe tässä lainkaan vääryyttä? Sotii miituuta ja ”naisten voimaantumista” vastaan tällainen. Ohisalot ja kumppanit ottanevat kuitenkin skumppaa Minna Canthin päivänä… Vai käyvätkö ehkä kuitenkin paskomassa hänen haudalleen ja kaatamassa patsaat. Canth oli kuitenkin nykyisellä mittapuulla melkoisen konservatiivinen. Äärioikkkaria varmaan.

juha II

Kun puhut totta. Joudut tuomiolle!
Kun puhut paskaa. Sinut palkitaan ja nostetaan jalustalle!

Ilkka Forsten

Huolensa kullakin. Asekauppiaan huoli on tämä. Maailmassa on noin 550 miljoonaa asetta. Siis yksi jokaista kahtatoista ihmistä kohti. Nyt kysymys kuuluu, miten aseistaa ne loput yksitoista ?

Ilkka Forsten

Raiskaukseen ei liity yksinomaan penis, siihen tarvitaan pohjoismaissa vielä islam.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Tupauuno

Jos transnainen käyttää sitä vielä olemassa olevaa ”asetta” raiskaukseen niin se pitäisi määritellä siten normaaliksi miehen tekemäksi raiskaukseksi. Voitaisiin siihen lakiin kirjata huoletta.

ike

Tuo Potter ei minuun oikein ole iskenyt, kai on liikaa tuota ikää. J.K. Rowling taitaa kuitenkin olla paljon fiksumpi nainen kuin mikä kuva minulle oli muodostunut.

Kata

No lapsenlasten kanssa katsonut jonkin verran mutta kyllä se Taru Sormusten Herrasta vie voiton…ja tykkää nuo muksutkin!

Ilkka Manttari

Ehkäpä ei voi edes oikein verrata.Sormusten herra on kyllä aivan eri kategoriassa.

Kata

Niin totta!

Ilkka Forsten

Mieliharrastukseni oli syventyä Loru Sorbusten Herrasta tarjontaan. Se sai ylläviä äkkikäänteitä viimeistään valomerkin jälkeen. Pidin taustalla soivasta kappaleesta jossa sanat kuuluivat näin. ” Peltikorkki lasikuoret, kätkee halvan sorbuksen, sitä tarjoo miehet nuoret parempaakaan saanut en.” Bum tsi bum, bum tsi bum bum..

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Kata

😀 Voihan sorbus… 😀

Dena

Tämä ”cis-sukupuolisten miesten tekemien seksuaalisten pahoinpitelyjen määrää.” kirjoitetaan muotoon: ”miesten tekemien seksuaalisten pahoinpitelyjen määrää.” tai maksimissaan ”normaali miesten tekemien seksuaalisten pahoinpitelyjen määrää.” Ei tule käyttää niiden lainasanoja, eikä suostua niitä pakollakaan käyttämään, koskee myös vihapuhe ym muita sanoja jotka tulee gategorioda vain ja ainoastaan sanan _paskapuhe_ alle.

Kata

”Se (transsukupuolisuus) on fyysisesti mahdotonta, ja täysin terveen järjen vastaista. Naisvangeille aiheutuu tästä haittaa ja tärkeät rikostilastot tehdään hyödyttömiksi.”
No ei tarvi olla vankikaan kun hiljakkoin koulussa jenkeissä poika puki hameen kun tunsi just silloin ittensä tytöksi,meni tyttöjen vessaan ja raiskasi 14v tytön.Koulu vaikeni pitkään asiasta….Onneksi vanhemmat ei…
Kaikenlainen sekopäisyys vaan lisääntyy…koska sen annetaan ottaa valtaa ja muka ”oikeudenmukaista” taistelua …voihan tyynispetti.
Ja pienet lapset siinä seuraa tätä kaikkea..niin kouluissa kuin muuallakin.Surettaa ja suututtaa!

kasimir

Tällaisessa tilanteessa näkee nyt aika hyvin kuinka paljon kansalla on lopulta valtaa (edustuksellisessa) demokratiassa. Varmaan minimissäänkin ~90% meistä ”alamaisista” vastustaa tätä että oma ilmoitus riittää siihen että miestä kohdellaan naisena tuomioistuimessa ja esim olympiakomiteassa ja urheilukisoissa jne. Silti nuo kolme punavihreää junttaavat läpi näitä mielisairaita uudistuksia. Ja Keskusta hännystelee mukana vaikka eivät olekaan yhtä ”progressiivisia” eikä varmaan kovin hyvällä katso tätä touhua.

Vihreät on ihan sekopäinen puolue ja vihreä Haavisto on kaiken kukkuraksi suosituin (tai Olli Rehnin kanssa tasoissa) seuraavaksi presidentiksi kun juuri hiljattain oli kysely tästä. Molemmilla oli 17% kannatus. Eli noin joka kuudes suomalainen haluaa Vihreiden arvoja ajavan presidentin tuohon tolkullisen Salen tilalle. Tuo tolkun Salehan on tosi suosittu ja on hyvinkin terve ja kunnollinen mies Haavistoon verrattuna. Lähde tuossa lopussa jos joltain on mennyt ohi.

Vähän sama juttu muuten Sipilänkin kanssa, että vaikka hän kutsuikin tänne kymmeniä tuhansia arabisotilaita, niin kyllä nyt Marinin kaudella on tullut jo ikävä Sipilää. En olis uskonut! Ja pahoin pelkään että mulla tulee vielä ikävä Sannaakin vastaavasti joskus lähitulevaisuudessa kun maailman meno menee VIELÄKIN hullummaksi ja saamme pääministeriksi jonkun Iris Suomelan tai Fatim Diarran. Tai olisko mahdoton ajatus 10 vuoden päästä PM Abdirahim ”Husu” Hussein?
Sitä kyllä ihmettelen kun näillä nuorilla naisministereillä on nyt tullut perheenlisäystä että haluavatko todella jättää lapsilleen turvattoman ja yhä velkaisemman (ja dystooppisemman) maan perinnöksi…

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/66fca10f-7b89-4598-ab95-842ef6788a64

Kata

Samaa olen ihmetellyt kun hankkivat kuiten ,ainakin osa,lapsia…Eikä todellakaan huolestuta tulevaisuus tai sitten aivopöhö on täysin sumentanut järjen.
Tarvitaanko me yleensä pressaa?Muutama höpinä vuodessa…mitä hyötyä?

Tagit