Muu maailma Politiikka

Kanadan pääministeri Justin Trudeau syyttää Convoy-mielenosoittajia demokratian estämisestä

Kuva: Wellington Street, Ottawa Freedom Convoy 2022/Kanada. Wikimedia Commons.

Kanadan liittovaltion liikenneministeri kehottaa Fordin hallitusta peruuttamaan mielenosoittajien kuorma-autokortit.

 

Pääministeri Justin Trudeau syytti Ottawan Convoy-saattueen mielenosoittajia yrittämisestä suistaa Kanadan demokratiaa samaan aikaan, kun käydään kiireellisiä hätäkeskusteluja mielenosoituksista COVID-19:n kansanterveysrajoituksia ja rokotepakkoja vastaan.

“Ottawan mielenosoittajat yrittävät lamauttaa taloutemme, demokratiamme ja kansalaistemme jokapäiväisen elämän. Sen on loputtava”, Trudeau julisti maanantai-iltana parlamentin alahuoneessa.

”Ottawan asukkaat eivät ansaitse sitä, että heitä ahdistellaan heidän omilla asuinalueillaan,” hän jatkoi.

Pääministeri esitti huomautuksensa henkilökohtaisesti alahuoneessa. Tämä oli hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä sen jälkeen, kun hänen COVID-19-testinsä osoittautui positiiviseksi 31. tammikuuta.

Hän toisti liittovaltion hallituksen sitoumuksen pyrkiä lopettamaan Ottawan Convoy-mielenosoitus, joka on nyt toista viikkoa käynnissä. Trudeau ei ilmoittanut uusista mielenosoitukseen liittyvistä toimenpiteistä.

”Liittovaltion hallitus antaa kaikki resurssit, joita provinssi ja kaupunki tarvitsevat tässä tilanteessa”, Trudeau sanoi.

Alahuoneen puhemies Anthony Rota suostui järjestämään maanantaina hätäkeskustelun Ottawan mielenosoituksesta sen jälkeen, kun NDP:n johtaja Jagmeet Singh esitti pyynnön aiemmin päivällä.

”Ihmiset ympäri maailmaa kääntävät katseensa Kanadaan ja Ottawaan juuri nyt ja kysyvät, mitä tapahtuu?”, Singh sanoi keskustelun alkaessa.

Singh jatkoi mielenosoitusten tuomitsemista ja viittasi siihen, että jotkut osallistujat ovat viime aikoina esittäneet vihamielisiä symboleja, soittaneet lakkaamatta torvea ja ahdistelleet asukkaita.

Konservatiivien kansanedustajat syyttivät Trudeauta toistuvasti siitä, että hän lietsoo hajaannusta ja tyytymättömyyttä koko maassa pandemiapolitiikallaan. Torrit sanoi myös, että liberaalit eivät ole antaneet kanadalaisille suunnitelmaa tai aikataulua normaaliin elämään palaamiseksi.

Ottawan pormestari pyytää lisää poliisin apua

Alahuoneen keskustelu alkoi maanantai-iltana. Aiemmin samana päivänä Ottawan pormestari Jim Watson oli pyytänyt liittovaltion ja provinssien hallituksilta 1 800 poliisia lisää, jotta he voisivat puuttua kaupungin keskustaa ruuhkauttavaan rokotevastaiseen mielenosoitukseen.

”Tilanne on saavuttanut kipupisteen. Ja kriisiaikoina on tärkeää, että liittovaltion johtajat osoittavat johtajuutta, kehottavat rauhoittamaan tilannetta ja työskentelevät yhdessä ratkaisujen löytämiseksi”, Singh sanoi Rotalle lähettämässään kirjeessä, jossa hän pyysi keskustelua.

”Yli viikon ajan Ottawan asukkaat ovat olleet piiritettynä. Samanlainen mielenosoitus Altan Couttsissa, on tukkinut rajan ja estänyt tärkeiden tavaroiden kuljetuksen niitä tarvitseville ihmisille,” Watson kuvaili tilannetta.

Ottawan kaupunki julisti viikonloppuna hätätilan. Pormestari Watson kuvaili maan pääkaupungin tilannetta ”vakavimmaksi hätätilanteeksi, jonka kaupunki on koskaan kohdannut”.

Liittovaltion ministerit kertoivat maanantaina Ottawassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että vaikka Ottawan poliisin on vastattava Ontarion pääministeri Doug Fordin ”miehitykseksi” kutsumaan toimintaan, liittovaltion hallitus esittää edelleen tukipyyntöjä.

Liikenneministeri Omar Alghabra sanoi, että Fordin hallituksella on valta tehdä enemmän lopettaakseen tilanteen, ja sen pitäisi ottaa oppia siitä, miten muut provinssit ovat viime aikoina käsitelleet vastaavia mielenosoituksia.

”Provinsseilla on laajat lainsäädäntövaltuudet ammatillisessa kuljetusliikenteessä ja tieliikenteessä. Ne voivat osaltaan lopettaa tämän laittoman miehityksen ja häiriöt, joita raskas kuljetuskalusto aiheuttaa tukkimalla katuja ja valtateitä”, Alghabra sanoi.

”Näihin valtuuksiin voisi kuulua esimerkiksi Ontarion moottoriteiden turvallisuutta koskevien määräysten nopea täytäntöönpano,joilla voidaan keskeyttää ammatillisen kuljetusalan liikennöintiluvat ja kuljetusalan yrittäjien vakuutukset, jos kalusto tukkii katuja päiväkausia,” hän selvensi.

Alghabran mukaan Quebecin viranomaiset onnistuivat hyvin estämään “rekkojen laittoman toiminnan” viikonloppuna, ja Ontario voisi ottaa oppia heidän esimerkistään.

Tukipyyntö lähetetty 1 800 poliisille

Pian lehdistötilaisuuden jälkeen Ottawan pormestari julkaisi kirjeen, jonka hän lähetti liittovaltion ja provinssien hallituksille. Hän pyysi kirjeessään ”tuntuvaa ja kiireellistä lisävahvistusta poliisivoimiin”.

”Ottaen huomioon nyt ydinkeskustassa olevien suurten rekkojen muodostaman armeijan laajuuden ja mittasuhteet pyydämme teitä tänään kirjeitse apuun, jotta kaupunkimme saisi 1 800 poliisia tukahduttamaan kapinan, jota Ottawan poliisilaitos ei kykene hillitsemään”, sanottiin Watsonin ja kaupunginvaltuutettu Diane Deansin allekirjoittamassa kirjeessä.

Kirjeessä pyydetään erityisesti 1 000 vakinaista poliisia, 600 järjestyksenvalvojaa, 100 tutkintavirkailijaa ja 100 siviilihenkilöstöä sekä tukiresursseja.

”Meidän on tehtävä kaikki voitavamme, että Ottawan kadut ja parlamenttialue saadaan takaisin rikolliselta toiminnalta ja huliganismilta, jota on esiintynyt viimeisten yhdeksän päivän aikana”, kirjeessä sanottiin.

”Tarvitsemme apuanne, jotta voimme lopettaa tämän piirityksen maan pääkaupungin sydämessä ja asuinalueillamme sekä saada kaupunkimme takaisin hallintaamme.”

”Voimme hillitä miehitystä, mutta emme voi lopettaa sitä ilman teidän tukeanne,” kirjeessä vedottiin.

Watson vaatii liittovaltion sovittelijaa puuttumaan asiaan

Tänä aamuna Watson esitti ajatuksen, että liittovaltion hallitus nimittäisi ”korkean profiilin ja arvostetun valtiomiehen” sovittelijaksi mielenosoittajien ja hallitusten välille ja ratkaisemaan pattitilanteen.

”Kummallakaan puolella ei ole näkyvissä mitään liikettä”, hän sanoi. ”En aio suvaita heidän toimintaansa tulemalla paikalle ja rupatella heidän kanssaan. Haluan, että he lähtevät,” Watson ilmoitti.

Singh sanoi, että liittovaltion hallituksen pitäisi sen sijaan istua alas kuntien kanssa ongelman ratkaisemiseksi.

”Järjestäjät ovat tehneet selväksi, että heidän tarkoituksenaan on kaataa hallitus”, hän sanoi ja lisäsi: ”On selvää, että tarvitsemme liittovaltion johtajuutta juuri nyt.”

Viime viikolla pääministeri Justin Trudeau sanoi, että hän ei ole valmis neuvottelemaan mielenosoittajien kanssa, jotka vaativat joko kaikkien rokotemääräysten lopettamista tai hallituksen vaihtamista.

”Ryhmä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä vaalituloksesta ja jotka haluavat kulkea eri tietä sekä saada aikaan vaihtoehtoisen hallituksen, eivät voi olla mukana vastuullisessa demokratiassa”, hän huomautti.

Maanantaina hallitustenvälisten asioiden ministeri Dominic LeBlanc ja yleisen turvallisuuden ministeri Marco Mendicino välttelivät kysymyksiä, jotka koskivat suoraa puuttumista kriisitilanteeseen.

 

Lähde: CBC

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Meillä vastaava ministeri ei julistaisi asiaa muualta kuin ulkohuoneesta, kun on meneillään ” täysistunto.”

I'm only assking

Mietin sitä, millä tavalla Convoy-mielenilmaus on demokratian vastainen. Demokratiaan kuuluu kokoontumisvapaus. Käsittääkseni Convoy ei myöskään ole estänyt millään tavalla mitään muutakaan demokratiaan kuuluvaa toimintoa, kansanedustuslaitosta ei ole estetty tekemästä työtään, vaaleja ei ole sabotoitu eivätkä mielenosoittajat ole valinneet keskuudestaan diktaattoria tai junttaa. Kaikki siis hyvin.

Minusta tuntuu, että ihan lähivuosina eliitti on yhä enenevissä määrin ryhtynyt viljelemään sellaisia ilmaisuja kuin ”demokratia on uhattuna, tämä vaarantaa demokratian, tämä on demokratian vastaista, meidän on puolustettava demokratiaa”. Näin yleensä, jos jossain osoitetaan tyytymättömyyttä.

Ensinnäkin, onko meidän oletettava, että demokratia jo olemassa olollaan korjaa epäkohdat. Demokraattisesti valitut päättäjät eivät voi tehdä virheitä tai olosuhteiden muutoksia kestämättömiä päätöksiä. He sitäpaitsi kyllä saavat tietää epäkohdista telepaattisesti, sinun ei saa osoittaa mieltä. Tai viimeistään seuraavissa vaaleissa voit äänestää paremmin, jos haluat muutosta. Muussa tapauksessa sinulla ei ole ongelmia. Kaiken kaikkiaan demokratia on parasta, mitä ihmiskunta on keksinyt, sinulla on yksi kokonainen ääni, käytä se oikein tai ole hiljaa. Tai no, voithan aina syyttää niitä muita, jotka äänestivät väärin.

Toisaalta, onko eliitti selvästi peloissaan. Ovatko ihmiset kenties alkaneet tajuta, että demokratiassa on jotakin pielessä ja tämä tieto huolestuttaa nyt eliittiä, jonka asema on uhattuna. Ja demokratiaa uhkaavat voimat ovat niin suuret, ettei demokratiasta voida käydä avointa ja rehellistä keskustelua. Demokratia on siis kuin nykyiset kodinkoneet, lakattuaan toimimasta, ne joutavat suoraan kaatopaikalle, korjaus tulisi liian kalliiksi.

Ilkka Forsten

Demokratia on tuhoutuvaa kansanperinnettä, koska sitä on alettu käyttää diktatuurina mikä näkyy siinä, ettei demokraattisia oikeuksia saisi käyttää. Poliitikot kuvittelevat yhä norsunluutornissaan, että he voivat sanella mitä tahansa ja kansan tehtävä on hyväksyä sanelu. Harva taitaa enää muistaa että demokratiassa kansalla on valta, ei poliitikoilla. Nyt asia on käännetty muotoon, jossa poliitikot kuvittelevat itsensä kansan yläpuolella olevaksi mahdiksi ilman vastuuta. Mikä tahansa,laillinenkin erimielisyys yritetään esittää demokratian vastaiseksi, ikään kuin se tällä lausumalla muuttuisi yksiselitteiseksi ja valtaosan hyväksymäksi.

Valtaapitävät pelkäävät, se näkyy joka paikassa, sillä aina törmätään samoihin fraaseihin joissa väitetään vastapuolen olevan uhka demokratialle. Media on uskollisesti tässä mukana, vaikka sen alkuperäinen tehtävä on kyseenalaistaa ja paljastaa rikkeitä. Toimittajat valikoidaan tarkoin, ei siksi että he olisivat peteviä, vaan siksi että he ovat sopivia tuottamaan kritiikitöntä samanmielisyyttä. Jos tätä vastustaa, uhkaa taas demokratian antamaa sananvapautta. Sananvapaus on riistetty kansalta joka haluaa muutosta poliitikkojen toimintaan. Jos ilmoitat ettei hallitus ilmiselvästi kykene tekemään mitään, ja että siihen on tultava muutos, löydät itsesi listalta mikä nimetään rikosrekisteriksi. Jos mielipide on rikos, niin eikö voida saman tien sopia että myöskin poliitikkojen mielipiteet ovat rikoksia ? Yksittäinen rekkamies voi tukkia kadun, mutta epäpätevä poliitikko sananvapauden. Kumpi on siis rikollinen jos yhä leikitään että eletään demokratiassa ?

Demokratia ei korjaa itse itseään, koska sen käyttövoimana on poliitikot jotka muokkaavat käsitettä loputtomasti oman mielensä mukaan. Mikä tahansa saadaan näyttämään demokratian vastaiselta tai rikolliselta, jos määreet siirtyvät sitä mukaa kun ne alkavat menettää alkuperäistä tarkoitustaan. Et voita koskaan pikajuoksua jos maaliviivaa siirretään samassa tahdissa yhä loitommas. Näin toimii nykyinen demokratia, tai siis se mitä yhä jaksetaan kutsua sillä termillä.

Eka Kettunen

Convoy-mielenosoitus vain paljasti millainen mato Kanadan pääministeristä on kuoriutunut.

Dupont

Trudeau teki pahan virheen ottamalla kohteekseen tavalliset ihmiset. Tuota eivät äänestäjät heti unohda.

Lieväasteinen

Suomen valtamediakin on ottanut kohteekseen tavalliset ihmiset:

https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/4bdcbf12-e31a-41f2-ad9a-ee8b3cc4903b#gallery

Onko tuo kyykistynyt mies vasemmalla itse Ville Ranta ”synnyttämässä” uutta ”pilapiirrostaan”?

Kata

Tämä Ranta muistuttaa erästä koo-mikkoa..yhtä tyhmää.

Kata

https://www.instagram.com/reel/CZu3YqqL0Ix/?utm_source=ig_web_copy_link

Tällaista demokratiaa..ei ole ensimmäinen vanhus jota rettuuttavat nuoret polliisit.Ihan karseaa!Mitä vaaraa tuosta papasta oli?
Mitä vaaraa pastorista joka piti ulkona seremoniaa ja niin lytättiin katuun kun ei maskia…luin jenkkikommentin että sai 6v vankeutta.
Tai tullaan kotiin hakemaan vieraat ulos kun ei saa olla vieraita…sellaista demokratiaa on tryddellä.
Jne jne jne….ei nuo rekkakuskit huvikseen tee tuota.Ja live-striimauksissa ei mitään häiriöitä.
Toki ne samat capitolhenkiset on ”apuna”aina jossain päin maailmaa.

Tuumailija

On aika globaali käsite demokratiasta, että vain suppea eliitti käyttää valtaa ja päättää miljoonien asioista, samalla kun peukalon alla oleva media rummuttaa huttua, jota ei kukaan usko, joka tekee mustan valkoiseksi.

Ihan smalla tavalla toimitaan Australiassa, itävallassa, uudessa-seelanissa, suomessa etc. puhutaan harvainvallan suulla demokratiasta ja toimitaan kuin isä aurinkoinen.

Kata

Nimenomaan noin!

leena

demoktatia=kommunismi

Totuus ensin

Jos joku ei vielä ymmärrä miten maailma makaa niin tämä video avaa silmät. Valtamediat ympäri maailmaa ovat cabalin käskyttämiä eikä siltä taholta tule totuutta.
Tohtori Reiner Fuellmich – Päivitys Nuremberg 2.0 – Tammikuu 6. 2022 – TokenTube