Kotimaa Politiikka Politiikka Uutiset

Kansalaisaloite jalkaväkimiinojen palauttamiseksi

Miinanpurkajat etsivät miinoja jatkosodassa 1941 SA-kuva

Kansalaisaloite.fi- palvelussa on tehty aloite Suomen irrottamiseksi jalkaväki- eli henkilömiinojen valmistuksen, käytön ja hallussapidon kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Jalkaväkimiinat poistettiin Suomen puolustusvoimien kalustosta presidentti Tarja Halosen tahdosta vuonna 2011.

Nyt tehdyn aloitteen mukaan Suomen ja sen lähialueiden turvallisuus on heikentynyt ja henkilömiinat parantaisivat Suomen puolustuskykyä.

Kansalaisaloite.fi: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9991

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kainuunkonkari

Tähän on syytä huomauttaa, että miinoituksella on huomattava rooli siinä, ettei hyökkääjä ole saanut Mariuopolia tai Harkovaa valloitettua. Miinat ovat edullinen ja toimiva pelote hyökkääjälle, mutta eivät tuota aseteollisuudelle suurvoittoja, joten Tavjan kaltaiset poliitikot toki vastustavat niitä.

John Quiman

Venäjä ei ole luopunut jalkaväkimiinoista. Niistä luopuminen yksipuolisesti on tyhmää. Ehkä niistä ei pitäisi luopua, vaikka Venäjäkin luopuisi, mutta sitä vaaraa tuskin on, että Venäjä luopuisi mistään ja jos luopuisikin, voisi se olla hämyri.

Tupauuno

Eikös Tarja Halonen perustellut sitä miinakieltoa sillä, että kun Hän liikkuu maailman johtajien juttusilla, niin joutuu niin noloon asemaan, koska Suomi ei ole mukana Ottawan sopimuksessa. Suomen turvallisuus oli toissijainen juttu ja Tarjahan oli Putlerin ja Baltzarin hyvä kaveri.

Tuumailija

Suomella on enemmän kuin päteviä perusteita omistaa ja käyttää jalkaväkimiinoja.
Puolustusvoimilla oli sellainen perustavaa laatua oleva vika, että he tekivät tarkat kartat miinoitteista (muutaman kerran naapurinkin miinoitteista), osasivat merkitä ne maastoon ja myöhemmin jostain syystä oli helppo purkaa.
Tavja ei tätä ottanut kuuleviin korviinsakaan, tokkopa edes kysyi asiasta vaikka oli puolustusvoimien ”ylipäällikkö”. Myöhemmin kyllä sitten ensin parjattiin montaa maata cluster eli rypälepommeista, kuinka ne aiheuttavat enemmän vahinkoa siviileille (kuten tekevätkin niiden epävarmuuden vuoksi (toimimaton itsetuhomeksanismi), näin ne on tarkoitettu toimivankin.).
Samaan aikaan itse oli hankkimassa samaa tavaraa tykistölle, mutta se piti piilottaa sanakikkailun taakse ja näitä kutsuttiin virallisesti kuorma-ammuksiksi.
Kummallisesti kaksoisstandardi ajoi ”periaatteen” ohi, aivan kuin nimen mulkkaaminen muuttaisi aseen toimintaperiaatetta.

Ilkka Forsten

Vasemmistoliiton Annika Lapintie esitti suurta ymmärrystä kun vaati Kauhajoen tapauksen jälkeen, ettei siviileille saa myydä itselataavia kertalaukaus konepistooleita.
Olin liikuttavan yksimielinen lapintien kanssa, sillä kyseistä laitetta ei ole olemassakaan, joten sen kieltäminen on ihan sama kun sanoisi että märkää vettä ei saa sataa.

Väänsin aikoinaan kättä kotikaupunkini poliisimestarin kanssa, kun halusin ostaa Colt M 1911 Government pistoolin. Vallesmanni oli tietävinään että kyseessä oli sotilaspistooli, kuten olikin. Sehän toimi jenkkiarmeijan sivuaseena vuodesta 1911 vuoteen 1986. Hän perusteli väkinäistä haluttomuuttaan myöntää ostolupaa tällä perusteella, eli sanomalla ettei siviileillä saa olla armeijan käyttämää asemallia. Kerroin hänelle että lähestulkoon KAIKKI aseet on alunperin armeijan käyttämiä, jopa kaaripyssyt ja keihäät, jolloin hän kehotti minua pysymään asiassa. Pysyin asiassa, ja ilmoitin ettei laki puhu mitään tuollaisesta, koska lupia myönnetään samaan aikaan Browning Hi-Power pistooleille, joita käytti tuohon aikaan myöskin Suomen armeija.

Sitten kuulin että kaliiberi ( .45 ACP ) on LIIAN SUURI, ollakseen urheilutarkoitukseen soveltuva, johon sanoin että se on vain hitusen suurempi kuin . 44 magnum, joita käytetään revolvereissa, ja niihinkin saa lupia. Hmmm, mutta ei. Aseessa on kiinteät tähtäimet, eikä sillä osu mihinkään siis njet.. Totesin että mitä sillä on väliä, minähän sillä ammun etkä sinä ? Hmmmm, nooooooh, hmmmmmm. tai, hmmmm, nooooh niin nooh hmmmm, miksi sen piipunreijän pitää olla niin suuri, ( 11.43 milliä, ) ja sanoin vastaukseksi että sillä saa paremmat pisteet kun kilpailee I.P.S.C kisoissa johon olen osallistumassa.. Hmmmm, pakko se sitten on kaiketi myöntää, mutta älä nyt vähään aikaan tule hakemaan mitään lisää, ja pidin sanani, hain puolentoista kuukauden päästä lupaa .45 Long Colt kaliiberin revolverille ja lupa tuli. ( Sekin on muuten alunperin ratsuväen käsiase vuodelta 1873.)

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Armis

juu, juu. Venäjä hyökkää. ketale halla-aho samaan kuvaan soinin kanssa søpis hienosti. sääli, että persuissa on vielä unisia, jotka eivät nää halla-ahon mädännäisyyttä ja kytköjä ukrainaan.

Ilkka Forsten

Mitä tekemistä Halla-aholla on sen kanssa jos halutaan luopua Ottawan sopimuksesta. Syytä Halosta, sehän sitä vänkäsi leikkiessään maailmanparantajaa.

MiksiPanttaa

Halla-ahon tulisi tuomita myös Naton toimet selvin sanoin, mikäli meinaa olla uskottava.

Ilmari

Mitä se putinisti mörisee?

Kata

😀 Kiesus…älä ota enää votkoo,ainakaan tänään.

Ilkka Forsten

Venäläistä vodkaa ei enää edes saa vaikka haluaisi. Kyllä on vassareilla kovat ajat edessä, peruselintarvike meni boikottiin.

Kata

😀 Nosenosenose….gauheeta.