Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Juuso – Varusmiespalvelu ei saa johtaa taloudelliseen ahdinkoon

Kuva: JP Toivonen

Kansanedustaja Kaisa Juuso on tehnyt kirjallisen kysymyksen varusmiesten päivärahan tasosta ja sen korottamistarpeesta.

Varusmiesten ja -naisten päivärahat ovat jääneet jälkeen hintojen kehityksestä. Päivärahoja on korotettu yli vuosi sitten noin prosentin verran. Se on vain pieni osa toteutuneesta kuluttajahintojen noususta, ja kehityksen seurauksena päivärahan reaalinen ostovoima on jatkuvasti pienentynyt, Juuso sanoo.

Päivärahoja on korotettu 1.1.2021 lähtien puolustusministerin päätöksellä. Päiväraha vaihtelee palvelusajan mukaan. Indeksikorotuksen jälkeen päiväraha on 5,20 euroa, 165 päivää ylittävältä ajalta 8,70 euroa sekä 255 päivää ylittävältä ajalta 12,10 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosinousu joulukuussa oli 3,5 prosenttia. Perheetön varusmies ei ole oikeutettu päivärahojen lisäksi muihin tukiin eikä nykyinen tuki riitä alkuunkaan kattamaan normaaleja kuluja, kuten esim. puhelinkuluja, ruokailua loma-aikoina, hygieniatuotteita, vakuutusmaksuja, polttoainekustannuksia ja niin edelleen, korostaa Juuso

Juuson kirjalliseen kysymykseen vastannut puolustusministeri Antti Kaikkonen kokee kysymyksen päivärahojen korottamistarpeesta erittäin ajankohtaiseksi ja tärkeäksi. Ministerin mukaan puolustusselonteossa ja parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean mietinnössä on asetettu tehtäviä selvittää ja kehittää asevelvollisten taloudellisia etuuksia.

Vastauksessaan ministeri lupailee varushenkilöiden ja reserviläisten kertausharjoitusten päivärahojen nousua ensi vuoden alusta lähtien. Mielestäni tässä ei riitä pieni nostaminen vaan kyllä päivärahoja täytyy nostaa tuntuvasti, vaatii Juuso. Varuspalvelu ei saa johtaa nuorten taloudelliseen ahdinkoon.

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kun Suomi uitetaan NATO:on. Silloin soisin Suomen nuorisolle ja varttuneillekin viisautta polttaa sotilaspassinsa!!!

Nimittäin silloin ollaan faktuaalisesti Ruotsi-Suomessa, jolloin olimme riistettävä ja raastettava siirtomaa puuteripää ruotsalaisine kenraaleineen, jotka ottivat ”trudoot” kun ruottalaisten idioottien ärsyttämät venäläiset tulivat ”taloon”!!

Ilkka Forsten

Kuvasta en löydä yhtään koronamaskia eikä turvälitkään ole kohdallaan. Miten tämä on mahdollista, siis miten ?

ike

🤣

ike

Tuskin kukaan on tuosta toista mieltä. Minun aikoinani elin armeijan ajan säästöilläni eikä niitä ollut paljon. Alettaisiinko vaikka siitä että sotilaskodin kahvit ja pullat voisi maksaa valtio, tuskin suomi siihen kaatuisi (vrt. Marinin lahjoitukset eurooppaan) Ihmiset kuitenkin antavat ajastaan ja kaikesta sosiaalisesta elämästään (minun aikanani sitä ei ollut jos posti ei kulkenut) valtiolle. Saaristolla oli tuollainen ominaisuus, vaikka lentokone oli keksitty. Täytyisi katsoa että valtio jolle he sen antavat on sen arvoinen, ja Suomi on, toistaiseksi. Katsotaan nyt vaalit. Edes hallitus ei sitä aina ymmärrä. No hallituksia kaatuu ja tulee. Toivottavasti Suomipoika on yhtä jääräpäinen (viisas) kuin on ollut joskus aikoinaan. Vihervasemmiston nousun myötä menee joskus usko siihen. Propaganda on kavala kaveri.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Tuttavani poika on parhaillaan armeijassa, ( Upinniemessä ) ja se mitä hän kertoi sai minut ajattelemaan isoilla kirjaimilla, mitä helv*****ä ollaan tekemässä ?

Hän sanoi ettei ruokaa riitä kaikille, siis ruokaa ei riitä kaikille joten osa jää nälkään. Ja tämä ei ole vitsi. Sittemmin ESS:n sivulla joku otti asian puheeksi, ihmetellen mitä siellä touhutaan jos rauhankaan aikana ei ole varaa ruokkia varusmiehiä.. Siis oikeasti. Mitä tässä maassa tapahtuu, kun samaan aikaan jokaiselle toppahuulelle taataan vaikka kuu taivaalta kunhan osaa ruinata ja valittaa rasismista ?

Nyt alkaa olemaan kapinan paikka, jos emme tee mitään tämä maa menee viemäristä alas, ja on jo hyvää matkaa menossakin. Ituhippien määritelmät siitä ettei armeijassa pitäisi tarjota liharuokia, vaan kasvispohjaista ateriointia, tulee jatkossakin takaamaan sen ettei nälkä lopu. Jos sitä ituvelliä ei riitä kaikille nytkään, niin entäs sitten kun se kansainvälinen kovapanosammunta alkaa ?

ike

👍👍👍 Armeija on viimeinen paikka josta ruoka voi loppua. Oli ainakin itsenäsen suomen aikana. Meillä nyt riittää näitä typeryyksiä jotka luulevat että sisälissota on historiaa eikä tulevaisuutta.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Armeija oli, pitäisi olla yhäkin, se paikka josta ei ensimmäisenä lopu ruoka, lääkkeet, polttoaineet, patruunat, aseet tai muu jolla voidaan kriisin sattuessa ylläpitää puolustusta. Mihin tämä maa on menossa, miettikääs sitä jos nyt varusmieten lautaselle ei ole antaa edes muonitusta ?