Kotimaa Urheilu ja liikunta

Kärpät ja Tappara jatkoon, suurseurat pelaavat jälleen mitaleista

Kuva: Rawpixel

Kärpät ja Tappara kaatoivat vastuksensa vieraissa, perinteikkäät seurat pelaavat jälleen finaalipaikasta.

Oulun Kärpät ja Tampereen Tappara voittivat ensimmäisen kierroksen sarjansa vieraissa Jukureita ja Turun Palloseuraa vastaan. Liigassa paljon menestystä niitanneet suurseurat palaavat jälleen mitalipeleihin. TPS ja Jukurit saavat vielä odottaa paikkaansa auringossa.

Päällikkö Jokisen taival Jukurien päävalmentajan päättyy ensimmäisen kierroksen tappioon.

Huippukauden pelannut Mikkelin Jukurit lähti pudotuspeleihin haastamaan takavuosilta tuttua mestaria, Oulun Kärppiä. Ensimmäinen ottelu pelattiin Oulun Raksilassa, jossa Liigan maalikuningas Teemu Turunen avasi kotijoukkueen maalihanat ensimmäisessä erässä. Toinen erä kamppailtiin maaleitta, kunnes kokenut pelimies Jarkko Immonen tasoitti lukemat kolmannessa erässä. Kärpät eivät kuitenkaan päästä Jukureita helpolla. Julius Junttila vie kotijoukkueen johtoon, Joonas Kemppainen tekee ratkaisun Teemu Turusen syötöstä ja Ville Koivunen laittaa kirsikan kakun päälle heittämällä kiekon tyhjiin. Kärpät avaa sarjan kotivoitolla.

Toinen kohtaaminen Mikkelissä on tasainen kamppailu. Kasper Björkqvist vie Kärpät johtoon ensimmäisen erän keskipaikkeilla, toinen erä pelataan jälleen ilman maaleja, kunnes Jukurien Patrik Puistola tasoittaa lukemat kolmannessa erässä. Ratkaisua haetaan jatkoajalla, ja sen tekeekin Joonas Kemppainen. Kärpät vievät toisen ottelun nimiinsä.

Joukkueet kohtaavat pohjoisessa kolmannessa ottelussa, jossa Kärpät iskevät jälleen ensimmäisenä. Nuori taituri Ville Koivunen iskee kahdesti ensimmäisen erän aikana. Maalien teko jatkuu toisessa erässä, kun loistavaa kautta pelaava Aleksi Antti-Roiko tekee ylivoimalla 3-0 maalin, ja ajaa Jukurien Markus Ruusun vaihtopenkille. Ottoville Leppänen tuo Jukurit takaisin otteluun, mutta huikeaa neljän pisteen iltaa pelaava Teemu Turunen ratkaisee ottelun Kärpille. Myös Ville Koivunen takoo neljä pistettä iskemällä hattutempun kolmannessa erässä. Lupaavan Konsta Heleniuksen maali ei paljoa lohduta, Kärpät vievät ottelun 5-2 ja ottavat samalla komentavan 3-0 johdon Jukureista.

Mikkelissä selkä seinää vasten pelaavat Jukurit löytävät taistelutahtonsa. Ondrej Kovarcik takoo Jukurien ensimmäisen maalin heti ensimmäisen erän alussa. Pian sen jälkeen Joonas Kemppainen tasoittaa ylivoimalla. Toisessa erässä Patrik Puistola ja Jesper Piitulainen vievät Jukurit kahden maalin johtoon, mutta huippuvireessä oleva Teemu Turunen tuo Kärpät maalin päähän ylivoimalla. Kärpät hakevat tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla kolmannen erän lopussa, mutta Patrik Puistola tekee illan toisen tyhjään Kärppä maaliin. Puistola kruunaa iltansa iskemällä hattutempun viimeisellä peliminuutilla, Jukurit elää taistellakseen vielä toisen päivän.

Kärpät palaavat kotiin hakemaan ratkaisevaa voittoa. Ensimmäisen maalin tekee ottelusarjalle tyypilliseen tapaan Kärpät, kun Arttu Hyry vie kotijoukkueen johtoon ensimmäisen erän lopulla. Toisen erän aikana Jukurit ampuvat kolme maalia. Michal Kovarcik, kokenut pelimies Pekka Jormakka ja ruotsalaispuolustaja Linus Nässén vievät kukin vuorollaan Jukurit kolmanteen erään legendaarisessa kahden maalin johdossa. Kasper Björkqvist onnistuu tuomaan Kärpät maalin päähän, mutta Jukurit kestävät loppuun asti.

Kotonaan Ikioma Areenalla Jukurit pyrkivät tasoittamaan sarjan voitot tasoihin, ainoastaan edesmennyt Espoon Blues on onnistunut kiipeämään 3-0 asemasta aina voittoon saakka. Konsta Helenius tekee Jukurien ensimmäisen maalin ylivoimalla. Toisessa erässä tutut pelimiehet Ville Koivunen ja Aleksi Antti-Roiko takovat Kärpät niskan päälle. Helsingin Jokereissa Mestistä pelannut puolustaja Hannes Häkkilä ja ottelusarjassa aiemmin loistanut Patrik Puistola kuitenkin palauttavat johdon Jukureille. Kolmannessa erässä kukapa muukaan kuin Teemu Turunen tasoittaa ottelun ylivoimamaalilla. Jatkoaikaa ehti kulua vain noin yksi minuutti kun Kärppien Julius Hermonen laukoo kiekon maaliin. Kärpät päättävät Olli Jokisen taipaleen Jukureiden päävalmentajana. Pettynyt päällikkö johtaa heimonsa kesälomalle, Kärppien jatkaessa matkaa voitoin 4-2.

Palloseuran bensa ei riittänyt seitsemänteen otteluun, Tappara pelaa jälleen mitalipeleissä.

Karsinnoissa Rauman Lukon kaatanut Turun Palloseura lähti haastamaan ennakkosuosikki Tapparaa Nokia Areenalla. Kirvesrintojen yhdysvalatalaispeluri Carter Camper avaa ottelun ensimmäisessä erässä. Toisen erän aikana Petteri Puhakka onnistuu maalinteossa, samoin TPS:n Aarne Talvitie. Kolmannessa erässä Tappara laittaa ottelun pakettiin kapteeni Otto Rauhalan ja toistamiseen osuneen Petteri Puhakan toimesta. Tappara aloittaa sarjan kotivoitolla.

Gatorade Centerissä pelataan tapahtumarikas ensimmäinen erä. Paljon urallaan nähnyt Veli-Matti Savinainen tekee Tapparan ensimmäisen maalin, TPS vastaa pian Viljami Marjalan ja entisen Tappara-pakki Casimir Jürgensin voimilla. Lukas Wernblom vie Palloseuran johtoon toisen alussa. Kolmannen erän lopulla eläkkeeltä palannut Petri Kontiola tuo Tapparan takaisin otteluun, kunnes Aiden Dudas lopulta sujauttaa limpun tyhjiin. TPS ottaa kotonaan 4-2 voiton, sarja on tasan 1-1.

Kotiin palannut Tappara ei turhia pelaile, ensimmäisessä erässä TPS:n verkko heiluu kolme kertaa. Nick Halloran, Otto Rauhala ja Carter Camper kukin vastaavat Tapparan vahvasta aloituksesta. Toinen erä taistellaan maaleitta, kolmannessa erässä TPS yrittää hakea kavennusta ylivoimalla kuuden kenttäpelaajan voimin, mutta Otto Rauhala tuikkaa kiekon tyhjiin ja ratkaisee ottelun.

Takaisin Varsinais-Suomeen, jossa pelataan tiukka neljäs ottelu. Kultakypärä Anton Levtchi ampuu ylivoimalla Tapparan johtoon. Markus Nurmi vastaa huutoon toisessa erässä. Tiukkaa vääntöä riittää aina jatkoajalle saakka, kunnes Terry Broadhurst laukoo TPS:n voittomaalin. Ottelusarja voitot ovat jälleen tasan.

Tampereella pelataan tärkeä ottelu, voittaja avaa tiensä jatkoon. Tappara aloittaa kotonaan jälleen vahvasti, Olli Juolevi tekee avausmaalin aivan ensimmäisen erän alkumetreillä. Myöhemmin TPS:n Linus Fröberg taklaa itsensä suihkuun, ja Tappara iskee välittömästi ylivoimalla Kristian Tanuksen toimesta. Markus Nurmi onnistuu toisessa erässä ylivoimamaalilla, mutta samoin tekee myös Tapparan Veli-Matti Savinainen. Kolmannessa erässä TPS pysyy sinnikkäästi pelissä mukana. Lukas Wernblomia onnistaa jälleen maalinteossa, mutta se loppukiri ei riitä. Heikki Liedes ja Otto Somppi viimeistelevät voiton Tapparalle, joka voittaa lukeminen 5-2.

Kuudennessa ottelussa mätetään yhdeksän maalia. Anton Levtchi ja Viljami Marjala vaihtavat osumia ensimmäisen erän aikana, Petteri Puhakka ja TPS-kippari Juhani Jasu toisessa. Samassa erässä Veli-Matti Savinainen ja Leevi Teissala ajautuvat tappeluun ja lentävät ulos ottelusta. Pian tämän jälkeen Markus Nurmi vie turkulaiset johtoon. Kolmannessa erässä Anton Levtchi tekee Tapparalle alivoimamaalin, joka tasoittaa ottelun. TPS:n Viljami Marjala iskee ylivoimalla mustapaidat johtoon. Turkulaiset näyttävät vievän sarjan takaisin Tampereelle, kunnes Tapparan sankari Anton Levtchi tasoittaa lukemat viimeisellä minuutilla. Jatkoajalla Tappara vetää pidemmän korren, Kristian Tanus tekee ratkaisevan osuman ja Tappara etenee jatkoon voitoin 4-2.

Ensimmäisen pudotuspelikierroksen viimeinen ottelu pelataan tiistaina 2.4 Lahdessa kello 18:30, jossa Pelicans ja HIFK ottavat yhteen sarjan seitsemännessä ottelussa.