Eurooppa Politiikka

Konservatiivinen vasemmistopuolue haastaa AfD:n

Sahra Wagenknecht. Kuva: Flickr / CC BY 2.0 DEED / Fraktion DIE LINKE. im Bundestag.

Kiistelty vasemmistopoliitikko Sahra Wagenknecht on jättänyt Die Linke -puolueen ja perustanut uuden vasemmistopopulistisen puolueen. Sahra Wagenknechtin allianssi (BSW) yhdistää sosialistisen talouspolitiikan ja maahanmuuton rajoittamisen.

Sahra Wagenknecht on jo pitkään ollut yksi Saksan vasemmiston näkyvimmistä Euroopan parlamentin jäsenistä. Nord Streamin terrori-iskun jälkeen hän hankki itselleen mainetta arvostelemalla sitä, miten liittovaltio salasi tietoja siitä, mitä Itämerellä todella tapahtui syyskuussa 2022.

Saksan liittopäivien turvallisuusvaliokunnassa istuva Wagenknecht paljasti, että häneltä evättiin pääsy turvallisuusluokiteltuihin tietoihin niin sanotun kolmannen osapuolen säännön perusteella – toisin sanoen sellaisten tietojen suojaamiseksi, jotka voisivat vahingoittaa Saksan valtion yhteistyötä liittoutuneiden tiedustelupalvelujen kanssa.

Wagenknecht on nyt jättänyt vasemmistopuolue Die Linke -puolueen ja perustanut oman puolueen nimeltä Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit (Allianssi Sarah Wagenknecht – Järki ja oikeus), lyhyesti BSW. Wagenknechtin rinnalle on liittynyt useita Die Linke -puolueen profiileja.

Etääntynyt saksalaisesta eliitti-vasemmistosta

Uusi puolue kannattaa oikeudenmukaista talouspolitiikkaa, globalismin vastustamista, maahanmuuton hillitsemistä, vihreän energiapolitiikan vastustamista ja Ukrainan konfliktiin tehtävien investointien lopettamista Venäjän kanssa käytävien rauhanneuvottelujen hyväksi. Puoliksi virolaisen Wagenknechtin mukaan vasemmisto ja vihreä hallituspuolue ovat hänen tärkeimmät poliittiset vastustajansa.

Süddeutsche Zeitung -lehden haastattelussa Wagenknecht sanoo, että puolue pyrkii ”sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, hyviin palkkoihin ja kunnollisiin eläkkeisiin” sekä ”ulkopolitiikkaan, jossa palataan liennytykseen sen sijaan, että turvaudutaan yhä enemmän sotilaalliseen korttiin”. Puolue on myös ottanut voimakkaasti kantaa Palestiinan puolesta Israelia vastaan, ja Wagenknechtia itseään arvosteltiin voimakkaasti, kun hän kieltäytyi osallistumasta seisten osoitettuihin suosionosoituksiin Israelin entiselle presidentille Shimon Peresille tämän pitäessä puheita holokaustin muistamisesta liittopäivillä vuonna 2010.

BSW:n perustamisen jälkeen Wagenknecht on myös etääntynyt kaikista yhteyksistään saksalaiseen vasemmistoon, joka on hänen mukaansa nykyään kiinnostunut vain ”elitistisistä asioista”. Hän syyttää entistä puoluettaan Die Linkeä siitä, että se koostuu ihmisistä, joille vasemmistolaisuus on ”elämäntapa”. Wagenknechtin mukaan vasemmisto keskittyy nykyään liikaa ”ruokavalioihin, pronomineihin ja koettuun rasismiin” sen sijaan, että se keskittyisi ”köyhyyteen ja rikkaiden ja köyhien välisen kuilun jatkuvaan kasvuun”.

Monien tarkkailijoiden mukaan BSW pyrkii kilpailemaan äänistä Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kanssa, mutta kysymys on siitä, onnistuuko se siinä, sillä AfD:n suosio kasvaa jatkuvasti ja se saa nyt mielipidemittauksissa yli 20 prosentin kannatuksen liittohallituksen voimakkaasta vastustuksesta huolimatta.

Lähde: Nordfront, Reuters, Süddeutsche Zeitung

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Järkiintymisen esiaste meneillään, toivoa sopii että myöskin Suomessa nousisi joku entinen vihersosialisti vastustamaan tonttuilua, ja sanoisi suoraan kuinka surkeaa politiikkaa sosialistit tekevät.

Pekka Viherä

Suomessakin vasemmiston ja vihreiden tulisi yhtyä ja perustaa uusi puolue ”Järki ja oikeus” johon lisäisin vielä ”sekä totuus”, JOT-puolue. Ajatellaan itsenäisesti jopa oman puolueen tavoitteiden ajattelua rajoittamatta, noudatetaan perustuslakia ja poistetaan siihen laaditut 50 vuoden aikana lisätyt sekavat pykälät, poistetaan lain aiheuttama turha byrokratia, uskotaan vain mahdollisimman todellisia tietoja ja heitetään roskiin tiedot, joiden totuus ei ole riittävän vankka.