Eurooppa Kotimaa Uutiset

Lasten akuutteja maksatulehduksia havaittu useissa Euroopan maissa – Suomessa ei viitteitä tapausten lisääntymisestä

Kuva: Piqsels.

Britanniassa on todettu useita lasten maksatulehdus- eli hepatiittitapauksia huhtikuun alun jälkeen. Toukokuun alkuun mennessä varmistettuja tapauksia oli yhteensä 163. Britannian lisäksi muissa Euroopan talousalueen maissa on todettu samaan aikaan noin sata tapausta ja muualla maailmassa noin 450. Suomessa ole havaittu viitteitä lasten akuuttien maksatulehdusten lisääntymisestä, kerrotaan THL:n julkaisemassa tiedotteessa.

 

Kaikki sairastuneet ovat olleet alle 16-vuotiaita, useimmat 2–5-vuotiaita. Valtaosa tapauksista on ollut yksittäisiä. Vain muutamissa tapauksissa sairastuneella on ollut yhteys toiseen sairastuneeseen.

Sairastuneiden yleisimpiä oireita ovat olleet ihon kellastuminen, oksentelu, ulosteiden muuttuminen vaaleiksi, ripuli, pahoinvointi ja väsymys. Osalla lapsista oli sairastumista edeltävien viikkojen aikana ollut vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Osa sairastuneista on tarvinnut sairaalahoitoa, ja pienelle osalle on jouduttu tekemään maksansiirto.

Aiheuttajaksi epäillään adenovirusinfektiota

Maksatulehdusten aiheuttajaksi epäillään virusinfektiota, mutta tutkimuksissa ei ole löydetty viitteitä, että aiheuttaja olisi jokin hepatiittiviruksista (A, B, C, D, E). Myöskään yhteyttä koronavirusinfektioon tai koronarokotteeseen ei ole havaittu. Monella sairastuneista on ollut aiemmin adenovirusinfektio, ja tällä hetkellä sitä pidetään todennäköisimpänä maksatulehdusten aiheuttajana.

Adenovirus on yleinen taudinaiheuttaja, jota esiintyy ympäri vuoden. Adenoviruksia tunnetaan useita eri tyyppejä. Infektio ilmenee tyypillisesti silmän sidekalvon tulehduksena ja aiheuttaa hengitystie- ja suolisto-oireita. Adenovirusinfektio on tavallinen pienten lasten infektio-oireiden aiheuttaja, ja taudin ilmaantuvuus on suurin alle 5-vuotiailla.

Adenovirusinfektio voi aiheuttaa myös maksatulehduksen, mutta tapaukset ovat harvinaisia ja ne paranevat yleensä hyvin. Tapauksia kuitenkin todetaan Suomessakin vuosittain. Immuunipuutteisille adenovirusinfektiot aiheuttavat usein vaikeampia oireita. Heillä infektio voi pitkittyä tai virus voi jäädä elimistöön piilevänä ja aktivoitua myöhemmin uudelleen.

THL seuraa tilannetta Suomessa ja muualla maailmassa yhdessä paikallisten ja kansainvälisten terveysviranomaisten kanssa.

Lisätiedot

Epidemiological update: Hepatitis of unknown aetiology in children (ECDC:n tiedote 11.5.2022, englanniksi)

Increase in severe acute hepatitis cases of unknown aetiology in children (ECDC:n riskinarvio 28.4.2022, englanniksi, pdf 536 kt)

Lasten akuutteja hepatiittitapauksia havaittu useissa Euroopan maissa – vastaavista epäilyistä Suomessa tulee ilmoittaa THL:lle (THL:n uutinen 19.4.2022)

Emmi Sarvikivi
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7105
etunimi.sukunimi@thl.fi

Otto Helve
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7711
etunimi.sukunimi@thl.fi

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh1488

Mä epäilen että k piikit asialla. Ainoo vaan että tossa jutussa varmasti valehdellaan näiden lasten iästä, uskon Että suurin osa näistä 2-5 vuotiaista on max vuoden ikäisiä ja saanu k piikit raskaana olevan äidin kautta.

juha II

Ole lukenut kansainvälisistä julkaisuista, jotka ovat ammatillisia eli lääketiteellisiä (rehellisiä!!!), että syypäänä ovat piip piikit erityisesti lapsilla ja nuorilla.

Aikuisetkin kehittävät saman oireen.

THL = PRAVDA

Eli Lääketeollisuuden virallinen puoluelehti!!!

Neuvostoliittolaiset osasivat lukea Pravdaa. Osaattekos Te THL:ääääää?

John Quiman

Tässä sovelletaan samaa kuin monessa nykyisin, eli piilotellaan ongelman todellisia syitä, keksitään jotain muuta selitystä ja ollaan ratkovinaan ongelmaa.

Ilkka Forsten

Alko aloitti tutkimukset maksakirroosin esiintymistiheydestä määrittelemällä korkin kierteiden lukumäärän. Jos peltikorkissa on alle kolme kierrosta, se lisää maksakirroosin mahdollisuutta noin 50% suhteessa kuusikierroksiseen korkkiin. Pullon sisältö itsessään ei ole maksakirroosia aiheuttava, sillä avaamaton pullo todettiin vaarattomaksi. Lyhyt kierre mahdollisti nopeamman, ja harkitsemattoman alkoholinkäytön pidempään verrattuna. Etiketin sijannilla huomattiin myöskin olevan merkitystä lopputulemaan. Mikäli etiketti oli pullon yläosassa, se vähensi paitsi maksakirroosia niin myöskin äkkihumalaa. Tämä selittyy sillä että ” ammattilaiset ” käyttävät etiketin yläreunaa mittana, johon peukalo sijoitetaan ja ensi kulaus otetaan siihen asti. Jos etiketti oli hyvin alhaalla, syntyi tarve imaista pidempi hörppy, mikä antoi viitteitä äkkihumalan todennäköisyydestä, sekä suuremmasta alkoholin kerta-annoksesta. Alkoholin vaaroista kertovan tarran sijainti on ideaalinen pullon pohjassa, sillä se näkyy vieruskaverille erittäin selvästi kun toinen ottaa pohjanmaan kautta tarjolla olevaa nektaria. Prosenttimäärä todettiin haitalliseksi ainoastaan silloin, jos prosentteja ei ole lainkaan. Humalahakuisen asiakkaan käytös saattaa muuttua agressiiviseksi jäätyään vaille aamutöpinää.

Työ – terveys – liikunta ja vapaa-aikakeskuksen gallupit tukevat tätä edellä ollutta tutkimusta. Myöskin nuorisotyöryhmän kokemusasiantuntijat ovat yksimielisiä siitä ettei alkoholi ole haitallista pullotettuna. Ongelmia saattaa silloin tällöin esiintyä jos ainetta päätyy vapaassa olotilassa henkilön ulottuville. Mahdollisuus tähän on kuitenkin vähäinen, sillä alkoholilainsäädäntömme estää myynnin ala-ikäisille. Yli-ikää ei ole määritelty, mutta toistaiseksi kuolleet ei ole tulleet ostoaikeissa myymälään. ( Puolikuolleita näkee silloin tällöin, he tosin mahtuvat virhemarginaaliin. ) Kyseessä ei ole ongelman piilottelu, vaan piilotetun ongelman ongelmallinen piilottelu. ALKO tähdentää ettei se yritä keksiä muutta selitystä, koska siitä tulisi ongelmallista ja vaikeasti piiloteltavaa selittelyn lisäksi.

Puistokemistit Ry, ( valtakunnallinen pulituurin käyttäjäryhmä, ) paheksuu ALKO:n tapaa selittää heidän käytöksensä ongelmalliseksi, sillä ryhmäkoko on pieni, jolloin tapahtuu helposti toiseuttamista ilman että olisi piilotettua ongelmaa, jota selitettäisiin keksimällä selitettävissä oleva, joskin piilotettu ongelma käyttäen selittämistä ratkaisumallina. Vähemmistö valtuutettu Kaija H Örppy näkee tässä huomattavan suuren, etenkin herkkään vähemmistöön kohdistuneen syyllistämisen. Puistokemistit Ry:n johtaja Yrjö L Aatta haluaa myös tuoda ilmi huolestuneisuutensa ALKO:n valikoimien suppeudesta. Ihan normaalia venelakkaa ei saa, ja kaikki muut tuotteet ovat saatavuuteensa nähden liian kalliita. Valikoimasta puuttuu myöskin Kölninvesi ja tinneritussit. Bostikkia saa kyllä, mutta se on haettava vähittäistavarakaupan puolelta jolloin henkilö saattaa helposti päätyä ylikuormittuneeseen tilaan, siis oikeammin ylikuntoiseksi. Näin ei saa tapahtua, se olisi monen vuoden työn hukkaan heittämistä. Alko tukee näkemystä. THL ei ole vielä vahvistanut tutkimuksen lopullista järjellisyyttä, mutta on lähes varma siitä ettei lääkeyhtiö Pfizerillä ole kytköksiä nyt käytävään keskusteluun. Poliittinen eliittimme antaa ymmärtää että keltainen iho, ei merkitse maksakirroosia tai adenoviruksen yhtä ulkoista merkkiä. Se viestittää että suomeen on sapunut Kiinalaisia turisteja todennäköisesti Wuhanista. Ja tähän loppuun onkin hyvä heittää vanha suomalainen kansanviisaus. Se minkä kesä kastelee, sen dry vodka kuivaa..

Vili

Onko tää adenovirus ihan uusi virus? Miksi se ei aiemmin ole aiheuttanut lapsille maksasairauksia?

tillintallin

Kuin sattumalta ympäri maailmaa ammattilais urheilijoita tuupertuu kentille ja saleille ja mitään syytä tälle ilmiölle ei tiedetä eikä ole näyttöä yhtään mistään. Työpaikallani 3 kollegaa on saanut piikkien jälkeen vyöruusun, sydämmen lyönti häiriöitä, sairaalahoitoa vaativia allergia kohtauksia ja muita ikäviä sivuvaikutuksia. Asumisyksikössäni 5 asukasta kuoli nopeassa tahdissa erilaisiin sairaskohtauksiin, osalla on jatkuvasti lääkehoitoa vaativia tulehduksia joista osa ei helpota vaikka elimistöön työnnetään eri määriä eri tavoin antibiootteja. Todella outoja sattumuksia jollaisia ei ennen koronarokotetta ole ollut. Tämä on vasta alkua. Koemme pian helvetin.

Maila Laukas

Adenovirus mainittu. Eikös tuota AstraZenecaa annettu nuorille?, mikä adenovirusvektorirokote.. 🤔

Kata

Johnson &Johnson on tehty adenoviruspohjalle….samoin oli AstraZeneca…hm..hm..hm…

Tuumailija

Kas kun tuo virus on erittäin yleinen afrikan mantereella, melkein kaikilla aikuisilla on keltaiset silmät siellä. Samoin adenoa esiintyy lähi-idässä.

Mistähän tuon kannan virus olisikaan peräisin ja kun samalla viruksella on geeniterapiapiikkiä höystetty, niin mikä on summa summarum?

Mikrosiru

Jahas, nytkö se ”ajastin” aktivoitui…

Uusimmat uutiset